Κυριακή 7 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Με μεταφερόμενους γιατρούς οι εφημερίες στο «Μποδοσάκειο»

Το νοσοκομείο έχει στραγγαλιστεί οικονομικά και λειτουργεί με το μισό από το προβλεπόμενο προσωπικό

Το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, κυριολεκτικά έχει στραγγαλιστεί οικονομικά. Πριν από τρία χρόνια είχε προϋπολογισμό 12,5 εκ. ευρώ. Για το 2015 ο προϋπολογισμός μειώθηκε κοντά στα 6 εκ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 50%. Από αυτά τα λεφτά, για το πρώτο τετράμηνο έχει εισπράξει λιγότερα από 500.000 ευρώ.

Το νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί 250 κλίνες, αν και με βάση το νέο οργανισμό θα έπρεπε να έχουν μειωθεί στις 200. Ετσι οι ελλείψεις σε προσωπικό, με βάση τον οργανισμό εμφανίζεται να αγγίζουν το 1/3 ενώ στην πραγματικότητα πλησιάζουν το 50%.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Για νοσηλευτικό προσωπικό προβλέπονται 238 θέσεις και κενές είναι 87. Για ιατρικό προσωπικό προβλέπονται 98 και κενές είναι οι 37. Διοικητικό προσωπικό προβλέπονται 63 και κενές είναι οι 32. Παραϊατρικό προσωπικό προβλέπονται 41 και κενές οι 14.

Λειτουργία στο όριο

Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, η κατάσταση στις κλινικές, στα εργαστήρια, στα χειρουργεία είναι δραματική. Για παράδειγμα, το νοσοκομείο διαθέτει πέντε χειρουργικές αίθουσες (η μία δεν εξοπλίστηκε και δεν λειτούργησε ποτέ) και το προσωπικό μπορεί να λειτουργεί καθημερινά μόνο τις δύο. Σήμερα, στα χειρουργεία εργάζονται 10 νοσηλευτές και τέσσερις αναισθησιολόγοι (ο ένας επικουρικός). Για να λειτουργούν και οι τέσσερις εξοπλισμένες αίθουσες, απαιτείται τουλάχιστον το διπλάσιο προσωπικό.

Η ΜΕΘ λειτουργεί πλέον τέσσερα κρεβάτια από τα οκτώ που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια. Η Μαιευτική κλινική (21 κλίνες), δεν έχει νοσηλευτικό προσωπικό και λειτουργεί μόνο με έξι μαίες και έξι ασκούμενες.

Η Ορθοπεδική κλινική διαθέτει 32 κλίνες και επιπλέον φιλοξενεί περιστατικά σε 10 κλίνες της ΩΡΛ. Λειτουργεί με τρεις ειδικούς γιατρούς, έναν με μπλοκάκι και δυο ειδικευόμενους που θα φύγουν. Ελάχιστο είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό, μόλις οκτώ εργαζόμενοι στις βάρδιες.

Η Καρδιολογική κλινική με 22 κλίνες, λειτουργεί με τρεις ειδικούς (ο ένας επικουρικός) και έναν ειδικευόμενο. Στις εφημερίες συμμετέχει και ο συντονιστής διευθυντής Κοζάνης Πτολεμαΐδας και ένας γιατρός από το ΠΕΔΥ. Το βράδυ, η κλινική μένει με έναν νοσηλευτή, ενώ πρέπει να καλύπτει και έκτακτα περιστατικά. Επιπλέον στο χώρο της κλινικής λειτουργεί και η στεφανιαία μονάδα, που θα έπρεπε κανονικά να λειτουργεί ανεξάρτητα, με ειδικό εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό.

Η Παθολογική κλινική με 35 κλίνες, λειτουργεί με δυο ειδικούς γιατρούς (ο ένας επικουρικός) και τρεις ειδικευόμενους. Ο τρίτος παθολόγος, λόγω προβλημάτων υγείας, εργάζεται μόνο στα εξωτερικά ιατρεία. Οι περίπου 10 νοσηλευτές της κλινικής εξυπηρετούν, επίσης, ανάγκες νοσηλείας και της Ογκολογικής και του Νεφρού.

Ψάχνουν γιατρούς για να βγουν οι εφημερίες

Οι γιατροί της Παθολογικής περιγράφουν την κατάσταση ως εξής: «Είναι τραγική. Ψάχνουν γιατρούς από άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας για να βγάλουν τις εφημερίες. Εμείς οι δυο κάνουμε 2-3 μέρες συνεχόμενες εφημερίες».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Παιδιατρική κλινική (16 κλίνες). Η κλινική και τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν με τον διευθυντή και δύο γιατρούς που έχουν μετακινηθεί από τα ΚΥ Σερβίων και Δεσκάτης, καθώς και με τους ειδικευόμενους από ΚΥ και αγροτικά ιατρεία. Εξυπηρετεί 17.000 περιστατικά το χρόνο.

Το Μικροβιολογικό έχει τρεις γιατρούς. Οπως μας είπαν, δεν λειτουργεί με επάρκεια όλο το 24ωρο. Τη νύχτα ένας γιατρός κάνει ταυτόχρονα δουλειά αιμολήπτη, παρασκευαστή, νοσηλευτή. Είναι κενές επίσης 10 θέσεις παρασκευαστών και υπάρχουν ελλείψεις υλικών.

Το Φαρμακείο του νοσοκομείου λειτουργεί με έναν φαρμακοποιό. Ο προϋπολογισμός του μειώθηκε από 3 εκ. πριν τρία χρόνια, στο 1,8 εκ. για το 2015.

Ελάχιστο προσωπικό έχει απομείνει και στην Τεχνική υπηρεσία (έξι άτομα μόνιμο προσωπικό και δύο μαθητευόμενοι του ΟΑΕΔ), με αποτέλεσμα οι περισσότερες εργασίες να δίνονται σε εργολάβους. Και στα πλυντήρια έμειναν τέσσερις εργαζόμενοι (δυο στη βάρδια) να δουλεύουν τρία πλυντήρια, τρία στεγνωτήρια, ένα σιδερωτήριο και τώρα που χάλασε η διπλωτική μηχανή πρέπει να διπλώνουν και τα σεντόνια στο χέρι!

Στα Μαγειρεία έμειναν τέσσερα άτομα (τρεις μάγειρες και δυο βοηθοί, εκ των οποίων ο ένας μέσω εργολάβου). Πέντε τραπεζοκόμοι, μέσω εργολάβου, καλύπτουν την ανάγκη σίτισης όλων των ασθενών. Και αυτοί εργάζονται 4ωρο και πληρώνονται 200 - 250 ευρώ το μήνα. Αθλια είναι η κατάσταση και στην καθαριότητα. Για παράδειγμα, μια καθαρίστρια δουλεύει για οκτώ ώρες, πληρώνεται 400 ευρώ και στη βάρδιά της έχει την ευθύνη για την Καρδιολογική, την Ογκολογική, το Νεφρό, την Αιμοδοσία και το Μικροβιολογικό!

Στα όρια ασφαλείας όλες οι κλινικές

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές εξουθενώνουν το προσωπικό και ταλαιπωρούν τους ασθενείς

Από κινητοποίηση στην Κοζάνη για τα προβλήματα της Υγείας
Από κινητοποίηση στην Κοζάνη για τα προβλήματα της Υγείας
Τα επείγοντα του χειρουργικού στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας έκλεισαν μέχρι και τις 27 Μάη και το διάστημα αυτό εξυπηρετούνταν μόνο τα τακτικά περιστατικά. Και αυτό γιατί έχει μείνει μόνο με τρεις μόνιμους γιατρούς και δύο ειδικευόμενους, που δεν μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες.

Τις προηγούμενες μέρες, λουκέτο μπήκε και στην Ψυχιατρική κλινική (20 κλίνες) του «Μαμάτσειου» νοσοκομείου Κοζάνης. Οι δύο ειδικοί γιατροί που έμειναν, μετά τη λήξη της θητείας μίας επικουρικής γιατρού, έχουν συμπληρώσει ήδη το μέγιστο των εφημεριών που μπορούν να κάνουν από τις 18 Μάη. Ο διευθυντής της κλινικής είχε προειδοποιήσει εδώ κι ένα μήνα τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την 3η ΥΠΕ για το πρόβλημα που θα προέκυπτε στη λειτουργία της κλινικής, που είναι η μοναδική στη Δυτική Μακεδονία και περιλαμβάνει τέσσερις δομές (Ψυχαργώς, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Κλινική).

Λύση, όμως, δε δόθηκε. Μόνο όταν οι δύο γιατροί δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δεχτούν νέα περιστατικά, διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση της κλινικής και τη φυσική τους εξόντωση, και μετά την εισαγγελική παρέμβαση, η 3η ΥΠΕ αποφάσισε να στείλει γιατρούς από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και από το Νοσοκομείο της Φλώρινας, για να καλύψει τη λειτουργία της Κλινικής μέχρι το τέλος του μήνα. Παρέμβαση που βεβαίως δε λύνει το πρόβλημα.

Τόσο στο «Μαμάτσειο» νοσοκομείο Κοζάνης, όσο και στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά. Ολες σχεδόν οι κλινικές λειτουργούν στα όρια ασφαλείας, με ελάχιστο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι ανάγκες σε γιατρούς καλύπτονται είτε με επικουρικούς (συμβάσεις ενός έτους), είτε με γιατρούς που εργάζονται με μπλοκάκι (εφτά γιατροί, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες καθώς δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σχετική απόφαση για την απασχόλησή τους) και κυρίως με μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, αγροτικά ιατρεία και από άλλα νοσοκομεία της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Το νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό στενάζει από τις απανωτές βάρδιες, ενώ τα ρεπό και οι άδειες δεν μπορούν να χωρέσουν στο πρόγραμμα. Η εντατικοποίηση της δουλειάς δεν έχει επίδραση μόνο στους ίδιους, αλλά και στην αποτελεσματικότητα με την οποία ασκούν το έργο τους, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν.

Οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «voucher», είτε από σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους. Με αφορμή την έλλειψη προσωπικού, οι τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης, της σίτισης, έχουν εκχωρηθεί σε εργολάβους, που απασχολούν εργαζόμενους εξαθλιωμένους, με μισθούς πείνας.

Με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας προσλήψεις γιατρών, διασωστών, δημιουργία νέων σταθμών και εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων.

Χάνονται πολύτιμες κλίνες στο «Μαμάτσειο»

Το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης
Το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης
Με το νέο οργανισμό, το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης, θα έπρεπε να λειτουργεί 200 κλίνες, όμως έχει ανεπτυγμένες μόνο τις 180. Αποκαλυπτική των ελλείψεων σε προσωπικό είναι η κατάσταση στις κλινικές και τα εργαστήρια. Η Αιμοδοσία λειτουργεί με έναν γιατρό και το Μικροβιολογικό με δυο, με αποτέλεσμα να συνεφημερεύουν. Επιπλέον, έχουν έλλειψη και σε τεχνολόγους. Η εξέταση για μεσογειακή αναιμία δε γίνεται πλέον, μετά τη συνταξιοδότηση του αιματολόγου διευθυντή.

Η Χειρουργική λειτουργεί με τρεις ειδικούς γιατρούς και τέσσερις ειδικευόμενους, οι οποίοι καλύπτουν εφημεριακά και το «Μποδοσάκειο», η Καρδιολογική με τρεις ειδικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπασμένος από το «Μποδοσάκειο» και ο τρίτος είναι επικουρικός που θα λήξει σύντομα η θητεία του. Η Παθολογική στελεχώνεται με τέσσερις ειδικούς παθολόγους, εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός, η ΩΡΛ κλινική με δυο μόνο ειδικούς και έναν ειδικευόμενο (λειτουργούν την κλινική και τα εξωτερικά ιατρεία και κάθε γιατρός εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 4.000 ασθενείς το χρόνο), η Γυναικολογική με δυο γιατρούς του ΕΣΥ και δυο ιδιώτες που προσλήφθηκαν με «μπλοκάκι», ενώ η Ορθοπεδική κλινική κινδυνεύει να κλείσει.

Η Παιδιατρική κλινική (21 κλίνες) λειτουργεί με δυο γιατρούς, πέντε ειδικευόμενους και εφτά νοσηλεύτριες που πρέπει να εξυπηρετούν κλινική, εξωτερικά ιατρεία και να καλύπτουν και ανάγκες της μαιευτικής κλινικής. Το 2013 εξυπηρέτησαν 12.000 παιδιά.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, που λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση, επιβεβαιώνεται με το κλείσιμο των Επειγόντων του Χειρουργικού Τμήματος του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, από τις 22 Μάη. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών. Ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει σήμερα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσοκομεία, την επίδραση που έχουν αυτά στους εργαζόμενους και στους ασθενείς της περιοχής. Σημειώνουμε ότι τα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας και Κοζάνης λειτουργούν σε μια περιοχή με σύνθετες και οξυμένες ανάγκες, λόγω της ΔΕΗ, η δραστηριότητα της οποίας απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου, ενώ οι εργατοϋπάλληλοι και κάτοικοι της περιοχής δέχονται τις συνέπειες από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Υποστελεχωμένο και το ΕΚΑΒ

Η ανάπτυξη του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας είναι αναγκαία, ακόμα και για να σωθούν ζωές που σήμερα χάνονται

Eurokinissi

Η ανάπτυξη του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας είναι αναγκαία, ακόμα και για να σωθούν ζωές που σήμερα χάνονται
Στο 50% υπολογίζονται οι ελλείψεις σε διασώστες στο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα εργάζονται 87 διασώστες (οι εφτά σε άδειες) και ταυτόχρονα εκτελούν χρέη διοικητικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με το Σωματείο, πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον άλλοι 43, για να λειτουργούν με επάρκεια τα πληρώματα που είναι αναπτυγμένα στους τέσσερις νομούς, 24 ώρες το 24ωρο.

Σήμερα λειτουργούν τρία (ή τέσσερα) πληρώματα σε Κοζάνη, δύο πληρώματα σε Γρεβενά, δύο σε Φλώρινα και ένα σε Καστοριά. Απαιτείται η σύσταση νέων τομέων σε Βόιο και Σέρβια Κοζάνης, για την καλύτερη γεωγραφική κάλυψη της περιοχής, καθώς για να καλυφθούν περιστατικά από αυτές τις περιοχές, χρειάζεται έως και μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με το Σωματείο, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα στον κάθε νέο τομέα για όλο το 24ωρο, δηλαδή 21 διασώστες το ελάχιστο.

Επιπλέον, στο ΕΚΑΒ δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός. Απαιτείται, επίσης, 24ωρη κάλυψη με γιατρό με ειδίκευση στα επείγοντα (σύνολο τέσσερις γιατροί) στον Τομέα Κοζάνης, για να συντονίζει από το τηλεφωνικό κέντρο τα επείγοντα για όλη τη Δυτική Μακεδονία, να κάνει διαλογή των επειγόντων και να πηγαίνει μαζί με τα πληρώματα σε περιστατικά που χρήζουν άμεσα βοήθειας γιατρού. Τέλος, απαιτείται η πρόσληψη διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, καθώς και εκσυγχρονισμός των οχημάτων.

Κάλεσμα σε αγώνα απευθύνει το ΚΚΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και οι ΤΟ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, με ανακοινώσεις τους για τις εξελίξεις στις δομές Υγείας της περιοχής, ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και των υπόλοιπων δομών Υγείας στο νομό, αλλά και τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ακολουθεί την ίδια πολιτική, υλοποιώντας τους μειωμένους προϋπολογισμούς και προετοιμάζοντας νέες περικοπές.

Σημειώνουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν ανατρέπεται με εξαγγελίες και υποσχέσεις, ούτε με αντιδραστικές απόψεις για συμπτύξεις κλινικών των νοσοκομείων της Περιφέρειας, στο όνομα δήθεν της αναβάθμισής τους.

Χαρακτηρίζουν επικίνδυνη τη θέση να περάσουν τα νοσοκομεία και οι δομές Υγείας στις Περιφέρειες, όπως προτείνει η περιφερειακή αρχή Δυτικής Μακεδονίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν αντί να μετριαστούν και τα βάρη θα μεγαλώσουν για το λαό.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις στα επείγοντα προβλήματα, παλεύοντας για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Με συσπείρωση στα σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές και στους άλλους αγωνιστικούς φορείς του κινήματος, να απαιτήσουν:

  • Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και νοσηλευτές. Καμία σκέψη για κλείσιμο κλινικών.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προμηθευτούν τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.
Για τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ΑμεΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (Γενάρης 2015) δημοσιοποίησε τις «προγραμματικές του θέσεις» για τα ΑμεΑ με κείμενο του αντίστοιχου Τμήματός του.

Στο κείμενο αυτό είναι εμφανής η προσπάθεια να καρπωθεί τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους από τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που οδήγησαν στην επιδείνωση των όρων ζωής και υγείας για ένα μεγάλο τμήμα τους.

Το παραπάνω εκφράζεται στο κείμενο των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την περιγραφή των υπαρκτών προβλημάτων των ΑμεΑ, που όμως αποδίδονται στις «ακραίες νεοφιλελεύθερες» πολιτικές, αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για μέτρα που απορρέουν από την πολιτική της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου, η οποία εφαρμόζεται ενιαία από το σύνολο των αστικών κυβερνήσεων της ΕΕ, ανεξάρτητα από το μείγμα πολιτικής διαχείρισης που εφαρμόζει η καθεμία.

Πρόκειται για θέσεις που εξειδικεύουν στο χώρο των ΑμεΑ την πολιτική «κόστους - οφέλους», που οδηγεί στη μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών και παροχών, σε όσο το δυνατόν λιγότερους, αυτούς που είναι βαριά ανάπηροι ή στα όρια της φτώχειας και εξαθλίωσης. Για όλους τους άλλους ενισχύεται η ατομική - οικογενειακή ευθύνη.


Ομως, όλα τα ΑμεΑ και ανεξαρτήτως του βαθμού και του είδους αναπηρίας τους, έχουν και πρόσθετες ανάγκες εκτός απ' αυτές του γενικού πληθυσμού. Οι πρόσθετες ανάγκες τους σχετίζονται με τη διατροφή, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το υγειονομικό υλικό, τη μετακίνηση, τα τεχνητά μέλη και βοηθήματα, την ειδική εκπαίδευση, τη φυσικοθεραπεία, τη συστηματική παρακολούθηση από γιατρούς και άλλους υγειονομικούς, τις υπηρεσίες «κατ' οίκον νοσηλεία» και «Βοήθεια στο σπίτι», την αναγκαία λειτουργική διαμόρφωση της κατοικίας, την άθληση, την ψυχαγωγία κ.ά. Ολες αυτές οι ανάγκες δεν είναι «σταθερές». Συνήθως αυξάνονται ραγδαία με την αύξηση των χρόνων ζωής.

Στο κείμενο των προγραμματικών του θέσεων αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, ανάπηροι, χρόνιοι ασθενείς, ηλικιωμένοι κ.λπ., οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η πολιτική του «κόστους - οφέλους» αντανακλάται τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στην ίδια τη δομή των θέσεών του, στις οποίες κατατάσσει τα μέτρα που θα πάρει με κριτήριο την επιβάρυνση που αυτά επιφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό ως εξής: «Αμεσα μέτρα χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», «άμεσα μέτρα με σχετικά μικρή επιβάρυνση», «μέτρα με κανονική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού» και «μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού».


Αυτή η «κατηγοριοποίηση» των μέτρων δεν είναι τυχαία. Στην ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τα ίδια τα ΑμεΑ να «κατηγοριοποιήσουν» τις ανάγκες τους και να συνδέσουν τη δυνατότητα να καλυφθεί ένα μέρος απ' αυτές από την πορεία των διαπραγματεύσεων και της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Χρησιμοποιεί ορισμένα «άμεσα μέτρα», όπως η έκδοση κάρτας αναπηρίας, η διευθέτηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, η αναμόρφωση του νόμου για τις προσλήψεις των ΑμεΑ, η προστασία της πρώτης κατοικίας για ανάπηρους άνω του 67% και με εισοδηματικά κριτήρια, που είναι σταγόνα στον ωκεανό και δε συνεπάγονται αύξηση του πενιχρού κρατικού προϋπολογισμού για την Πρόνοια.

Ετσι, καλλιεργεί αβάσιμες προσδοκίες ότι σιγά σιγά θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, που θα είναι στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων των ΑμεΑ. Ουσιαστικά, επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και στήριξη από τα ΑμεΑ, στους στόχους της αντιλαϊκής του πολιτικής. Ομως, από την ανταγωνιστικότητα και την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων τα ΑμΕΑ δεν μπορούν να προσδοκούν βελτίωση της θέσης τους αφού για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται η κατακρεούργηση των δικαιωμάτων και των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων των λαϊκών οικογενειών, με ό,τι αυτό σημαίνει σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

Κριτική στις βασικές προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
  • Ποσοστό αναπηρίας και Κέντρα Εκτίμησης και Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)


Εργαλείο για την προώθηση της πολιτικής του, ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί ως διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα ΑμεΑ το ποσοστό αναπηρίας 67%. Ετσι, κάποια μέτρα που εξαγγέλλει και τα οποία έχουν μια ορισμένη επίπτωση στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι με το κριτήριο του 67%. Π.χ. για το επίδομα ανεργίας λέει ότι θα χορηγείται σε όλους τους άνεργους ανάπηρους άνω του 67%. Λες και οι άνεργοι ανάπηροι κάτω του 67% δε βιώνουν προβλήματα φτώχειας, ανέχειας ή άλλα πρόσθετα που προκύπτουν από τη φύση της αναπηρίας και τους είναι απαραίτητο το επίδομα ανεργίας.

Δεν γίνεται πουθενά αναφορά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους ανάπηρους με μεσαία ποσοστά αναπηρίας (67% και κάτω). Ολοι αυτοί όχι μόνο δεν έχουν δικαίωμα σε επιδόματα ανεργίας αλλά ούτε σε επίδομα ούτε σε σύνταξη και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ουσιαστικά, δεν καλύπτονται από πουθενά.

Οι επιπτώσεις στους ανάπηρους αυτούς (μεσαία ποσοστά αναπηρίας) από τη μείωση της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω ασφαλιστικών ταμείων είναι τραγικές, παρότι η φύση της αναπηρίας τους δημιουργεί αυξημένες ανάγκες, όπως, μόνιμες θεραπείες λόγω της πάθησής τους ή ειδικά τεχνικά και τεχνολογικά βοηθήματα.

Π.χ. τα γυαλιά που χρησιμοποιούν άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα όρασης δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο και σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος φτάνει και τις 3.000 ευρώ. Ο ακρωτηριασμός ενός άκρου δεν δίνει ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, το κόστος όμως των προθέσεων για ακρωτηριασμένα άκρα ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Οι ανάπηροι με πάνω από 67% είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού ήδη στα Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), με την εφαρμογή του Κανονισμού Εκτίμησης του Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), όπου βασικό εργαλείο για το πετσόκομμα είναι η λεγόμενη «λειτουργικότητα», υπάρχει γενικευμένη μείωση των ποσοστών αναπηρίας.

Ετσι, ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως, για παράδειγμα, με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, παίρνουν ποσοστό συνήθως 35% με 50%, με Αιμορροφιλία 50%, με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) 50%, όταν μέχρι το 2012 οι ασθενείς αυτοί έπαιρναν κατά βάση ποσοστό 67% και άνω. Οι δικαιούχοι από 210.000 μειώθηκαν σε 160.000, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας το Δεκέμβρη του 2014, ενώ οι δικαιούχοι του ΙΚΑ έχουν πέσει στο 8% από το 14% του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στο απυρόβλητο τις οδηγίες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του ΠΟΥ και τους νόμους που προωθούν τη «λειτουργικότητα» μέσω της εφαρμογής και του ΚΕΒΑ από τα μέλη των επιτροπών και μειώνουν περισσότερο από ό,τι έχουν μέχρι σήμερα τα ποσοστά αναπηρίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2005 και το 2009 είχε πάρει ανοιχτά θέση στήριξης της «λειτουργικότητας». Σε αυτή τη φάση δεν παίρνει θέση. Για τα ΚΕΠΑ περιορίζεται στην πρόταση μέτρων, χωρίς να τα υποτιμούμε, που διευθετούν μόνο τη λειτουργία τους - π.χ. μείωση των χρόνων αναμονής.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επανεξέταση και τον έλεγχο των κοινωνικών επιδομάτων σύμφωνα με την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, θα οδηγήσουν σε παραπέρα συρρίκνωση του αριθμού των ανάπηρων που δικαιούνται ιδιαίτερες παροχές σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναπηρική σύνταξη ή επίδομα.

Στην πράξη, με το ποσοστό αναπηρίας 67% ως κριτήριο των παροχών, μειώνονται συνολικά και οι κρατικές δαπάνες για τα ΑμεΑ και ένα μέρος από αυτές που εξοικονομεί το κράτος τις κατευθύνει προς την ακραία φτώχεια και τη βαριά αναπηρία. Δηλαδή, και στο χώρο των ΑμεΑ ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει την ευρωενωσιακή πολιτική «παίρνω από τους φτωχούς για να ενισχύσω τους εξαθλιωμένους».

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και η πλήρης υλοποίηση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ δε θα οδηγήσει όχι μόνο σε λύση στα οξυμένα προβλήματα των ΑμεΑ αλλά ούτε καν σε ανακούφισή τους, γιατί αυτές δε συνιστούν ούτε επαναφορά των κρατικών παροχών προς τα ΑμεΑ, όπως αυτές ήταν πριν από την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Και αυτό όχι γιατί είναι «λίγες» και ανεπαρκείς, αλλά κυρίως γιατί συνδέονται με την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των όρων και των προϋποθέσεων παροχής τους.

Τα μέτρα που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά συνδέονται και με την ανάγκη του αστικού κράτους για σύγχρονη οργάνωση των υπηρεσιών και των παροχών, που να αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ στηρίζει τους στόχους πάλης του ριζοσπαστικού αναπηρικού κινήματος και παλεύει:

-- Ενάντια στη «λειτουργικότητα», στα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ, στις μειώσεις των ποσοστών αναπηρίας των ΑμεΑ.

-- Για κατάργηση του παράβολου - χαρατσιού που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ.

-- Να μη σταματάει ούτε στιγμή η καταβολή του επιδόματος και της σύνταξης αναπηρίας, για όσο διάστημα ο ανάπηρος ή ο χρονίως πάσχων περιμένει να εξεταστεί από τα ΚΕΠΑ.

-- Να έχουν όλοι οι ανάπηροι πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ανεξαρτήτως του ποσοστού αναπηρίας και δωρεάν παροχή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και των τεχνολογικών βοηθημάτων που επιβάλλει η φύση της αναπηρίας.

-- Για την ίδρυση δημόσιου τεχνολογικού ινστιτούτου για την έρευνα, την παραγωγή, την εισαγωγή και τη δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνητών μελών στους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντες.

  • Κάρτα αναπηρίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την κάρτα αναπηρίας, δηλαδή «την έκδοσή της εν είδει ταυτότητας που θα χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση που το άτομο με αναπηρία καλείται να ασκήσει το δικαίωμά του που απορρέει από το νόμο». Η κάρτα βοηθάει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικού τύπου ζητήματα, να διευκολυνθούν στην καθημερινότητά τους τα ΑμεΑ με την απλοποίηση διαδικασιών.

Ομως, το ζήτημα είναι να έχουν «δικαιώματα», όπως, δωρεάν μεταφορά στις αστικές συγκοινωνίες, επιδόματα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά., με την επίδειξη της κάρτας αναπηρίας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους με βάση την αναπηρία τους και την κοινωνική τους θέση και όχι η χορήγηση της κάρτας να είναι στη βάση των μειωμένων παροχών και δικαιωμάτων, ειδικά τώρα κατά την περίοδο της κρίσης.

  • Ανεργία - εργασία

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρκείται στην αναμόρφωση του Ν. 2643, ο οποίος προβλέπει την πρόσληψη ΑμεΑ ικανών προς εργασία με ποσόστωση ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων ανά επιχείρηση, οργανισμό κ.λπ.

Ο νόμος αυτός παρότι υπάρχει εδώ και χρόνια δεν εφαρμόζεται κυρίως κάτω από την πίεση του ΣΕΒ αλλά και από το αστικό κράτος γιατί ένας ανάπηρος (παραπληγικός, τυφλός κ.λπ.), ένας χρονίως πάσχων (νεφροπαθής, καρδιοπαθής, με σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.) δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Επίσης, η ένταξή του στην παραγωγή απαιτεί σε πολλές περιπτώσεις ειδική εκπαίδευση και εργονομικές ρυθμίσεις στο χώρο δουλειάς. Ολα αυτά αντιστρατεύονται τις ανάγκες του κεφαλαίου για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του μέσου ποσοστού κέρδους.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ακόμα και κάποιες πιο βαριές περιπτώσεις αναπήρων ή και ψυχικά πασχόντων (π.χ. με σύνδρομο Ντάουν ή ελαφριά νοητική υστέρηση ή αυτισμό) κάτω από συγκεκριμένη εκπαίδευση και δημιουργία των ανάλογων υποδομών και συνθηκών μπορούν να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, με εγγυημένα τα εργασιακά τους δικαιώματα μέσω κρατικά προστατευόμενων εργαστηρίων, για την πιο ολοκληρωμένη κοινωνική ένταξη και ιδιαίτερα του ανάπηρου. Τα προϊόντα αυτών των εργαστηρίων να απορροφώνται 100% με ευθύνη του κράτους. Η πείρα από το σοσιαλισμό αποδεικνύει τη ρεαλιστικότητα και την αναγκαιότητα αυτής μας της θέσης.

Το ΚΚΕ παλεύει για:

-- Μέτρα προστασίας των ανέργων αναπήρων, όσων είναι ικανοί να εργαστούν με ιατρικό και μόνο κριτήριο. Επίδομα 600 ευρώ για όσο κρατάει η ανεργία. Η καταβολή να ξεκινάει από τη μέρα που ο ανάπηρος αναζητάει δουλειά και γράφεται στις ειδικές καταστάσεις ανεργίας.

-- Μαζικές προσλήψεις αναπήρων, τώρα, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να ολοκληρωθεί άμεσα η προκήρυξη του Ν. 2643 που έγινε παραμονές των εκλογών και ενεργοποιήθηκε μετά.

-- Να προσλαμβάνεται ο ανάπηρος με ευθύνη του κράτους με την αποφοίτησή του από τη γενική ή επαγγελματική εκπαίδευση, τα ΤΕΙ ή τα ΑΕΙ.

-- Με ευθύνη του κράτους να υποχρεώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν τις αναγκαίες εργονομικές προσαρμογές και διευθετήσεις έτσι ώστε να εντάσσεται ο ανάπηρος στη δουλειά χωρίς προβλήματα, με βάση τα τυπικά, τα ουσιαστικά του προσόντα, τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά του.

-- Οι εργαζόμενοι ανάπηροι, ανάλογα με τη φύση της αναπηρίας τους, αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες των βαριά αναπήρων να έχουν μειωμένα ωράρια, περισσότερες άδειες και λιγότερα χρόνια συνταξιοδότησης εκεί που η βαρύτητα και η φύση της αναπηρίας το επιβάλλουν.

  • Ειδική Αγωγή

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει, βάζει στόχο να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στα υπάρχοντα ειδικά σχολεία. Τα υπάρχοντα όμως ειδικά σχολεία δεν αρκούν. Σαφώς, η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό είναι απαραίτητη αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, μονάδες κ.λπ. για την κάλυψη των αναγκών όλων των ανάπηρων παιδιών, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει κουβέντα γιατί αποδέχεται την πολιτική της ΕΕ για ένταξη των αναπήρων στα κοινά σχολεία, ανεξάρτητα από το αν η φύση της αναπηρίας το επιτρέπει.

Με αυτό τον τρόπο η Ειδική Αγωγή θα συνεχίσει να υποβαθμίζεται. Τα παιδιά θα συνεχίσουν να ωθούνται στα γενικά σχολεία, ανεξάρτητα αν η φύση της αναπηρίας το επιτρέπει. Αλλά και αυτά που θα μπορούσαν να ενταχθούν στα γενικά σχολεία, να μην έχουν την ανάλογη στήριξη από ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους κ.λπ., και χωρίς τα απαραίτητα εποπτικά μέσα που επιβάλλει η φύση της αναπηρίας. Για την κάλυψη των αναγκών αυτών των παιδιών προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν με ουσιαστικό τρόπο στα γενικά σχολεία θα συνεχίσει να επιβαρύνεται η οικογένεια, αλλιώς θα παραμένουν εκτός εκπαίδευσης.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η δημόσια Ειδική Αγωγή, που ενσωματώνει τις κατακτήσεις της επιστήμης και της σύγχρονης παιδαγωγικής, χρειάζεται να απευθύνεται με εξειδικευμένο τρόπο ακόμα και στις πιο δύσκολες κατηγορίες. Ειδική Αγωγή που να καλλιεργεί στο παιδί την αγάπη προς τη ζωή, να το μαθαίνει να διεκδικεί τα δικαιώματά του, να αγαπά και να αναγνωρίζει τα αγαθά του πολιτισμού. Ανάλογα με τη φύση της αναπηρίας και τις επιλογές των αναπήρων, απαιτείται να στηρίζονται ολόπλευρα προκειμένου να φοιτήσουν σε σχολές πανεπιστημιακής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης. Να μην μπαίνουν εμπόδιο στη μόρφωση και εκπαίδευση των ΑμεΑ η έλλειψη σχολείων, η απόσταση, η μεταφορά, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση κ.λπ., όπως συμβαίνει σήμερα και ένα μεγάλο μέρος αυτών των παιδιών είναι εκτός Ειδικής Αγωγής.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει τους νόμους που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν τη δημόσια Ειδική Αγωγή, και ιδιαίτερα το άρθρο 39 που καταργεί την έννοια του ειδικού σχολείου.

Το ΚΚΕ παλεύει για:

-- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ειδική Αγωγή. Να καταργηθεί κάθε είδους ιδιωτική και επιχειρηματική δράση στην Ειδική Αγωγή. Να μην κλείσει κανένα δημόσιο ειδικό σχολείο και κανένα τμήμα ένταξης. Ολες οι κατάλληλες υποδομές και το σύνολο του προσωπικού να ενταχθούν στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Ειδικής Αγωγής.

-- Να εξασφαλίζεται από το κράτος η ανάλογη εκπαίδευση, στα δημόσια γενικά και ειδικά σχολεία και εργαστήρια, σε όλα τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που με επιστημονικά κριτήρια έχουν το περιθώριο. Δημιουργία τμημάτων ένταξης και εξασφάλιση της παράλληλης στήριξης στα δημόσια σχολεία με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

-- Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού για τις ανάγκες ανάπτυξης των ειδικών σχολείων, των τμημάτων ένταξης και για τη στήριξη όλων των παιδιών και την παράλληλη στήριξη των παιδιών που έχουν ανάγκη στα γενικά σχολεία.

  • Συγχωνεύσεις μονάδων Πρόνοιας

Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν για τις δημόσιες μονάδες Πρόνοιας την επιστροφή τους στην προηγούμενη διοικητική νομική σύσταση. Πριν από την πρώτη φάση των συγχωνεύσεων η διοικητική κατάσταση ήταν κάθε ίδρυμα και 1 ΝΠΔΔ. Στην πρώτη φάση έγιναν 1 ΝΠΔΔ ανά κατηγορία σε κάθε Περιφέρεια (ίδρυμα για το παιδί, χρονίων παθήσεων) και στη δεύτερη φάση έγιναν 1 ΝΠΔΔ ανά Περιφέρεια. Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς από μόνη της δεν είναι ικανή να βελτιώσει την κατάσταση διάλυσης που παρουσιάζουν οι δομές Πρόνοιας. Επίσης, ποτέ δεν υπήρξε επιστημονικός προσδιορισμός του αντικειμένου τους, αλλά ούτε και τα ανάλογα εξειδικευμένα τμήματα με το αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό για όλες τις κατηγορίες παθήσεων που περιθάλπουν. Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει καμία αναφορά.

Επίσης, η κρατική υποχρηματοδότηση, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να υπάρχει με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανταποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προκειμένου να καταστούν «βιώσιμες» και στη στελέχωση των υπηρεσιών με την τεράστια έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα την παροχή υποβαθμισμένων ή και ακατάλληλων υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών των ΑμΕΑ.

Το ΚΚΕ παλεύει για:

-- Πλήρη κι επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των κρατικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών Πρόνοιας με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης λειτουργίας τους και την ένταξη στο Δημόσιο όλων των ΝΠΙΔ που πληρούν τις προϋποθέσεις (Κέντρα Ειδικής Αγωγής, προστασίας του παιδιού κ.λπ.).

-- Δημιουργία νέων κρατικών μονάδων ανοιχτής ή κλειστής περίθαλψης, ξενώνων, διαμερισμάτων για ημιαυτόνομη διαβίωση κ.λπ. Να εξασφαλιστεί η κτιριακή και ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση των ιδρυμάτων Πρόνοιας με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές και δυνατότητες.

-- Να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες στα ιδρύματα Πρόνοιας και να αξιοποιηθεί γενικότερα η κτιριακή υποδομή που ανήκει στην Πρόνοια.

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε πανελλαδικό επίπεδο.

-- Ενταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στο χώρο της Πρόνοιας στις δημόσιες μονάδες.

-- Καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους, όπως αυτών στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής.

-- Καμία απόλυση εργαζομένου ανεξαρτήτως σύμβασης και σχέσης εργασίας (εργαζόμενοι στα συνεργεία, στα προγράμματα, ενοικιαζόμενοι), μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή για υπηρεσίες Πρόνοιας, καθώς και η παρακράτηση των συντάξεων - όπου αυτό γίνεται - των ασθενών που νοσηλεύονται στα ιδρύματα.

-- Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση, ανοιχτή ή συγκαλυμμένη μέσω των διαφόρων ΜΚΟ στον τομέα της Υγείας, της Πρόνοιας, της Αποκατάστασης, της Ειδικής Αγωγής.


Των
Χάρη ΧΟΥΡΔΑΚΗ και Βούλας ΠΟΛΙΤΗ*
* Ο Χ. Χουρδάκης είναι μέλος και η Βούλα Πολίτη συνεργάτης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ