Σάββατο 1 Νοέμβρη 2025 - Κυριακή 2 Νοέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδήλωση για την Ερευνα και την Τεχνητή Νοημοσύνη

Εκδήλωση με θέμα «Η ανάπτυξη της Ερευνας και της Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας. Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα!» πραγματοποιούν την Τετάρτη 12 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. οι Οργανώσεις Αχαΐας και Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους:

  • Κώστα Σιέττο, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμογών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, συνεργάτη του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Κώστα Γουλιάμο, καθηγητή, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Γιάννη Μισιρλή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Μηχανολόγων - Αεροναυπηγών Μηχανικών.
  • Πένυ Γεωργιοπούλου, υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών, πρόεδρο του Σωματείου Ερευνητών.
  • Σοφία Ευθυμιάδη, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών.
  • Θανάση Λιαγκούα, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κυνισμός και προκλήσεις από τους ναζιστές εγκληματίες

Την Παρασκευή στη δευτεροβάθμια δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή απολογήθηκαν οι ναζιστές Χρ. Παππάς, Ηλ. Κασιδιάρης και Ι. Λαγός.

Ο Χρ. Παππάς, ιδρυτικό στέλεχος της ΧΑ, στενός συνεργάτης και κουμπάρος του αρχηγού Μιχαλολιάκου, που τον ακολούθησε και στη Νεολαία της ΕΠΕΝ όταν αυτός διορίστηκε από τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο πρώτος αρχηγός, και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΕ της ΧΑ, είπε με κυνισμό ότι ακόμα δεν κατάλαβε γιατί είναι κατηγορούμενος και βρέθηκε στην φυλακή... Επανέλαβε όμως την καραμέλα της «πολιτικής δίωξης». Για τα δε ναζιστικά σύμβολα και την ανάλογη εκπαίδευση είπε ότι είναι «προσωπικά δεδομένα», ενώ ισχυρίστηκε ότι ...δεν ήξερε για έκνομες ενέργειες της Χρυσής Αυγής πριν τη δολοφονία του Φύσσα, που την έμαθε από τα ΜΜΕ. Δήλωσε άγνοια για Ρουπακιά και Πατέλη, ότι δεν τους ήξερε και απλά πήγε μία φορά σε κοπή πίτας (!), ενώ έπλεξε το εγκώμιο του τάγματος εφόδου της Νίκαιας.

Με «σημαία» την προκλητική πρόταση - ασπίδα προστασίας της ΧΑ - της εισαγγελέα του πρωτόδικου δικαστηρίου Αδαμαντίας Οικονόμου (την οποία δεν υιοθέτησε το δικαστήριο) απολογήθηκε ο ναζιστής Κασιδιάρης. Η εν λόγω πρόταση - υπενθυμίζεται - ζητούσε την απαλλαγή της ηγεσίας και στελεχών της, δεν αποδεχόταν ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός για τις εγκληματικές πράξεις, ενώ είχε επικαλεστεί δήλωση του Κασιδιάρη ότι «μαζί με τη δολοφονία Φύσσα δολοφονήθηκε και η Χρυσή Αυγή». Προσπαθώντας για άλλη μια φορά να φιλοτεχνήσει προφίλ «νομοταγούς πολίτη», επικαλέστηκε το Σύνταγμα, την ελευθερία της έκφρασης και του αυτοπροσδιορισμού, ενώ για τα φασιστικά γυμνάσια, τα όπλα και τις σβάστικες, μίλησε για ...«προπονήσεις με φίλους» και «προσωπικά δεδομένα».

Αργότερα απολογήθηκε και ο φασίστας Λαγός.

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Αττικής

Αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 1 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο Ηράκλειο Αττικής, στη συμβολή των οδών Ηρακλείου και Ιφιγενείας, διοργανώνουν εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής. «Εξω οι φασίστες από τις γειτονιές», τονίζουν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς. Στη συγκέντρωση καλούν οι εξής σύλλογοι - σωματεία: Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου «Αγία Ολγα», Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας, Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου Αττικής, Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων, Παράρτημα Ενωσης Λογιστών, Παράρτημα ΣΕΤΗΠ, το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών - Καθαριστών Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών. Η Ενωση ΕΒΕ Νέου Ηρακλείου, ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας και η Ενωση ΕΒΕ Μεταμόρφωσης. Η Ομάδα Γυναικών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας (μέλος της ΟΓΕ), οι Σύλλογοι Γυναικών Ν. Ιωνίας και Μεταμόρφωσης. Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου - Ν. Ιωνίας - Μεταμόρφωσης. Οι Σύλλογοι Συνταξιούχων: Παράρτημα Ν. Ιωνίας ΟΑΕΕ, ΙΚΑ Ν. Ιωνίας. Οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, o Σύλλογος Γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας. Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ιωνίας «Απειρος Γαία». Ο Ιωνικός Σύνδεσμος.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΤΑ
Κύμα αντιδράσεων για τα εκατοντάδες λουκέτα της «απελευθέρωσης»

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Μαζικές αντιδράσεις από φορείς, σωματεία και τις τροπικές κοινωνίες προκαλεί το κυβερνητικό σχέδιο να κλείσουν 204 καταστήματα των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα. Για το θέμα, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να σταματήσουν τα λουκέτα. Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, Ν. Αμπατιέλος, Γ. Δελής, Ν. Εξαρχος, Ν. Καραθανασόπουλος, Μ. Κομνηνάκα, Γ. Λαμπρούλης, Γ. Μαρίνος, Β. Μεταξάς, Ν. Παπαναστάσης, Μ. Συντυχάκης και Λ. Στολτίδης.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ, με τη στήριξη της κυβέρνησης, προχωρά σε μαζικό κλείσιμο άνω των 200 ταχυδρομικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αναδιάρθρωσης» και του «εξορθολογισμού» του δικτύου. Η εξέλιξη αυτή δικαιολογημένα προκαλεί αντιδράσεις, καθώς οδηγεί σε υποβάθμιση βασικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, απώλεια θέσεων εργασίας και παραπέρα ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Ιδιαίτερα στις αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι κάτοικοι βλέπουν να αποκόπτονται από απαραίτητες ταχυδρομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ταχυδρομικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς και της αναζήτησης «στρατηγικού επενδυτή» για τα ΕΛΤΑ.

Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμών που υλοποιούνται βήμα - βήμα εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με τη συνέργεια όλων των κυβερνήσεων. Το 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε τροπολογία που άνοιξε τον δρόμο στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, νομιμοποίησε μαζικές απολύσεις, εισήγαγε τις ατομικές συμβάσεις, διέλυσε τον ενιαίο χαρακτήρα των ΕΛΤΑ, άνοιξε τον δρόμο για το σπάσιμο του δικτύου και την παράδοσή του σε εργολάβους. Νωρίτερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει τον δρόμο, ενέταξε τα ΕΛΤΑ στο Υπερταμείο, ενίσχυσε τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και προώθησε την αποδόμηση της καθολικής υπηρεσίας.

Κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, εργαζόμενοι και τοπικές κοινωνίες σε πολλές περιοχές της χώρας οργανώνουν κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, απαιτώντας να μην κλείσει κανένα κατάστημα και να ενισχυθεί ο οργανισμός με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού.

Στην Αθήνα, το Κλαδικό Συνδικάτο Ταχυδρόμων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) πραγματοποίησε την Παρασκευή κινητοποίηση στο κατάστημα συναλλαγής της οδού Μητροπόλεως, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις του σχεδίου αναδιοργάνωσης που προωθείται σύμφωνα με τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ για «απελευθέρωση» της αγοράς. Το Συνδικάτο καταγγέλλει παράλληλα την ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΤ) για αδράνεια και συμβιβασμό, καθώς αντί να οργανώνει αγώνες, αναπαράγει τα ίδια επιχειρήματα με την κυβέρνηση και τη Διοίκηση. Το ΣΕΤΤΑ απαιτεί να μην κλείσει κανένα κατάστημα και να μην υπάρξει καμία απόλυση ή «εθελούσια», αλλά και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, δημόσιο ταχυδρομείο στην υπηρεσία του λαού και όχι των εργολάβων. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Στον Τύρναβο πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, ενώ την αντίθεση της δημοτικής αρχής Τυρνάβου εξέφρασε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Στέλιος Τσικριτσής. Λίγο αργότερα έγινε κινητοποίηση και στη Λάρισα, έξω από το κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης για λουκέτο. Εκεί βρέθηκαν επίσης κάτοικοι από την Αγιά και το Συκούριο, δύο ακόμη περιοχές του νομού όπου δρομολογείται το κλείσιμο των καταστημάτων ΕΛΤΑ.

Κινητοποίηση έγινε και στην Ικαρία. Στην Καισαριανή, σε συγκέντρωση που κάλεσαν τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση φορέων και δήμου στο επικείμενο κλείσιμο του μοναδικού καταστήματος των ΕΛΤΑ. Ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος αναφέρθηκε στις σοβαρές συνέπειες του λουκέτου και κάλεσε να συνεχιστούν οι αντιδράσεις.

Στην Πάτρα, με επιστολή του προς τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, απαιτεί να μην προχωρήσει το κλείσιμο των Ταχυδρομείων σε Βραχνέικα και Νότιο Διαμέρισμα.

Στην Καλαμάτα, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη στις 10 π.μ. έξω από το κατάστημα των ΕΛΤΑ, απαιτώντας να μην προχωρήσει το κλείσιμο των ταχυδρομείων σε Θουρία, Μελιγαλά, Κυπαρισσία, Πεταλίδι. Ανάλογη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί από τον σύλλογο στις 11 π.μ. και στην Κυπαρισσία.

Στην Κρήτη, που κλείνουν 16 καταστήματα, έγιναν επίσης διαμαρτυρίες. Στο Λασίθι, κοινή ανακοίνωση έβγαλαν το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, με την οποία εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους και ζητούν την ακύρωση της απόφασης και τη συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων σε όλο τον νομό.

Τέλος, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή είναι ένας ακόμη κρίκος στην ερήμωση της υπαίθρου.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ

Στην Ερώτησή του το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η διασφάλιση ενός καθολικού, δημόσιου και αξιόπιστου ταχυδρομικού δικτύου αποτελεί κοινωνική ανάγκη και υποχρέωση του κράτους. Αντί για λουκέτα, απολύσεις και ιδιωτικοποίηση, απαιτείται στήριξη των ΕΛΤΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και βελτίωση των υποδομών, ώστε να εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω ρωτάει την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει ώστε: Να διασφαλιστεί ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει χωρίς πρόσβαση σε βασικές ταχυδρομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Να εξασφαλιστεί η παραμονή όλων των εργαζομένων στις θέσεις τους, χωρίς απολύσεις ή αναγκαστικές μετακινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ενισχυθούν οι υποδομές.

Να σημειωθεί ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 4 Νοέμβρη θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ. Στη συνεδρίαση θα κληθούν η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως και οι διοικήσεις των ΕΛΤΑ και του Υπερταμείου.

Αλληλεγγύη στην αποκλεισμένη Κούβα και στον λαό της

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συμμετείχε σε Διεθνή Συνάντηση και Φεστιβάλ που διοργάνωσε το ΚΚ Κούβας στην Αβάνα

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στις εργασίες της Συνάντησης Θεωρητικών Περιοδικών και Εκδόσεων
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στις εργασίες της Συνάντησης Θεωρητικών Περιοδικών και Εκδόσεων
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκε στην Κούβα το διάστημα 15 - 20 Οκτώβρη και συμμετείχε στην 3η Διεθνή Συνάντηση Θεωρητικών Περιοδικών και Εκδόσεων, την οποία διοργάνωσε το ΚΚ Κούβας, και στη συνέχεια στο 1ο Φεστιβάλ «Γκράνμα» - «Ρεμπέλντε», της εφημερίδας του ΚΚ Κούβας και του περιοδικού της Νεολαίας του, που φέτος συμπληρώνουν 60 χρόνια από την ίδρυσή τους.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, Φρίξος Μπρούσγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

Η αντιπροσωπεία μετέφερε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού στην Κουβανική Επανάσταση, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας και στον κουβανικό λαό. Καταδίκασε έντονα τον πολύχρονο και πολύπλευρο ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό, τις απειλές και την επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Κουβανικής Επανάστασης.

Σημειώθηκε με έμφαση ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απορρίπτουν ολόκληρο το πλέγμα των ιμπεριαλιστικών μέτρων αποκλεισμού, τα οποία έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο την ασφυξία του κουβανικού λαού. Συγκεκριμένα, τα 243 νέα μέτρα που επιβλήθηκαν από την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ και διατηρήθηκαν άθικτα από την κυβέρνηση Μπάιντεν, την ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου Χελμς - Μπάρτον, την απαράδεκτη συμπερίληψη της Κούβας στον πλαστό κατάλογο των «κρατών χορηγών της τρομοκρατίας» και το «νέο μνημόνιο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», το οποίο «επαναφέρει τη σκληρή πολιτική απέναντι στο κουβανικό καθεστώς».

Καταγγελία της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην περιοχή

Στο περίπτερο του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ της «Γκράνμα»
Στο περίπτερο του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ της «Γκράνμα»
Ταυτόχρονα κατήγγειλαν την επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά των λαών της Λατινικής Αμερικής, που εντείνεται, εισερχόμενος τώρα σε μια νέα φάση ενίσχυσης της στρατιωτικής του παρουσίας στην περιοχή της Καραϊβικής, με το πρόσχημα της καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών και των καρτέλ, που είναι πιο γελοίο κι από άλλα ψευδή προσχήματα, όπως η «υπεράσπιση της δημοκρατίας» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα», και δεν αντέχει στην πιο βασική κριτική.

Σημείωσαν ότι οι πραγματικές αιτίες βρίσκονται στις προσπάθειες των αμερικανικών μονοπωλίων να βάλουν στο χέρι τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Βενεζουέλας και άλλους φυσικούς πόρους από τους λαούς της περιοχής, να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στον ανταγωνισμό με το κεφάλαιο και τα συμφέροντα αντίπαλων δυνάμεων, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Καταδίκασαν κατηγορηματικά κάθε σχέδιο ένοπλης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Βενεζουέλα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη και στους λαούς της περιοχής, που είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι να καθορίσουν τις εξελίξεις στην πατρίδα τους, καθώς και στα ΚΚ της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε στις 17 Οκτώβρη το πρωί σε μεγάλη συγκέντρωση, δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, την οποία διοργάνωσε το ΚΚ Κούβας στο μνημείο του Σιμόν Μπολίβαρ στην Αβάνα για την καταδίκη της επιθετικότητας των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας.

Παρεμβάσεις σε θεματικές συζητήσεις

Στη γιορτή στην Αβάνα, μαζί με τους κατοίκους της γειτονιάς
Στη γιορτή στην Αβάνα, μαζί με τους κατοίκους της γειτονιάς
Τα μέλη της αντιπροσωπείας πήραν μέρος σε διάφορες θεματικές συζητήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος των δύο συναντήσεων. Στη συζήτηση για την «ανάλυση των παγκόσμιων εντάσεων και του αντίκτυπου τους» υπογραμμίστηκε η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον ιμπεριαλισμό ως ανώτατο στάδιο του μονοπωλιακού καπιταλισμού που σαπίζει, για τη διαπάλη των αστικών τάξεων που την πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί και για τη μόνη διέξοδο γι' αυτούς, που είναι η σύγκρουση με την καπιταλιστική εξουσία, για τη σοσιαλιστική επανάσταση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Στη συζήτηση για την «επαναστατική θεωρία ενάντια στις νέες προκλήσεις του φασισμού νέου τύπου» τονίστηκε η καπιταλιστική μήτρα του φασιστικού φαινομένου, καθώς και η ανάγκη να μην αποσπάται η πάλη κατά του φασισμού από την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την εξουσία τους, να μη διολισθαίνει σε συμμαχία με αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις.

Αντίστοιχα, σε συζήτηση για τις νέες παραγωγικές δυνάμεις και τα μέσα που προσφέρει η επιστήμη, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογραμμίστηκε ότι το βασικό ζήτημα αφορά την αντιδραστική αξιοποίηση και χρήση της προς το συμφέρον των ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής και του κοινωνικού πλούτου, και ότι η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία, απαιτεί τον σοσιαλισμό. Οι κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής, δηλαδή η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και η εργατική εξουσία μπορούν να δώσουν «εκρηκτική» ώθηση στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Από τις εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ
Από τις εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ
Επίσης, σε παρέμβαση σε συζήτηση για τον ρόλο της νεολαίας στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου, εκ μέρους της ΚΝΕ έγινε αναφορά στη δράση της οργάνωσης για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, από την εργασία, την Εκπαίδευση και την Υγεία, μέχρι τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αναδείχθηκε ταυτόχρονα η συμβολή της ΚΝΕ στην πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην πάλη για τη μόνη διέξοδο, τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό.

Απέναντι στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Τα μέλη της αντιπροσωπείας σε διάφορες εκδηλώσεις εξέφρασαν την αλληλεγγύη και στον μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης. Επίσης τονίστηκε ότι στο δύσκολο πανόραμα που αναδύεται και στη Λατινική Αμερική, η Κούβα με τον λαό της αγωνίζεται παρά τις δυσκολίες, παραμένει αγκάθι στο μάτι των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι εργάζονται συνεχώς με κάθε μέσο για να υπονομεύσουν και να ανατρέψουν την κουβανική κυβέρνηση και τα επιτεύγματα της Επανάστασης. Οπως το επιχείρησαν τον Ιούλη του 2021, με αντεπαναστατικές ενέργειες, αλλά απέτυχαν χάρη στην αποφασιστικότητα του κουβανικού λαού και των οργανώσεων που υπερασπίζονται την Επανάσταση.

Οπως σημειώθηκε: «Οι ιμπεριαλιστές επιχειρούν κυνικά να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες δυσκολίες που δημιουργούν τα δικά τους μέτρα για τον κουβανικό λαό. Προσπαθούν να κάμψουν και το ηθικό του. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, είναι ύψιστης σημασίας να ενισχυθεί η πολιτική, ηθική και πρακτική αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό.

Το ΚΚΕ εκπληρώνει αυτήν τη διεθνιστική ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια, εκφράζοντας την πλατιά και ακλόνητη αλληλεγγύη του με τον λαό και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, καταδικάζοντας κατηγορηματικά την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, παρακολουθώντας στενά τα γεγονότα και παρεμβαίνοντας σε όλες τις μορφές τους, με μαζικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με παρεμβάσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο, με υποστήριξη στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας, με διάφορες δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μια προσπάθεια να μεταδώσει το μήνυμα αλληλεγγύης στην Κούβα στο μαζικό κίνημα, στα συνδικάτα, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους γυναικείους συλλόγους και σε άλλες μαζικές οργανώσεις.

Η Κουβανική Επανάσταση απέδειξε ότι ο λαός μέσα από τον αγώνα του έχει τη δύναμη να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ο Φιντέλ, του οποίου η εκατονταετηρίδα θα γιορταστεί το 2026, θα παραμείνει στην ιστορική μνήμη και στη συλλογική συνείδηση των λαών όλου του κόσμου, των καταπιεσμένων, στον αγώνα για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την τελική νίκη, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο διάστημα της παραμονής της είχε πολύμορφες επαφές με στελέχη του ΚΚ Κούβας, της εφημερίδας του, «Γκράνμα», του περιοδικού «Μποέμια», με εκδοτικούς οίκους της Κουβας, καθώς και με άλλες αντιπροσωπείες ΚΚ και οργανώσεων που συμμετείχαν.

Μαζί με τις άλλες αντιπροσωπείες από 30 περίπου χώρες, συμμετείχε σε εκδήλωση - γιορτή που διοργανώθηκε σε γειτονιά της Αβάνας και επισκέφτηκε το Ινστιτούτο «Φιντέλ Κάστρο» στην Αβάνα, όπου καταγράφεται η ηρωική Ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης μέσα από πολλά και αξιόλογα εκθέματα γύρω από τη ζωή και τη δράση του ιστορικού ηγέτη.

Τέλος, στο περίπτερο του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ «Γκράνμα» - «Ρεμπέλντε» ήταν εκατοντάδες οι Κουβανοί αλλά και οι ξένοι επισκέπτες που με μεγάλο ενδιαφέρον στέκονταν και συζητούσαν με την αντιπροσωπεία του Κόμματος, ενώ προμηθεύονταν και το ειδικό τετρασέλιδο που διαμορφώθηκε για την περίσταση, με κείμενα και φωτογραφίες από τη δράση του Κόμματος και την έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης.


Δ. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ