Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ετοιμάζουν νέα Βατοπέδια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το βασικό συμπέρασμα, που με μεγάλη ασφάλεια μπορεί να εξαχθεί από τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ, την υπόθεση του Βατοπεδίου, είναι ότι απλά προετοιμάζουν πολλά νέα Βατοπέδια. Η αυτοκριτική και η ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του πρωθυπουργού είναι για το θεαθήναι και κάτω από την πίεση των εξελίξεων. Η κυβέρνηση, εκτός των άλλων, επιμένει να θεωρεί πανίσχυρα τα χρυσόβουλα των βυζαντινών αυτοκρατόρων και τα φιρμάνια των μουσουλμάνων και σε τελευταία ανάλυση την κατοχή δημόσιας γης από την εκκλησία και τα μοναστήρια. Πρόκειται «για νομικά θέματα», επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τα αποδέχεται ως τίτλους ιδιοκτησίας για τη μονοστηριακή περιουσία. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετανόητη, αρνούμενη να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των νόμων που επιτρέπουν στην Εκκλησία και στα μοναστήρια να κατέχουν γη που ανήκει στο λαό, πράγμα που επίμονα ζητά το ΚΚΕ. Αρα, η πολιτική της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της γης, που από κοινού στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα συνεχιστεί και διαρκώς θα «σκάνε» σκάνδαλα, όπως το Βατοπέδι, αφού το πλιάτσικο δημόσιας γης είτε από μονοστήρια είτε από ιδιώτες συνεχίζεται ακάθεκτο.

Κουκούλες και «Δημοκρατία»

«Εμείς ξέρουμε ότι η Δημοκρατία δε φόρεσε ποτέ κουκούλες. Οσοι έδωσαν μάχη γι' αυτή τη χώρα, την έδωσαν με τα πρόσωπά τους ξεσκέπαστα. Αυτός που βάζει κουκούλα, τη βάζει απλά γιατί έχει σκοπό να κινηθεί παρανόμως». Ασφαλώς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα υποστηρίζει η Ντ. Μπακογιάννη. Πρώτα απ' όλα η Δημοκρατία τους έχει νομιμοποιήσει τις κουκούλες και ήδη οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και της «Αντιτρομοκρατικής» φορούν κουκούλες με τη βούλα του νόμου. Κουκουλοφόροι επίσης έχουν συλληφθεί επανειλημμένα να ξεπετάγονται από το «Σώμα» της Αστυνομίας και να επιδίδονται σε προβοκατόρικες ενέργειες, με στόχο τη συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και την τρομοκράτηση του λαού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι κουκουλοφόροι παραμένουν ασύλληπτοι. Αρα η Δημοκρατία τους φοράει κουκούλες και μάλιστα βάσει νόμου και «επιχειρησιακού σχεδίου»... Από την άλλη βέβαια πράγματι οι κοινωνικοί αγωνιστές, οι επαναστάτες, δεν έχουν κανένα λόγο να κρύβουν το πρόσωπό τους από το λαό, ακριβώς γιατί θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού, να καταξιωθούν ως η πρωτοπορία και η συνείδησή του...

Ασφαιρες επιλογές

Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο, που η Υγεία εμπορευματοποιείται προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου και ανοίγει ο δρόμος και για τη διευθέτηση της εργασίας, ως αποτέλεσμα των επιταγών του κεφαλαίου με την πολιτική της ΕΕ, που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν κατά γράμμα εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα σωματεία των νοσοκομείων του Πειραιά περιορίζονται σε άσφαιρες κινητοποιήσεις. Αντί να ξεμπροστιάσουν αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επέλεξαν, με συνδιοργανωτή τη Νομαρχία Πειραιά, να διοργανώσουν χτες βράδυ στην πλατεία Κοραή παράσταση Καραγκιόζη και συναυλία, για να διαμαρτυρηθούν - όπως λένε - για την υποβάθμιση των νοσοκομείων. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Υγείας είχαν απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που γινόταν την ίδια ώρα στον Ηλεκτρικό σταθμό. Η πρόταση απορρίφθηκε από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που επέλεξαν τη Νομαρχία για συνοδοιπόρο τους. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι του Πειραιά με τη μαζική παρουσία τους στο συλλαλητήριο έδειξαν πως λύσεις προς όφελος του λαού και στο θέμα της Υγείας κανένας άλλος δεν μπορεί να δώσει, πέρα από την εργατική τάξη και τους ταξικά προσανατολισμένους αγώνες της.

Που το πάει;

Στη χτεσινή «Απογευματινή» διαβάζουμε:

«Στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ πότε θα κάνουν συμβολική κατάληψη οι πρωταγωνιστές της χτεσινής διαμαρτυρίας στην ΕΡΤ; Το ερώτημα είναι καθαρά ρητορικό, διότι, ως γνωστόν, είναι εύκολη η πρόσβασή τους στην Κουμουνδούρου. Καλά, στον Περισσό δεν το συζητάμε. Ούτε απ' έξω δεν πρόκειται να πλησιάσουν. Εκεί η ζώνη είναι ναρκοθετημένη και περιφρουρημένη. Ετσι όμως και τα καταφέρουν, πραγματικά θα είναι μια ηρωική πράξη».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι επιδιώκει ο ποιητής;;;

Για να «υπονομεύσουν» τον αγώνα

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αρχικά εκμεταλλεύτηκαν τους κουκουλοφόρους και τα τυφλά χτυπήματα, οι μεν πρώτοι για να επιτεθούν συνολικά στο κίνημα και ο τελευταίος, για να αποθεώσει το «τυχάρπαστο» υποτίθεται νέο ιδιότυπο κίνημα και να χτυπήσει επίσης την οργάνωση και τον προσανατολισμό του κινήματος. Επειδή όμως, απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα που πασχίζουν να την εμφανίσουν ως κίνημα, υπάρχει και η δράση του λαϊκού κινήματος, οι μάζες του λαού και της νεολαίας επιμένουν, συνεχίζουν και κατεβαίνουν οργανωμένα στους δρόμους με στόχους και αιτήματα που προτάσσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, ανασκουμπώνονται και τα κόμματα του συμβιβασμού...

Το γύρισαν στην τακτική «να αφουγκραστούμε τα αιτήματα και τις ανάγκες της νεολαίας», λες και δεν είναι γνωστά, χρόνια τώρα, αυτά που διεκδικούν π.χ. οι μαθητές κι οι φοιτητές! Το υπουργείο Παιδείας έφτιαξε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνει e-mail απευθείας από τους μαθητές και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από το Γενάρη ξεκινάει επίσημα ο «διάλογος» για το νέο σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. «Καρότο» παραπλάνησης των μαθητών είναι τα παραπάνω, την ώρα που βρίσκονται οργανωμένα στους δρόμους όχι μόνο για τον δολοφονημένο συμμαθητή τους, αλλά και για το γεγονός ότι τα 15μελή τους είναι ακόμα και σήμερα «υπό δίωξη» για τις καταλήψεις και γιατί δε θέλουν να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ οι γονείς τους για τη μόρφωσή τους, θέλουν σχολείο να μορφώνει πραγματικά κι όχι να μπαινοβγαίνουν οι επιχειρήσεις να καθορίζουν το περιεχόμενό του και πολλά άλλα.

Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ, παίρνει ανοιχτά θέση ενάντια στις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις (για τις κινητοποιήσεις το μόνο που λέει είναι, οι μαθητές και οι φοιτητές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την κυβέρνηση, προφανώς θέλει το κίνημα να δρα υπέρ του ΠΑΣΟΚ), και ζητά αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Για το αίτημά του περί αύξησης των δαπανών, ακουμπάει μεν σε μια υπαρκτή ανάγκη, αλλά προβάλλεται για να κρύψει την πλήρη και ουσιαστική ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία. Μιλώντας για δαπάνες, το ΠΑΣΟΚ δεν εξετάζει από πού προέρχονται, αφού είναι υπέρ της ιδιωτικής χρηματοδότησης της εκπαίδευσης (τόσο από επιχειρήσεις, όσο και από τη λεγόμενη «ανταποδοτική» λειτουργία σύμφωνα με την οποία πληρώνουν γονείς, φοιτητές κ.τ.λ. για τις «υπηρεσίες που τους παρέχονται»).

Οσο για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσει τα περί δήθεν «ελεύθερης πρόσβασης» και ζητά σχετικό διάλογο, ό,τι υπόσχεται πως θα κάνει η κυβέρνηση δηλαδή. Μιλά για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, χωρίς να αντιτίθεται στην επιχειρηματική δράση στην Παιδεία, όπως το ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Και σε χτεσινή συνάντηση που έστησε με μαθητές, δήθεν για να ακούσει τους προβληματισμούς τους, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι... δεν έχει πρόβλημα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως είχε δηλώσει παλιότερα και ο Α. Τσίπρας!

Συμπέρασμα: Ολοι αυτοί που φωνάζουν «να ακούσουμε τη νεολαία», είναι ακριβώς αυτοί που κλείνουν ερμητικά τα αυτιά τους στα πραγματικά αιτήματα του νεολαιίστικου κινήματος. Οι προτάσεις τους για την Παιδεία, που επαναλαμβάνουν τώρα για να «κατευνάσουν» τον αγώνα των παιδιών που βρίσκονται στα θρανία της εκπαίδευσης, είναι προτάσεις πλήρως ενσωματωμένες στην κυρίαρχη πολιτική, στην πολιτική της ακριβοπληρωμένης αμορφωσιάς.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Καταστρεπτικοί οι κανόνες του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΤΑΞΕΙ, όσων τα καταστήματα καταστράφηκαν από τα πρόσφατα επεισόδια μπορούν να πάνε στην Αγροτική και να πάρουν βοήθημα μέχρι και 10.000 ευρώ. Το καταλάβαμε.

Οσων τα καταστήματα (και είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί) καταστράφηκαν από τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες, πού να πάνε; Και τι θα πάρουν;

Ας μη μας πούνε για καμιά τράπεζα, γιατί πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να περάσουν... ούτε απέξω. Είναι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό και δεν ξέρουν πότε θα ξεμπλέξουν.

Σε αυτά τα καταστήματα που λέμε, κανείς δεν έσπασε τη βιτρίνα, ούτε κλάπηκε το εμπόρευμα. Εκλεισαν γιατί τους τσάκιζαν τα χρέη, η εφορία και ο ανταγωνισμός των πολυεθνικών.

Μάλιστα συνεχίζουν να κλείνουν με αυξανόμενους ρυθμούς, οδηγώντας κόσμο στην απόγνωση.

Υποθέτουμε όμως ότι αυτά δεν αποτελούν ...βίαιες ενέργειες. Αντιθέτως, είναι νομιμότατες συμπεριφορές με τους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς», οπότε κανείς - εκ των κυβερνώντων - δε ζητάει την... καταδίκη τους.

Α, ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ και θα τ' ακούσουν αυτοί του ΠΑΣΟΚ. Προχτές ο πρόεδρός τους μίλαγε για την αστυνομία των «παιδιών του λαού» που κατάργησε η ΝΔ και χτες ο Χ. Καστανίδης συμπέρανε ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχασε τη δημοκρατικότητά της...

Αν εννοούν την «αστυνομική λαϊκότητα» που οδήγησε στο να χτυπιούνται αλύπητα συνταξιούχοι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου επί Σημίτη, τους διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΛ.ΑΣ. τη διατηρεί στο ακέραιο.

Μα καλά, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν σε αυτό το κόμμα ποιες είναι οι ώρες για να μιλάει κανείς και ποιες όχι;


Γρηγοριάδης Κώστας

Εξετάσεις στο κεφάλαιο

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δε φτάνει μια κυβέρνηση διαφορετική. Το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνική εξέγερση είναι ότι χρειάζεται σύστημα διαφορετικό, όπου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων δε θα παίζει το ρόλο που παίζει σήμερα»!

Οχι δεν πρόκειται για ευχή κάποιου συνεπαρμένου απ' το πνεύμα των Χριστουγέννων. Πρόκειται για πολιτικό σχολιασμό των δηλώσεων του προέδρου του ΣΕΒ. Τον οποίο έκανε χτες ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος. Ισως θέλουν να κατοχυρώσουν πρώτα την ...ευρεσιτεχνία για να μας εξηγήσουν μετά τι ακριβώς θα είναι αυτό το σύστημα όπου θα υπάρχουν βιομήχανοι οι οποίοι θα παίζουν όμως έναν άλλο ρόλο απ' αυτό που παίζουν ως σήμερα. Και ποιος θα είναι αυτός ο άλλος ρόλος; Απότομα θα τους έρθει «κεραμίδα» των βιομηχάνων και θα πάψουν να κυνηγούν το κέρδος; Και από πού θα βγαίνει αυτό το κέρδος αν όχι από την πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων; Οποιοδήποτε άλλο ρόλο και να πάνε να παίξουν, θα πρέπει να μην είναι βιομήχανοι. Να είναι κάτι άλλο...

Πέρα απ' τα αστεία, αυτό που λέει εμμέσως πλην σαφώς ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διά του Αλ. Αλαβάνου είναι απλό. Απευθύνεται στην εργατική τάξη και στο λαό προσπαθώντας να τους πείσει πως υπάρχει τρόπος να ζήσουν αρμονικά με τους εκμεταλλευτές τους, ευημερώντας όλοι ταυτόχρονα. Τέτοιος τρόπος δεν υπάρχει και ο πρόεδρος του ΣΥΝ\ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει πολύ καλά. Ελα όμως που ταυτόχρονα περνάει τις εξετάσεις του στην αστική τάξη ότι δεν πρόκειται να θίξει τα συμφέροντά τους και ταυτόχρονα τους στέλνει μήνυμα ότι μπορεί να σπείρει αυταπάτες στους εργαζόμενους, μπορεί με λίγα λόγια να χειριστεί τουλάχιστον μια μερίδα απ' αυτούς. Να τους κάνει να πιστέψουν πως είναι δυνατόν να «εξανθρωπιστεί» το κεφάλαιο και να μην παλεύουν για την κατάργησή του. Το μήνυμα ελήφθη...

Νόμιζαν ότι λείπει μια εικόνα...

Μια εικόνα που να στηρίζει ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι «κόμμα της νεολαίας» έψαχναν να βρουν και έτσι παρουσίασαν μια συνάντηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη 15μελών συμβουλίων για να «ακούσουν» τη φωνή και τα αιτήματα των μαθητών. Για να στηθεί μια ωραία εικόνα με τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε μαθητές, χτες σε σχετική εκδήλωση στη Βουλή...

Ο Αλ. Αλαβάνος βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει τα περί «εξέγερσης» και πόσο κοντά στη νεολαία είναι δήθεν το κόμμα του, ο Αλ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να πει ότι τάχα η αγωνία των μαθητών συμπυκνώνεται στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ο Γρ. Ψαριανός βρήκε την ευκαιρία να πει ότι δεν είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, σχολείων, νοσοκομείων και πως θα υπερασπιστεί τη δημόσια Παιδεία «μέχρι θανάτου» αλλά δεν μπορεί να πει όχι στο «φούφουτος γιουνιβέρσιτι»! Η «εξέγερση» «εξέγερση» και η ελεύθερη αγορά ελεύθερη αγορά...

... αλλά τους λείπουν τα ερείσματα

Και παρόλο που τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν, και το επανέλαβαν και χτες, να μετατρέψουν το παραπλανητικό σύνθημα για «ελεύθερη πρόσβαση» σε σημαία των αιτημάτων των μαθητών, ούτε οι ίδιοι οι μαθητές που χτες συμμετείχαν στην εκδήλωση δε φαίνεται να πείθονται. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση μαθήτριας που εξέφρασε τη δυσπιστία της για το κατά πόσο μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να είναι δίκαιο και αξιοκρατικό...

Ο Αλ. Αλαβάνος, πάντως, κινήθηκε στη λογική των προηγούμενων ημερών, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη βία, αλλά παρά την πίεση που δέχτηκε δεν καταδικάζει τις κινητοποιήσεις. Για να πείσει δηλαδή ότι δήθεν είναι το μόνο κόμμα που στηρίζει τις κινητοποιήσεις, αντιστρέφει την πραγματικότητα και παριστάνει ότι δήθεν όσοι καταδίκασαν ανοιχτά τα τυφλά χτυπήματα, καταδίκασαν τους μαθητές που ήταν στο δρόμο! Λαθροχειρία ακόμα μια φορά στις πλάτες του μαθητικού κινήματος, τη στιγμή που για τους κουκουλοφόρους οι ίδιοι οι μαθητές χτες σημείωναν ότι «ορισμένοι από αυτούς αφού πετάγανε μια πέτρα μετά πετάγανε και το κασκόλ και συντάσσονταν με δυνάμεις των ΜΑΤ» και ότι μπορεί να είναι και μαθητές, στους οποίους «πρέπει να μιλήσουμε», αλλά «υπάρχουν και κάποιες άλλες ομάδες. Οταν βλέπαμε 60άρηδες (...) να καίνε, να βανδαλίζουν, δηλαδή εκεί πέρα λες τι κάνουν; (...) μας προβοκάρουν και το νιώθουμε»...

Περί υποκλοπών

Τι εννοούσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος όταν είπε χτες πως η ΕΥΠ δεν παρακολουθεί τηλέφωνα; Μήπως εννοούσε πως αυτό το καθήκον έχει ανατεθεί σε άλλη υπηρεσία; Γιατί υποκλοπές γίνονταν και γίνονται όπως πάρα πολύ καλά το ξέρει ο υπουργός. Αλλωστε και η κυβέρνησή του κατάγγειλε υποκλοπές και ποτέ δε μάθαμε ποιος τελικά τις έκανε. Φυσικά εμείς από τότε είχαμε υποστηρίξει πως ποτέ δε θα διαλευκανθεί η υπόθεση γιατί γνωρίζουμε καλά πώς κουκουλώνονται τέτοιες υποθέσεις έτσι που σε σύντομο χρονικό διάστημα αρμόδιοι υπουργοί να ισχυρίζονται πως... δεν τρέχει τίποτα. Αλλά ας μην παρουσιάζει ως αθώα περιστερά μια υπηρεσία, όπως κάθε κρατική κατασταλτική υπηρεσία, ιδιαίτερα αυτήν, που είναι ένας από τους κατ' εξοχήν μηχανισμούς υπεράσπισης του κράτους, επομένως εξ αντικειμένου ενάντια στο λαϊκό κίνημα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να σταματήσουμε την απεργοσπασία

To στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού από την Ελλάδα για να χτυπηθεί η απεργία των εργαζομένων στο διεθνές αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία, που αποκάλυψε χτες ο «Ρ», δεν είναι ένα απλό ζήτημα που μπορεί να περάσει στα ψιλά. Οδηγεί τη σκέψη σε γενικότερους προβληματισμούς για την ίδια τη λειτουργία του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Επιβεβαιώνει ότι το κεφάλαιο με κάθε μέσο επιδιώκει να συντρίψει τους εργαζόμενους και τα δίκαια αιτήματά τους για αξιοπρεπή ζωή, χρησιμοποιώντας και την απεργοσπασία και μάλιστα σε διακρατικό επίπεδο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η γερμανική εταιρεία «Χόχτιφ», που είναι ο ιδιοκτήτης του αεροδρομίου της Αθήνας - ελέω της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - είναι και μεγαλομέτοχος του αεροδρομίου της Βουδαπέστης, όπου έχουν μεταφερθεί οι απεργοσπάστες.

Οι αντιδραστικές κυβερνήσεις του κεφαλαίου μαζί με το αντιλαϊκό οικοδόμημα της ΕΕ, που ακριβώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η επίθεση στις τωρινές συνθήκες, στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτό το ιδρυτικό ντοκουμέντο που στοιχειοθέτησε τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου με τις περίφημες «4 ελευθερίες: κεφαλαίου, υπηρεσιών, εργαζομένων και εμπορευμάτων» είναι βάση για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που εντείνουν την εκμετάλλευση και φέρνουν δεινά που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλη την ΕΕ. Τη συνθήκη αυτή, θυμίζουμε, ψήφισαν στη χώρα μας η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, ενώ στηρίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. και άλλοι οπαδοί του λεγόμενου ευρωμονόδρομου.

Πάνω εκεί «πάτησε» η πλουτοκρατία των χωρών της ΕΕ, οι πολιτικοί εκφραστές της για να κλιμακωθεί η επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ακολούθησαν και άλλες συνθήκες, διακηρύξεις και οδηγίες, σε όλους τους τομείς (από τις Εργασιακές Σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση μέχρι την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια κ.α.), για να φτάσουμε στη Συνθήκη της Λισαβόνας που θέλει να υποτάξει τους εργαζόμενους στη λογική της «ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», δηλαδή της διασφάλισης της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Στο οπλοστάσιο του κεφαλαίου για το χτύπημα των κατακτήσεων των εργαζομένων, βρίσκεται και η λεγόμενη οδηγία Μπολκεστάιν, που δίνει τη δυνατότητα στους κεφαλαιοκράτες της ΕΕ, να εκμεταλλεύονται εργάτες σε μια χώρα πληρώνοντας μεροκάματα χαμηλότερα, με βάση τη χώρα προέλευσης. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να χτυπηθούν δικαιώματα των εργαζομένων, για να περάσει η λογική του «διαίρει και βασίλευε».

Το παράδειγμα της Ουγγαρίας και του μηχανισμού απεργοσπασίας από τη χώρα μας κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη η εργατική τάξη, το ταξικό αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα να συμβάλλει καθοριστικά ώστε να δυναμώσει η εργατική αλληλεγγύη σε άλλους εργαζόμενους στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Να κατακτηθεί, κανείς εργάτης να μη δέχεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να γίνεται ο μοχλός για να σπάει ο αγώνας άλλων εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και της Ουγγαρίας όπως κάθε λαού της Ευρώπης και του κόσμου έχουν ανάγκη από την ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη των Ελλήνων εργατών. Οι εργάτες όπου Γης είναι ταξικά αδέλφια. Και πρέπει να έχουν ένα στόχο: Την ανατροπή της εξουσίας των κεφαλαιοκρατών, την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Και αυτό δεν αλλάζει σε οποιεσδήποτε συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ