Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενοχλούν οι αγωνιστικές φωνές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέα προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Παρα-τετραπληγικών και Βαριά Αναπήρων, στο να φτάσει η φωνή της στα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΣΠ), εκδηλώθηκε αυτές τις μέρες από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Εδώ και μέρες εκπρόσωποι της παράταξης κατέθεσαν αίτηση για να παραδοθούν τα μητρώα των μελών του Συλλόγου, ούτως ώστε να απευθυνθεί σε όλα τα μέλη ο συνδυασμός μπροστά στις εκλογές του ΠΣΠ στις 18 - 19 Οκτώβρη 2008. Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΣΠ χρηματοδοτείται με κρατικό χρήμα, από τη Νομαρχία Αθηνών. «Η ένοχη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου στη στήριξη της βάρβαρης αντιλαϊκής αντιαναπηρικής πολιτικής της κυβέρνησης και ο φόβος της για την αποκάλυψη του ρόλου της απέναντι στα μέλη του Συλλόγου, την οδηγούν σε αυτή την αντιδημοκρατική πρόκληση», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Συνδυασμός της Αγωνιστικής Συσπείρωσης.

Ο συνδυασμός δηλώνει ότι οι βαριά κινητικά ανάπηροι, με κριτήριο τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν, θα καταδικάσουν με την ψήφο τους στις εκλογές την πολιτική της κυβέρνησης και τα στηρίγματά της στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΑμεΑ, που είναι οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Ενισχύοντας τις αγωνιστικές δυνάμεις που χρόνια τώρα, συσπειρωμένες γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και την Αγωνιστική Συσπείρωση, αντιπάλεψαν αυτή την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής, Παιδείας κλπ.

«Κλίμα» κατά των διαδηλώσεων

Δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και ήδη άρχισαν να ακούγονται ξανά οι γνωστές «φωνές» για περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. «Διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους - Κυκλοφοριακό χάος από δεκάδες συγκεντρώσεις», είναι ο εύληπτος τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η οποία φροντίζει να «υπενθυμίσει» τις απόπειρες που έγιναν στο παρελθόν (με πλέον πρόσφατες αυτές τον Αύγουστο του 2006) για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης. «Υπενθυμίζει» ακόμα τι ισχύει σε ορισμένες πρωτεύουσες της Δυτ. Ευρώπης και των ΗΠΑ για τις διαδηλώσεις. Ας το πάρουν απόφαση. Οι διαδηλώσεις και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι δεν πρόκειται να καταργηθούν όσα διατάγματα και αν βγάλουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απλούστατα γιατί προκαλούνται από την ίδια την αντιλαϊκή πολιτική τους. Ακριβώς γι' αυτό οι πλατείες και οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας θα πλημμυρίζουν καθημερινά με διαδηλωτές που ξέρουν πού πάνε και τι θέλουν...

Δε διορθώνεται. Ανατρέπεται

Ο ένας μετά τον άλλον, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (κυβερνήτες, κομισάριοι και άλλοι παράγοντες), που μέχρι χτες σφύριζαν αδιάφοροι για τις παρενέργειες της κρίσης των ΗΠΑ στις οικονομίες της Ευρώπης, το γύρισαν τώρα στον ...καλαματιανό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που, μέχρι το Δεκέμβρη, είναι και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καθώς οι συνέπειες της αμερικανικής κρίσης γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο αισθητές στις ευρωπαϊκές χώρες, ο Ν. Σαρκοζί, ως προεδρεύων της ΕΕ, συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη οικονομική Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα μετέχουν μόνον οι ηγέτες των μεγάλων χωρών της ΕΕ (Γαλλία - Γερμανία - Βρετανία και Ιταλία).

Εκφράζοντας την αγωνία των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και εν γένει της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, σχετικά με το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κρίση, ο Ν. Σαρκοζί πιέζει - ως προεδρεύων της ΕΕ - για τη λήψη «διορθωτικών» μέτρων, υποστηρίζοντας πως ο καπιταλισμός πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να προσαρμοστεί καλύτερα στη νέα εποχή.

Οσα «μπαλώματα» και να κάνουν οι ηγέτες της ΕΕ στον καπιταλισμό, αυτός δε διορθώνεται. Και επειδή είναι βέβαιο πως ο καπιταλισμός θα συνεχίσει να αναπαράγει τις κρίσεις και τα αδιέξοδα που σέρνει από την πρώτη μέρα εμφάνισής του, η μόνη λύση είναι η ανατροπή του.

Αναπροσαρμογή ή αύξηση;

Με αφορμή την κρίση που εκδηλώθηκε στο χρηματοπιστωτικό τομέα κυρίως, στις ΗΠΑ, οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να εντείνουν την τοκογλυφία τους σε βάρος των δανειοληπτών. Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, οι ελληνικές τράπεζες άρπαξαν την ευκαιρία και - η μία μετά την άλλη - προχωρούν σε αυξήσεις των επιτοκίων. Αλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά.

Για παράδειγμα, η διοίκηση της Εθνικής προχώρησε από προχτές στη «ζούλα» σε αυξήσεις των επιτοκίων (στεγαστικών και άλλων δανείων) μέχρι και 0,7 μονάδες, χωρίς να το ανακοινώσει, με το επιχείρημα πως η αύξηση ήταν έμμεση (καταργήθηκαν κάποια δώρα και προσφορές) και όχι άμεση!

Ακολουθώντας το δρόμο της Εθνικής, χτες η τράπεζα «Γιούρομπανκ» (EFG Eurobank) του ομίλου Λάτση, προχώρησε επίσης σε «αναπροσαρμογή» των επιτοκίων μέχρι και 0,5 της μονάδας. Στην ελληνική γλώσσα, ο όρος «αναπροσαρμογή» δε σημαίνει κατ' ανάγκη αύξηση αλλά και το αντίθετο, καθώς η αναπροσαρμογή μπορεί να είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Να υποθέσουμε, δηλαδή ότι τα αφεντικά της «Γιούρομπανκ» επέλεξαν τον όρο «αναπροσαρμογή» επειδή... ντρέπονται που αξιοποιούν την κρίση για την αύξηση των επιτοκίων; Λέτε;

Τροπολογία - χαριστική βολή

Να δώσει τη «χαριστική βολή» σε όσα δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει στην εργατική τάξη και ειδικότερα στους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ επιχειρεί η κυβέρνηση με την επαίσχυντη τροπολογία για τις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων αυτών, που ψήφισε προχτές στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία -και με την ψήφο των «διαφωνούντων» βουλευτών της ΝΔ. Η τροπολογία κονιορτοποιεί κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος. Καταργεί εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, καταργεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς και κάθε δράση των σωματείων. Στην κυριολεξία επιχειρείται η παράδοση των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ βορά στις ορέξεις των ιδιωτών «επενδυτών», οι οποίοι θα μπορούν να τους απολύουν, χωρίς καν αποζημίωση.

Με την τροπολογία αυτή, η οποία βέβαια είναι συνέχεια της αντεργατικής νομοθεσίας των τελευταίων χρόνων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της δικομματικής εναλλαγής, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις στις πρώην ΔΕΚΟ, επιταχύνοντας την εφαρμογή του κυβερνητικού της προγράμματος, το οποίο προβλέπει σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών και επιχειρήσεων που παραμένουν ακόμα υπό κρατικό έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό, αν και όχι το κύριο (αυτό είναι η ιδιωτικοποίηση), ότι η τροπολογία προβλέπει τις διαδικασίες εκκαθάρισης των πρώην ΔΕΚΟ, παρέχοντας τη δυνατότητα στο λεγόμενο εκκαθαριστή να εκποιεί τεράστια δημόσια περιουσία, με υποτυπώδη διαγωνισμό, χωρίς να απαιτείται η εκτίμηση των προς εκποίηση υπηρεσιών και διαφόρων περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

Με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει το αντιλαϊκό - αντεργατικό έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ιδιωτικοποιήσεις που επέβαλε το μεγάλο κεφάλαιο από τις αρχές της 10ετίας του 1990 και προβλέπονται ρητά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τη Συνθήκη δηλαδή που υπερψήφισαν η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, που σήμερα υποκριτικά καταγγέλλουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, όμως, παντού και πάντα, συνοδεύεται απαραίτητα, πρωτίστως, από την ...εκκαθάριση του «εργατικού κόστους». Συνοδεύεται, δηλαδή, από την πλήρη ανατροπή - ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Διότι ο ιδιώτης «επενδυτής» απεχθάνεται κάθε εργατικό βάρος. Ενδιαφέρεται μόνο για τις οικονομικά «καθαρές» επιχειρήσεις που μπορούν να του εξασφαλίσουν άμεσα και σίγουρα υπερκέρδη, με το ελάχιστο εργατικό κόστος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους (απολύσεις, ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς δικαιώματα κλπ.). Ο,τι δηλαδή επιχειρεί να του εξασφαλίσει με την τροπολογία η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και συνολικά η εργατική τάξη έχουν υποχρέωση, καθήκον και, κυρίως, συμφέρον να αντισταθούν με κάθε τρόπο και μέσο στη σκληρή αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, που συνδιαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της και υπηρετείται στην Ελλάδα από τα κόμματα που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που ουσιαστικά αποδέχονται την ακολουθούμενη πολιτική και κάπου κάπου ρίχνουν ντουφεκιές στον αέρα για να κρατήσουν τα προσχήματα. Για την εργατική τάξη είναι μονόδρομος η σύγκρουση και ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της και η ενίσχυση της πολιτικής της πάλης για τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας, με το ΚΚΕ.


Νίκος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

Ερχονται και μεταλλαγμένες ζωοτροφές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη στιγμή που οι ευρω-πολυεθνικές διατροφικών προϊόντων θησαυρίζουν, οι κτηνοτρόφοι βλέπουν το εισόδημά τους να περιορίζεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής και οι καταναλωτές δεν προλαβαίνουν τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρήκε τη λύση. Αποφάσισε να εισηγηθεί στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στα 27 κράτη - μέλη της Κοινότητας, για τρόφιμα και ζωοτροφές, μιας ακόμη γενετικά τροποποιημένης (μεταλλαγμένης) ποικιλίας σόγιας, με ...κωδική ονομασία «ΜΟΝ89788», που παράγεται από την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία «Monsanto». Στο σκεπτικό της Επιτροπής σημειώνεται ότι η έγκριση της εν λόγω σόγιας θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή κτηνοτροφία αφού θα επιφέρει τον περιορισμό του κόστους των ζωοτροφών, καθώς θα διευκολυνθούν οι εισαγωγές από τρίτες εκτός Κοινότητας χώρες σε συμφέρουσες τιμές (βλ. ΗΠΑ). Εννοείται πως προηγουμένως είχε εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία θεώρησε ότι η σόγια αυτή δεν έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Το ότι η χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών μπορεί να προκαλέσει τη μείωση του κόστους παραγωγής στα κτηνοτροφικά προϊόντα μόνο ως χοντροκομμένη προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης μπορεί να εκληφθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι πολυεθνικές παραγωγής μεταλλαγμένων προϊόντων θα προσθέσουν ακόμη περισσότερα στα ήδη τεράστια κέρδη τους, αδιαφορώντας παντελώς για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια του περιβάλλοντος, έχοντας την πλήρη στήριξη των Βρυξελλών.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ταρακουνήματα «ανταρτών»...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Είναι φανερό ότι ταρακούνησαν το Μαξίμου οι "αντάρτες" βουλευτές» αποφαίνεται στο χτεσινό άρθρο της η «Ελευθεροτυπία», ερμηνεύοντας με αυτό τον τρόπο το «κοινωνικό πρόσωπο» που εμφάνισε ο Κ. Καραμανλής με τις χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για τα ψίχουλα που θα μοιράσει το επόμενο διάστημα. Ουδέν αναληθέστερον. Κανένα ταρακούνημα της κυβέρνησης δεν προέρχεται από τους δήθεν αντάρτες, απλούστατα γιατί αυτοί δε διαφωνούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική και ψηφίζουν και με τα δύο χέρια όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια και μέτρα. Το μόνο που ενδιαφέρει τους «διαφωνούντες», όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά, είναι είτε να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία της εξουσίας είτε να εξυπηρετήσουν τα σχέδια κάποιου ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου... Ακριβώς γι' αυτό ουδόλως ταρακουνήθηκε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Αντίθετα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης. Οσο για τους διαφωνούντες, τους παρέπεμψε στους υπουργούς και τα γραφεία των διοικητών των δημόσιων οργανισμών, προφανώς γιατί γνωρίζει πολύ καλά τι θέλουν...

Ταυτισμένοι με τον καπιταλισμό

Η κυβέρνηση εφαρμόζει το νόμο Πετραλιά, όχι επειδή θέλει να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος πάση θυσία διότι έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, αλλά επειδή είναι «κουφή και τυφλή» και επιμένει στο νεοφιλελευθερισμό!

Ποιος τα λέει αυτά; Η χτεσινή «Αυγή» που στο ρεπορτάζ για την απεργία στον Τύπο έχει τίτλο «"Τυφλή και κουφή" η κυβέρνηση στις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό». Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργιακή συγκέντρωση ότι «η κυβέρνηση επιμένει να περιφρονεί τις ανάγκες των εργαζομένων και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους φορέων» και ότι «επιμένει να προχωρήσει στην εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου, προσπαθώντας να απαντήσει στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία οδηγεί τη χώρα η νεοφιλελεύθερη πολιτική της, με μεγαλύτερη δόση νεοφιλελευθερισμού». Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η - όπως γράφει η «Αυγή» - «ριζοσπαστική παράταξη της ΕΣΗΕΑ "Συσπείρωση"» που «καλεί τους δημοσιογράφους να αντισταθούν στην εργοδοτική ασυδοσία, την κυβέρνηση του καπιταλισμού - καζίνο, αλλά και τα συντεχνιακά αιτήματα».

Φυσικό και επόμενο. Για όλους τους απόλυτα ταυτισμένους με τον καπιταλισμό και τη σωτηρία του, για όλους τους διαχειριστές του συστήματος, όποιας απόχρωσης, έστω και αν κάποιοι χρησιμοποιούν και φραστικές αγωνιστικές κορόνες, η πραγματική αιτία των προβλημάτων, δηλαδή η στρατηγική του κεφαλαίου, πρέπει να μένει στο απυρόβλητο, να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Γι' αυτό, όσο και να ψάξει κανείς στην «Αυγή», δε θα βρει κανείς ούτε μια λέξη ρεπορτάζ για την 24ωρη απεργία των ηλεκτρολόγων για το ασφαλιστικό, ούτε για την επ' αόριστον κατάληψη από τους εργαζόμενους στο φάρμακο του κτιρίου του ΤΕΑΥΦΕ, που έγινε με απόφαση της ταξικής τους Ομοσπονδίας. Αυτού του είδους οι κινητοποιήσεις και το περιεχόμενό τους περιγράφουν μια άλλη στρατηγική στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την οποία ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε θέλει να ακούει, αλλά επιπλέον του έχει ανατεθεί ρόλος στη συκοφάντηση και το αντιπάλεμά της.

Πολιτική που σκοτώνει

Οι δύο νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία φανέρωσαν για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες διαχρονικά έχουν θέσει στα αζήτητα τα οποιαδήποτε μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού.

Για παράδειγμα, το 2002, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων για την Αττική, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Το φθινόπωρο του 2005, ο νυν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε δηλώσει ότι την άνοιξη του 2006 θα εξήγγελε ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Ακόμη αναμένονται αυτές οι δηλώσεις...

Οι περιβόητες «δεσμεύσεις» των κυβερνήσεων για αντιπλημμυρικά έργα έχουν χάσει κάθε έννοια. Ακόμη και τα όποια έργα προστασίας εκτελούνται είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα, είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα, κατασκευάζονται με προδιαγραφές που ικανοποιούν τα κέρδη του κεφαλαίου, χωρίς έγκυρα, επικαιροποιημένα στοιχεία και επιστημονικές μεθόδους.

Την ίδια στιγμή, προωθούν συνειδητά την επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων. Επιτρέπουν και νομιμοποιούν την καταπάτηση και κάλυψη των ρεμάτων, την αυθαίρετη δόμηση. Προωθούν τη δασοκτόνα νομοθεσία, την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, την παράδοση της δημόσιας γης στο κεφάλαιο.

Τι άλλο πρέπει να κάνουν, για να καταλάβουμε όλοι ότι αυτή η πολιτική δε μας κάνει απλά τη ζωή δύσκολη, αλλά μας σκοτώνει;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους γίνει μπούμερανγκ η κρίση

Τα κρισιακά φαινόμενα που τον τελευταίο καιρό ενδημούν στις μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες και που εμφανίζονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα οποία φαινόμενα απειλούν τους λαούς με ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και ακόμα πιο δυσμενείς επιπτώσεις στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, είναι μια αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα του καπιταλισμού και της λεγόμενης «ανάπτυξης» που προωθεί. Αποκαλύπτεται ο ληστρικός, ο απάνθρωπος και ο βαθιά εκμεταλλευτικός χαρακτήρας του, που στηρίζεται στη λεηλασία της ζωής της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Ομως, οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν και μιαν άλλη πραγματικότητα, ότι το καπιταλιστικό σύστημα, και, πολύ περισσότερο, στο σημερινό στάδιο του ιμπεριαλισμού, ούτε φτιασιδώνεται, ούτε εκσυγχρονίζεται, ούτε εξανθρωπίζεται αλλά ανατρέπεται. Εστω κι αν ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί η καπιταλιστική εξουσία, οι σημερινές συνθήκες προμηνύουν δυνατότητα να τρέξουν πιο γρήγορα οι εξελίξεις προς όφελος των λαών. Αυτό είναι το ζήτημα, όπου επικεντρώνεται αντικειμενικά η πολιτική πάλη.

Από τη μια, είναι οι δυνάμεις που προσπαθούν να βάλουν αναχώματα στην καπιταλιστική σήψη και να μη φτάσουν οι επιπτώσεις της στο πολιτικό εποικοδόμημα, γιατί οι καπιταλιστές το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου». Οι αστοί γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος της οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης είναι η ελπίδα των εργατικών και των λαϊκών δυνάμεων. Γιατί, σε τελική ανάλυση, αυτό που αποσταθεροποιείται είναι το αστικό πολιτικό σύστημα, το οχυρό της πλουτοκρατίας, μέσα από το οποίο, σε μόνιμη βάση, αυτή χτυπάει τις εργατικές κατακτήσεις και τα λαϊκά δικαιώματα, επικαλούμενη, μάλιστα, και την κρίση που η ίδια, με τα βρώμικα παιχνίδια αναδιανομής του πλούτου υπέρ των επιχειρηματιών και της παραπέρα συγκεντροποίησής του, προκαλεί.

Στο πλαίσιο αυτό, της στήριξης του συστήματος, κινούνται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι συνεταίροι τους. Σπεύδουν, λοιπόν, η ΝΔ να υπόσχεται «ψίχουλα» στη φτώχεια, διαβεβαιώνοντας για τη «θωράκιση» της ελληνικής οικονομίας, το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει τον «καπιταλισμό καζίνο» και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να αφορίζει απλά τη «νεοφιλελεύθερη διαχείριση» και να σπέρνει αυταπάτες στο λαό για μιαν άλλη διαχείριση, όταν ιστορικά έχει αποδειχτεί από την ίδια τη ζωή ότι καμιά μορφή διαχείρισης, αφ' ενός δε σώζει το σύστημα από την κρίση, αφ' ετέρου δε λειτουργεί σε όφελος των εργατικών, των λαϊκών συμφερόντων.

Από την άλλη, προβάλλει η, πραγματικά σε όφελος των εργατών, του λαού, εναλλακτική πρόταση, αυτή του ΚΚΕ, η πρόταση της λαϊκής πάλης και της αντεπίθεσης για τις άμεσες εργατικές και λαϊκές ανάγκες. Μιας πάλης που με το δυνάμωμά της δείχνει την προοπτική, ανοίγει το δρόμο για τη Λαϊκή Οικονομία και τη Λαϊκή Εξουσία. Το ΚΚΕ είναι για το λαό η σταθερή αξία, που του δίνει δύναμη στην πορεία και στον αγώνα του ενάντια στις δυνάμεις που καταδυναστεύουν τη ζωή του. Το κάλεσμα, λοιπόν, του Κόμματος προς μισθωτούς, αγρότες, μικροεπαγγελματίες και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, να εγκαταλείψουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, του ευρωμονόδρομου, είναι, ταυτόχρονα, προσκλητήριο για τη λαϊκή συμμαχία που εγγυάται τη μόνη, πραγματικά σε όφελος των συμφερόντων τους, οικονομική και πολιτική διέξοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ