Κυριακή 12 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Κάθε ευρώ που κόβεται θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ανεμβολίαστα μένουν τα παιδιά των ανασφάλιστων

Eurokinissi

Ανεμβολίαστα μένουν τα παιδιά των ανασφάλιστων
Νοσοκομεία που οι γιατροί «καλύπτουν» τμήματα από το... τηλέφωνο λόγω της έλλειψης προσωπικού ή που εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών λόγω του μειωμένου κονδυλίου για τις εφημερίες. Αυτό το «μοντέλο» του Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Νοσοκομείου Σερρών αναμένεται να γενικευτεί σε όλη τη χώρα αποκαλύπτοντας το εγκληματικό περιεχόμενο των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την «καταπολέμηση της σπατάλης» και τον «εξορθολογισμό των δαπανών για την Υγεία». Παραπέρα, τα αποτελέσματα αυτού του... «εξορθολογισμού» έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος προχωρά σε περικοπές ακόμη και θεραπειών απαραίτητων για την επιβίωση ορισμένων ασθενών και Ατόμων με Αναπηρίες ή και προληπτικών εξετάσεων για σοβαρές ασθένειες, που όμως μπορούν να θεραπευτούν αν διαγνωστούν έγκαιρα. Την ίδια ώρα χιλιάδες ανασφάλιστοι περιμένουν καρτερικά το θάνατο παρότι θα ζούσαν αν είχαν λεφτά να χειρουργηθούν ή να πάρουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό το ανατριχιαστικό «θανατερό» τοπίο εν έτει 2012 είναι μόνο η αρχή, αν δεν μπει φρένο, αν δεν ξεσηκωθεί κάθε εργαζόμενος, άνεργος, ανάπηρος ή χρονίως πάσχων και οι οικογένειές τους, συνταξιούχος, ανασφάλιστος. Ηδη το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συζητήσεις με την τρόικα για το πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την Υγεία κατά 1,8 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 - 2014, σύμφωνα με πληροφορίες. Από αυτά, τα 800 εκατ. θα κοπούν από τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που ο Οργανισμός παρουσίασε έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ μόνο το α' εξάμηνο του 2012, τη στιγμή που χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ για φάρμακα, θεραπευτικά υλικά, ιατρικές πράξεις κι εξετάσεις, ακόμα και για πανάκριβες θεραπείες.

Αν δε χρηματοδοτηθούν άμεσα ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία από το κράτος και δεν έχουν και οι ανασφάλιστοι πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πεθαίνουν άνθρωποι ενώ υπάρχει θεραπεία

Eurokinissi

Αν δε χρηματοδοτηθούν άμεσα ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία από το κράτος και δεν έχουν και οι ανασφάλιστοι πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πεθαίνουν άνθρωποι ενώ υπάρχει θεραπεία
Το ποσό αυτό που οφείλεται στους ασφαλισμένους ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Ενδεικτική και κρίσιμη είναι η περίπτωση των νεφροπαθών, που υπόκεινται σε αιμοκαθάρσεις 13 μέρες το μήνα δίνοντας έως και 2.000 ευρώ το μήνα για τη μετακίνησή τους στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Ο ΕΟΠΥΥ έχει από το Νοέμβρη του 2011 να τους δώσει τα χρήματα για τα οδοιπορικά με αποτέλεσμα να διακυβεύεται καθημερινά η ζωή τους, να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και να αναγκάζονται να διακόπτουν τις θεραπείες τους ή να δανείζονται από συγγενείς, φίλους, τράπεζες.

«Μαχαίρι» στην πρόληψη του καρκίνου

Αντί να αυξάνονται προληπτικές εξετάσεις για μια σοβαρή ασθένεια, που όμως αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί, κόβονται. Ο εγκληματικός αυτός «εξορθολογισμός» της συγκυβέρνησης σημαίνει ότι ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του θα κάνει ή όχι τις επιπλέον προληπτικές εξετάσεις! Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΕΟΠΥΥ έχει βάλει πλαφόν σε εξετάσεις που αφορούσαν στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, αντί για μια μαστογραφία το χρόνο για γυναίκες πάνω από 40 χρόνων ή 30 χρόνων αν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δικαιολογεί μια μαστογραφία ανά δύο χρόνια για γυναίκες άνω των 40 - 50 χρόνων και μία το χρόνο για άνω των 35 χρόνων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αντίστοιχα όρια μπαίνουν και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, όπου για άνδρες άνω των 50 χρόνων δικαιολογείται ανά δύο χρόνια και για άνδρες άνω των 60 χρόνων κάθε χρόνο, ενώ κανονικά οι άνδρες άνω των 50 χρόνων πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο.

Για τους ανασφάλιστους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προληπτικές εξετάσεις, ούτε έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι άνεργοι δηλαδή και οι οικογένειές τους - πρόκειται για εκατομμύρια ανθρώπους - όσοι εργάζονται ανασφάλιστοι ή οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ αφήνονται στη μοίρα τους. Ο λόγος είναι ότι σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο κυριαρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ως εκ τούτου τα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος αγοράζουν και πουλούν υπηρεσίες Υγείας, φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, ιατρικά υλικά και μηχανήματα. Ενα απέραντο εμπόριο ζωής και θανάτου με τραγικά θύματα τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς.

Περιμένοντας το θάνατο...

Κι όμως, ένας τόσο ευαίσθητος τομέας όπως είναι η Υγεία έχει αφεθεί στα χέρια της επιχειρηματικής και «φιλανθρωπικής» δράσης, με συνέπεια να υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που δεν τους απομένει τίποτε άλλο παρά να περιμένουν το θάνατο! Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του 6μηνου απολογισμού του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, που ίδρυσαν το Φλεβάρη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) και η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής, όπου έχουν εξεταστεί 3.596 ανασφάλιστοι και τα παιδιά τους.

  • Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας όσων απευθύνθηκαν στο Ιατρείο ήταν καρκίνος, αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, οστεοπόρωση, θυρεοειδοπάθειες και ψυχιατρικά νοσήματα. Δηλαδή, σοβαρές ασθένειες που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση από ένα πλέγμα ιατρικών δομών, εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή ή και χειρουργείο.
  • Το 20% των ασθενών είχε έναν όγκο ή ένα ανεύρυσμα ή μία χοληδόχο γεμάτη πέτρες, ή άλλες καταστάσεις απειλητικές δυνητικά για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπισθούν χειρουργικά σε νοσοκομείο. Περισσότεροι από 100 ασθενείς έφυγαν με διάγνωση, περιμένοντας το θάνατο. Είχαν κάποιο όγκο αντιμετωπίσιμο χειρουργικά (π.χ. παχύ έντερο, μαστό, ουροδόχο κύστη, προστάτη, πνεύμονα) και όταν τους είπαν ότι πρέπει να χειρουργηθούν, απάντησαν: «Δεν έχω χρήματα».
  • 8 στα 10 από τα 1.168 παιδιά που επισκέφτηκαν το Ιατρείο ζήτησαν δωρεάν εμβολιασμό. Το πρόβλημα αποτελεί «βόμβα» για τη δημόσια υγεία καθώς επιστρέφουν λόγω μειωμένης εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού παιδικές ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως πολιομυελίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ιλαρά, ερυθρά, μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα Β κ.ά.
  • Καθημερινό δράμα οι ανασφάλιστες έγκυοι που πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή και δεν έχουν τα χρήματα ή οι εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για περιστατικά που κινδυνεύει το έμβρυο να βγει ανάπηρο και κινδυνεύει και η ζωή της εγκύου από μαζική αιμορραγία αν δε ληφθούν τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα σε τμήματα τοκετών υψηλού κινδύνου. Στον απολογισμό αναφέρεται περιστατικό εγκύου με δίδυμη κύηση υψηλού κινδύνου και ένα ανάπηρο έμβρυο και δεν την ανέλαβε καμιά κλινική επειδή δεν είχε να πληρώσει. Η πιθανότητα να χαθεί η ζωή των δύο εμβρύων είναι 70% και η δική της 15%.
  • Το 30% των οφθαλμολογικών περιστατικών ήταν ασθενείς με καταρράκτη που έχουν 1/10 όραση επειδή δεν μπορούν να κάνουν εγχείρηση καταρράκτη, αφού είναι ανασφάλιστοι.
  • Το 44% των ασθενών που επισκέφτηκαν το Ιατρείο είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που έμειναν ανασφάλιστοι είτε λόγω οφειλών στο Ταμείο τους, είτε λόγω οφειλών στην εφορία.
  • Το 46% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που έχασαν την κοινωνική ασφάλιση λόγω απόλυσης ή λόγω χρόνιας ανεργίας.
  • Το 88% έχασαν την κοινωνική ασφάλιση μέσα στα έτη 2010, 2011, 2012.

Ε. Μ.

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ
Πληρώνουν και με τη ζωή τους το εμπόριο σε Υγεία - Φάρμακο

Στις συμπληγάδες της κρατικής υποχρηματοδότησης και της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων εγκλωβίζονται χιλιάδες άνθρωποι που η ζωή τους εξαρτάται από τη θεραπεία

Το διαδίκτυο κατακλύζεται από εκκλήσεις ανθρώπων με χρόνιες ασθένειες που ζητούν να τους χαρίσουν ή να ανταλλάξουν φάρμακα. Η ζωή χιλιάδων ανθρώπων κινδυνεύει ή και χάνεται. Ενα απίστευτο εμπόριο «ζωής και θανάτου» έχει στηθεί στις πλάτες των ασθενών με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι καρκινοπαθείς. Η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στους κλάδους της Υγείας και του Φαρμάκου, η «στάση πληρωμών», που έχει κηρύξει το κράτος στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία, η εξάρτηση της δημόσιας Υγείας από τις φαρμακοβιομηχανίες και τους κλινικάρχες, οδηγούν κυριολεκτικά στο θάνατο όσους δεν έχουν να πληρώσουν για τη θεραπεία τους. Ανάμεσά τους είναι και οι πιο εξαθλιωμένοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι. Μόνο που η ασθένεια δε «χτυπάει» μόνο όσους έχουν λεφτά στο πορτοφόλι. Αντίθετα, η βάρβαρη πολιτική που ασκείται και στην Υγεία υπαγορεύει ρητά: Οποιος «έχει», έχει και θεραπεία.

Ο «Ρ» μίλησε με τον Νίκο Μπουντούρογλου, ογκολόγο - ακτινοθεραπευτή στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» και συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του σωματείου του νοσοκομείου και στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οπως σημειώνει, η επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας οδηγεί σε αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου. Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου στις ηλικίες από 25 έως 55 χρόνων. Μέχρι πριν από 2 χρόνια το Νοσοκομείο «Μεταξά» δεχόταν 25.000 - 30.000 ασθενείς το χρόνο, αριθμός που ανήλθε στις 45.000 και γιατί όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία, επειδή δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και γιατί οι συνθήκες διαβίωσης είναι σαφώς χειρότερες.


Ενα παράδειγμα είναι η ανεργία. Το αν δουλεύει κανείς ή όχι έχει τεράστια σημασία. Η έλλειψη εισοδήματος και Ασφάλισης υποσκάπτει τους όρους υγιεινής ζωής. Από το πώς θρέφεται κανείς, μέχρι το αν έχει πρόσβαση στην πρόληψη, αν έχει λεφτά να πάει στον γιατρό, να κάνει απλές εξετάσεις αίματος, τεστ Παπ, μαστογραφία κ.λπ. Οταν κάποιος θέλει 1 ευρώ το λεπτό μόνο για να κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού στο «Μεταξά» (σ.σ. η υπηρεσία τηλεφωνικών ραντεβού έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία και μέρος των «εσόδων» πάει στο νοσοκομείο) κι εκείνος δεν έχει εξασφαλισμένο ούτε το φαγητό του, για ποια πρόληψη και προστασία της δημόσιας Υγείας μπορούμε να μιλάμε;

Επικίνδυνη συρρίκνωση των υπηρεσιών

Οι ανάγκες μεγάλες, όμως οι δημόσιες υπηρεσίες συρρικνώνονται, υποβαθμίζονται και ακριβαίνουν. Μερικές τέτοιες πλευρές, όπως εμφανίζονται στο Νοσοκομείο «Μεταξά», αποτελούν όμως κανόνα για όλα τα δημόσια νοσοκομεία, είναι οι εξής:

1. Με το νέο οργανισμό του νοσοκομείου τα κρεβάτια μειώθηκαν από 500 στα 410. Αφού έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που επισκέπτονται το νοσοκομείο κάθε χρόνο κι αφού δεν υπάρχουν επαρκή κρεβάτια, αναγκαστικά κάποια περιστατικά δεν τα δέχονται. Οι γιατροί μπαίνουν στη διαδικασία να αξιολογήσουν την κάθε περίπτωση ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Οταν όμως μιλάμε για καρκινοπαθείς, αυτό μπορεί να είναι μοιραίο.

2. Αντίστοιχα οι οργανικές θέσεις μειώθηκαν από 1.057 σε 1.000, αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός όλου του προσωπικού είναι μόλις 590 άτομα. Αυτό ενδεικτικά σημαίνει: Στο Ογκολογικό - Ακτινοθεραπευτικό τμήμα για 22 κρεβάτια υπάρχει 1 νοσηλευτής μετά τις 2 το μεσημέρι. Στην Α' Παθολογική - Ογκολογική κλινική για 42 κρεβάτια υπάρχει 1 νοσηλευτής μετά τις 7 το απόγευμα. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Για παράδειγμα, μπορεί σε έναν ασθενή να προκύψει μια σοβαρή λοίμωξη και ταυτόχρονα ένας άλλος ασθενής να χρειαστεί κάτι επείγον, όπως ένα καρδιογράφημα. Για ποιον θα τρέξουν η νοσοκόμα κι ο γιατρός;

3. Η έλλειψη - ιδιαίτερα - σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστια. Τα τμήματα λειτουργούν οριακά, τα προγράμματα εργασίας βγαίνουν χωρίς άδειες και ρεπό, οι νοσηλευτές δουλεύουν συνεχόμενες βάρδιες με ελάχιστες ώρες ξεκούραση. Είναι ενδεικτικό πως στο «Μεταξά» οφείλονται 8.000 μέρες σε ρεπό. Αυτό σημαίνει πως ένας νοσηλευτής δουλεύει κάθε μέρα για 3 ή και για 6 μήνες συνεχόμενα! Στο νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου οφείλονται 1.800 μέρες ρεπό. Και μιλάμε για τμήματα που χειρίζονται βαριά και δύσκολα περιστατικά, πρέπει οι γιατροί κι οι νοσηλευτές να είναι ξεκούραστοι, με καθαρό μυαλό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Στην απογευματινή βάρδια για 38 ασθενείς υπάρχουν στην καλύτερη περίπτωση 2 νοσηλευτές και 1 γιατρός, αλλά ενδέχεται και 1 γιατρός να καλύπτει 3 και 4 τμήματα ταυτόχρονα. «Η εντατικοποίηση είναι εξαντλητική, οι εργαζόμενοι έχουν γίνει "λάστιχο". Οσο καλή διάθεση και να έχουμε να ανταποκριθούμε, δεν γίνεται», λένε οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Την ίδια ώρα, γιατροί και νοσηλευτές έχουν να πληρωθούν για εφημερίες, νυχτερινά κι αργίες από το Φλεβάρη.

4. Η εξάρτηση των δημόσιων νοσοκομείων από τις πολυεθνικές του κλάδου Υγείας και η υποχρηματόδοτησή τους έχουν ως αποτέλεσμα να γίνονται περικοπές στο υγειονομικό υλικό - από αντιδραστήρια μέχρι γάντια και σύριγγες - και το κόστος τους να μετακυλίεται στους ασθενείς, οι οποίοι καλούνται να αγοράσουν τις υπηρεσίες Υγείας είτε μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Να ποια είναι η λεγόμενη «καταπολέμηση της σπατάλης» και «το νοικοκύρεμα» στα νοσοκομεία: Ιδιαίτερα οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνονται επαρκείς και σωστές εξετάσεις μέσα στο νοσοκομείο.

Για παράδειγμα, στο «Μεταξά» υπάρχουν θωρακισμένοι θάλαμοι, στους οποίους χορηγείται ραδιενεργό ιώδιο σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς. Αυτοί οι θάλαμοι είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες κι έτσι οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν 3 και 4 μήνες για να πάρουν τη θεραπεία, ενώ αν πάνε σε ιδιωτική κλινική θα πληρώσουν 2.000 - 3.000 ευρώ. Από τη σκοπιά τους τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία επίσης αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας, είτε από τα δημόσια νοσοκομεία είτε από τις ιδιωτικές κλινικές, προχωρούν σε περικοπές κι ας είναι αυτό σε βάρος των ασθενών. Για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί 2 εξετάσεις το χρόνο για καρκινικούς δείκτες. Ομως, τουλάχιστον για τα 2 πρώτα χρόνια οι καρκινικοί δείκτες πρέπει να παρακολουθούνται κάθε 2 - 3 μήνες.

5. Στη συρρίκνωση των υπηρεσιών οδηγεί και η τμηματική παράδοσή τους σε ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία. Τομείς όπως η καθαριότητα, η διανομή φαγητού, οι λογιστικές εργασίες και οι εργασίες μηχανογράφησης έχουν δοθεί σε εργολάβο, ο οποίος για να έχει κέρδος απασχολεί μόλις 50 άτομα με 400 ευρώ, ενώ το Νοσοκομείο «Μεταξά» πληρώνει στον εργολάβο κάθε μήνα 157.000 ευρώ. Αντίθετα, αν το νοσοκομείο προσλάμβανε 120 εργαζόμενους με 1.100 ευρώ μισθό θα δαπανούσε 132.000 ευρώ το μήνα!

Ασθενείς με ...ΑΦΜ!

Ανάλογα, λοιπόν, με την «τσέπη» του ο καθένας παίρνει και τη θεραπεία, όποτε και αν μπορεί να την αγοράσει. Είναι ενδεικτικές οι περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων ή χαμηλόμισθων που πρέπει να κάνουν εξομοίωση (σ.σ. το «πλάνο» της θεραπείας, η εξειδίκευσή της πάνω στον συγκεκριμένο οργανισμό) προτού ξεκινήσουν την ακτινοθεραπεία. Η εξομοίωση κοστίζει στο «Μεταξά» 280 - 380 ευρώ. Κάποιοι λένε πως δεν μπορούν να την κάνουν αμέσως «γιατί αλλιώς δεν θα έχω να φάω όλο το μήνα»! «Η καθυστέρηση, όμως, φέρνει χειρότερο αποτέλεσμα. Μπορεί ο καρκίνος να βρίσκεται π.χ. στο στάδιο 2 και μέσα σε λίγους μήνες να πάει στο στάδιο 3, που είναι χειρότερης μορφής και πιο δύσκολο να θεραπευτεί», υπογραμμίζει ο Ν. Μπουντούρογλου.

Για τους ανασφάλιστους η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική. Αυτοί κυριολεκτικά δε δικαιούνται τίποτα, δε δικαιούνται να ζήσουν επειδή είτε είναι άνεργοι, είτε δεν έχουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως χιλιάδες με μικρομάγαζα! Ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία για τους ανασφάλιστους κοστολογείται «πακέτο παροχών». Στο «Θεαγένειο», σύμφωνα με αναφορές των εργαζομένων, οι ασθενείς επιβαρύνονται με περίπου 80 ευρώ για κάθε μέρα νοσηλείας, συν τη φαρμακευτική θεραπεία, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από 5 ευρώ και να φτάσει και τις 25.000 ευρώ. Μάλιστα, όταν ένας ανασφάλιστος κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο δίνει 300 ευρώ και τότε μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία, ενώ ζητάνε το ΑΦΜ, ώστε αν δεν πληρώσει να τον κυνηγήσουν μέσω εφορίας! Τι θα του κάνουν μέσω εφορίας; Αν, για παράδειγμα, έχει ένα σπίτι να μένει θα το πάρει το νοσοκομείο;


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Στα «δεσμά» των φαρμακοβιομηχάνων

Οπως κάθε επιχείρηση, έτσι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Φάρμακο και Υγεία αποσκοπούν στο κέρδος. Γι' αυτό πρέπει να καταργηθεί η δράση τους σε αυτούς τους ευαίσθητους και ζωτικούς τομείς. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να θεραπευτούν ή να ζήσουν περισσότερο, κι όμως πεθαίνουν εξαιτίας της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Φάρμακο. Είναι, λοιπόν, αίτημα πρώτης γραμμής η κατάργηση αυτών που κρατούν δέσμια τη δημόσια Υγεία, το δικαίωμα στη ζωή.

Οι εταιρείες που έχουν το μονοπώλιο σε αντικαρκινικά φάρμακα δεν προμηθεύουν τα νοσοκομεία αν δεν πληρωθούν άμεσα, αφού κανείς δεν «στήνει» μια επιχείρηση για να θεραπεύεται ο κόσμος, αλλά για να βγάλει κέρδος. Ετσι, οι φαρμακοβιομηχανίες εκβιάζουν, καθώς έχουν την πατέντα για 10 - 15 χρόνια. Τι σημαίνει αυτή η πραγματικότητα για τους ασθενείς; Είναι χαρακτηριστική η - μία από τις πολλές - περίπτωση ενός 35χρονου καρκινοπαθή στο «ΜΕΤΑΞΑ», ο οποίος έπρεπε να κάνει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία ταυτόχρονα. Οταν πλησίαζε προς το τέλος της η ακτινοθεραπεία, η συγκεκριμένη εταιρεία που προμηθεύει το νοσοκομείο σταμάτησε να το δίνει γιατί δεν είχε πληρωθεί. Η θεραπεία ήταν πανάκριβη και κανένα φαρμακείο δεν το έδινε στον νεαρό καρκινοπαθή, ώσπου τελικά - μετά από πολύ ψάξιμο και παρακάλια - μετά από 2 μήνες το πήρε από ένα φαρμακείο, με την υπόσχεση πως θα το πληρώσει σιγά σιγά. Ωστόσο, «η καθυστέρηση της λήψης της θεραπείας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητά του φαρμάκου», σημειώνει στον «Ρ» ο Ν. Μπουντούρογλου.

Ιδια η κατάσταση και στο «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ». Μια εταιρεία έχει το μονοπώλιο σε τέσσερα απαραίτητα χημιοθεραπευτικά σκευάσματα, τα οποία αναφέρονται κυρίως σε καρκίνους του πνεύμονα, του όρχι, του αίματος. Αυτά δεν τα προμηθεύει πλέον στο νοσοκομείο, αν δεν προπληρωθεί. Επίσης και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας προμηθεύει το «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», αλλά είτε δεν τα στέλνει στην ώρα τους, είτε δε στέλνει ακριβώς την αναγκαία ποσότητα. Με αποτέλεσμα να λείπουν από το νοσοκομείο και οι ασθενείς να μείνουν για καμιά βδομάδα χωρίς φαρμακευτική αγωγή ή να τα συνταγογραφήσουν οι γιατροί και οι ασθενείς να τα αγοράζουν, για να πάρουν κάποια στιγμή - μετά από μήνες - τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

Το τελευταίο διάστημα οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» καλούνται να αγοράσουν πληρώνοντας 350 - 400 ευρώ έναν ειδικό καθετήρα για τη χορήγηση ενδοφλέβιας φαρμακευτικής αγωγής (σ.σ. infusaport cath), γιατί θεωρείται μεγάλο το κόστος για το νοσοκομείο! Πρόκειται για ένα πανάκριβο, όσο και απαραίτητο θεραπευτικό υλικό για τους ασθενείς που δεν έχουν φλέβες για τη χορήγηση της θεραπείας. Μάλιστα, υπάρχουν και ιδιωτικές κλινικές που τον συγκεκριμένο καθετήρα τον χρεώνουν μέχρι και 2.500 ευρώ. Αλλες ζωτικής σημασίας εξετάσεις που πληρώνουν οι καρκινοπαθείς είναι: Η ταυτοποίηση για μετάλλαξη (Κ - Rass), που πρέπει να γίνεται πριν από κάποια χημειοθεραπεία για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου (παχύ έντερο), κοστίζει στον ασθενή γύρω στα 150 ευρώ και αν είναι ασφαλισμένος παίρνει ένα μικρό μέρος πίσω. Το ίδιο και για την εξέταση cish test (για καρκίνο του μαστού), που κοστίζει 300 ευρώ.

Αναζητούν στο διαδίκτυο δωρεάν θεραπεία!

Συζήτηση με μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας

O «Ρ» συνομίλησε με την Αννα Μπούρμαλη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας και του ΔΣ του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας για το Γολγοθά των ασθενών με καρκίνο. Σαν να μην έφτανε η ασθένεια που έχουν να παλέψουν, τα εμπόδια από τις κυβερνήσεις, το αντιλαϊκό κράτος και τους μεγαλεμπόρους της Υγείας είναι πολλές φορές πιο ανυπέρβλητα από την ίδια την ασθένεια. «Ο καρκίνος θέλει - μαζί με τη θεραπεία - αγάπη, καλή ψυχολογία και δύναμη», λέει χαρακτηριστικά η Αννα Μπούρμαλη. Πώς να τα έχουν όμως αυτά, όταν αντί να τους παρέχεται δωρεάν κάθε δυνατή βοήθεια που η επιστήμη και η τεχνολογία επιτρέπουν, «πεθαίνουν ασθενείς που δεν έχουν να πάρουν τα φάρμακά τους»;

Και συνεχίζει: «Το ίντερνετ είναι γεμάτο από αγγελίες καρκινοπαθών που ζητούν φάρμακα. Κάποιοι ασθενείς ή οικογένειές τους κάνουν έρανο ώστε να μαζέψουν χρήματα. Κάποιοι άλλοι καταφεύγουν στα Κοινωνικά Φαρμακεία μήπως βρουν το κατάλληλο φάρμακο, από συγγενείς νεκρών καρκινοπαθών που τα δώρισαν εκεί. Αυτή είναι η κατάσταση... Πολλά μέλη του Συλλόγου μας δεν έχουν λεφτά και δεν κάνουν τη θεραπεία όπως πρέπει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας ανασφάλιστης γυναίκας, ούτε 50 ετών. Είχε καρκίνο στο μαστό κι έκανε χημειοθεραπεία, γιατί είχε κάνει μετάσταση σε άλλο ζωτικό όργανο. Ομως, δεν τις έκανε πάντα όταν έπρεπε, επειδή δεν είχε λεφτά. Μια χημειοθεραπεία μπορεί να κοστίζει 1.500 - 3.000 ευρώ κάθε 21 μέρες. Πού να τα βρει; Ούτε για τα μεταφορικά να πάει στη Θεσσαλονίκη στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ δεν είχε. Ασε την ταλαιπωρία, 2 ώρες να πάει και άλλες 2 να έρθει, αυθημερόν, γιατί δεν είχε πού να διανυκτερεύσει. Η γυναίκα αυτή πέθανε πρόσφατα. Δεν ξέρω σίγουρα αν θα ζούσε σήμερα, αν έκανε κανονικά τη θεραπεία της. Το θέμα είναι πως δεν είχε καν το δικαίωμα, δεν της δόθηκε καν η δυνατότητα να το παλέψει...».

ΚΕΠΑ δηλαδή «σφαγεία»...

Ενα άλλο σοβαρό θέμα είναι η λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σαν σωστά «σφαγεία» των ποσοστών αναπηρίας, με αποτέλεσμα οι ανάπηροι κι οι χρόνια πάσχοντες να χάνουν τα πάντα, για να μην επιβαρύνουν τα Ταμεία: «Και στη Βόρεια Ελλάδα τα ΚΕΠΑ "κόβουν" συνέχεια κόσμο. Εγώ είχα ποσοστό αναπηρίας στο 67%. Η επιτροπή του ΟΑΕΕ μου έδωσε το 67%, με ανάγκασαν να περάσω Β/βάθμια επιτροπή του ΟΑΕΕ που μου έριξε το ποσοστό στο 50% κι όταν έκανα ένσταση το ΚΕΠΑ που έδωσε 35% αναπηρία! Ετσι, εδώ και ενάμιση χρόνο είμαι ανασφάλιστη και χωρίς αναπηρική σύνταξη. Και ξέρεις ποια είναι η δικαιολογία τους; Πως αφού έχουν περάσει 5 χρόνια απ' όταν αρρώστησα και ζω ακόμη, δεν δικαιούμαι δωρεάν θεραπεία και ιατρική παρακολούθηση! Παρ' όλα αυτά, οι ανάγκες εξακολουθούν να υπάρχουν. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο κάνω εξετάσεις στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ - μαστογραφία, καρκινικούς δείκτες, ακτινογραφίες κλπ. - και πληρώνω γύρω στα 200 ευρώ. Πληρώνω για φάρμακα - είχα μετά τον καρκίνο κάποιες επιπλοκές - γύρω στα 50 ευρώ το μήνα. Χώρια ό,τι άλλα φάρμακα προκύψουν. Κανονικά όλοι θα έπρεπε να παίρνουμε δωρεάν τα φάρμακά μας, να κάνουμε τις εξετάσεις μας, άσχετα με το βαθμό αναπηρίας ή με τα ένσημα του καθένα. Αλλάζει, δηλαδή, η ανάγκη που έχει ο άρρωστος;».

Μα και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι άκρως επικίνδυνη λόγω των ελλείψεων: «Στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας - σε μια περιοχή με αυξημένα ποσοστά καρκινοπαθών - δεν υπάρχει ειδικό Ογκολογικό τμήμα και οι καρκινοπαθείς νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική. Εκεί μείωσαν τον αριθμό των κρεβατιών με συνέπεια να διώχνουν ασθενείς. Στο Νοσοκομείο Σερρών οι γιατροί που κάνουν τη χημειοθεραπεία, δεν είναι Παθολόγοι - Ογκολόγοι, λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά Γενικοί Παθολόγοι!», τονίζει η Αννα Μπούρμαλη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ