Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2016 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Πλούσια δράση που θα συνεχιστεί

«Διά γυμνού οφθαλμού» φαίνεται σήμερα ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει άκρως επικίνδυνες συνέπειες και στην υγεία του λαού. Στη Δυτική Αθήνα, η διάλυση και η υποβάθμιση των νοσοκομείων, των ΙΚΑ, των Κέντρων Υγείας είναι τέτοια, που υπονομεύει και οδηγεί σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή. Το «Λοιμωδών» στην Αγία Βαρβάρα έχει διαλυθεί, υποβαθμίζεται διαρκώς το «Αττικόν» στο Χαϊδάρι, το ΨΝΑ και το Δρομοκαΐτειο, η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» στους Αγίους Αναργύρους. Σε όλα τα ΙΚΑ της περιοχής διαπιστώνονται τραγικές ελλείψεις προσωπικού, υλικών και μέσων.

Στα ανατολικά, στο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι κλειστή η Μονάδα Λοιμώξεων, στο «Λαϊκό» δεν γίνονται πλέον μεταμοσχεύσεις ήπατος και ο εξελιγμένος εξοπλισμός που υπάρχει δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στον Πειραιά, υπολειτουργούν όλες οι μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), λόγω έλλειψης γιατρών βασικών ειδικοτήτων, προσωπικού και υλικών. Εργαστήρια και τμήματα είναι κλειστά. Στο Κρατικό Νίκαιας, στο «Μεταξά» και το Τζάνειο υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά. Εκλεισαν κλινικές και τμήματα (Παιδοχειρουργική στο Τζάνειο, Χημειοθεραπευτικά - Ακτινοθεραπευτικά τμήματα και Χειρουργικές κλινικές στο «Μεταξά», κινδυνεύει με κλείσιμο η ενδοκρινολογική στο Κρατικό).

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα, Λαϊκές Επιτροπές, εργατικά σωματεία, υγειονομικοί, μαζικοί φορείς στις ανατολικές και τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας και στον Πειραιά πήραν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Δεν άφησαν γειτονιά, νοσοκομείο ή άλλη δομή Υγείας που να μην πραγματοποιήσουν εξορμήσεις, περιοδείες. Στόχος δεν ήταν μόνο να ενημερώσουν το λαό για όσα συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας - άλλωστε την άθλια κατάσταση τη βιώνουν όλοι στο πετσί τους - αλλά να καλέσουν σε οργανωμένη πάλη, να δείξουν την πραγματική διέξοδο, ξεσκεπάζοντας την πολιτική και τα ψέματα της κυβέρνησης, που «κάνει το μαύρο άσπρο» σε ό,τι αφορά τα αντιλαϊκά μέτρα και στον τομέα της Υγείας. Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί, θα εμπλουτιστεί και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

Σημαντική πείρα από τις πρωτοβουλίες των Λαϊκών Επιτροπών στο μέτωπο της Υγείας

Συνέντευξη με τον Γιώτη Σαντζαρίδη, από τη Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω

Με αφορμή τον πετυχημένο κύκλο των πολύμορφων κινητοποιήσεων που οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα Λαϊκές Επιτροπές, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Γιώτη Σαντζαρίδη, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω.

***

-- Γιατί στις πρωτοβουλίες των Λαϊκών Επιτροπών ξεχωρίζουν τα ζητήματα της Υγείας και σε ποια κατεύθυνση οργανώνεται ο αγώνας;

-- Oι Λαϊκές Επιτροπές ιεραρχούν ψηλά τα ζητήματα της Υγείας, επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής αγγίζουν κάθε λαϊκό νοικοκυριό, που ταλαιπωρείται την ώρα της ανάγκης και πληρώνει μεγάλα ποσά από την τσέπη του, αν έχει να τα δώσει, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, από ένα αποκλειστικά δημόσιο και καθολικό σύστημα, πλήρως χρηματοδοτούμενο και στελεχωμένο.

Δίνουμε μάχη για μέτρα ανακούφισης του λαού, όπως να ξανανοίξουν νοσοκομεία, να σταματήσει η υποβάθμιση άλλων, να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους της Υγείας, που θέλει τις κρατικές δομές να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανταγωνιστικά προς την ιδιωτική Υγεία. Αντίπαλος είναι τα κόμματα που στηρίζουν αυτήν την πολιτική και βέβαια η ΕΕ, που ενιαιοποιεί και συντονίζει για λογαριασμό του κεφαλαίου την αντιλαϊκή επίθεση, όπως αυτή εκφράζεται και στον τομέα της Υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα κράτη - μέλη.

Κινητοποίηση για το «Λοιμωδών» στις 7/11
Κινητοποίηση για το «Λοιμωδών» στις 7/11
Ενάντια σ' αυτόν τον αντίπαλο θα πρέπει να συγκεντρώσει δυνάμεις και να στοχεύσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Αυτός ο αντίπαλος πρέπει να παραμεριστεί, για να βρει ο λαός ανάμεσα στα άλλα και την υγειά του, παλεύοντας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, πλήρη κάλυψη του κρατικού συστήματος με κονδύλια και προσωπικό με βάση της σύγχρονες ανάγκες.

-- Τι ανταπόκριση βρήκαν οι πρωτοβουλίες των Λαϊκών Επιτροπών;

-- Είναι σημαντικό ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο πάλης, εμπλουτισμένο με τα ιδιαίτερα αιτήματα που αναδεικνύονται ανά περιοχή και μονάδα Υγείας, έγινε κατορθωτό το προηγούμενο διάστημα να συσπειρωθούν εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και άλλοι φορείς του κινήματος, αλλά και σωματεία των υγειονομικών, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Η συσπείρωση αυτή, η οργάνωση και ο προσανατολισμός του αγώνα, προσφέρει σημαντική πείρα και για τα άλλα μέτωπα που ανοίγονται για το λαό από την επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Οι κινητοποιήσεις δεν προέκυψαν από το πουθενά. Προηγήθηκε συστηματική δουλειά από τις Λαϊκές Επιτροπές που πήραν την πρωτοβουλία, συσκέψεις με σωματεία και φορείς, σχέδιο για την προπαγάνδιση των κινητοποιήσεων και των αιτημάτων, κλιμάκωση με πολύμορφες παρεμβάσεις.

Μαζική σύσκεψη για την Υγεία, από τη Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης, στις 9/11
Μαζική σύσκεψη για την Υγεία, από τη Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης, στις 9/11
Εγινε δουλειά με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς στα νοσοκομεία της κάθε περιοχής, ξεχώρισαν τα ζητήματα - κρίκοι για συσπείρωση, οι Λαϊκές Επιτροπές συμμετείχαν την ίδια περίοδο σε κινητοποιήσεις των σωματείων των υγειονομικών, όπως για παράδειγμα ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, οργανώθηκαν παρεμβάσεις οπουδήποτε θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν άμεσα αποτελέσματα. Σ' αυτή την κατεύθυνση και με εφόδιο την πείρα που αποκομίσαμε, σχεδιάζουμε τώρα τα επόμενα βήματα, συζητώντας συλλογικά στις Λαϊκές Επιτροπές και στις Επιτροπές Αγώνα.

Ενα συμπέρασμα που επιβεβαιώνεται, είναι ότι η αγανάκτηση δεν φτάνει. Ούτε μπορεί να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα με τη λογική να φύγει η μια κυβέρνηση για να έρθει η άλλη. Τέτοιες λογικές, που τις συναντήσαμε σε δυνάμεις μέσα στο κίνημα, θέλουν να περάσουν εκλογικές «χειροπέδες» στο λαό, καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες από την κυβερνητική εναλλαγή και αυταπάτες.

Αυτές οι δυνάμεις και η γραμμή τους στο κίνημα κρύβουν τον πραγματικό αντίπαλο, υπονομεύουν την ταξική οργάνωση, θέλουν ένα κίνημα να τρέχει πότε «αριστερά», πότε «δεξιά», να κουράζεται, να λαχανιάζει και τελικά να απογοητεύεται πότε από «αριστερούς», πότε από «δεξιούς» σωτήρες. Βγήκαν δηλαδή και τέτοια συμπεράσματα από τις μάχες για την Υγεία και πείρα που σ' ένα βαθμό συζητήθηκε με ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα, εργαζόμενους, μικροεπαγγελματίες σε χώρους Υγείας, γειτονιές κ.α.


Εξόρμηση στο Τζάνειο, από τη Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά
Εξόρμηση στο Τζάνειο, από τη Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά

Σωματεία και φορείς των ανατολικών συνοικιών σε κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», στις 12/12
Σωματεία και φορείς των ανατολικών συνοικιών σε κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», στις 12/12

Από τη συγκέντρωση που οργάνωσαν Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς του Πειραιά για την Υγεία, στις 14/12
Από τη συγκέντρωση που οργάνωσαν Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς του Πειραιά για την Υγεία, στις 14/12Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org