Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οικολογική συνηγορία σε ΕΕ και κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει μεταξύ άλλων και τους αγρότες, η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο με τρόπο πρόχειρο και αδιαφανή 500 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις που προορίζονταν να κατασιγάσουν τις αντιδράσεις των αγροτών (...) Οπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει κίνδυνος να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ζητήσει τα λεφτά πίσω από τους αγρότες και να πληρώσει επιπλέον ένα επαχθές πρόστιμο. Αυτή η εξέλιξη θα ήταν πολύ οδυνηρή, τόσο για τους Ελληνες αγρότες όσο για τα δημόσια οικονομικά που μαστίζονται από πρωτοφανή οικονομική κρίση». Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων και αφορά στις εξηγήσεις που ζητά η Κομισιόν για τις επιδοτήσεις από εθνικούς πόρους που απέσπασαν οι αγρότες ύστερα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους στην αρχή του χρόνου. Δε χρειάζονται βαθυστόχαστες ερμηνείες για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς λένε και επιδιώκουν οι ευρωλάγνοι Οικολόγοι. Επί της ουσίας, καταχεριάζουν την κυβέρνηση που σε περίοδο κρίσης υποχώρησε μπροστά στον αγώνα των - δοκιμαζόμενων εδώ και χρόνια από την πολιτική της ΕΕ - αγροτών, βάζοντας τη χώρα σε οικονομικές περιπέτειες. Τα ίδια ακριβώς τους έλεγε το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» και όταν ο ευρωβουλευτής τους κατέθετε πριν από ένα περίπου μήνα Ερώτηση προς την Κομισιόν με το ίδιο περιεχόμενο. Και τότε λύσσαξαν οι Οικολόγοι ότι το ΚΚΕ τους κάνει αδικαιολόγητα πόλεμο και τους διαστρεβλώνει. Τώρα, με άλλα λόγια, λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην ΕΕ, την κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν την πολιτική τους. Αυτοί είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο ξεγυμνώνονται μπροστά στους αγρότες, τους εργαζόμενους και το λαό.

Προετοιμάζει το οριστικό ξεκλήρισμα

«Δε μάσησε» τα λόγια του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». «Προετοιμαζόμαστε ήδη, είπε, για το δύσκολο έτος 2013, όταν θα διαμορφωθούν οι όροι και οι συνθήκες μιας νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στις Βρυξέλλες», προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να αλλάξουν οι Ελληνες αγρότες είναι να «εκσυγχρονίζονται διαρκώς... να γίνονται δηλαδή όλο και περισσότερο αγρότες - επιχειρηματίες». Με λίγα λόγια δηλαδή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης περιέγραψε τη φιλοσοφία της ισχύουσας ΚΑΠ της ΕΕ και της επερχόμενης αναθεώρησής της, που στρατηγικός της στόχος είναι το οριστικό ξεκλήρισμα των μικρών και φτωχών αγροτών και η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Εκεί ακριβώς αποσκοπεί κάθε αναθεώρηση της ΚΑΠ - που από κοινού και χωρίς παρέκκλιση εφαρμόζουν εναλλάξ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και την οποία στηρίζει με κάθε ευκαιρία ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - φροντίζοντας στη διαμόρφωση τέτοιου περιβάλλοντος ώστε ο φτωχομεσαίος αγρότης να μην μπορεί να «σταθεί στα πόδια του». Η προτροπή του υπουργού προς τους παραγωγούς να γίνονται «όλο και περισσότερο αγρότες - επιχειρηματίες» δεν αφορά τη συντριπτική μάζα των μικροκληρούχων που βρίσκονται «χωμένοι μέχρι το λαιμό» στα δάνεια, αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων, τον αντιαγροτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής. Αναφέρεται ξεκάθαρα στους μεγαλοαγρότες, στις βιομηχανίες εμπορίας και τυποποίησης αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, που στα πλαίσια των διαφόρων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, ενισχύονται, προκλητικά, με εκατομμύρια ευρώ. Αυτή ακριβώς είναι η «προετοιμασία» της κυβέρνησης της ΝΔ, ενόψει 2013: Να τελειώσει μια κι έξω τη μικρομεσαία αγροτιά.

Με ένα sms... στον ανακριτή

Η «Γιουροβίζιον» είναι ένα, άκρως κοστοβόρο για τις τσέπες των εργαζομένων, «πανηγυράκι» της αστικής μαζικής κουλτούρας. Μπορεί να αποκτήσει όμως και άλλες πλευρές. Ετσι, καμιά σαρανταριά άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν κλήθηκαν για ανάκριση από την αστυνομία επειδή ψήφισαν υπέρ του τραγουδιού της Αρμενίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διοργάνωσης πριν τρεις μήνες. Ενας μάλιστα από τους κληθέντες δήλωσε ότι κατηγορήθηκε διότι δεν επέδειξε «πατριωτική συμπεριφορά», άρα, αποτελεί «ουσιαστική απειλή για την ασφάλεια» της χώρας. Οι δε αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι τα άτομα αυτά κλήθηκαν «απλά» για να εξηγήσουν γιατί ψήφισαν υπέρ της Αρμενίας.

Αυτές οι δύο πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση από την επομένη σχεδόν της διάλυσης της ΕΣΣΔ για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Αντιπαράθεση που οδήγησε σε αιματηρή πολεμική σύγκρουση. Ο ιμπεριαλισμός και τα αστικά καθεστώτα που άρπαξαν την εξουσία κρατούν αυτές τις πληγές ανοιχτές ανάμεσα σε λαούς που επί ολόκληρες δεκαετίες συμπορεύονταν μονιασμένα και δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν. Οσο κι αν φαίνεται «γελοίο», σε αυτό το πλαίσιο πλέον, ακόμη και ένα μήνυμα «ψήφου» από κινητό τηλέφωνο για τη «Γιοροβίζιον», δεν κάνει μόνο πλουσιότερες της εταιρείες τηλεφωνίας, αλλά μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει «τεκμήριο» εθνικής, πολιτικής ή και ιδεολογικής «καθαρότητας». Και όσοι νομίζουν ότι αυτά τα «εξωτικά» συμβαίνουν μόνο στο «μακρινό» Αζερμπαιτζάν, απλά δεν έχουν μάθει το περιεχόμενο της κατασταλτικής νομοθεσίας με την οποία οχυρώνονται τα μονοπώλια στο πλαίσιο της ΕΕ, φυσικά και στην Ελλάδα...

Ούτε τα «ψίχουλα»!

Με τον πολυήμερο και σκληρό αγώνα τους στην αρχή του έτους - τότε που χιλιάδες τρακτέρ είχαν στήσει δεκάδες μπλόκα στους δρόμους - οι μικρομεσαίο αγρότες ανάγκασαν την κυβέρνηση της ΝΔ να τους δώσει οικονομική αποζημίωση για τη μείωση που είχε υποστεί το εισόδημά τους. Βεβαίως, η ΠΑΣΥ, είχε, από τότε, επισημάνει ότι για τους μικρομεσαίους αγρότες αυτή η ενίσχυση δεν ήταν παρά «λίγα ψίχουλα», με τα οποία η κυβέρνηση επιχείρησε - και με τη βοήθεια των συμβιβασμένων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, τελικά, κατάφερε - να σταματήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Και, πράγματι, όπως αποδείχτηκε, το περιβόητο «πακέτο Χατζηγάκη», ήταν «ένα πακετάκι με πενταροδεκάρες», με το οποίο ούτε οι άμεσες εισοδηματικές απώλειες καλύφθηκαν, ούτε, φυσικά, δόθηκε λύση στα γενικότερα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Αλλά, ακόμα κι αυτά τα «λίγα ψίχουλα» - τα οποία δόθηκαν από το ελληνικό κράτος και όχι από ευρωπαϊκά ταμεία - η ΕΕ έχει αντίρρηση να δοθούν στους φτωχούς αγρότες. Αυτό δείχνει η επιμονή της Κομισιόν να θέτει «θέμα νομιμότητας» σχετικά με την κυβερνητική απόφαση για καταβολή των συγκεκριμένων αγροτικών αποζημιώσεων, ζητώντας, επανειλημμένα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης νέες διευκρινίσεις και πρόσθετα στοιχεία. Η επιμονή αυτή δεν είναι καθόλου «αθώα», καθότι είναι γνωστό και εξακριβωμένο ότι η Κομισιόν ουδόλως ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Δεν είναι, δε, τυχαίο ότι όλες οι προτάσεις που κάνει, κατά καιρούς, για αγροτικά ζητήματα, περιλαμβάνουν νέα αντιαγροτικά μέτρα, ώστε να επιταχύνεται το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να συγκεντρωθεί η γη, η αγροτική παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων στα χέρια αγροτοκαπιταλιστών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογες διευκρινίσεις και στοιχεία «νομιμότητας» δεν ζήτησε η ΕΕ για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφέρει «ζεστό χρήμα» πολλών δισ. ευρώ σε τραπεζίτες και άλλους κεφαλαιούχους, προκειμένου να ξεπεράσουν, «αβρόχοις ποσί», την καπιταλιστική οικονομική κρίση, ούτε και για πλείστες άλλες κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν σε μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Κι αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει ποιων τα συμφέροντα υπηρετεί και προστατεύει η ΕΕ. Τα ίδια, όμως, συμφέροντα υπηρετούν και προστατεύουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες και εφαρμόζουν στη χώρα αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και στον ίδιο «ντορό» βαδίζουν τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Αν περίμενε κανείς από την κυβέρνηση της ΝΔ ν' απαντήσει στην απροκάλυπτη επέμβαση και προσβλητική αξίωση της Κομισιόν για το «πακέτο Χατζηγάκη» με μια δήλωση απειθαρχίας και ανυπακοής στην ΕΕ, μάλλον θα ήταν πολιτικά ανίδεος και αφελής. Ούτε από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ περιμέναμε να εναντιωθούν στην ΕΕ για να στηρίξουν το δίκιο των μικρομεσαίων αγροτών. Αλλωστε, μόνο το ΚΚΕ έχει διακηρύξει και αποδείξει στην πράξη ότι βρίσκεται απέναντι και παλεύει ενάντια στην ΕΕ, καλώντας τα λαϊκά στρώματα ν΄ απειθαρχούν στις αντιλαϊκές αποφάσεις της και να στρατευτούν μαζί του στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας. Και για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινείται.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρήσεων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Ανάπτυξης «θα καταθέσει δύο νομοσχέδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας», δήλωσε χτες ο Κ. Χατζηδάκης. Τι έκπληξη!!!

Λες και έχει καταθέσει ...κάτι διαφορετικό αυτό το υπουργείο τα τελευταία 30 χρόνια (με όποιο όνομα κι αν είχε στο παρελθόν).

Να υποθέσουμε ότι η σημερινή ηγεσία του είδε τα προβλήματα του χώρου (ακρίβεια, ανεπάρκεια μισθών, ανεργία, κλπ.) κι αποφάσισε ότι η καλύτερη λύση είναι ...να ενισχύσει τους επιχειρηματίες;

Προφανώς, αφού είναι δόγμα αυτό πια για τις κυβερνήσεις του «ευρωμονόδρομου». Οποιοδήποτε θέμα λύνεται με την ενίσχυση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Ευρωπαϊκή συνταγή...

Α, να μην το ξεχάσουμε, ο Κ. Χατζηγάκης είναι και ...οικολόγος οπότε ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να «συμφιλιώσουμε το περιβάλλον με την επιχειρηματική δραστηριότητα»...

Οπως καταλαβαίνετε, εφεξής το περιβάλλον θα κάνει ...κακές παρέες και επικίνδυνους φίλους.

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΕΧΟΥΜΕ το «οκέι» από το Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πανδημία της Νέας Γρίπης και μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη...

Από την οπτική του υπουργείου Υγείας λοιπόν ...πάνε καλά τα πράγματα. Από την οπτική του (αρμόδιου) υπουργείου Παιδείας δεν ξέρουμε.

Γιατί εκτός από την ...άδεια του γιατρού τα σχολεία για να ανοίξουν χρειάζονται κτίρια, καθηγητές, βιβλία, υλικοτεχνική υποδομή, θέρμανση και τόσα άλλα.

Και με δεδομένα τα (συνήθη και χαμηλά) κονδύλια του προϋπολογισμού για την Παιδεία ...πολύ αμφιβάλλουμε.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ στην παγκόσμια οικονομία αλλά δεν είναι διατηρήσιμη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Α. Βέμπερ. Οφείλεται, λέει, αποκλειστικά στην κρατική χρηματοδότηση...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Και γιατί να είναι διατηρήσιμη δηλαδή; Μια χαρά δεν πάνε για τις πολυεθνικές τα πράγματα όσο έχουμε κρίση; Μισθοί μειώνονται, δικαιώματα περικόπτονται, επιδοτήσεις τσεπώνουν...

Μάλλον θα επιθυμούν να μπουν σε ...μόνιμη κρίση.

Πώς αναβαθμίζεται το «τουριστικό προϊόν»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οτι κανείς δεν υποχρεώνει τους ξενοδόχους να απασχολούν ελάχιστο αριθμό καμαριέρων («είτε ως απόλυτο αριθμό είτε ως αναλογία επί του αριθμού των κλινών») ή άλλων εργαζομένων (πέρα από έναν θυρωρό) ενημερώνει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με επιστολή προς το υπουργείο Απασχόλησης, μετά το θέμα που έχει προκύψει με την επιχείρηση CLUB MED (η οποία σε ξενοδοχείο του Μαραθώνα απέλυσε όλες τις καμαριέρες που επέστρεψαν μέσα από ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού). Σπεύδει, δηλαδή, το υπουργείο να δικαιολογήσει τους εργοδότες που αξιοποιούν κάθε τρόπο για να βρουν φτηνότερους εργαζόμενους. Προσθέτει, μάλιστα, ότι «πάγια θέση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ως εκ τούτου η τουριστική πολιτική είναι σε αυτήν την κατεύθυνση προσανατολισμένη, ώστε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας να αναβαθμίζεται συνεχώς». Δηλαδή, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αναβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν της χώρας, την ώρα που τα ξενοδοχεία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των χώρων δουλειάς που διεκδικούν επάξια το χαρακτηρισμό «κάτεργο» για χιλιάδες εργαζόμενους και ενώ όλο και λιγότερες λαϊκές οικογένειες μπορούν να κάνουν διακοπές.

Για μια τέτοια κυβέρνηση, αναβάθμιση προφανώς αποτελεί η εμπορευματοποίηση των διακοπών, η εξασφάλιση για τους Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου μεγαλύτερου κομματιού της «πίτας». Γι' αυτό και κανένας δεν ασχολείται με τις επίμονες αρνήσεις των ξενοδόχων για την κατάρτιση ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού ανά μονάδα, όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Το αντίθετο. Η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ενισχύει την αυθαιρεσία των εργοδοτών, που είναι ελεύθεροι να απασχολούν και να απολύουν όσους εργαζόμενους θέλουν, μέσα από όποιο καθεστώς τους συμφέρει και όπως απαιτούν τα κέρδη τους.

Το «φαίνεσθαι» και η ουσία για τη θητεία

Με τυμπανοκρουσίες, εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες, γίνεται τις μέρες αυτές η κατάταξη των νεοσυλλέκτων στα κέντρα εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς, καθώς οι κατατασσόμενοι της σειράς αυτής θα είναι οι πρώτοι που θα απολυθούν στους 9 μήνες. Βέβαια, η εξαγγελία είχε γίνει τον περασμένο Ιούνη και το Φλεβάρη από τον Ε. Μεϊμαράκη, αλλά αναθερμαίνεται τώρα, παίρνοντας και προεκλογικό χαρακτήρα. Η μείωση στους 9 μήνες αφορά μόνο το Στρατό Ξηράς, ενώ σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία παραμένει στους 12 μήνες με προοπτική μέσα στο 2010 να πάψουν να κατατάσσονται ναύτες και σμηνίτες. Η μείωση αφορά και όσους είχαν ήδη καταταγεί. Οσοι παρουσιάστηκαν με την πρώτη ΕΣΣΟ του 2009 θα υπηρετήσουν 11 μήνες και όσοι με τη δεύτερη ΕΣΣΟ του 2009 (Μάης) θα υπηρετήσουν 10 μήνες.

Αυτό είναι το «φαίνεσθαι» της κυβερνητικής απόφασης. Γιατί η ουσία βρίσκεται αλλού. Και εξηγούμε: Η μείωση της θητείας αποτελεί μέρος σχεδίου για την πλήρη κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, στα πλαίσια της εφαρμογής των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων για εξ ολοκλήρου στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων από «Επαγγελματίες Οπλίτες», δηλαδή από μισθοφόρους, που θα είναι πιστοί και υπάκουοι στις εντολές των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Η απατηλή αυτή εξαγγελία καμία σχέση δεν έχει με την αναγκαία μείωση και ουσιαστική αναβάθμιση της στρατιωτικής θητείας των νέων, αντίθετα αποτελεί μέρος της υποβάθμισής της με τους στρατιώτες να αποτελούν το δευτερεύον βοηθητικό και σε ορισμένες περιπτώσεις «υπηρετικό» προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα στις Ενοπλες Δυνάμεις υπηρετούν περί τους 30.000 «Επαγγελματίες Οπλίτες» που σημαίνει ότι σε αντιστάθμισμα της μείωσης της θητείας ο αριθμός τους θα κυμανθεί από 40.000 έως 50.000 ΕΠΟΠ, δηλαδή θα προσληφθούν, όπως εκτιμάται, τουλάχιστον 10.000 ΕΠΟΠ ακόμα. Ηδη ανακοινώθηκαν προκηρύξεις για την πρόσληψη ακόμα 4.200 ΕΠΟΠ (2.000 στο Στρατό Ξηράς, 1.200 στο Πολεμικό Ναυτικό και 1.000 στην Πολεμική Αεροπορία).

Αύξηση 100%

«Σύμβαση Παραχώρησης» είναι η συμφωνία που υπογράφει το ελληνικό δημόσιο με κάποιο επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος αναλαμβάνει την εκμετάλλευση κάποιου έργου.

Ο εθνικός οδικός άξονας, η περίφημη ΠΑΘΕ, από τις αρχές του χρόνου λειτουργεί ολοκληρωτικά με βάση τη «Σύμβαση Παραχώρησης» που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Και αν κανείς αναρωτιέται προς τι αυτού του είδους οι πληροφορίες, ε τότε σαν πληροφορούμε ότι η εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», ανακοίνωσε ότι βάσει της σχετικής «Σύμβασης Παραχώρησης», αποφάσισε να διπλασιάσει τα διόδια στο ύψος των Τεμπών.

Με δυο λόγια: Από την Δευτέρα καταργούνται τα διόδια που υπάρχουν στην είσοδο των Τεμπών και από όπου η διέλευση ήταν 1 ευρώ για τα ΙΧ και αρχίζει τη λειτουργία του ο σταθμός του Πυργετού με το διόδιο να διαμορφώνεται τώρα στα 2 ευρώ!!!

Αύξηση 100% και σε όποιον αρέσει, λένε, από κοινού κυβέρνηση και εταιρία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τα οικονομικά των κομμάτων

Η πρεμούρα της κυβέρνησης να ανακινήσει το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία σκοπεύει να επιβάλλει αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα, ούτε χρονικά τυχαία είναι, ούτε ξεκομμένη από τις συνολικότερες πολιτικές εξελίξεις. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή που θέλει να βάλει υπό κρατική επιτήρηση τα κόμματα, τη λειτουργία τους, το καταστατικό τους, τη σχέση με τα μέλη και τους οπαδούς τους. Σε τελική ανάλυση, απώτερος στόχος του αστικού πολιτικού συστήματος είναι να θέσει κάτω από τον απόλυτο έλεγχό του τα κόμματα εκείνα που από θέσεις στρατηγικής αντιπαλεύουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, όπως από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του κάνει το ΚΚΕ.

Η χρονική στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ρύθμιση σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στο ζήτημα της «Ζήμενς». Το σύστημα της δικομματικής διαχείρισης του καπιταλισμού βρίσκεται στη δίνη αποκαλύψεων για μίζες από την πολυεθνική προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά της. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πασχίζουν με κάθε μέσο να βγάλουν λάδι τα κόμματά τους, αλλά και το αστικό πολιτικό σύστημα το οποίο με συνέπεια υπηρετούν. Αντιλαμβάνονται τη φθορά που τους προκαλούν οι αποκαλύψεις που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας και του οικονομικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις πολυεθνικές. Γι' αυτό και αναζητούν τρόπους από τη μια η όλη συζήτηση να δρα αποπροσανατολιστικά ως προς την ουσία της αντιδραστικής πολιτικής τους και από την άλλη να διαχέεται η ευθύνη για τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος σε όλα τα κόμματα.

Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούν κάθε εφεδρεία, αναζητώντας και βρίσκοντας ερείσματα σε κόμματα όπως ο ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σ' αυτό το έδαφος της συκοφαντίας, της λάσπης, χτίζεται η προπαγάνδα ότι «όλοι ίδιοι είμαστε» και πως «πρέπει όλοι μαζί να θεσπίσουμε κανόνες διαφάνειας, ξεκινώντας από τα οικονομικά των κομμάτων». Σ' αυτό συμφωνούν όλοι, επειδή ακριβώς όλοι τους «καίγονται» να μη φθαρεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα, ανεξάρτητα από το ποια δύναμη θα το διαχειρίζεται κάθε φορά. Γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ για αποκλειστική χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος. Γι' αυτό και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καμιά ουσιαστική διαφωνία δεν εξέφρασε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τι επιδιώκουν με τη συγκεκριμένη ρύθμιση; Θέλουν να καταστήσουν τα κόμματα ομήρους του κράτους, που εκ των πραγμάτων στον καπιταλισμό υπηρετεί τις πολυεθνικές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το κράτος θα έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου απέναντι σε κάθε κόμμα. Θα εκβιάζει με τους όρους και τις προϋποθέσεις της χρηματοδότησης ώστε κόμματα που αντιπαλεύουν το καπιταλιστικό σύστημα να βάζουν νερό στο κρασί τους, να κάνουν υποχωρήσεις από τη στρατηγική τους, προκειμένου να πάρουν την κρατική χρηματοδότηση. Μ' αυτόν τον τρόπο το κράτος θα παρεμβαίνει άμεσα και θα δημιουργεί κόμματα - μαριονέτες, που μόνο σε επιμέρους και δευτερεύουσες θέσεις θα διαφωνούν μεταξύ τους. Τέτοιο κόμμα, κρατικοδίαιτο και έρμαιο των βιομηχάνων, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει. Γι' αυτό και δε δέχεται και δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία παρέμβαση στις σχέσεις του Κόμματος με τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του, οι οποίοι αποτελούν και τους βασικούς χρηματοδότες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ