Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αυξάνουν οι κίνδυνοι στη ΔΕΗ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, στην πρεμούρα της να αβγατίσει τα κέρδη της, δεν υπολογίζει την ασφάλεια των εργαζομένων, είναι δεδομένο. Το επιβεβαιώνουν τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα εργατικά «ατυχήματα» που καταγράφονται κάθε χρόνο. Η εντατικοποίηση μάλιστα της δουλειάς και οι άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την πρόκληση «ατυχημάτων» αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου για το 2009. Χαρακτηριστικό είναι το εσωτερικής χρήσης σημείωμα της Διεύθυνσης Υλικού του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Πολυφύτου, με το οποίο οι εργαζόμενοι ενημερώνονται ότι, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες για τα ανταλλακτικά θα μειωθούν κατά 35% και για τη μισθοδοσία εκτάκτων κατά 37%. Πρακτικά, η μείωση των δαπανών θα οδηγήσει στην έλλειψη ανταλλακτικών και αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να χειρίζονται ακατάλληλα μηχανήματα ή να κάνουν εργασίες στο δίκτυο χωρίς τα κατάλληλα ανταλλακτικά. Ετσι, όχι μόνο αυξάνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και οι κίνδυνοι ακόμα και για την ίδια ζωή των εργαζομένων. Ενώ η μείωση των δαπανών για τη μισθοδοσία εκτάκτων είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε εντατικοποίηση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η «ανάπτυξη» δεν είναι μια ουδέτερη έννοια. Στον καπιταλισμό σημαίνει αύξηση των κερδών του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε βάρος ακόμα και του δικαιώματος στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ψηφοθηρία χωρίς όρια

Πρώτα ήρθε, απ' τις 15.2.2009, η πρόταση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΚΟΑ - της συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ - να είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Χτες ήρθαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας και Εύη Χριστοφιλοπούλου και έδωσαν συνέντευξη Τύπου «για τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, την κοινωνική υποστήριξη της Πολιτείας στην ίδια και σε παρόμοιες καταστάσεις, καθώς και για την κατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας». Και - μεταξύ των άλλων - ζήτησαν να «επικηρυχτούν άμεσα οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό» και να «πολιτογραφηθεί η Κωνσταντίνα Κούνεβα Ελληνίδα, με τη διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης».

Αιδώς Αργείοι! Και η ψηφοθηρία έχει τα όριά της. Δεν μπορεί το σακάτεμα μιας εργάτριας - που έτυχε να είναι μετανάστρια - να χρησιμοποιείται με αυτόν τον προκλητικό τρόπο ως πιστοποιητικό φιλεργατικής πολιτικής.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ είχαν και το θράσος να μιλήσουν για τους «ομήρους ανθρώπους των STAGE» που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Μιλούν δηλαδή εκείνοι που οι κυβερνήσεις τους καθιέρωσαν τα προγράμματα STAGE και είχαν αναδειχτεί σε πρωθιερείς στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων.

Αλλά όταν περισσεύει το θράσος, όλα επιτρέπονται...

«Συναίνεση» για νέα αντιλαϊκά μέτρα

O Γ. Καρατζαφέρης στη Βουλή, στη συζήτηση Ερώτησής του στον πρωθυπουργό, με θέμα την «ανάγκη συναίνεσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης»:

«(...) Ποια είναι η δύναμη αυτή που θα μπορέσει να μας βγάλει από την κρίση; Πιστεύετε πράγματι (σ.σ.: απευθύνεται στον πρωθυπουργό) ότι μόνος σας μπορείτε; Εγώ μιλάω ότι έχετε τις αγαθότερες των προθέσεων και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Εις την ουσία. Πώς θα βγούμε από την κρίση; (...) Η στομφώδης επιχειρηματολογία, γράφει ο Γ. Πρετεντέρης στο "Βήμα της Κυριακής", δεν μπορεί να είναι ο βατήρας της συναίνεσης. Οπως και να το κάνουμε χρειάζονται μέτρα (...) Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα τα οποία δε θα είναι ευχάριστα (...) ο Λουκάς ο Παπαδήμος, να τον πάρουμε από υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, να τον φέρουμε εδώ, να κάνει μία κυβέρνηση, να βάλετε εσείς τους υπουργούς σας, να βάλει το ΠΑΣΟΚ, να βάλουμε και οι υπόλοιποι από έναν και να στηρίξουμε όλοι μαζί (...) Ερχονται βουλευτές δικοί σας κ. πρωθυπουργέ. Δε φτάνω εγώ κ. πρωθυπουργέ και να ήθελα και να θέλατε δε φτάνω. Και μου λένε έλα και συ Γιώργο να μας βοηθήσεις... Πρέπει όλοι να βοηθήσουν (...) Κ. πρωθυπουργέ, σας κάνω έκκληση, σκεφτείτε το με το καλό σας μυαλό, ακούστε όσα σας λέω από το καλό σας αυτί (...) το καλό της Ελλάδος μπορεί να έρθει σε αυτή την κρίση μόνον αν πιστέψουμε όλοι σε μία πανστρατιά, διαφορετικά ματαιοπονείτε».

ΛΑ.Ο.Σ. και όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας προπαγανδίζουν «συναίνεση». Για να αφοπλίσουν το λαό ώστε να υποστεί νέες θυσίες, υπό μορφή «αναγκαίων μέτρων». Να πληρώσει την κρίση, ενώ τα μονοπώλια θα μένουν αλώβητα.

Διώκουν τα θύματα

Στις 24 Ιούλη 2008 στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, η δεξαμενή Νο 3 του αεράδικου πλοίου «FRIENDSHIPGAZ» πήρε φωτιά εξαιτίας της έλλειψης ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Ο απολογισμός τραγικός. Εφτά μεταλλεργάτες και ένας ναυτεργάτης δε γύρισαν εκείνη τη μέρα στο σπίτι τους. Οχτώ εργάτες νεκροί στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών και των εργολάβων. Οχτώ οικογένειες ντύθηκαν στα μαύρα. Εφτά σχεδόν μήνες μετά, η ουδέτερη δικαιοσύνη του αστικού κράτους επιχειρεί να μετακυλήσει τις ευθύνες για το πολύνεκρο μακελειό στον μεταλλεργάτη Β. Καββαδία. Λεπτομέρεια: Ο μεταλλεργάτης ήταν ένας από τους τραυματίες του δυστυχήματος και από τύχη γλίτωσε και αυτός από του χάρου τα δόντια.

Πρωτοφανές μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Ακραίο, αλλά εξαίρεση, ίσως ισχυριστεί ο αναγνώστης. Και όμως η δίωξη αυτή, η δίωξη σε βάρος του θύματος, η μετατροπή των θυμάτων σε ενόχους, είναι κανόνας στο γκουβέρνο που κουμάντο κάνουν οι εφοπλιστές, οι άλλοι μεγαλοεργοδότες και οι άνθρωποί τους σε όλη την κρατική πυραμίδα. Κάθε χρόνο πάνω από 110 μετριούνται οι νεκροί από «εργατικά ατυχήματα». Σε χιλιάδες οι τραυματίες και εκατοντάδες μένουν σακάτηδες και δεν μπορούν να βγάλουν ξανά μεροκάματο. Και όμως για δεκαετίες, ούτε ένας εργοδότης δεν πλήρωσε πραγματικά για το έγκλημα που έγινε στην επιχείρησή του. Ποτέ, κανένας βιομήχανος, κανένας εργοδότης δεν τιμωρήθηκε όπως θα του άξιζε για τα φονικά με θύματα εργάτες.

Αυτή η επαναλαμβανόμενη ατιμωρησία δεν μπορεί να είναι ούτε τυχαία, ούτε μόνο ζήτημα λειτουργίας της δικαιοσύνης. Κάτι πολύ βαθύτερο είναι σάπιο. Και αυτό το σάπιο είναι το ίδιο το σύστημα που ζούμε. Είναι το γεγονός ότι το κέρδος και η επιτυχία του, με κάθε μέσο, στέκονται ως «Αρχή» υπεράνω όλων. Αυτό καθορίζει τους κανόνες, αυτή την «αρχή» υπηρετουν η πολιτική εξουσία και οι θεσμοί της. Αυτή η υπέρτατη «αξία» εμποδίζει και τη λήψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας, αλλά και εξασφαλίζει την ατιμωρησία των αφεντικών.

Η δίωξη μάλιστα ενάντια στον μεταλλεργάτη - θύμα του πολύνεκρου μακελειού δείχνει και κάτι άλλο. Την προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Να τους υποχρεώσουν όχι μόνο να αποδεχτούν τη διαρκή ατιμωρησία των εργοδοτικών εγκλημάτων, αλλά και να τρομάξουν, να παραιτηθούν από κάθε διεκδίκηση για τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Η δίωξη δεν είναι άσχετη με τη σθεναρή αντίσταση των συνδικάτων της Ζώνης, από τον αγώνα που κάνουν ενάντια στην ασυδοσία και την αυθαιρεσία εφοπλιστών και εργολάβων, την κάλυψη που δίνεται από την κυβερνητική πολιτική.

Η δίωξη του μεταλλεργάτη είναι δίωξη με ευρύτερη πολιτική στόχευση. Είναι κίνηση για να κρατηθεί στο απυρόβλητο όλο αυτό το άθλιο σύστημα, που σκοτώνει κάθε μέρα εργάτες και αφήνει ατιμώρητους τους ενόχους. Γι' αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλα τα συνδικάτα και όχι μόνο τους εργαζόμενους της Ζώνης. Και σαν τέτοιο ζήτημα πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι, εντείνοντας την πάλη τους για το δικαίωμα στην ασφαλή δουλειά.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟ, από ερμηνείες περί κρίσης έχουμε πληθώρα. Ο καθένας λέει το δικό του...

Πρόκειται για «πρωτόγνωρες καταστάσεις», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, που επιμένει να μας πείσει ότι είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει «υπεύθυνα» το πράγμα.

Οφείλεται στην έλλειψη «αναπτυξιακής προοπτικής», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η κρίση είναι «ενδογενής» και οφείλεται σε «μείγμα ελλειμμάτων», σύμφωνα με τον Αλέκο Παπαδόπουλο (που για λόγους που μόνον αυτός γνωρίζει είπε να κάνει την εμφάνισή του στη δημοσιότητα).

Μόνη λύση η «διακομματική κυβέρνηση», μας είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, που, ντε και καλά, θέλει να βρεθεί σε κυβερνητικό σχήμα παρέα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Κι άλλα πολλά θα ακούσουμε, εξίσου περισπούδαστα και βαθυστόχαστα, εκτός από ένα: Οτι η κρίση είναι καπιταλιστική, δηλαδή οφείλεται στο υπάρχον οικονομικό σύστημα, που δεν μπορεί να ξεφύγει από τέτοια φαινόμενα.

Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό οδηγεί στο πολύ λογικό συμπέρασμα ότι την κρίση πρέπει να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, οπότε πρέπει να έχουν κέρδη οι εργαζόμενοι.

Ομως και μόνο στο άκουσμα μιας τέτοιας προοπτικής, όλοι οι προαναφερόμενοι ...βγάζουν σπυράκια, αφρούς και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, δεν της έφτανε της κυβέρνησης η κρίση, τώρα θα έχουμε και χιόνια τις επόμενες μέρες.

Εννοείται ότι πρόκειται για «σπάνια φαινόμενα», για «πρωτοφανή κακοκαιρία» και όλα τα σχετικά. Το έχουν μάθει πια καλά το παραμύθι και το λένε από τώρα.

Γιατί μόνον έτσι θα μπορέσει να δικαιολογηθεί - για μια ακόμη φορά - η βέβαιη ανεπάρκεια των μηχανισμών εάν τυχόν δημιουργηθούν προβλήματα.

Και λέμε «βέβαιη», γιατί είδαμε και στο φετινό προϋπολογισμό τα κονδύλια για την Πολιτική Προστασία...


Γρηγοριάδης Κώστας

Απορριπτέες «συστάσεις»

Γρηγοριάδης Κώστας

Συστάσεις και προτροπές προς όλες τις δυνάμεις της πολιτικοοικονομικής ζωής απηύθυνε από το βήμα της Βουλής χτες ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να δώσει υπόσταση στο μύθο ότι «όλοι μαζί» πρέπει να σηκώσουν τα βάρη της κρίσης. Θαυμάστε όμως διαφορά. Απευθυνόμενος προς τις τράπεζες αυτό που τους ζήτησε ήταν να «αξιοποιήσουν τη ρευστότητα» (διάβαζε τα 28 δισ. ευρώ) ώστε να συνεχιστεί «η πιστωτική επέκταση», δηλαδή ο δανεισμός των νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων. Αντίστοιχα προς τις επιχειρήσεις η υπόδειξή του ήταν να αξιοποιήσουν τα πράγματι γενναιόδωρα κυβερνητικά προγράμματα «για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα και το προσωπικό τους», δίχως φυσικά την παραμικρή συνέπεια αν κάνουν κάτι διαφορετικό. Αντίθετα, όταν απευθύνθηκε στα συνδικάτα εκείνο που ορθά κοφτά αξίωσε ήταν να μην κάνουν κινητοποιήσεις και να αποδεχτούν τον αφοπλισμό τους, καλώντας τα «να αποφεύγουν μορφές, τρόπους κινητοποιήσεων που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας». Ασφαλώς και βολεύει τον πρωθυπουργό να ξεχνάει ποιοι ευθύνονται για την κρίση και ποιοι στην περίοδο της «ανάπτυξης» κατέγραφαν ιστορικά υπερκέρδη και ποιοι πλήρωναν και τότε με φτώχεια, ανεργία και άγρια εκμετάλλευση. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, δεν έχουν κανένα περιθώριο να σκύψουν κι άλλο το κεφάλι, αλλά να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στη δύναμή τους για να σημάνουν την αντεπίθεση για τη δική τους εξουσία.

Χρήσιμοι αλλά όχι στο λαό

Ο χρήσιμος ρόλος του οπορτουνισμού αποκαλύπτεται περισσότερο σε περιόδους κρίσιμες για το καπιταλιστικό σύστημα. Προχτές ο Αλ. Τσίπρας προέτρεπε σε περιορισμό των δαπανών για «λαδώματα», λέγοντας «αυτά μπορούμε να τα περιορίσουμε; Κι ας αφήσουμε τους μισθούς»...

Χτες μιλώντας στο «ΜΕΓΚΑ» προέτρεψε σε περικοπή των μισθών παραγόντων όπως του προέδρου της ΕτΕ, των Διευθυνόντων Συμβούλων του ΟΠΑΠ και του Διοικητή της ΔΕΗ, οι οποίοι είναι ιλιγιώδεις: «Κανείς δε μιλάει για περικοπές σ' αυτούς τους μισθούς» είπε.

Και παρακάτω «έριξε στο τραπέζι» και μερικές ακόμα προτάσεις για δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα, για ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, για έλεγχο στην εκκλησία κλπ.

Ετσι, λοιπόν, την ώρα της κρίσης που αντικειμενικά δημιουργούνται ευνοϊκότεροι όροι για παρέμβαση στη συνείδηση των ανθρώπων του μόχθου, έτσι που να κατανοείται η ανάγκη όξυνσης της πάλης άμεσα για διεκδίκηση μέτρων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, για να μην πληρώσουν αυτοί την κρίση των καπιταλιστών, και με προοπτική ρήξης, σύγκρουσης και ανατροπής αυτού του σάπιου συστήματος. Αυτή την ώρα έρχονται οι «χρήσιμοι» και λένε στο λαό: Ζήτα να περιοριστούν τα «φακελάκια». Αλλά δεν του λένε ποιο περιβάλλον γεννά και αναπαράγει τέτοια «λουλούδια». Ζήτα να μειωθούν οι μισθοί μεγαλοπαραγόντων. Ζήτα και μερικές ακόμα ασπιρίνες.

Αλλά μέχρι εκεί. Αλλωστε δε χρειάζεται να παλέψουν για τίποτα άλλο, αφού κατά τον Αλ. Τσίπρα: «Εχουμε την κατάρρευση του υπαρκτού καπιταλισμού. Αν το '89 είχαμε την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, σήμερα πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε αλλαγές σε διεθνές επίπεδο».

Το '89 εγκατέλειψαν τρέχοντας το στρατόπεδο της εργατικής τάξης. Το 2009 ακόμα τρέχουν μακριά απ' αυτή, στην υπηρεσία των αντιπάλων της. Δεν περνά μέρα χωρίς να ακούμε το «λαχάνιασμά» τους.

Οι «θυρωροί» της καπιταλιστικής διαχείρισης...

Ολόκληρη ανακοίνωση εξέδωσε η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος (ΚΟΕ) με αφορμή την εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος, για να συκοφαντήσουν κατά την προσφιλή τους μέθοδο το ΚΚΕ, αλλά και να ομολογήσουν ταυτόχρονα, περνώντας τις εξετάσεις τους στην αστική τάξη, πως πολιτικός τους στόχος είναι όλος κι όλος να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ και να έρθει κάποια άλλη, στο πλαίσιο πάντα του καπιταλιστικού συστήματος.

Ρωτά η ΚΟΕ: «Για το ΚΚΕ τίθεται το εξής ερώτημα: Γιατί δεν επιδίωξε την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή;». Και παραθέτει στη συνέχεια ένα μέρος από δήλωση της Αλ. Παπαρήγα, το Φλεβάρη του 1999, για να στηρίξει το επιχείρημα «Η σημερινή συμπεριφορά του ΚΚΕ δεν αποτελεί έμμεση αλλά ξεκάθαρη στάση υποστήριξης της σημερινής κυβέρνησης;».

Είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο από μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τη στρατηγική του ΚΚΕ. Να καταγγέλλει το στόχο του συνεπούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή του καπιταλισμού και την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη. Και να θέλει να παίξει το ρόλο του θυρωρού στην καπιταλιστική διαχείριση, χωρίς να παρουσιάζει καμία πολιτική πρόταση πραγματικής διεξόδου για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Προφανώς, για άλλη μια φορά, εκτέλεσαν την αποστολή τους...

ΥΓ: Εκείνη η δήλωση της Αλ. Παπαρήγα το Φλεβάρη του 1999, που επικαλείται η ΚΟΕ, ξεκινούσε ως εξής: «Το θέμα για το ΚΚΕ δεν είναι μόνο να φύγει αυτή η κυβέρνηση (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ), αλλά και να αρχίσει να ξετυλίγεται - όσο γίνεται πιο γρήγορα - το μπερδεμένο σήμερα κουβάρι, ώστε τελικά να φύγει από τη μέση αυτή η πολιτική. Οι κυβερνήσεις πέφτουν, το θέμα είναι να πέσει, να εκπέσει, αυτή η πολιτική». Ας την ξαναδιαβάσουν να την εμπεδώσουν.

Ανατιμήσεις και χωρίς πρόσχημα

Η τιμή των αλεύρων πέφτει, αλλά η τιμή που αγοράζουν οι εργαζόμενοι το ψωμί και έχει φτάσει στο 1,60 ευρώ, ούτε καν το κιλό, αλλά τα 700 γραμμάρια, με πρόσχημα τις περσινές ανατιμήσεις στα άλευρα παραμένει στο... ύψος της. Οπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι αρτοποιοί διά των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας τους, το αλεύρι πωλείται στα 32 - 33 ευρώ το τσουβάλι των 50 κιλών, από 40 - 42 ευρώ που είχε φτάσει πέρσι την ίδια περίοδο. Φαίνεται, όμως, ότι και εδώ ισχύει η ρήση που έχει εφαρμογή σε όλο το εύρος της «ελεύθερης αγοράς», πως «ό,τι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει», ακόμα κι αν οι τιμές, με πρόσχημα τις οποίες έγινε η ανατίμηση, μειωθούν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη για τη σοσιαλιστική προοπτική

Από χτες το πρωί το Σώμα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ συζητά το δεύτερο θέμα: Τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα και την αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό. Η αξία αυτής της συζήτησης για το ίδιο το Κόμμα, για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, υπογραμμίζεται απ' την αδιαμφισβήτητη επικαιρότητα και ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού, που, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, σήψης και βαρβαρότητας, επιβεβαιώνεται πως αποτελεί τη μοναδική προοπτική προς όφελος της εργατικής τάξης, του λαού στο σύνολό του.

Για τις δυνάμεις του ΚΚΕ και έναν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων που πήραν ενεργά μέρος στην προσυνεδριακή διαδικασία, η συζήτηση αυτού του ζητήματος, που συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον, έφερε ήδη κέρδη. Εγινε κατορθωτή η πάντα επιδιωκόμενη συνένωση της πρακτικής και θεωρητικής δουλειάς. Στη βάση της κοινής πεποίθησης όλων μας πως είναι αδύνατον ένα κομμουνιστικό κόμμα να δρα με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, να έχει επιστημονικά επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική, βάζοντας στο ράφι τη θετική και αρνητική πείρα απ' τη σοσιαλιστική επανάσταση και οικοδόμηση. Οφείλει να τη μελετά, να εξάγει συμπεράσματα, χρήσιμα όχι μόνο για το σοσιαλιστικό μέλλον, αλλά για το παρόν της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Για το ΚΚΕ ο σοσιαλισμός είναι στόχος προς κατάκτηση. Και για να κατακτηθεί είναι απαραίτητες, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία, η ιδεολογικοπολιτική κατάρτιση και ετοιμότητα του υποκειμενικού παράγοντα. Κι αυτή η ετοιμότητα δεν μπορεί να υπάρξει, αν δε μελετηθεί σε βάθος η ήδη υπάρχουσα πείρα. Η ερμηνεία της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης μπορεί να αναζωογονήσει την πίστη στο σοσιαλισμό, να συμβάλει στο να αποκτήσει ο λαός συνείδηση της επικαιρότητας και ρεαλιστικότητάς του.

Και είναι αυτό ακριβώς που ερέθισε τα αντανακλαστικά του ταξικού αντιπάλου για να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση σε βάρος του Κόμματος και του σοσιαλισμού, έχοντας στο πλάι του και τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Χτυπώντας το χτες, την πείρα του οποίου εξετάζει το ΚΚΕ, θέλουν να πλήξουν το σοσιαλιστικό αύριο, τη στρατηγική του ΚΚΕ. Αν για το ΚΚΕ η ενασχόληση με το «παρελθόν» ήταν αυτοσκοπός, δε θα είχαν κανένα πρόβλημα. Εχουν πρόβλημα γιατί γνωρίζουν την αξία αυτής της συζήτησης για το σήμερα και το σοσιαλιστικό μέλλον.

Εμείς συνεχίζουμε. Εξετάζουμε κριτικά και αυτοκριτικά τη σοσιαλιστική οικοδόμηση για να γίνουμε ικανότεροι και ισχυρότεροι στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού. Υπερασπιζόμαστε το σοσιαλισμό, γιατί παρά τις αδυναμίες και τα λάθη, παρά το λυσσαλέο πόλεμο που δέχτηκε, απέδειξε την ανωτερότητά του, ανύψωσε τον εργαζόμενο άνθρωπο, τσάκισε την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Την επαύριο του Συνεδρίου πιο πλατιά μέσα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα εντείνουμε την προσπάθεια ώστε να στρατευτούν περισσότεροι, όλοι, στη μάχη για τη σοσιαλιστική προοπτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ