Τετάρτη 20 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα δάνεια δεν είναι λύση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με συνθηματολογία που ενισχύει τις ψευδαισθήσεις περί της δυνατότητας αυτού του συστήματος να ωφελήσει τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμπορους, κόντρα στην κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου, προσέγγισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας τον «εμπορικό κόσμο» που «στενάζει», - όπως είπε - περιοδεύοντας χτες στο Αιγάλεω.

Στο διά ταύτα αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΝ για «τράπεζα ειδικού σκοπού» για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, λες και η οποιαδήποτε τράπεζα μπορεί στις δεδομένες συνθήκες του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς, να λειτουργήσει διαφορετικά απ' ό,τι οι άλλες. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν πολλοί, χωρίς όμως να είναι αλήθεια: Οτι, δηλαδή, ακόμη και σήμερα στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας, κάτι μπορεί να γίνει γι' αυτούς, κάποιος, με κάποιο τρόπο και κάποιο κόλπο μπορεί να τους ενισχύσει. Ετσι προσπαθούν να μετρήσουν λίγες ψήφους παραπάνω για το κόμμα τους.

Είναι φανερό ότι το μόνο που κάνει ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον τρόπο είναι να συμβάλλει, από τη δική του πλευρά, στον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων μικρών ΕΒΕ, στη λογική ότι μπορεί να υπάρξει προοπτική γι' αυτούς, υπό τις παρούσες συνθήκες, αρκεί να προκύψει μία τράπεζα που θα τους δίνει γρηγορότερα το δάνειο, άντε να έχει και μισή μονάδα μικρότερο επιτόκιο.

Οταν οι μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύονται ποικιλοτρόπως και με ζεστό χρήμα, όταν οι αποφάσεις της ΕΕ, που λαμβάνονται στο όνομα των μικρών επιχειρήσεων που καθόλου μικρές δεν είναι, ίσα ίσα το αντίθετο, μόνο όταν το μεγάλο κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις του αυξάνουν καθημερινά την κυριαρχία τους καταβροχθίζοντας τα πάντα, τότε το τελευταίο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει τους ΕΒΕ είναι ακόμα ένα δάνειο που δεν θα μπορούσαν να πάρουν, αλλά δε θα μπορούν να αποπληρώσουν.

Αλλά αυτά λέει και κάνει όποιος συντάσσεται με την ευρωενωσιακή λογική και καθαγιάζει την ΕΕ και τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της. Τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Η κοροϊδία...

Η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο. Δε διστάζουν να λένε χοντροκομμένα ψέματα και να αρνούνται συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που έχουν κάνει στο παρελθόν, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν.

Σε τηλεοπτική εκπομπή στη ΝΕΤ προχτές το βράδυ η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΟΕ Ελ. Σωτηρίου «στριμώχτηκε» πολύ. Πήρε το λόγο και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα της, ο ΣΥΡΙΖΑ, παλεύει και θα παλέψει για τα δικαιώματα των εργαζομένων και κατακεραύνωσε την πολιτική της μερικής απασχόλησης. Ομως, τα πράγματα σκούρυναν όταν άκουσε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μ. Παπαδόπουλο να της υπενθυμίζει ότι: ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στήριξε την υλοποίηση του προγράμματος της μερικής απασχόλησης σε όλους τους δήμους μέσω της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, αλλά ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στην ΚΕΔΚΕ (συγκεκριμένα ο Χρ. Παλαιολόγος τότε ήταν μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ) ήταν ο εισηγητής της πρότασης με την οποία η Ενωση ζητούσε περισσότερα χρήματα για να υλοποιήσει την αντεργατική μερική απασχόληση. Αυτή είναι η αλήθεια. Η εισήγηση που έκανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ έγινε στις 18 Γενάρη 2005 σε σχετική συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Ποιος λοιπόν ψεύδεται; Το ΚΚΕ ή η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ; Και ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως και οι συνιστώσες τους που άλλα λένε τη μια και άλλα την άλλη, ξεχνώντας τα πεπραγμένα τους ή κάνοντας το μαύρο - άσπρο - για να ψαρεύουν σε θολά νερά... Καιροσκοπισμός ή τυχοδιωκτισμός; Και τα δυο μαζί από μια δύναμη που πασχίζει να φτιάξει φιλεργατικό προσωπείο όταν προωθεί την πολιτική του συμβιβασμού. Αρα επικίνδυνη για τα εργατικά συμφέροντα.

... και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Ενα συγκεκριμένο γεγονός λοιπόν, που το γνωρίζουν ακόμα και οι κλητήρες στα δημαρχεία της χώρας, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ είχε συκοφαντήσει με χυδαίο τρόπο το ΠΑΜΕ) το αρνήθηκε και άρχισε να φωνάζει πως το ΚΚΕ λέει ψέματα. Εμείς απλά θυμίζουμε τα γεγονότα, όσο κι αν κάνουν τώρα πως δεν τα ξέρουν. Για να καταλάβει και ο κόσμος ποιος λέει ψέματα χωρίς ίχνος ντροπής.

Βέβαια, τα έργα και οι ημέρες του ΣΥΝ δεν τελειώνουν σ' αυτό, αφού περίπου ένα χρόνο μετά από εκείνη την ...κορυφαία φιλεργατική πρωτοβουλία του ΣΥΝ (16/2/2006) η ΚΕΔΚΕ, στην ηγεσία της οποίας βρίσκεται ο ΣΥΝ, είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της μερικής απασχόλησης ως «κατεύθυνση και επιταγή της ΕΕ».

Επιπλέον, ο ΣΥΝ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προπαγάνδισαν και προώθησαν διατάξεις για τη γενικευμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας στους Δήμους σε ευρύτερο πεδίο, όπως για τους Σχολικούς Φύλακες, τα Τοπικά Σύμφωνα και τις Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης. Μάλιστα, πολύ πριν την ψήφιση του νόμου 3250/2004 για την επέκταση στο Δημόσιο και τους Δήμους της μερικής απασχόλησης, είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται ελαστικές σχέσεις εργασίας με απόφαση της ΚΕΔΚΕ με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ να συμφωνούν σε αυτό.

Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι η μερική απασχόληση ήταν προσφιλής εργασιακή σχέση που υλοποιούσαν και υλοποιούν δήμοι που διοικούνταν από δημάρχους που στήριξε ο ΣΥΝ.

Σάπια και ανέντιμη ταχτική

Σε σημαία της προεκλογικής του πολεμικής απέναντι στο ΚΚΕ έχει αναγάγει το ΠΑΣΟΚ την ανέντιμη, ανήθικη και συκοφαντική δυσφήμιση του Κόμματος. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ταχτική αυτή αποτελεί κεντρική επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο βιολί αυτής της άθλιας - από κάθε άποψη - επίθεσης σε βάρος του ΚΚΕ, το Θ. Πάγκαλο. Τι είναι αυτό που φοβίζει το ΠΑΣΟΚ; Και τι επιδιώκει με την επιλογή του να αποφύγει προεκλογικά την πολιτική αντιπαράθεση με το ΚΚΕ, οχυρωμένο πίσω από τόνους λάσπης και ψέματα;

Η αναγνώριση από ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους της στρατηγικής ταύτισης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα της πολιτικής τους, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που δυσκολεύει και αποδυναμώνει την ικανότητα που διαχρονικά διέθετε, να εγκλωβίζει εργατικές λαϊκές συνειδήσεις στην αντιλαϊκή διαχείριση και πολιτική του. Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι εργαζόμενοι οι οποίοι, πιο καθαρά σε σχέση με το παρελθόν, αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ έχει δίκιο όταν λέει πως, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, στα κεντρικά ζητήματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ενιαία πολιτική. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μια μερίδα των εργαζόμενων και άλλων λαϊκών στρωμάτων μετατοπίζεται προς το ΚΚΕ ή αναγνωρίζει το δίκιο της πολιτικής του.

Αυτή τη μετατόπιση θέλουν να φρενάρουν, φοβούνται μήπως εκφραστεί και εκλογικά. Και αντί να αντιπαρατεθούν σε θέσεις και πολιτική, κάνουν ανήθικη συκοφαντική επίθεση, καθώς φαίνεται πως δυσκολεύονται να πείσουν και να εξασφαλίσουν προϋποθέσεις, να βάλουν πλώρη για ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η μετατόπιση όμως καταγράφεται κυρίως στο αυξανόμενο κύρος που απολαμβάνει το ΚΚΕ μέσα στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, παράλληλα με την πολιτική και συνδικαλιστική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ, συγκριτικά πάντα με το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό γεννάει επιπλέον ανησυχία στα κόμματα του κεφαλαίου. Γιατί ξέρουν καλά πως η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα βρει άμεση αντανάκλαση στο κίνημα, πολλαπάσια μάλιστα από την όποια εκλογική του ενίσχυση. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό εργατικό και λαϊκό κίνημα. Σημαίνει αποδυνάμωση του δικομματισμού, πυλώνας του οποίου είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η αποδυνάμωση δεν αφορά μόνο τα εκλογικά ποσοστά, αλλά κυρίως αφαιρεί δύναμη από το αστικό πολιτικό σύστημα, από τη διαχείριση της εξουσίας προς όφελος του κεφαλαίου, μέσω και της δικομματικής εναλλαγής.

Από αυτή την άποψη, το ΠΑΣΟΚ δε δουλεύει μόνο για τον εαυτό του, για το δικό του μικροκομματικό συμφέρον. Η τακτική του απέναντι στο ΚΚΕ είναι βέβαιο ότι προκαλεί τουλάχιστον ικανοποίηση στις οικονομικές και πολιτικές εκείνες δυνάμεις που προσπαθούν μάταια να απαξιώσουν το ΚΚΕ στα μάτια των εργαζόμενων και του λαού, διατηρώντας τη φρούδα ελπίδα ότι κάποτε θα καταφέρουν να το συρρικνώσουν σε ακίνδυνα μεγέθη. Οχι μόνο εκλογικά, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά το κύρος του Κόμματος, την επιρροή του και την πρωτοπόρα δράση του στο κίνημα. Ενενήντα χρόνια τώρα λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και είναι χρέος κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, να καταδικάσει αυτή τη σάπια τακτική στην οποία πρωτοστατεί το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του. Και να το κάνει ενισχύοντας το ΚΚΕ. Για να τρομάξουμε όσο γίνεται περισσότερο τους καπιταλιστές και το πολιτικό τους σύστημα. Θα είναι μεγάλο όφελος για το λαό.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τα εξυγιαντικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΠ! ΘΑ «ΕΞΥΓΙΑΝΟΥΝ» και τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας. Ετσι αποφάσισαν στην Κυβερνητική Επιτροπή. Κι όταν αυτοί «εξυγιαίνουν», όλοι ξέρουμε τι σημαίνει.

«Εξυγίανση» κάνανε και στην «Ολυμπιακή», που την διέλυσαν και την πούλησαν όσο - όσο στον Βγενόπουλο. «Εξυγίανση» κάνανε και στον ΟΤΕ που βρέθηκε ξαφνικά στα χέρια της «Ντόιτσε Τέλεκομ».

Οπως θέλουν μπορούν να αποκαλούν τις επιλογές τους, όμως για ξεπούλημα πρόκειται και για παράδοση οποιασδήποτε κερδοφόρας δραστηριότητας υπάρχει στους ιδιώτες.

ΔΕ ΛΕΜΕ, προεκλογική περίοδος είναι. Επίσης οι υποσχέσεις και τα λόγια δεν κοστίζουν τίποτε.

Οπότε πολύ λογικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε, με δηλώσεις του, ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα», που θα οδηγεί σε «δίκαιη αναδιανομή του πλούτου».

Εντυπωσιαστήκαμε, ομολογουμένως, από το αίσθημα δικαιοσύνης που τον διακατέχει, υπάρχει, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια...

Πρακτικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, προϋποθέτει αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις ανώνυμες εταιρείες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Εχει καμιά τέτοια πρόταση το ΠΑΣΟΚ;

Αν έχει, γιατί ...δεν την διατυμπανίζει; Ντρέπεται, μήπως, το σοσιαλιστικό αυτό κόμμα να το παραδεχθεί, εφόσον ισχύει;

Επειδή για ντροπαλούς δε τους έχουμε, προφανώς ... είναι ψεύτες και προσπαθούν για μια ακόμη φορά να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Απλά, πράγματα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μαύρο στους θαμώνες της Μπίλντερμπεργκ

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ώρα που εκατοντάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες διαδήλωναν, την περασμένη Παρασκευή, έξω από τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, μια ακόμα λυκοσυμμαχία των ιμπεριαλιστών, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, απεργαζόταν πλευρές της στρατηγικής για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και την καθυπόταξη του ανερχόμενου λαϊκού κινήματος. Η σύσταση και μόνο των προσκεκλημένων στη συνεδρίαση της Λέσχης δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ανάμεσα στους δεκάδες πρώην και νυν αρχηγούς κρατών, μεγαλοβιομήχανους και μεγαλοκαπιταλιστές, άλλους επιφανείς εκπροσώπους του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, βρέθηκαν και αρκετοί Ελληνες, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ήταν και αυτή τη φορά καλεσμένος, αλλά λέγεται ότι δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ταξιδιού του στο εξωτερικό. Πρόλαβε, όμως, και πήγε μόλις επέστρεψε από την Κίνα, έστω και αργά το βράδυ του Σαββάτου, στο εστιατόριο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Για να πάρει μυρουδιά, φαίνεται... Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, ακόμα, ο Τ. Αράπογλου (διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας), ο Οδ. Κυριακόπουλος (πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ), ο Δ. Παπαλεξόπουλος (διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ), η Αννα Διαμαντοπούλου (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), ο Ι. Παπαθανασίου (υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών), ο Γ. Αλογοσκούφης (πρώην υπουργός Οικονομικών). Αφήσαμε τελευταίο τον Γ. Δαυίδ, πρόεδρο του ομίλου, στον οποίο, εκτός από την «Κόκα Κόλα», ανήκει και η εταιρεία «Παπουτσάνης». Εκεί όπου οι εργαζόμενοι αγωνίζονται επί 9 συνεχόμενες βδομάδες για να αποτρέψουν τις απολύσεις συναδέλφων τους και να πετύχουν ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο μεγαλοεργοδότης δεν πήγε στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ για να συζητήσει με τους συνδαιτυμόνες του τρόπους για να ικανοποιήσει τα εργατικά αιτήματα. Το αντίθετο συμβαίνει. Και είναι και αυτό ένα κριτήριο για το ποιος είναι με ποιον. Ποιοι συνέτρωγαν με τον Δαυίδ και τους άλλους μεγαλοεργοδότες και ποιοι βρίσκονταν απ' έξω, καταγγέλλοντας τους ιμπεριαλιστές και την πολιτική τους. Και επειδή οι ευρωεκλογές είναι κοντά, οι εργαζόμενοι καλά θα κάνουν να πάνε μέχρι την κάλπη έχοντας κι αυτήν την εικόνα στο μυαλό τους.

Το «τυράκι» των stage στη φάκα της αντιλαϊκής πολιτικής

Παράταση στην εργασιακή ομηρία 8.000 συμβασιούχων 22 έως 40 χρόνων που απασχολούνται σε δήμους και νομαρχίες με προγράμματα stage, δηλαδή χωρίς ασφάλιση, αποφάσισε ο ΟΑΕΔ. Πρόκειται για την ανανέωση ενός προγράμματος το οποίο «τρέχει» ήδη και αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει 18 μήνες. Με τη νέα απόφαση του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα παρατείνεται για 12 επιπλέον μήνες. Η παράταση αφορά και στους εργαζόμενους εκείνους για τους οποίους οι 18 μήνες άσκησης είχαν ολοκληρωθεί πριν τη δημοσίευση της απόφασης του ΔΣ του ΟΑΕΔ. Στη σχετική ανακοίνωση δε γίνεται καμιά αναφορά στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση, πατώντας στο υπαρκτό πρόβλημα της ανεργίας που με την πολιτική της δημιουργεί, να συνεχίσει να δίνει ένα ανασφάλιστο μεροκάματο σε χιλιάδες συμβασιούχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι και το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια των πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου να απορροφήσουν τις εντεινόμενες αντιδράσεις που προκαλούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βαθαίνει και χτυπά τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Και καλύτερους συνεργούς δε θα μπορούσε να βρει η κυβέρνηση από τους δήμους και τις νομαρχίες όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του δικομματισμού. Μ' αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να χτυπήσουν δυο «τρυγόνια». Από τη μια να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι παίρνουν μέτρα για την ανεργία και από την άλλη να χαμηλώσουν κι άλλο την απαιτητικότητα των εργαζόμενων, που - κατά τη λογική τους - θα πρέπει να αισθάνονται και τυχεροί που θα έχουν και ένα μεροκάματο χωρίς ένσημο για τους επόμενους 12 μήνες. Και βέβαια, πουθενά και με τίποτα δε γίνεται λόγος για τη δημιουργία θέσεων σταθερής και μόνιμης εργασίας. Να γιατί πρέπει να τους μαυρίσουν στις εκλογές οι εργαζόμενοι. Να γιατί δεν πρέπει να τσιμπήσουν στο τυρί της ανασφάλιστης απασχόλησης με δόσεις και να πιαστούν έτσι στη φάκα μιας πολιτικής που αναπαράγει τη μερική δουλειά, μερική ζωή, χωρίς δικαιώματα και προοπτική.

Μαϊμουδιές

Για χτες το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Για μία κοινωνική και οικολογική περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά η εκδήλωση αναβλήθηκε, καθώς δεν προσήλθαν παρά ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάκτυλα των δύο χεριών. Ομως, στις 6 παρά τέταρτο, δόθηκε ηλεκτρονικά και με φαξ δελτίο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, με ενημερωτικό περιεχόμενο για μια εκδήλωση που ουδέποτε έγινε και μάλιστα με αποσπάσματα των παρεμβάσεων σε αυτήν! Στο δελτίο Τύπου διαβάζουμε: «Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και της οικονομικής κρίσης, που οι πολιτικές αντιμετώπισής της - προέκταση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου - αυξάνουν ακόμη περισσότερο το Περιφερειακό, Κοινωνικό και Οικολογικό Αναπτυξιακό έλλειμμα στη χώρα μας πρωτίστως, αλλά και στην Ευρώπη. Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση - Συζήτηση του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης - Χωροταξίας & Δημοσίων Εργων» κ.λπ.. Και παρακάτω παρατίθενται μικρά αποσπάσματα από το «χαιρετισμό» του Αλ. Τσίπρα, από την «τοποθέτηση» του Γ. Δραγασάκη, της Α. Ξηροτύρη - Αικατερινάρη, του Στ. Μπαμπά και του Στ. Πλιάκη... Πήγαν να προλάβουν, αλλά ξέμειναν απο ακροατήριο, όπως φαίνεται. Οσο για τη δικαιολογία της αναβολής; Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, είχε περιοδεία στον Ελαιώνα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χειρότερα είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ

Μόνιμη καταγγελία του Γ. Παπανδρέου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες είναι ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή είναι η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πίσω από τη συγκεκριμένη φράση, ζητά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Από αυτήν την αποπροσανατολιστική δικομματική κοκορομαχία, ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Κάθε κυβέρνηση της ΝΔ που την διαδέχτηκε μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τούμπαλιν ήταν χειρότερη από την προηγούμενη, γιατί ακολούθησε με συνέπεια μιαν ακόμη πιο σκληρή, αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων, προασπίζοντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτήν ακριβώς την ταξική πολιτική θα συνεχίσει να εφαρμόζει και η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει, είτε «πράσινη», είτε «μπλε», μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, και βάσει αυτής της πορείας θα πάρει αυτή, με τη σειρά της, τον τίτλο της «χειρότερης»... Οι πολιτικές αποφάσεις που έχουν πάρει, τα προγράμματα που έχουν καταθέσει και οι ευρωενωσιακές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι τα «χειρότερα» έρχονται για τα λαϊκά στρώματα. Ηδη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας τους αντιασφαλιστικούς τους νόμους, έχουν δεσμευτεί ότι θα ανεβάσουν τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια! Η κυβέρνηση προχώρησε στο «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, ενώ την επομένη των ευρωεκλογών θα καταθέσει στην ΕΕ τα μέτρα που θα πάρει για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, έχοντας προαναγγείλει νέα αύξηση των έμμεσων φόρων και καινούριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Το ΠΑΣΟΚ, ήδη, έχει εξαγγείλει, μέσω του εκπρόσωπου του και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι θα καταρτίσει το προεκλογικό του οικονομικό πρόγραμμα, «τόσο από την πλευρά των δαπανών, όσο και από την πλευρά των εσόδων», με βάση «την οικονομική συγκυρία»...

Ειλημμένες είναι οι αποφάσεις τους και για νέα επίθεση στη σταθερή εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η ΝΔ προσυπέγραψε στις 8 Μάη τα «δέκα μέτρα» που αποφάσισε στην Πράγα η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, ενώ στην ίδια αντεργατική γραμμή κινούνται και οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της ανεργίας». Τι προβλέπουν; Περιορισμό σε μαζική κλίμακα των ημερών εργασίας. Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται στη χώρα μας με την ενεργοποίηση από την κυβέρνηση του νόμου (2639/98) του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει την «εκ περιτροπής εργασία» με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών. Πιο εντατικές ελαστικές και ευέλικτες σχέσεις εργασίας, μέσω προγραμμάτων που θα ενισχύουν την «κινητικότητα» και «τη διά βίου κατάρτιση» των εργαζομένων (δηλαδή, την εναλλαγή συνεχώς εργασίας, ώστε να μην κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα). Χέρι χέρι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την «έκθεση Σέρκας», που προβλέπει την αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας μέχρι 65 ώρες και τον «τεμαχισμό» του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και απλήρωτο «ανενεργό».

Η επόμενη μέρα για τα λαϊκά στρώματα θα είναι χειρότερη. Στο χέρι τους είναι να βάλουν εμπόδια σ' αυτήν την πολιτική. Δυναμώνοντας τους αγώνες τους και καταδικάζοντας στην κάλπη των ευρωεκλογών τους εταίρους της δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία, ενισχύοντας το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που βάζει προμετωπίδα της δράσης του την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ