Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Σαν τον κλέφτη η κυβέρνηση επισκέπτεται τα νοσοκομεία

Σαν τον κλέφτη η κυβέρνηση επισκέπτεται τα νοσοκομεία, αποφεύγοντας να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με εργαζόμενους κι ασθενείς. Ετσι και τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποίησε ολιγόλεπτη επίσκεψη «στα μουλωχτά, απροειδοποίητα και νύχτα» στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Σύμφωνα με το κυβερνητικό δελτίο Τύπου, επισκέφθηκε τη νέα ΜΑΦ για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ), πανηγυρίζοντας για τις 19 μονάδες, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα νοσηλεύονται ανά έτος 7.500 περιστατικά, όταν στην Ελλάδα υπολογίζονται 16.000 νέα ΑΕΕ κάθε χρόνο, όταν οι 19 μονάδες ως επί το πλείστον καλύπτουν την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με πολλά νησιά της χώρας να μένουν ακάλυπτα, ενώ δεν προβλέπονται καν μόνιμες προσλήψεις και νέες οργανικές θέσεις για τη στελέχωσή τους αλλά μόνο μετακινήσεις προσωπικού, απογυμνώνοντας υπάρχουσες δομές, όπως Κέντρα Υγείας κ.λπ.

Η υποκρισία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», επισημαίνοντας ότι «δεν ήρθε βέβαια για να δει τα ράντζα, τις ατέλειωτες λίστες των υπολειτουργούντων χειρουργείων, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, την πολύωρη αναμονή στα Επείγοντα, τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των υγειονομικών.

Δεν ήρθε να μας πει γιατί δεν μονιμοποιεί τους συμβασιούχους, αλλά τους πάει από παράταση σε παράταση με το "μαρτύριο της σταγόνας", παρότι είναι γνωστό σε όλους ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα νοσοκομεία.

Δεν ήρθε να μας εξηγήσει γιατί ονομάζει "γενναία αύξηση" τα 70 ευρώ που θα λάβουν οι υγειονομικοί (οι γιατροί 100 ευρώ), που πριν τα λάβουμε έχουν ήδη εξανεμιστεί από την τρομακτική ακρίβεια. Ενώ, αντίθετα, τα στελέχη, οι διοικητές και οι ΥΠΕάρχες θα δουν 300άρια και 1000άρικα αύξηση στον μισθό τους.

Δεν ήρθε να μας ξανα-υποσχεθεί ένταξη στα ΒΑΕ, που όλες οι κυβερνήσεις επί 10ετίες αρνούνται να μας εντάξουν (ίσως βάλουν σε αυτά τα στελέχη, τους διοικητές και τους ΥΠΕάρχες).

Δεν ήρθε να βγάλει λόγο ότι είναι υπέρμαχος και υποστηρικτής του ΕΣΥ, την ίδια ώρα που το ιδιωτικοποιεί, παραδίνει τμήματά του σε εργολάβους, κλείνει τμήματα και νοσοκομεία γιατί "κοστίζουν".

Τότε γιατί ήρθε;

Μα για να επισκεφτεί τη νεοσύστατη μονάδα αντιμετώπισης ΑΕΕ, που ανοίγει άμεσα, χωρίς ούτε μία πρόσληψη νέου νοσηλευτή (παρά μόνο με μετακίνηση νοσηλευτών από τα ΚΥ της περιοχής, για να υποβαθμιστεί κι άλλο η ΠΦΥ της Δυτικής Αθήνας). Αυτό θα πει ανάπτυξη.

Τουλάχιστον τους αναγνωρίζουμε ότι έρχονται νύχτα γιατί υπολογίζουν και τρομάζουν να δουν κατάματα και με το φως της μέρας το έργο τους, και ιδιαίτερα να αντιμετωπίσουν τη μαζική αγωνιστική "υποδοχή" των εργαζομένων του νοσοκομείου. Εχουν γνώθι σαυτόν».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Σύσκεψη ενάντια στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Πρόληψης και Απεξάρτησης

Διευρύνονται οι αντιδράσεις στο προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Από τη σύσκεψη στα Γιάννενα
Από τη σύσκεψη στα Γιάννενα
Κοινό μέτωπο ενάντια στην υποβάθμιση και παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Πρόληψης και Απεξάρτησης αποφάσισαν εργατικά σωματεία και φορείς των Ιωαννίνων. Η πρωτοβουλία πάρθηκε σε πλατιά σύσκεψη που συνδιοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Ηπείρου στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου.

Παρευρέθηκαν εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και του κέντρου πρόληψης «Σχεδία», συνδικαλιστές από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΠΓΝΙ, την Ομοσπονδία Γονέων Ηπείρου, τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Ιωαννίνων, την ΕΙΝΗ, και μέλη διοικήσεων σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις πρόσφατες απαράδεκτες κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση και συγχώνευση όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης που λειτουργούν στη χώρα (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, «18 Ανω», «Αργώ», «Ιανός», «Διάπλους» κ.λπ.), στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση». Οι φορείς που συμμετείχαν αποφάσισαν να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης των Γιαννιωτών στον χώρο ευθύνης τους, την έκδοση κοινής ανακοίνωσης και στις 14 Γενάρη να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις διαμαρτυρίας.

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου ο Δημήτρης Καλύβας, μέλος της διοίκησης, υπογράμμισε ότι το κράτος επιδιώκει να μειώσει τις δαπάνες και την εμπλοκή του από την αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων, μέσω της παράδοσης της θεραπείας και της πρόληψης σε διάφορες ΜΚΟ. Ετσι, τόνισε, χτυπιέται με πιο γοργά βήματα η δημόσια και δωρεάν Απεξάρτηση, ενώ με τη σύσταση του ΕΟΠΑΕ, νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση με προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, που έχουν ημερομηνία λήξης, σε χορηγίες και στην επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών.

Στόχος του σχεδίου νόμου, τόνισε, δεν είναι μόνο να μαζευτεί το κόστος στον τομέα των εξαρτήσεων, αλλά να προωθηθεί και η αντιναρκωτική πολιτική της ΕΕ. «Η λογική ότι οι εξαρτήσεις είναι ιατρικό και όχι κοινωνικό πρόβλημα οδηγεί σε πολιτικές που προκρίνουν ότι οι υπηρεσίες που χρειάζονται είναι αυτές της "μείωσης της βλάβης" από την τοξικοεξάρτηση και της εξασφάλισης ενός "λειτουργικού χρήστη". Στρώνουν δηλαδή τον δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό των λαϊκών οικογενειών με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και συνολικά των εξαρτήσεων», διαπίστωσε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Κατερίνα Διαμάντη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, και μετέφερε την κατηγορηματική άρνηση των οικογενειών να αποδεχτούν την κατάργηση του μοναδικού τους στηρίγματος, του ΚΕΘΕΑ.

«Υπάρχουν δύο δρόμοι» να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, τόνισε. «Ο ένας δρόμος είναι ο καθένας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνος του, πηγαίνοντας στον ιδιώτη γιατρό». Αυτήν την κατεύθυνση επιλέγει το κράτος, επεσήμανε, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράδοση της Απεξάρτησης στις κάθε είδους ΜΚΟ και στους ιδιώτες.

«Ο άλλος δρόμος, ο δύσκολος», συνέχισε, «είναι αυτός των "στεγνών" προγραμμάτων, της αλληλοβοήθειας, της κοινωνικής επανένταξης». Και πρόσθεσε ότι στο ΚΕΘΕΑ βρήκαν μια οικογένεια, δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ, ενώ στα 16 χρόνια δράσης του προγράμματος συνάντησαν δεκάδες περιπτώσεις που απεξαρτήθηκαν πλήρως από τη μάστιγα των ναρκωτικών. «Τα ναρκωτικά δεν είναι "νόσος", είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Δεν αρκεί να πάρεις το χάπι, πρέπει να το αντιπαλέψεις συλλογικά. Αυτό δείχνει η πείρα μας», υπογράμμισε, καλώντας σε κοινή δράση και συμμετοχή στις πρωτοβουλίες αγώνα που θα παρθούν το επόμενο διάστημα, με συντονισμό δράσης σε όλη τη χώρα από σωματεία και φορείς του χώρου.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Κατέρρευσε ψευδοροφή με καυτό νερό πάνω στα ράντζα ασθενών

Εικόνες καταστροφής στην Ψυχιατρική Κλινική
Εικόνες καταστροφής στην Ψυχιατρική Κλινική
Μέρες τώρα η κυβέρνηση διαφημίζει την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί και το οποίο θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την Ψυχική Υγεία, εμπορευματοποιώντας δομές και υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή οι υπάρχουσες δομές πάνε από το κακό στο χειρότερο, ρημάζοντας από την υποχρηματοδότηση. Τελευταίο περιστατικό, το Σάββατο 23 Δεκέμβρη, η κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μαζί με καυτό νερό να εκτοξεύεται, ως συνέπεια διαρροής από τους σωλήνες θέρμανσης, πάνω στα ράντζα που φιλοξενούνται στους διαδρόμους της κλινικής.

«Τυχεροί οι ασθενείς που βρίσκονταν στην τραπεζαρία του τμήματος εκείνη την ώρα αλλά και το προσωπικό που δεν διερχόταν από το ίδιο σημείο», σημειώνει η ΕΣΑΚ σχολιάζοντας το γεγονός. Ενημερώνει ότι «στη συνέχεια πλημμύρισε η κλινική (γραφεία νοσηλευτών, κοινόχρηστοι χώροι και θάλαμοι νοσηλείας) με τα νερά να φτάνουν μέχρι τον κάτω όροφο. Ο χώρος παρέμεινε καθαρός με την αυτοθυσία των καθαριστών του ορόφου και αποκλεισμένος από το προσωπικό». Η ΕΣΑΚ υπενθυμίζει ότι δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από τα «εγκαίνια» των φρεσκοβαμμένων τοίχων (και μόνο) της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» «και από τύχη δεν είχαμε θύματα μεταξύ ασθενών και προσωπικού».


Να σημειωθεί ότι ανήμερα των Χριστουγέννων, μέρα γενικής εφημερίας της κλινικής, νοσηλεύονταν 34 ασθενείς (ενώ η δύναμη της κλινικής είναι 20 κλίνες) και δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για το αν είναι ασφαλής η νοσηλεία των ασθενών στα ράντζα των διαδρόμων της κλινικής.

«Την ίδια στιγμή που η διοίκηση ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μαγνητικές κάρτες και κάμερες παρακολούθησης εντείνοντας τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την ουσιαστική ανακαίνιση και συντήρηση των υποδομών του νοσοκομείου ώστε να διασφαλίζονται οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού και νοσηλείας των ασθενών», επισημαίνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ