Τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόληψη του γλαυκώματος, μιας νόσου που οδηγεί «σιωπηρά» στην τύφλωση, κρούουν οι ειδικοί ενόψει της 6 Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας Γλαυκώματος. Το γλαύκωμα χαρακτηρίζεται από βαθμιαίες οπτικές απώλειες, που δε γίνονται πάντα αντιληπτές απ' τον ίδιο τον πάσχοντα, και μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση, αν δεν υπάρξει θεραπευτική παρέμβαση σε πρώιμα στάδια. Ωστόσο, εκτιμήσεις δείχνουν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες πάνω από τους μισούς ανθρώπους που πάσχουν από γλαύκωμα δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί συνιστούν σε ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, σε ανθρώπους άνω των 60 ετών και άτομα με υψηλή μυωπία ή υπερμετρωπία να υποβάλλονται τουλάχιστον κάθε δυο χρόνια σε οφθαλμολογική εξέταση.
Μια καρικατούρα εξαγγελιών φαίνεται να αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, πρόγευση του οποίου δόθηκε χτες με την παρουσίαση των σχεδίων για τις σπάνιες παθήσεις. Και αυτό το σχέδιο θα τεθεί, όπως συνηθίζει η κυβέρνηση, στη λεγόμενη δημόσια διαβούλευση και θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του Μάρτη. Η εφαρμογή αυτών των σχεδίων θα στηρίζεται κυρίως σε εθελοντικές οργανώσεις και η χρηματοδότησή τους θα γίνεται πρωτίστως με κοινοτικά κονδύλια. Το πιο ανορθόδοξο στοιχείο, όπως προκύπτει απ' αυτά που αναφέρθηκαν χτες, είναι ότι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο επίπεδο τρόπο τα σχέδια δράσης για τα ναρκωτικά, το Εϊτζ, οι σπάνιες παθήσεις κλπ. Δηλαδή, ένα κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι τα ναρκωτικά, αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως το Εϊτζ, που είναι μια επιδημία.
Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στο χώρο και συζήτησε με τους εργαζόμενους για τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα
Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ειδικά Εργαστήρια σε όλη τη χώρα (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση των ΑμΕΑ στην Αθήνα) |
Στο κτίριο, όπου συστεγάζονται το Εργαστήρι με άλλο ένα Κέντρο για απασχόληση ΑμΕΑ, είναι στοιβαγμένα 67 άτομα. Δεν υπάρχει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, το χειμώνα έχει πολύ κρύο, το καλοκαίρι ζέστη, ενώ όταν βρέχει πλημμυρίζουν οι εσωτερικοί χώροι. Η λειτουργία του στηρίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων και μόνο.
Οι 14 εργαζόμενοι στο Εργαστήρι είναι απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες, ενώ καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν και οι άλλοι 11 εργαζόμενοι στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες. Ολοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης, ενώ οι αμοιβές τους είναι πολύ χαμηλές, παρά το βαρύ και δύσκολο λειτούργημα που επιτελούν.
Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, αυτή στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα και στα όποια κονδύλια της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Για το Κέντρο Απασχόλησης τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς η χρηματοδότηση γίνεται από προγράμματα της ΕΕ, τα οποία όμως έχουν ημερομηνία λήξης και κάποια στιγμή οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μετέωροι.
Οπως τόνισαν τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ, τεράστιες είναι οι κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει σε αυτούς τους ευαίσθητους χώρους, που χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζονται λόγω της υποχρηματοδότησης και της μείωσης των δαπανών για την Πρόνοια και την Υγεία, της ραγδαίας εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας.
Μάλιστα, τέτοιες αρμοδιότητες μεταφέρονται από το κράτος στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που έχουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες, αφού καταφεύγουν συνειδητά στη φορολογία και στην ανταποδοτικότητα των εργαζόμενων, συνδράμοντας έτσι την πολιτική της εμπορευματοποίησης.
Χρυσές δουλειές κάνουν οι ιδιώτες που επενδύουν σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, ενώ η χώρα μας διαθέτει μόλις μια ποζιτρονική - υπολογιστική τομογραφία (PETCT) σε δημόσιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στον «Ευαγγελισμό». Το μηχάνημα (επιτρέπει τη διάγνωση του καρκίνου σε ασθενείς σε πρώιμα στάδια και την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας στην οποία υποβάλλονται) εγκαταστάθηκε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, αφού είχαν θησαυρίσει οι επιχειρηματίες της Υγείας και αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών της χώρας.
Οπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου χτες, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του μηχανήματος στον «Ευαγγελισμό», η χώρα μας χρειάζεται σε πλήρη ανάπτυξη 12 - 15 μηχανήματα. Απ' το 2003 άλλα εφτά δημόσια νοσοκομεία έχουν άδεια σκοπιμότητας, αλλά τίποτα δεν προχωράει, ενώ την ίδια στιγμή την υψηλή τεχνολογία εκμεταλλεύεται ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας χρεώνοντας 2.000 - 3.000 ευρώ για κάθε εξέταση.
Κανονικά έγιναν χτες οι ενημερωτικές συσκέψεις των εργαζόμενων. Παράσταση διαμαρτυρίας και στον διοικητικό διευθυντή για την επιστολή - πρόκληση προς το σωματείο
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, στο γραφείο προσωπικού, η συγκέντρωση ενημέρωσης που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ), στo πλαίσιo των δραστηριοτήτων του για την ανά τμήμα ενημέρωση των εργαζομένων για τα φλέγοντα θέματα του Ασφαλιστικού, των Βαρέων και Ανθυγιεινών, τις ελλείψεις προσωπικού και τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων του νοσοκομείου.
Οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους έδωσαν και με αυτόν τον τρόπο απάντηση στον αυταρχισμό του διοικητή του νοσοκομείου Αντώνιου Κονταράτου, που έστειλε προχτές στον πρόεδρο του ΣΕΝΕ Ηλία Σιώρα κατάπτυστη επιστολή, στην οποία συσχέτιζε τους εργαζόμενους με φαρσέρ - βομβιστές και επιστράτευε τις απειλές, επιχειρώντας να παρεμποδίσει προγραμματισμένη συγκέντρωση ενημέρωσης στα χειρουργεία.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εργαζόμενοι του γραφείου προσωπικού παρακολούθησαν την ενημέρωση από το ΣΕΝΕ και τον Δημήτρη Αγκαβανάκη, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Η συζήτηση αποκάλυψε τους κινδύνους των αντιασφαλιστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και την υπονόμευση των ΒΑΕ, ενώ κατήγγειλαν και τις αυταρχικές μεθόδους της διοίκησης του «Ευαγγελισμού».
Στο μεταξύ, το ΔΣ του ΣΕΝΕ πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου, καταδικάζοντας απερίφραστα την απαράδεκτη επιστολή του διοικητή, που εξομοιώνει τη συνδικαλιστική δράση με φάρσα - τρομοκρατική ενέργεια και επιχειρεί την παρεμπόδιση του ΔΣ του Σωματείου να ενημερώνει και να κινητοποιεί τους εργαζόμενους.
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας μπορεί και να είναι ξεπερασμένη μετά από 20 χρόνια
Την προειδοποίηση ότι τα βλαστοκύτταρα που διατηρούνται στις ιδιωτικές τράπεζες μπορεί να είναι άχρηστα μετά από 20 ή 30 χρόνια, καθώς θα ξεπεραστούν από νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, έκαναν χτες επιστήμονες ενόψει του 11ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, το οποίο θα γίνει στη χώρα μας απ' τις 28 του Ιούνη μέχρι τις 3 του Ιούλη 2008.
Απαντώντας στην ερώτηση για το τι συμβουλεύουν τις νέες μητέρες που προσεγγίζονται από ιδιωτικές τράπεζες για την επ' αμοιβή φύλαξη των βλαστοκυττάρων, οι επιστήμονες απ' το χώρο της βιοχημείας και της μοριακής βιολογίας επισήμαναν ότι αν τα βλαστοκύτταρα πρόκειται -μετά από μια επιστημονική υπόδειξη - να χρησιμοποιηθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε η φύλαξή τους έχει μια χρησιμότητα. «Χωρίς να αποτρέπουμε τη φύλαξη, πρόσθεσαν, πιστεύουμε ότι μετά από είκοσι χρόνια, μάλλον θα είναι άχρηστα καθώς έρχονται ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε πιο σημαντικές εναλλακτικές λύσεις. Τότε τα βλαστοκύτταρα που διαφυλάσσονται θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άτομα που έχουν γενετική ομοιότητα με αυτόν απ' τον οποίο πάρθηκαν τα βλαστοκύτταρα».
Οι επιστήμονες δεν απέκλεισαν την εμπορευματοποίηση των βλαστοκυττάρων όταν αυτές οι τράπεζες μπορέσουν να τα διαθέσουν για ετερόλογες μεταμοσχεύσεις. Προκύπτει δηλαδή ότι η χρησιμότητα των βλαστοκυττάρων για το συλλογικό καλό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από κρατικές τράπεζες με δωρεάν χορήγησή τους σε όσους -συμπεριλαμβανομένων και αυτών που τα χορήγησαν - τα έχουν ανάγκη.
Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων είναι δύο τύπων: Αυτές που φυλάσσουν τα βλαστοκύτταρα για «οικογενειακή χρήση» και η φύλαξή τους στοιχίζει έως 2.500 ευρώ για 20 χρόνια. Και αυτές που οι επιχειρηματίες παίρνουν το ρίσκο και διατηρούν με ίδια έξοδα τα βλαστοκύτταρα, τα οποία όμως ακριβοπληρώνουν όσοι τα έχουν ανάγκη, καθώς πληρώνουν μέχρι και 35.000 δολάρια.