Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ευθύνη του αθλητή...

«Είμαστε όλοι ενήλικες». Αυτό ήταν το σχόλιο της Π. Δεβετζή για το ζήτημα ντόπινγκ της Φ. Χαλκιά. Και έσπευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» να υπερθεματίσουν σε κεντρικό τους άρθρο χθες για την «ατομική ευθύνη του αθλητή» που, όπως γράφουν, «παραμένει το πιο σημαντικό στην υπόθεση της παράνομης χρήσης των αναβολικών». Φυσικά ο ίδιος ο αθλητής που ντοπάρεται δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Ομως αν μείνουμε μόνο εκεί θα μείνει στο απυρόβλητο η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, που γεννά τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που μεταφέρει τις οικονομικές συγκρούσεις των πολυεθνικών για τα κέρδη στους αγωνιστικούς χώρους. Πάνω σε αυτή τη βάση διαμορφώνεται και η συνείδηση, το ήθος του αθλητή. Επιδόσεις με κάθε μέσο, με κάθε κόστος.

Μέσα από τη βαθιά εμπορευματοποίησή του ο αθλητισμός βρίσκεται σε σήψη. Ταυτίζεται με τον πρωταθλητισμό, το θέαμα και η προσπάθεια με τις επιδόσεις. Στην τρελή κούρσα των κερδών, ο αθλητισμός αντιμετωπίζεται σαν μέσο πλουτισμού. Η υποβάθμιση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, η εγκατάλειψη των αθλητών από το κράτος, η «υιοθεσία» αθλητών από τα μονοπώλια, είναι εκείνες οι συνθήκες που κάνουν τις αθλητικές επιδόσεις «ατομική υπόθεση» του κάθε αθλητή - επαγγελματία, που επιδιώκει να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της ζωής του, αλλά και να φανεί «αντάξιος» των πολυεθνικών που επένδυσαν σε αυτόν, να εξασφαλίσει νέα χορηγία.

Το νεράκι...

Το νερό μπορεί να είναι ένα αγαθό της φύσης, απόλυτα συνυφασμένο με την ίδια τη ζωή, εδώ και χρόνια όμως έχει γίνει εργαλείο παραγωγής κερδών για κάποιους αετονύχηδες που με τον μανδύα του επιχειρηματία - επενδυτή εκμεταλλεύονται τον φυσικό πλούτο για να εξασφαλίσουν τον προσωπικό τους πλουτισμό. Και επειδή πολύ λέγεται ότι το εμπόριο με το νερό είναι φαινόμενο που αφορά και πλήττει μακρινές, από την Ελλάδα, χώρες, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι: στη δική μας τη χώρα, εκτός από τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που εισπράττουν κάθε χρόνο η ΕΥΔΑΠ και οι άλλες εταιρείες παροχής νερού, ακόμα 381 εκατομμύρια ξοδεύουμε για την αγορά εμφιαλωμένων νερών. Οπως, μάλιστα, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι ποσότητες εμφιαλωμένων νερών που πωλούν οι εταιρείες, ενώ ακόμα περισσότερο αυξάνεται η μέση τιμή για κάθε λίτρο εμφιαλωμένου νερού. Ετσι, η μέση τιμή του λίτρου ήταν 27 λεπτά του ευρώ το 2006, ενώ φέτος έχει διαμορφωθεί στα 30 λεπτά!

... και η τιμή του

Α, και με την ευκαιρία που λέμε για τα εμφιαλωμένα νερά των ημερών μας και είναι ακόμα καλοκαίρι, έρχονται στο νου κάποιοι άλλοι αετονύχηδες παλαιότερων εποχών, που κατάφεραν να στήσουν ολόκληρες επιχειρηματικές μονάδες πουλώντας το νερό με το... ποτήρι. Πρόχειρα - πρόχειρα μπορεί να θυμηθεί κανείς τον σταθμό αυτοκινήτων εκεί, μετά τον Αγιο Κωνσταντίνο όπου ανέκαθεν σταματούσαν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και τα τουριστικά πούλμαν που ταξίδευαν επί της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά, στην αρχή επρόκειτο για ένα παράπηγμα που διέθετε καφέ, αναψυκτικά και κάνα σάντουιτς. Ηταν όμως από τις ελάχιστες, τότε, επιχειρήσεις που μόλις πλησίαζες να σβήσεις τη δίψα σου ζητώντας ένα ποτήρι νερό, στο... συνόδευαν υποχρεωτικά με ένα λουκουμάκι αξίας 10 λεπτών της δραχμής, το οποίο στο χρέωναν μία ολόκληρη δραχμή! Κι αυτό σε καιρούς που το μεροκάματο δεν ξεπερνούσε τις 30 δραχμές!

Τα περισσότερα λουκούμια οι διψασμένοι ταξιδιώτες τα πετούσαν στο διπλανό σκουπιδοτενεκέ, οι τύποι όμως της επιχείρησης συγκέντρωναν καθημερινά εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, δραχμούλες, που μετέπειτα μετουσιώθηκαν σε επιχειρήσεις - μονοπώλια των εθνικών δρόμων.

Επιτυχίες...

Οπως τη βολεύει τις «βλέπει» τις τιμές των καυσίμων η κυβέρνηση. «Επιτυχώς», λέει, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης ότι εφαρμόζεται το μέτρο της επιβολής πλαφόν σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας. Εάν το γεγονός ότι πρατήρια στα οποία η αμόλυβδη πωλούνταν κάτω από το όριο που έθεσε το υπουργείο αύξησαν την τιμή στα επίπεδα του πλαφόν είναι επιτυχία, πάμε πάσο! 'Η, μήπως, η... επιτυχία έγκειται στις περιπτώσεις εκείνες που οι τιμές τις τρεις πρώτες μέρες ήταν ακόμα και 13 λεπτά πάνω από το πλαφόν; Ελεος πια με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας; Τι νομίζουν; Οτι ο κόσμος δε βλέπει κιόλας;

«Ασπίδα» απειλή για την ειρήνη

Νέες περιπέτειες για την υπόθεση της διεθνούς ειρήνης και νέες απειλές για όλους τους λαούς σηματοδοτεί η προώθηση της ανάπτυξης στην Πολωνία της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, που μπαίνει στη φάση της υλοποίησης με την υπογραφή αύριο στη Βαρσοβία της σχετικής πολωνοαμερικανικής συμφωνίας. Συνυπεύθυνη για τη νέα αυτή ιμπεριαλιστική απειλή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει εγκρίνει στο πλαίσιο της κοινής ιμπεριαλιστικής στρατηγικής ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ την εγκατάσταση του συστήματος, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την άμεση ελληνική εμπλοκή σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, με την ένταξη του αντιπυραυλικού συστήματος της χώρας μας στην αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα».

Το «Πρόγραμμα Αντιπυραυλικής Αμυνας» των ΗΠΑ, εκτός από τον στρατηγικής σημασίας αντικειμενικό σκοπό των Αμερικανών να επιβάλουν την πρωτοκαθεδρία τους στην παγκόσμια πυραμίδα των εξοπλισμών - θα εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, χωρίς το φόβο ανταπόδοσης, καθώς θα εξουδετερώνουν μακριά από το έδαφός τους την οποιαδήποτε πυραυλική απειλή - εξυπηρετεί ταυτόχρονα και άλλους σκοπούς. Υπό το φως και των τελευταίων πολεμικών γεγονότων στον Καύκασο, η απειλή για τη διεθνή ειρήνη γίνεται ακόμα πιο άμεση.

Φαίνεται έτσι πιο ξεκάθαρα ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» αποτελεί μέρος της διαχρονικής ιμπεριαλιστικής στόχευσης για διείσδυση στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ επιτείνει και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και δρομολογεί μια νέα κούρσα πολεμικών εξοπλισμών. Για την πορεία αυτή των πραγμάτων σοβαρότατες είναι οι ευθύνες των Ευρωπαίων συμμάχων των Αμερικανών, οι οποίοι, εμφορούμενοι από ιμπεριαλιστικό οίστρο, αποδέχτηκαν το νεοταξικό δόγμα που στηρίζεται πάνω στο ιδεολόγημα περί «τρομοκρατικής απειλής» και υιοθέτησαν τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ιμπεριαλιστικό δόγμα περί προληπτικού πολέμου.

Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του συστήματος στην Πολωνία αποτελεί μόνο την αρχή, καθώς ανάλογη διαδικασία αναμένεται και στην Τσεχία, ενώ τελευταία δήλωσε πρόθυμη και η κυβέρνηση της Ουκρανίας, όπως και οι κυβερνήσεις των βαλτικών χωρών. Ομως η υπόθεση δε μένει εδώ. Ηδη, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν συζητήσει και συμφωνούν για την ανάπτυξη συμπληρωματικού συστήματος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, οριοθετώντας και περιχαρακώνοντας, στην ουσία ναρκοθετώντας, έτσι την αμερικανική ζώνη επιρροής. Ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλη στο Βουκουρέστι.

Από κοντά και η ελληνική κυβέρνηση, που έχει ήδη δρομολογήσει την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα. Ως μέσο για την ελληνική εμπλοκή χρησιμοποιούνται τα αντιβαλλιστικά - αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot», αμερικανικής προέλευσης και «S-300», ρωσικής προέλευσης. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε το Γενάρη του 2008 στο Μόναχο της Γερμανίας και σχετική άσκηση, όπου πήραν μέρος και στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άσκηση αυτή έγινε ανταλλαγή δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών των δυο συστημάτων («Patriot» και «S-300»), στην ουσία δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες ένταξης των συστημάτων αυτών στην «αντιπυραυλική ασπίδα», με στόχο την «παράλληλη λειτουργία» του ελληνικού δικτύου αεράμυνας με το πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Η αποκάλυψη των νέων ιμπεριαλιστικών απειλών πρέπει να αποτελεί αιτία εγρήγορσης και λαϊκής κινητοποίησης. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μείνει θεατής της τύχης που του επιφυλάσσουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας είναι, από κοινού με τους άλλους λαούς της Ευρώπης, να παλέψει ενάντια στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη και να αποτρέψει οποιαδήποτε ελληνική συμμετοχή σ' αυτή.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Τα σκάνδαλα των εφοπλιστών

ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙ ΛΕΜΕ να μην ασχοληθούμε ιδιαιτέρως με τους εφοπλιστές που φέρονται να δωροδοκούν υπουργούς Ναυτιλίας.

Θα θέλαμε να ασχοληθούμε με τους ...άλλους εφοπλιστές. Αυτούς που ουδείς κατήγγειλε ότι δωροδοκούν, όμως παρ' όλα αυτά τους γίνονται όλα τα χατίρια.

Γιατί όλη η νομοθεσία και η πρακτική που υπάρχει από το υπουργείο προς τους ακτοπλόους (και γενικώς τους) εφοπλιστές είναι ένα τεράστιο ρουσφέτι.

Επιδοτούνται αφειδώς, δεν υπόκεινται σε ελέγχους, η εργατική νομοθεσία έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες τους και μάλιστα με ...μεσαιωνικά πρότυπα. Δεν τηρούν μέτρα ασφάλειας στα πλοία, δε δίνουν λογαριασμό για τα δρομολόγια ...δεν, δεν, δεν.

Κι αυτό δε χρειάζεται να είναι κανείς ...ειδικός ναυτιλιακός αναλυτής για να το καταλάβει. Απλά ένας δυστυχής που επέλεξε να παραθερίσει σε νησί πρέπει να είναι για να το διαπιστώσει.

Ξέρει πόσα πλήρωσε για να μεταφέρει την οικογένειά του και καταλαβαίνει χωρίς συζήτηση ότι τον εκμεταλλεύονται και μάλιστα με τον πιο άγριο τρόπο.

Αν μάλιστα κάποιος έχει την ατυχία να ζει σε κάποιο παραμεθόριο νησί του Αιγαίου ή στην άγονη γραμμή, τότε ξέρει πολύ καλύτερα.

Γιατί αυτοί οι άνθρωποι ασχολούνται με τα πλοία και ...το χειμώνα. Οχι μόνο μερικές μέρες το καλοκαίρι.

Κι όταν λέμε «ασχολούνται», εννοούμε ότι διεκδικούν το αυτονόητο, χωρίς κανείς να νοιάζεται. Δηλαδή, στοιχειωδώς τακτική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Κάτι που σήμερα θεωρείται ...ασύμβατο με τις ανάγκες της «αγοράς» και της «κερδοφορίας».

Δεν ξέρουμε πώς τα λένε τα στελέχη της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ όλα τα παραπάνω. Εμείς όμως τα θεωρούμε «σκάνδαλο», πραγματικό «σκάνδαλο».

Και το πιο «σκανδαλώδες» σε αυτό το «σκάνδαλο» είναι ότι κανείς από αυτούς που «σκίζονται» για τη ...λειτουργία της ελληνικής ναυτιλίας δε θέλει ν' ασχοληθεί.


Βλέπετε είναι ...τσάμπα το να μιλάμε για την υπόθεση Παυλίδη (που κι αυτή ενδεικτική του τι πραγματικά γίνεται είναι).

Το να ασχολείσαι με τα προνόμια των εφοπλιστών θίγει συμφέροντα από αυτά μάλιστα που κανείς τους δε θέλει να θίξει.

Αντιθέτως έχουν αποδείξει (με τις απεργίες των ναυτεργατών π.χ.) πως αμφότεροι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι διατεθειμένοι να τα υποστηρίξουν ακόμη και με ακραίους τρόπους.

Ποιοι πραγματικά χάνουν

«Τιτανομαχία» παρακολουθούμε καθημερινά, σε μέσα ενημέρωσης, σχετικά με το ποιος είχε το δίκιο (ή το «περισσότερο» δίκιο) και το άδικο, στη σύγκρουση Ρωσίας - Γεωργίας - ΝΑΤΟ - ΕΕ κλπ. Δημοσιογράφοι και δημοσιολογούντες χωρίζονται σε «δυτικόφιλους», «ευρωπαϊστές» και «Ρωσόφιλους», συγκρούονται διεκδικώντας το αλάθητο της ανάλυσής τους. Ολοι τους ωστόσο εύκολα παρακάμπτουν το γεγονός ότι όλοι οι λαοί της περιοχής υποφέρουν, όντας στο κέντρο αντιπαράθεσης ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μεταξύ τους, με μόνο ζητούμενο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου. Και μόνη πραγματική διέξοδο από τα παραπάνω την ανειρήνευτη πάλη των πλατιών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, όποια σημαία (ευκαιρίας) κι αν αυτοί σηκώνουν, όποιον εθνικισμό κι αν προπαγανδίζουν για να κρύψουν την εκμετάλλευση που επιφυλάσσουν και για τους ίδιους τους συμπατριώτες τους.

Εκμεταλλεύονται τους σιτοπαραγωγούς

Οι τιμές των σιτηρών στα διεθνή χρηματιστήρια μπορεί να παραμένουν υψηλές, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και για τους παραγωγούς.

Οι εμποροβιομήχανοι και τα παραρτήματα των πολυεθνικών εκβιάζουν με κάθε μέσο τους σιτοπαραγωγούς προκειμένου να αγοράσουν τζάμπα την παραγωγή και στη συνέχεια να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των καταναλωτών, δηλαδή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Για παράδειγμα, στο μαλακό σιτάρι, από όπου βγαίνει το αλεύρι για το ψωμί, οι έμποροι δίνουν πολύ πιο χαμηλές τιμές σε σύγκριση με πέρσι. Από 25 λεπτά το κιλό πέρσι, ζητούν να αγοράσουν με 17 λεπτά φέτος. Κοντεύουν να περάσουν δύο μήνες από το θερισμό και η αγορά δεν έχει «ανοίξει» ακόμα. Οι εμποροβιομήχανοι βέβαια δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού κάνουν μαζικές εισαγωγές από Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ουκρανία και, όπως λέγεται, πρόκειται για στάρια που είναι υποδεέστερης ποιότητας από τα ελληνικά. Οι νόμοι του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς δείχνουν και ξαναδείχνουν ότι δε νοιάζονται για την ποιότητα, ούτε για τον κόπο και το εισόδημα της αγροτιάς και στην προκειμένη περίπτωση των σιτοπαραγωγών.

Ολα για τους ιδιώτες

Να τα χαίρονται τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Οταν καθιέρωσαν τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, το εμφάνισαν ούτε λίγο ούτε πολύ σαν μέτρο φιλολαϊκό, ενώ στην πραγματικότητα ήταν εφαρμογή των νέων εντολών της ΕΕ που διαμήνυσε ότι η διά βίου κατάρτιση (στα μέτρα πάντα του μεγάλου κεφαλαίου) είναι αποδοτικότερη και φτηνότερη όταν ξεκινά από την προσχολική ηλικία. Μετά έδωσαν τη δυνατότητα στους ιδιώτες να λειτουργούν και τμήματα νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς, αυξάνοντας τουλάχιστον κατά 20% την πελατεία τους (σύμφωνα με στοιχεία έναρξης του προηγούμενου σχολικού έτους από τη Στατιστική Υπηρεσία). Στο μεταξύ, τα νηπιαγωγεία παραμένουν τα χειρότερα σε υποδομές στην εκπαίδευση, ενώ παρά το ότι πέρασε ένας χρόνος από τη ρύθμιση παραμένουν πίσω από τις ανάγκες των νηπίων. Καμία κίνηση δεν έγινε για την εξασφάλιση των χώρων και του προσωπικού ώστε να βελτιωθεί δραστικά η κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης τη χρονιά που ξεκινά το Σεπτέμβρη, οδηγώντας και πάλι στους ιδιώτες. Επιβεβαιώνοντας ότι στην προσχολική αγωγή η υποχρεωτικότητα - έτσι όπως την εννοεί η κυβέρνηση - είναι συνώνυμη με την ιδιωτικοποίηση.

Διασύνδεση με τις επιχειρήσεις

«Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δίνοντας προτεραιότητα στη στήριξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας...». Ετσι ξεκινά η ανακοίνωση του υπουργείου για τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για στελέχη των λεγόμενων Γραφείων Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑ.ΣΥ.). Είναι ένα ακόμα δείγμα του πώς βλέπουν την τεχνικοεπαγγελματική κατάρτιση: Ακόμα πιο στενά και απροσχημάτιστα προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων. Το σχετικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται και από κοινοτικά κονδύλια - μοχλό για την εφαρμογή των αρχών της «ανταγωνιστικότητας» στην εκπαίδευση, δηλαδή την απόλυτη προσαρμογή της στις ανάγκες για μισοκαταρτισμένους εργαζόμενους με δεξιότητες και συνειδήσεις στα μέτρα των επιχειρήσεων, οι οποίες αναλαμβάνουν όλο και πιο ενεργό ρόλο, υπαγορεύοντας το πού θα «προσανατολίζονται» επαγγελματικά οι νέοι.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι Συλλογικές Συμβάσεις στο στόχαστρο

Η επίθεση στην εργατική κατάκτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι διαχρονική και πολύμορφη. Στην προσπάθειά του να συμπιέσει ακόμα περισσότερο την τιμή στην οποία αγοράζει την εργατική δύναμη, το κεφάλαιο επιδιώκει σταθερά να απαλλαγεί από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να μεταφέρει την υπογραφή της Σύμβασης Εργασίας στο επίπεδο της ατομικής διαπραγμάτευσης. Οσο πιο ανυπεράσπιστος είναι ο εργάτης, όσο περισσότερο η εργοδοσία καταφέρνει να τον απομονώσει, τόσο πιο εύκολο είναι να πετύχει μια σύμβαση κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της κερδοφορίας της. Γι' αυτό και το κεφάλαιο υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία πως οι Συλλογικές Συμβάσεις πρέπει πλέον και τυπικά να καταργηθούν στην εργατική νομοθεσία.

Ωστόσο, μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη γενικευμένη επίθεση στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων, οι εργοδότες δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Στην πλειοψηφία τους, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, αρνούνται να εφαρμόσουν ακόμα και τις κατάπτυστες εκείνες Συμβάσεις που υπογράφει η συνδικαλιστική πλειοψηφία, με την ανοχή της εκάστοτε κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών της. Και όχι μόνο αυτό. Αναζητούν και βρίσκουν τρόπους ώστε με νομιμοφανή τρόπο να παρακάμπτεται η Συλλογική Σύμβαση και επί της ουσίας ο εργαζόμενος να δεσμεύεται από κανόνες και όρους που καθιστούν κενό γράμμα ό,τι συμφωνήθηκε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Εσωτερικοί Κανονισμοί Λειτουργίας των επιχειρήσεων που παρουσίασε ο «Ρ» στο φύλλο της Κυριακής. Πρόκειται για απαράδεκτα φιρμάνια που συντάσσουν οι εργοδότες, μέσα από τα οποία επιχειρούν να επιβάλουν απαγορεύσεις και όρους δουλειάς, που επί της ουσίας καταργούν κάθε εργασιακό δικαίωμα, ακόμα και την ίδια την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου. Ο,τι δεν κατάφεραν να επιβάλουν οι εργοδότες στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, έρχονται να το πάρουν τώρα με τους Κανονισμούς Εργασίας, οι οποίοι τυπικά και μόνο υποχρεούνται να είναι συμμορφωμένοι με τις ισχύουσες Συμβάσεις. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το περιεχόμενο αυτών των Κανονισμών είναι μακριά και ενάντια ακόμα και στα ελάχιστα προστατευτικά μέτρα που προβλέπει μια Συλλογική Σύμβαση για τον εργαζόμενο.

Οι εργοδότες έχουν σύμμαχο σ' αυτή την επίθεση τους πολιτικούς εκπροσώπους τους, με πρώτο την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι Κανονισμοί Εργασίας έχουν φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα του υπουργείου Απασχόλησης, που τους εγκρίνει, «κόβοντας» στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μόνο τα κραυγαλέα στοιχεία που αυτοί περιέχουν. Την ίδια ώρα, με γοργούς ρυθμούς μεθοδεύεται η «αναμόρφωση» του Εργατικού Δικαίου, βασικός στόχος της οποίας είναι η καθολική επικράτηση των ατομικών Συμβάσεων έναντι των Συλλογικών. Οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον να αντιδράσουν. Με τις ταξικές δυνάμεις, όχι μόνο να αποτρέψουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά να παλέψουν για νέες κατακτήσεις μέσα από αυτές, παραμερίζοντας τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της συναίνεσης που δίνουν «γην και ύδωρ» στη μεγαλοεργοδοσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ