Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η καλύτερη πρόγνωση είναι η ετοιμότητα

Ρωτήσαμε τον σεισμολόγο Σταύρο Τάσσο πώς τοποθετείται πάνω στο θέμα της πρόγνωσης των σεισμών.

«Οταν λέμε πρόγνωση - απαντά - εννοούμε εκείνη που μπορεί να είναι αιτιοκρατική, όχι στατιστική, όχι πιθανοκρατική. Δηλαδή να ξέρουμε ποιοι είναι οι νόμοι που διέπουν το φαινόμενο και γνωρίζοντας τους νόμους να μπορέσουμε να κάνουμε μια προέκταση στο χώρο και το χρόνο. Οταν είναι δεδομένο ότι ακόμη δεν ξέρουμε πώς γεννιέται ένας σεισμός, επομένως είναι πρωθύστερο να συζητάμε για την πρόγνωση ενός φαινομένου, όταν δεν ξέρουμε αυτό καθαυτό πώς δημιουργείται. Γι' αυτό και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς το πρόβλημα των σεισμών και των συνεπειών τους είναι να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή, να ελαχιστοποιήσει τις όποιες συνέπειες. Αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο: Να είμαστε έτοιμοι ως πολίτες και ως πολιτεία, ώστε, εκτιμώντας ότι αύριο θα γίνει ένας ισχυρός σεισμός σε κάποιο σημείο του ελληνικού χώρου, να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες, με καλύτερες κατασκευές και άλλα μέτρα».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, έχει εδώ και χρόνια τονίσει την ανάγκη ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, κάτι που οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, ακόμη δεν έχουν υλοποιήσει. Συνοπτικά έχει προτείνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα μέτρα και μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως:

  • Την ανάπτυξη της έρευνας (ποσοτικά και ποιοτικά) με τη διάθεση της χρηματοδότησης, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
  • Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών, τη θέσπιση ειδικών όρων μελέτης κατασκευής ή την απαγόρευση δόμησης σ' αυτές.
  • Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ. και τη θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης.
  • Σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων.
  • Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων.
  • Τον έλεγχο συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία.
  • Τον προσεισμικό έλεγχο και ενίσχυση των χώρων μαζικής συνάθροισης (δημόσια κτίρια κ.ά.) και όπου φοιτά (σχολεία, φροντιστήρια) ή διασκεδάζει η νεολαία.
  • Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά όσο σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης.
Απαιτείται σοβαρή αντισεισμική πολιτική

Μιλάει στο «Ρ» ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος - ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Κάτω από τα ερείπια της «ΡΙΚΟΜΕΞ» θάφτηκαν 36 άνθρωποι. Η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί
Κάτω από τα ερείπια της «ΡΙΚΟΜΕΞ» θάφτηκαν 36 άνθρωποι. Η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί
Η αντιμετώπιση, η πρόληψη και η ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, είναι επιτακτική ανάγκη, για τη χώρα μας, για να μη θρηνούμε θύματα και προκαλούνται μεγάλες καταστροφές, σε σπίτια και υποδομές, από ισχυρούς σεισμούς που σίγουρα θα γίνουν. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο «Ρ» ο σεισμολόγος - ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σταύρος Τάσσος.

Παράλληλα, επισημαίνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έχουν αφήσει στο περιθώριο αυτό το μεγάλο έργο της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

--Γιατί το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης είναι τόσο σημαντικό για το λαό και για τη χώρα μας.

-- Γιατί είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη και την έκτη στον κόσμο. Είναι επίσης γεγονός ότι παρ' όλα αυτά, οι συνέπειες των σεισμών στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες περιοχές, όπως η Τουρκία, είναι πολύ μικρότερες. Ο κύριος λόγος γι' αυτό, είναι ότι πολλοί ισχυροί σεισμοί γίνονται στη θάλασσα. Ασφαλώς αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να ανεχθούμε να έχουμε 36 νεκρούς στη «Ρικομέξ», όταν ένας απλός προσεισμικός έλεγχος θα είχε δείξει ότι αυτό το κτίριο είχε μεγάλα προβλήματα και επομένως έπρεπε να ληφθούν μέτρα.

Οχι άλλη ανοχή

Ο Σταύρος Τάσσος
Ο Σταύρος Τάσσος
--Κι όμως, κάποιοι το ανέχθηκαν αυτό...

-- Αν θεωρούμαστε πολιτισμένη κοινωνία δεν μπορούμε να ανεχθούμε το θάνατο, έστω και ενός ανθρώπου από αμέλεια ή και από πρόθεση. Γιατί είναι γνωστό ότι η «Ρικομέξ» είχε έξι αντί για τέσσερις ορόφους, της έλειπε το 1/3 από τις κολόνες που θα έπρεπε να έχει και ήταν χτισμένη πάνω σε μπάζα. Δεν ξέρω αν όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να χαρακτηριστούν αμέλεια ή πρόθεση, επειδή προέχουν τα κέρδη και η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι, πάντως, μια ζωή να πληρώνουν το μάρμαρο και αυτοί που προκάλεσαν τα εγκλήματα αυτά να μην έχουν καμιά συνέπεια. Η αντιμετώπιση, η πρόληψη και η ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου είναι επιτακτική ανάγκη.

Δεν είναι μόνον οι θάνατοι, είναι επίσης και οι καταστροφές σε κτίρια και άλλες υποδομές. Είναι γνωστό ότι σχεδόν 5.000 κτίρια μετά το σεισμό της Αθήνας, κρίθηκαν κατεδαφιστέα, επομένως έπρεπε να ξαναχτιστούν. Αν στα κτίρια αυτά, είχαν γίνει οι αναγκαίες επεμβάσεις, πολλά από αυτά, δε θα κατέρρεαν. Επομένως, και από οικονομική άποψη, πέρα από την καθαρά κοινωνική άποψη, πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή αντισεισμική πολιτική που να ελαχιστοποιεί το σεισμικό κίνδυνο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς οποιαδήποτε ζημιά, αλλά να είναι μόνον αυτές οι οποίες δεν καταλήγουν στις καταρρεύσεις κτιρίων, γιατί αυτό είναι το κλειδί. Να μην καταρρεύσουν τα κτίρια, που οδηγούν σε τραυματισμούς και θανάτους.

Οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

--Εχει γίνει κάτι ουσιαστικό απ' τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση της αντισεισμικής θωράκισης;

-- Οσον αφορά την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που μένουν σε κοντέινερ. Είναι επίσης γνωστό ότι οι όποιες αποκαταστάσεις κτιρίων, στα λεγόμενα «κίτρινα», δηλαδή σε αυτά που θα έπρεπε να γίνουν κάποιες επεμβάσεις, έγιναν άναρχα και απρογραμμάτιστα. Ηταν φανερή η έλλειψη του κεντρικού σχεδιασμού και του συντονισμού, που θα οδηγούσε σε καλές, αποτελεσματικές επεμβάσεις, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ξοδεύτηκαν γύρω στα 200 δισ. δραχμές, και πολύ λίγο έπιασαν τόπο, ενώ αν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός θα υπήρχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

--Αυτά για την αποκατάσταση. Τι έγιναν όμως τα αναγκαία μέτρα πρόληψης που έταξαν οι κυβερνήσεις;

-- Αποφασίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όλα τα κοινής ωφέλειας κτίρια να ελεγχθούν - κάπου 80.000, σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Ολοι αυτοί οι έλεγχοι έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το 2001. Δυστυχώς, τώρα τελειώνει το 2007, μπαίνουμε στο 2008 και μόλις 4.000 τέτοιοι αξιόπιστοι έλεγχοι έχουν γίνει, δηλαδή το 5%. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έγινε καμιά επέμβαση εκεί που, ακόμη και εξόφθαλμα, χρειάζεται να γίνει. Αυτό συμβαίνει άλλωστε συνήθως σε κοινωνίες που το μέλημά τους δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες και η κάλυψή τους, αλλά το πώς θα μεταφέρουν πόρους απ' τους πολλούς στους λίγους και θα βοηθήσουν το κεφάλαιο να αυξήσει την κερδοφορία του. Ετσι οι όποιες παρεμβάσεις και ενισχύσεις των κτιρίων αυτών, έμειναν πίσω.

Δεν υπάρχουν «σίγουρες» περιοχές

--Υπάρχει περιοχή της χώρας που να έχει μικρότερο σεισμικό κίνδυνο αυτή τη στιγμή;

-- Είναι γνωστό ότι η χώρα χωρίζεται σε τρεις περιοχές - αν μπορούμε να το πούμε έτσι - σεισμικής επικινδυνότητας: Τη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή. Απ' αυτή την άποψη δεν έχουν όλες οι περιοχές τον ίδιο σεισμικό κίνδυνο και θα μπορούσε κανείς να πει, ότι λογικά θα έπρεπε να ξεκινήσουμε απ' τις περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι μόνο το φυσικό φαινόμενο. Δηλαδή, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι τη μεγαλύτερη σεισμικότητα την έχουν τα Επτάνησα και ο Κορινθιακός. Είναι επίσης γνωστό όμως ότι τα Επτάνησα μετά τους σεισμούς του '53 έχουν δομηθεί αρκετά σωστά. Επομένως, ο σεισμικός κίνδυνος εκεί δεν είναι τόσο μεγάλος, όσο σε άλλες περιοχές που θεωρητικά δεν έχουν υψηλή σεισμικότητα αλλά έχουν κακή δόμηση.

Αλλα βασικά κριτήρια λοιπόν για να βάλει κανείς κάποιες προτεραιότητες, είναι και η εγγύτητα του σεισμού σε κατοικημένες περιοχές, η ποιότητα των κατασκευών, η πυκνότητα της δόμησης, είναι το αν αυτές οι περιοχές είναι οικονομικά - και επομένως οικιστικά - υποβαθμισμένες. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει περιοχή του ελληνικού χώρου που μπορεί να εξαιρεθεί από τη λήψη κάποιων μέτρων. Τρανταχτό παράδειγμα οι περιοχές των Γρεβενών, Κοζάνης και Αθήνας. Και οι δύο αυτές περιοχές δε θεωρούνταν σεισμικά επικίνδυνες. Και όμως, ειδικά στην Αθήνα, είχαμε τους περισσότερους νεκρούς τα τελευταία πενήντα χρόνια. Θα ξεκινήσεις λοιπόν απ' τις περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη σεισμική επικινδυνότητα, αλλά θα λάβεις κι άλλα κριτήρια, οπότε αναγκαστικά οδηγείσαι στο να ξεκινήσεις από τις οικιστικά και οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές και μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

--Ενα ερώτημα που μπαίνει είναι ποιος θα αναλάβει το κόστος.

-- Δεν μπορεί να υπάρχουν εργοστάσια όπως ήταν της «Ρικομέξ». Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των εργαζομένων. Δεν μπορούν αυτοί που κερδοσκοπούν και - να το πω έτσι - πίνουν το αίμα των εργαζομένων, να μην αναλάβουν το κόστος να παρέχουν ασφαλή χώρο για τους εργαζόμενους. Επομένως, ειδικά στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, το κόστος πρέπει να το αναλάβουν οι ιδιοκτήτες. Από εκεί και πέρα, για τις μικρές επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες, μπαίνει ένα θέμα και κρατικής βοήθειας με άτοκα ή με χαμηλότοκα δάνεια. Θα πρέπει να υπάρχει μια διαβάθμιση, ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια, ώστε για τους χαμηλοεισοδηματίες, το κόστος να είναι δωρεάν, να παρέχεται από την πολιτεία. Ανάλογα με το εισόδημα θα πρέπει να είναι και η κρατική βοήθεια.

Μέτρα πρόληψης

--Θα μπορούσατε να μας πείτε συνοπτικά κάποια από τα αναγκαία μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας;

-- Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της πρόληψης. Ενα θέμα βασικό είναι η ετοιμότητα. Δηλαδή, να ξέρει πώς να αντιδράσει ο κόσμος σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού. Γι' αυτό νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να καθιερωθεί μια εθνική άσκηση αντισεισμικής ετοιμότητας.

Ενα δεύτερο μέτρο - σε επίπεδο πολιτείας - είναι αυτό που λέμε οι προσεισμικοί έλεγχοι. Πρέπει να ελεγχθούν τα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά κοινόχρηστα κτίρια: σχολειά, νοσοκομεία, εργοστάσια κ.ά. Πρέπει βέβαια να υπάρξει πρόβλεψη, ειδικά για τις οικιστικά και οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές και για τις ιδιωτικές κατοικίες, να υπάρξει οικονομική βοήθεια στους κατοίκους, ώστε να ενισχύσουν όποια κτίρια το χρειάζονται.

Τρίτο μέτρο είναι να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι όταν γίνει ένας σεισμός να συγκεντρωθούν σ' αυτούς και αυτό να γίνει με έναν οργανωμένο τρόπο.

Ενα άλλο μέτρο είναι να υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, κάποιες ομάδες άμεσης παρέμβασης. Αυτά θα έλεγα είναι κάποια βασικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και, τέλος, να υπάρχει αυστηρός έλεγχος ώστε στις νέες κατασκευές να τηρείται ο νέος αντισεισμικός κανονισμός.

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
«Περιττή» για τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στη χώρα μας, την πιο σεισμογενή της Ευρώπης, σημειώνεται η εξής τραγική αντίφαση: Ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν. Κι αυτό γιατί η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού αντιμετωπίζει και την αντισεισμική προστασία της χώρας με τους ανάλγητους νόμους της ελεύθερης αγοράς και σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού.

Πρόκειται για μια πολιτική που:

  • Ενώ το 75% των κτιρίων της χώρας (το 65% των δημοσίων και το 55% των σχολείων) έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με παλιούς ή και καθόλου αντισεισμικούς κανονισμούς, αρνείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης, όπου αποδειχτεί ότι είναι αναγκαία, των κτιρίων αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξαγγελία του 1999 για τον προσεισμικό έλεγχο των 80.000 δημόσιων και κοινωφελών κτιρίων μέχρι το 2001 έμεινε ουσιαστικά στα χαρτιά. Ελέγχθηκαν μόλις 4.000 κτίρια και δεν έγινε καμία ενίσχυσή τους, εκτός από κάποιες που κάνει ο ΟΣΚ.
  • Ενώ κατά τους σεισμούς της Αθήνας αποδείχτηκε ότι ένα στα δέκα κτίρια με ζημιές και ένα στα δύο σχεδόν από αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ήταν επαγγελματικές στέγες (εργοστάσια, βιοτεχνίες κλπ.), αρνείται επίμονα να ελέγξει τη στατική επάρκεια των χώρων αυτών, όπου δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και να επιβάλλει την ενίσχυσή τους.
  • Αντί να επιβάλλει τη θωράκιση και ενίσχυση των 38.165 κτιρίων (34.471 κατοικίες και 3.694 επαγγελματικοί χώροι) που έπαθαν ζημιές από το σεισμό της Αθήνας (και όχι μόνο), καθιέρωσε τεχνικές οδηγίες που οδηγούν στην κατάσταση που ήταν πριν το σεισμό, δηλαδή σ' αυτήν που έπαθαν ζημιές!
  • Αντί να επιδιώξει την πλήρη αποκατάσταση των κτιρίων που έπαθαν ζημιές από το σεισμό της Αθήνας, καθιέρωσε ανεπαρκή τιμολόγια και δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα δύο στους τρεις ιδιοκτήτες των κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» (επισκευάσιμα) - οι 25.359 από τους 38.165 - να ξεκινήσουν διαδικασίες επισκευής χωρίς κανέναν έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, να καταφύγουν, δηλαδή στα επικίνδυνα «μπαλώματα».
  • Αντί να προστατεύσει και να εξασφαλίσει περισσότερους ελεύθερους χώρους, αναγκαίους για την εκτόνωση του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, εμπορευματοποιεί και ξεπουλά στο μεγάλο κεφάλαιο και αυτούς που υπάρχουν. Παράλληλα επιτρέπει τη συνύπαρξη επικίνδυνων εγκαταστάσεων με σπίτια, καταστήματα, γραφεία και σχολεία.

Πρόκειται για μια πολιτική επικίνδυνη για το λαό, που επιβάλλεται να την αντιπαλέψει και να απαιτήσει την εφαρμογή των μέτρων αντισεισμικής θωράκισης, που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που βάζει πάνω από τα κέρδη της πλουτοκρατίας την ασφάλεια του λαού.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ - Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Καταστροφή στο όνομα του κέρδους

Ο κόλπος της Κοιλάδας
Ο κόλπος της Κοιλάδας
Η μορφή που έχει τώρα ο κόλπος της Κοιλάδας, έξω από το Κρανίδι Αργολίδας, κινδυνεύει να χαθεί μπροστά στα κέρδη πολυεθνικής εταιρείας. Ο λόγος είναι τα σχέδια της εταιρείας «MINDCOMPASS ONERSEAS LIMITED», που ετοιμάζεται να εγκαταστήσει 4 μονάδες αφαλάτωσης στον κόλπο της περιοχής, αδιαφορώντας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στο περιβάλλον η κίνηση αυτή.

Πέρα από αυτά, κάποιοι δείχνουν να αγνοούν ότι το εγχείρημα της πολυεθνικής είναι παράνομο, καθώς παραχωρείται ένα δημόσιο αγαθό, όπως το νερό, για κερδοσκοπική εκμετάλλευση, χωρίς να υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή ειδικές συνθήκες και επιπλέον ότι η εγκατάσταση θα χτιστεί πάνω σε μία ιστορική αρχαία πόλη, τη Μάσσητο. Για όλα αυτά, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Κρανιδίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, που βρέθηκε στην περιοχή.

Το ιστορικό...

Η παραπάνω εταιρεία είχε σχεδιάσει τη δημιουργία τεσσάρων μονάδων αφαλάτωσης προκειμένου να τροφοδοτεί τις τουριστικές εγκαταστάσεις της στην περιοχή. Η τροφοδότησή τους και η απόληξή τους θα γίνεται στον κόλπο της Κοιλάδας, έναν κλειστό κόλπο της Αργολίδας. Η εταιρεία ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αρδευσης Κρανιδίου (ΔΕΥΑΚ) να δώσει την έγκρισή του στη χρησιμοποίηση της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου και να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.

Η τοποθεσία όπου θα εγκατασταθούν οι τέσσερις μονάδες της πολυεθνικής εταιρείας
Η τοποθεσία όπου θα εγκατασταθούν οι τέσσερις μονάδες της πολυεθνικής εταιρείας
Αξίζει να σημειωθεί πως η χρησιμοποίηση της Μονάδας Καθαρισμού του Δήμου είναι παράνομη, αφού, σύμφωνα με το νόμο, μία βιομηχανική εγκατάσταση είναι υποχρεωμένη να προβλέπει τη διάθεση των στερεών αποβλήτων της σε νόμιμα αδειοδοτημένη μονάδα ή σε δικό της χώρο που θα έχει δημιουργήσει νόμιμα.

Παρ' όλα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ γνωμοδότησε θετικά στις 27 Γενάρη του 2005 για τη χρησιμοποίηση του Βιολογικού Καθαρισμού και στις 18 Οκτώβρη του ίδιου έτους την ΜΠΕ της εταιρείας για τις Μονάδες Αφαλάτωσης, προωθώντας το θέμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, διεύθυνση ΠΕΧΩ, Τμήμα Περιβάλλοντος, προκειμένου να εγκριθεί.

Ομως, με την εγκατάσταση αυτή, το περιβάλλον αναμένεται να υποστεί μεγάλη καταστροφή καθώς:

  • Η βιοποικιλότητα του όρμου και του κόλπου θα καταστραφεί από την εισροή και εκροή των νερών, τα οποία μάλιστα θα έχουν και μεγαλύτερη θερμοκρασία και αλατότητα από το κανονικό. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας δεν αναφέρεται πουθενά η βιοποικιλότητα της περιοχής, καθώς δε βρέθηκαν σχετικά βιβλιογραφικά στοιχεία.
  • Υποβαθμίζει το οικοσύστημα του βυθού.
  • Η περιοχή θα μετατραπεί σε κλειστή χαβούζα λασπόνερων λόγω της ανασκαφής του βυθού σε ζώνη μήκους 1,4 χλμ., πλάτους 15 μέτρων και βάθους 2 μέτρων, ενώ παράλληλα θα εξαφανίσει το βενθικό οικοσύστημα.

Από όλα αυτά όμως, τίποτα δε γινόταν σαφές στην ΜΠΕ που είχε καταθέσει η εταιρεία. Ούτε καν το γεγονός πως κάτω από το χώρο, όπου φιλοδοξεί η εταιρεία «MINDCOMPASS ONERSEAS LIMITED» να κάνει τις τέσσερις εγκαταστάσεις, υπάρχει η ιστορική αρχαία πόλη Μάσσητος! Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της πολυεθνικής έχουν ισχυριστεί πως έχουν στα χέρια τους άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, χωρίς όμως να την έχουν παρουσιάσει ποτέ.

Γνωρίζουν και συναινούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ, δέχτηκε τόσο τη χρησιμοποίηση του Βιολογικού Καθαρισμού του δήμου, αλλά και προχώρησε το θέμα των εγκαταστάσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διευκολυνθεί η εταιρεία. Τώρα, η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή, που πρόσκειται στη ΝΔ, παρακολουθεί το θέμα και φαίνεται να συναινεί, τη στιγμή που - όπως παραδέχεται ο δήμαρχος - το νερό της πόλης δεν είναι πόσιμο. Για το λόγο αυτό, δείχνει να υποστηρίζει τις ενέργειες της εταιρείας, προκειμένου να χρησιμοποιούν το αφαλατωμένο νερό οι κάτοικοι (προφανώς με το αζημίωτο), όταν και σήμερα οι εταιρείες εμφιαλωμένων νερών πλουτίζουν από το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή...

Συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, κατά την περιοδεία του στο Κρανίδι, συναντήθηκε με το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει και να ενημερωθεί για τα σχέδια της πολυεθνικής. Εκεί, προς έκπληξή του, άκουσε ως επίσημη εκδοχή την ...άγνοια του θέματος και πως «δεν έχουμε ενημερωθεί για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)», σχετικά με το έργο της «MINDCOMPASS ONERSEAS LIMITED»!

Στη συνέχεια ο δήμαρχος δήλωσε πως πρέπει να διοριστεί περιβαλλοντολόγος, προκειμένου να αποφανθεί για το έργο και τις συνέπειες που θα έχει στην περιοχή... Ο Γ. Τούσσας επισήμανε πως πρέπει να είναι προσεκτικοί στην απόφασή τους. «Η εταιρεία βάζει διλήμματα προκειμένου να υφαρπάξει την έγκρισή σας», είπε σχετικά με την επικείμενη συζήτηση για την έγκριση της εγκατάστασης του αγωγού, θέλοντας παράλληλα να τους αφυπνίσει.

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επισήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και έχουν να κάνουν και με το ακατάλληλο νερό της περιοχής, που δε φτάνει για όλους τους κατοίκους, αλλά και με τις ανεξέλεγκτες ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής. Ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε πως οι τουριστικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να κατασκευάσει η συγκεκριμένη εταιρεία σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων στο χωριό Κοιλάδα πυροδοτούν την εμπορευματοποίηση της γης και ήδη έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη. Είναι χαρακτηριστικό πως οικόπεδα τα οποία το 2005 πωλούνταν για 30.000 ευρώ, σήμερα αγγίζουν τις 150.000 ευρώ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι στόχος είναι η βίαιη αλλαγή στη χρήση γης και η αντικατάσταση των καλλιεργειών της ελιάς και των εσπεριδοειδών με τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων. Αυτό συνοδεύεται με την οικοδόμηση μεγάλων κατοικιών και καταπάτηση των ακτών, κατασκευή ανθυγιεινών λιμανιών, καθώς και αποκλεισμό περιφερειακών δρόμων από τους οποίους οι κάτοικοι είχαν πρόσβαση στη θάλασσα.

Τέλος, υπογράμμισε πως θέση του ΚΚΕ είναι η επεξεργασία και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων στην Αργολίδα (όπως Ανάβαλος και φράγμα Ρόρου - Τζερτζελιάς), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του νερού. Κριτήριο πρέπει να είναι η διασφάλιση υγιεινού και φθηνού νερού για την ύδρευση, άρδευση και προστασία του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το θέμα έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Μωραΐτης και Γιώργος Μαρίνος.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ