Παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ πραγματοποίησε την Τρίτη η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, απαιτώντας να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία της Πάτρας για εφημερίες.
Πρόκειται για τη γνωστή τακτική των μετακινήσεων γιατρών προς τα Νοσοκομεία Πύργου, Αιγίου, Κορίνθου και Αγρινίου, με πρόσφατη «προσθήκη» το ΓΝ Αρτας.
Στην παρέμβαση της Ενωσης τονίστηκε η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου «μέτρου» όσον αφορά την παροχή της περίθαλψης στους ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι η ιατρική επιστήμη απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία και παρακολούθηση των ασθενών, όχι «λευκές ρόμπες σε εφημερίες, απλά για να γεμίσει το πρόγραμμα».
Επισημάνθηκαν επίσης οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως παθολόγων, που μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις μετακινήσεις αναμένεται να διογκώσουν τα προβλήματα, μιας και οι λιγοστές προκηρύξεις για κάλυψη κενών στα νοσοκομεία της Αχαΐας βγαίνουν άγονες.
Απέναντι στις επισημάνσεις των γιατρών η διοίκηση της ΥΠΕ προσπάθησε να υποβαθμίσει τα προβλήματα, παρουσιάζοντας εικόνα «αναβάθμισης» του ΕΣΥ, ενώ παραβλέπει μέχρι και το στοίβαγμα 30, 40 και παραπάνω ράντζων στα ΤΕΠ μετά από εφημερίες στα νοσοκομεία της πόλης.
Εδωσε επιπλέον την «είδηση» της διαφαινόμενης «διασύνδεσης» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ξεκινώντας από αυτήν ανάμεσα στο ΠΓΝΠ του Ρίου και στο ΓΝ Πύργου,«γεγονός που θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις υγειονομικές δομές και θα οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων, αίροντας οποιονδήποτε φραγμό στις μετακινήσεις, ακόμα και ειδικευόμενων!» όπως κατήγγειλε εν συνεχεία η ΕΙΝΑ.
Με την πρόταση αυτή, ουσιαστικά η 6η ΥΠΕ και η κυβέρνηση έδειξαν ότι συνεχίζουν την πολιτική περαιτέρω υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας και εμπορευματοποίησής της, στα χνάρια και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αποκορύφωμα ήταν ότι «στο αίτημα των ιατρών για ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των απαιτούμενων θέσεων, με αναβαθμισμένα εργασιακά, οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα, απάντησε ότι οι αντοχές της οικονομίας δεν το επιτρέπουν!», αφού προφανώς ιεραρχούνται οι πολεμικές ΝΑΤΟικές δαπάνες, όπως κατήγγειλε η ΕΙΝΑ.
«Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα μαχητικά τις κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για την παροχή υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, σε συντονισμό με σωματεία εργαζόμενων και τους ασθενείς μας!», τονίζει η Ενωση και προετοιμάζει τις επόμενες δράσεις της.
Στην Ιθάκη, για πολλοστή φορά οι γονείς αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που αφορά την υγεία των παιδιών τους από την έλλειψη παιδιάτρου στο ΚΥ Ιθάκης, και το θέμα φέρνει με Ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή.
Με βάση καταγγελίες γονέων της Ιθάκης, αλλά και φορέων του νησιού, γιατρός αυτής της ειδικότητας στο ΚΥ απουσιάζει για ένα χρονικό διάστημα 5 μηνών, μετά τη μετάθεση του παιδιάτρου που υπηρετούσε στο νησί. Δηλαδή, με βάση αυτή την κατάσταση, ένα παιδί που θα ασθενήσει θα πρέπει να ταξιδέψει στην Κεφαλονιά αν υπάρχει συγκοινωνία ακτοπλοϊκή, αφού τα δρομολόγια είναι τέτοια που δεν μπορούν να καλύψουν έκτακτες περιπτώσεις ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, θα χρειαστεί τουλάχιστον 8 ώρες για να μεταβεί και να εξεταστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και να επιστρέψει σπίτι του.
«Αποτέλεσμα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής της υποστελέχωσης στις δημόσιες μονάδες Υγείας είναι να μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός στην Ιθάκη, την τόσο διαφημισμένη τουριστικά, στην Ιθάκη της ανάπτυξης, τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους», σημειώνεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ.
Και αναδεικνύεται ότι η υποκατάσταση των παιδιάτρων από τους γιατρούς γενικής ιατρικής ή αγροτικούς (αν και όποτε υπάρχουν κι αυτοί), που είναι συνήθης πρακτική, «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών. Η παρουσία ιδιώτη παιδιάτρου στο νησί 2 φορές τη βδομάδα δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο περιπτώσεις που χρειάζονται ειδικευμένη διάγνωση».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ιθάκη εκτός από νεογνά και βρέφη 0 έως 4 χρονών, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία - δημοτικά), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (γυμνάσια - λύκεια) φοιτούν περίπου 200 παιδιά. Ενώ τους θερινούς μήνες ο αριθμός των παιδιών υπερδιπλασιάζεται.
«Το παραπάνω πρόβλημα είναι σοβαρό και αποτελεί την "κορυφή του παγόβουνου", από την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια Υγεία στο νησί, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, με τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, το "εμπάργκο" στις προσλήψεις, τις ελλείψεις σε ειδικότητες ιατρικού και παραϊατρικού αλλά και διοικητικού προσωπικού, τις αυξημένες πληρωμές των ασθενών για φάρμακα - εξετάσεις, τα προβλήματα υποδομών του ΚΥ κ.λπ. Πολιτικές που εφάρμοσαν κατά τον ίδιο τρόπο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις», σημειώνεται στην Ερώτηση.
Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για:
Σε σχόλιό του για το «βραχιολάκι» στις εφημερίες των νοσοκομείων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Κανένα "βραχιολάκι" δεν θα "θεραπεύσει" τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό, στις οποίες οφείλονται όλα όσα υφίστανται οι υγειονομικοί και οι ασθενείς στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, με ευθύνη της κυβέρνησης, που κάνει ό,τι μπορεί για να απαλλάξει το κράτος από την αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας.
Μπορεί το υπουργείο Υγείας να πουλάει παραμύθια ότι με το "βραχιολάκι" στις εφημερίες θα ξεπεραστεί η λίστα αναμονής στα Επείγοντα, λες και οι γιατροί και νοσηλευτές δεν διεκπεραίωναν τα περιστατικά επειδή είναι ξεχασιάρηδες, όμως σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν πρόκειται ως διά μαγείας οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές να πολλαπλασιαστούν, τα ράντζα να μετατραπούν σε κρεβάτια, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να αυξηθούν, οι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι ή μόνιμα χαλασμένοι μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι να εξασφαλιστούν.
Να αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τα "κόλπα" και να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, που διεκδικούν τα αυτονόητα: Μόνιμες προσλήψεις, στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύγχρονο και επαρκή ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».
Χάος χτες στον «Ευαγγελισμό» και με το νέο ψηφιακό «ταρατατζούμ» | Μετά από 2,5 ώρες βγήκε εκτός λειτουργίας αφού αποδείχθηκε αντιλειτουργικό
«Ευαγγελισμός»: Οι φωτογραφίες που μοίρασε το υπουργείο Υγείας στα ΜΜΕ για την πρεμιέρα του συστήματος ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης... |
Συγκεκριμένα, λόγω του μεγάλου όγκου των περιστατικών στα Επείγοντα, ο γιατρός πχ. στο Καρδιολογικό που είχε να διαχειριστεί εμφράγματα καλούνταν να σπαταλάει πολύτιμα λεπτά για να καταχωρεί στο σύστημα κάθε βήμα ώστε να ενημερώνεται η «ψηφιακή εξυπνάδα» του υπουργείου. Ετσι, στις 5 το απόγευμα αποφασίστηκε η αναβολή της εφαρμογής του, αποδεικνύοντας με συνοπτικές διαδικασίες ότι στο «ναρκοπέδιο των τραγικών ελλείψεων» ότι αυτό που «λείπει» δεν είναι μια ακόμα ...οθόνη, αλλά γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και υποδομές.
Τα νούμερα τα λένε όλα: Μέσα σε μόλις μια ώρα μετά το άνοιγμα της εφημερίας (γύρω στις 3.30 μ.μ.), και ενώ ακόμα το «βραχιολάκι» λειτουργούσε, η προσέλευση ήταν ήδη στα 160 περιστατικά στα επείγοντα εκ των οποίων δεν είχαν εξεταστεί ούτε τα μισά!
...και η αμείλικτη πραγματικότητα στο πρώτο μισάωρο μετά το άνοιγμα της εφημερίας |
Το συγκεκριμένο «μέτρο» πριν καταρρεύσει παρουσιαζόταν από την κυβέρνηση ως «αντίδοτο» για τις χιλιάδες κενές θέσεις στα νοσοκομεία, επιβεβαιώνοντας την επιλογή της να διατηρήσει και να επιδεινώσει την ήδη εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί. Υπενθυμίζεται ότι στον «Ευαγγελισμό» οι κενές οργανικές θέσεις μόνο στους νοσηλευτές ξεπερνούν τις 250 με βάση τον παλιό οργανισμό, 33 κρεβάτια ΜΕΘ και 7 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστά λόγω των ελλείψεων.
Το υπουργείο Υγείας, σκοπεύει αυτή την «ηλεκτρονική ιχνηλάτηση» να την επεκτείνει και σε άλλα νοσοκομεία, με το ερώτημα να παραμένει:
Πώς θα ωφεληθούν οι ασθενείς που ψάχνουν για γιατρούς, εξετάσεις, νοσηλευτές; Με ...πληροφορίες για τις ιατρικές ειδικότητες που λείπουν και για ατέλειωτες ώρες που θα περιμένουν στην ουρά ανά ειδικότητα;
«Αυτό που χρειάζονται οι ασθενείς δεν είναι βραχιολάκια στα χέρια, αλλά χέρια να δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Γιώργος Φερεντίνος, που περιγράφοντας την κατάσταση αναφέρει για χθες:
«Πολύωρες αναμονές, χάος ακόμα και στην καταγραφή των ασθενών, στη διαλογή όπου κατηγοριοποιούνται τα περιστατικά ανάλογα με τη βαρύτητα. Ο κόσμος δεν ξέρει τι βλέπει στις οθόνες, δεν ξέρουν ποιον να ρωτήσουν κι όποιον ρωτούσαν δεν ήξερε τι να απαντήσει. Οι επιμελητές, κυρίως οι ειδικευόμενοι, ενημερώθηκαν στις 2 το μεσημέρι και στις 2.30 μ.μ. άνοιξε η εφημερία. Αυτά σε σχέση με το τεχνικό κομμάτι, για την προχειρότητα ενός συστήματος που θεωρητικά θ' αποσυμφορούσε τα Επείγοντα.
Το πρακτικό κομμάτι, η "ηλεκτρονική ιχνηλάτηση των ασθενών" ως τμήμα της δέσμης μέτρων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αποσυμφορήσει τον χώρο των Επειγόντων, είτε αφορά την καταγραφή, είτε τη διαλογή, την εξέταση, τις διαγνωστικές εξετάσεις στους ασθενείς. Κι αυτό γιατί παραμένουν οι εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις, οι σοβαρές ελλείψεις σε διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνολόγους για να λειτουργήσουν όλα τα διαγνωστικά μηχανήματα στην υπηρεσία της εφημερίας, η μεγάλη έλλειψη σε τραυματιοφορείς για τη μεταφορά ασθενών από τμήμα σε τμήμα κι εργαστήρια.
Κάποτε στους ιθαγενείς έδιναν καθρεφτάκια, τώρα στους ασθενείς μοιράζουν "βραχιολάκια"».