Τρίτη 24 Ιούνη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά την άμεση απεμπλοκή από τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς

Επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

2024 The Associated Press. All

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαιτώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά του Ιράν από ΗΠΑ και Ισραήλ και την άμεση απεμπλοκή από τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ για την επικίνδυνη σημερινή κλιμάκωση.

Η επιστολή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Α. Κόστα, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν με βόμβες μεγάλης ισχύος και πυραύλους σηματοδοτεί πλέον και την άμεση εμπλοκή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ως συνέχεια της επίθεσης του Ισραήλ, φουντώνοντας τη φωτιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, με πολύ επικίνδυνες συνέπειες για τους λαούς.

Η ΕΕ με τις τοποθετήσεις της αναφέρεται στο Ιράν ως τον "παράγοντα που απειλεί την ειρήνη", καλύπτοντας, στηρίζοντας και δικαιολογώντας την επίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ κατά του Ιράν, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ανθρωπότητα, συνεχίζοντας τις επιθέσεις, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ενάντια στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Παλαιστίνη, όπου το Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, διαπράττει γενοκτονία κατά του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού που αγωνίζεται για τη δική του πατρίδα.

Η ΕΕ επικαλείται τα προσχήματα περί "ασφάλειας" και του "πυρηνικού προγράμματος του Ιράν" όταν επαναλαμβάνονται για δεκαετίες οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι "σε λίγες εβδομάδες το Ιράν αποκτά πυρηνικά" και ενώ τα "όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ", που επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ για να επιτεθούν σε αυτό, τελικά δεν βρέθηκαν ποτέ.

Επίσης είναι πασίγνωστο ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο και είναι η μόνη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ το Ισραήλ ως πυρηνική δύναμη διαθέτει τουλάχιστον 80 πυρηνικές κεφαλές, έχοντας δυνατότητες για άλλες 200 και είναι ένα από τα 4 κράτη παγκοσμίως που δεν έχουν καν υπογράψει τη "Συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων".

Είναι λοιπόν σαφές πέρα από τα όποια σαθρά προσχήματα ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το κράτος - κατακτητή Ισραήλ, οι επιθέσεις κατά του Ιράν από το Ισραήλ, καθώς και το βήμα κλιμάκωσης με τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κατά του Ιράν αποτελούν κινήσεις που αποσκοπούν στον έλεγχο του πλούτου της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής, στην επικράτηση στον διεθνή σφοδρό ανταγωνισμό ανάμεσα στο ευρωατλαντικό - ΝΑΤΟικό μπλοκ και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

Η ΕΕ έχει μεγάλες ευθύνες για την κλιμάκωση και τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου. Σε αυτή την κλιμάκωση συμβάλλει κι η εμπλοκή τόσο της ίδιας όσο και των κυβερνήσεων όπως αυτή της ΝΔ στην Ελλάδα, με τη στήριξη όλων των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων στην Ελλάδα, με τον ρόλο στρατηγικής σημασίας που επιτελούν τόσο η βάση της Σούδας στην Κρήτη, αλλά και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές. Αυτές θέτουν τον ελληνικό λαό σε μεγάλο κίνδυνο καθιστώντας τον στόχο αντιποίνων, σύμφωνα άλλωστε και με τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων του Ιράν. Η επιχείρηση εμπλοκής στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή με την ονομασία "Ασπίδες" στην Ερυθρά Θάλασσα και τον συντονισμό από την ελληνική κυβέρνηση καθώς και η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας όπως κι ο εξοπλισμός χωρών του Κόλπου με στρατιωτικό εξοπλισμό, π.χ. οι πυροβολαρχίες Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, διευρύνουν τους κινδύνους για τους λαούς. Αυτούς άλλωστε τους κινδύνους "φωτογραφίζουν" και οι προετοιμασίες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας για την "αντιβαλλιστική προστασία της χώρας".

Μπροστά σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση αυτές τις κρίσιμες ώρες τα αιτήματα των λαών είναι ξεκάθαρα:

- Να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά του Ιράν και να τερματιστεί η γενοκτονία και η κατοχή στην Παλαιστίνη.

- Αμεση απεμπλοκή από τους πολέμους και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καμία θυσία των λαών για τους πολεμικούς εξοπλισμούς που τους τροφοδοτούν.

- Διακοπή κάθε συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, να ακυρωθεί η συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα, να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα και να σταματήσει η επιχείρηση "Ασπίδες" της ΕΕ, να γυρίσει πίσω η πυροβολαρχία Πάτριοτ από τη Σαουδική Αραβία.

Αυτά τα αιτήματα απευθύνονται τόσο στην ΕΕ όσο και στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να σύρουν τους λαούς σε νέες περιπέτειες.

Ο λαοί με τις ογκώδεις διαδηλώσεις τους σε όλη την Υδρόγειο διατρανώνουν ότι απορρίπτουν αυτά τα επικίνδυνα σχέδια και θα δώσουν τη δική τους απάντηση, με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα.

Οι ευρωβουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Κώστας Παπαδάκης

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος».

Νέος αριθμός τηλεφώνου για τον «Ριζοσπάστη»

Ο αριθμός κλήσης στο τηλεφωνικό κέντρο του «Ριζοσπάστη» άλλαξε. Στο εξής, για να επικοινωνήσετε με την εφημερίδα, καλείτε στο 210 2592700.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ψήνει» ανάπτυξη ελληνικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο!

Καμία νομιμοποίηση δεν έχει για τα επόμενα βήματα εμπλοκής στο μακελειό

Τα επόμενα βήματα εμπλοκής στο μακελειό της Μέσης Ανατολής ετοιμάζει η κυβέρνηση, την ώρα που επιβεβαιώνεται ο βρώμικος ρόλος της στην υποστήριξη των Αμερικανών για τον πρόσφατο βομβαρδισμό στο Ιράν.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν φύγει για Χάγη και Βρυξέλλες, όπου γίνονται οι Σύνοδοι Κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ αντίστοιχα (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα), ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφού εξέφρασε τον υποτιθέμενο «έντονο προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά το χτύπημα των Ηνωμένων Πολιτειών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν», αναπαρήγαγε τα γνωστά ευρωατλαντικά προσχήματα τύπου «το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο».

Στο ίδιο πλαίσιο, και κάνοντας σαφές ότι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει ξανά τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, είπε ότι η περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση «μπορεί να έχει και οικονομικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και για την πορεία του πληθωρισμού», ενώ με πρεμούρα του τα κέρδη των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης επέμεινε ότι «η πατρίδα μας, ως μια πάρα πολύ ισχυρή ναυτική δύναμη, πρέπει μονίμως να μεριμνά και για την ασφάλεια των πλοίων υπό ελληνική σημαία και των ελληνόκτητων πλοίων που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή και, προφανώς, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει μεριμνήσει για να δοθούν όλες οι σχετικές οδηγίες».

Οι οποίες οδηγίες είναι «συστάσεις παραμονής» σε «ασφαλή» λιμάνια «μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης», αγνοώντας η κυβέρνηση προκλητικά τα αιτήματα των ναυτεργατών η περιοχή να χαρακτηριστεί και επισήμως εμπόλεμη ζώνη και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Ετοιμάζουν τα προσχήματα της παραπέρα εμπλοκής

Ταυτόχρονα, δείχνουν να προχωράνε σχέδια για ανάπτυξη ελληνικών πολεμικών πλοίων και στον Περσικό Κόλπο. Διόλου τυχαία, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει «προτείνει» στο ΣΕΥ «ένα πλάνο 5 σημείων έτσι ώστε η Ευρώπη να είναι παρούσα» στην περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» και «την έντονη συμμετοχή της ΕΕ στις διεργασίες οι οποίες γίνονται τη στιγμή αυτή».

Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ρωτήθηκε «μέχρι πού φτάνει αυτή η μέριμνα» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός. Προσπάθησε να εφησυχάσει πως «ούτε πρόθεση υπάρχει, ούτε σχεδιασμός εμπλοκής υπάρχει», αλλά «ναι, είναι σαφής η βούληση που αποφασίστηκε και από το ΚΥΣΕΑ (σ.σ. προχθές) και την ανέπτυξε και ο πρωθυπουργός για την προστασία των πλοίων που φέρουν την ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων».

Θυμίζουμε εδώ ότι σε διαβαθμισμένο έγγραφο του υπουργείου Αμυνας που αποκάλυψε τον Νοέμβρη του 2024 ο «Ριζοσπάστης» σημειωνόταν: «Στην ΕΕ υφίστανται διεργασίες για τη διερεύνηση του μέλλοντος των επιχειρήσεών της στον ΒΔ Ινδικό Ωκεανό, και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η πιθανότητα συγχώνευσης των επιχειρήσεων "Atalanta" και "Aspides"». Θυμίζουμε ακόμα ότι η «περιοχή επιχειρήσεων» της «Aspides» περιλαμβάνει Ερυθρά Θάλασσα, Κόλπο του Αντεν, Αραβική Θάλασσα, Θάλασσα του Ομάν, Περσικό Κόλπο και ΒΔ Ινδικό Ωκεανό, έχοντας ήδη φροντίσει να επεκτείνουν τη «ζώνη δράση» τους σε ζώνες όπου συγκρούονται με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αν προστεθεί και η ζώνη της «Atalanta», οι Ευρωενωσιακοί θα απλώνουν πολεμικά τους πλοία και αεροσκάφη επιτήρησης σχεδόν σε ολόκληρη την ακτογραμμή της Ανατολικής Αφρικής.

Στο ίδιο έγγραφο καταγραφόταν η «πρόταση» των Γάλλων να αναλάβουν την εν πλω διοίκηση της «Aspides» και να διαθέσουν τις εγκαταστάσεις τους στο Αμπου Ντάμπι, για να εγκατασταθούν εκεί ο εν πλω διοικητής και το επιτελείο του. Σημειωτέον, από τη βάση τους εκεί οι Γάλλοι ηγούνται ήδη άλλης πολυεθνικής επιχείρησης, της EMASOH, στα Στενά του Ορμούζ, με αντικείμενο «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων σε Περσικό Κόλπο, Στενά του Ορμούζ και Κόλπο του Ομάν». Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε το 2020 στα νότια του Ιράν. Σε αυτό το φόντο, μάλιστα, το 2021 η ελληνική κυβέρνηση έστειλε φρεγάτα στο Αμπου Ντάμπι, όπου και εκτέλεσε συνεκπαιδεύσεις με πλοία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε - για πρώτη φορά - σε ρόλο υποστήριξης («associated support») στην πολυεθνική αποστολή.

Τα σχέδια είναι έτοιμα λοιπόν εδώ και καιρό, πολύ πριν «ανακαλύψουν» πυρηνικά στο Ιράν. Τα επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του, που αδίστακτα μετακινούν δυνάμεις - παιδιά του λαού - στη σκακιέρα των ανταγωνισμών, όπου συγκρούονται ανειρήνευτα συμφέροντα, ανταγωνιστικοί δρόμοι του Εμπορίου και της Ενέργειας, στο φόντο της μεγάλης σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Σ' αυτό το ναρκοπέδιο δηλώνει παρούσα η αστική τάξη της Ελλάδας, διεκδικώντας μάλιστα ρόλο εμπροσθοφυλακής, χωρίς καμία νομιμοποίηση των σχεδίων της από τον λαό, που σπρώχνεται σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας στη Λιβύη

Και δεν σταματούν εκεί. Με πρόσχημα τα κύματα προσφυγιάς που γεννούν οι πόλεμοί τους, τις «αυξημένες ροές παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη προς την Κρήτη», όπως χωρίς ντροπή τα παρουσίαζε χθες ο Μητσοτάκης, είπε ότι ζήτησε «να αποσταλούν πλοία του ελληνικού Ναυτικού έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ώστε προληπτικά, και σε συνεργασία πάντα με τις λιβυκές αρχές και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις, να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνουν κουμάντο οι διακινητές για το ποιος θα εισέρχεται στη χώρα μας». Ο δε Μαρινάκης έλεγε χθες ότι θα κινηθούν προς την περιοχή δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε έτερη ευρωενωσιακή επιχείρηση, την «Irini» στα ανοιχτά της Λιβύης, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει «έτσι κι αλλιώς» φρεγάτα και εκεί. Σημειωτέον, ο στόλος έκανε χθες εκπαιδευτικές βολές στο νότιο Ιόνιο και, όπως λένε έμπειρα στελέχη του ΠΝ, με το που θα ληφθεί το «σήμα», σε δέκα ώρες μπορούν να είναι στην επίμαχη ζώνη.

Το οποίο σημαίνει στην πράξη ότι για τα σχέδια των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, σε λίγο θα αδειάσει το Αιγαίο από κύριες μονάδες επιφανείας.

Θυμίζουμε ότι μετέχοντας στην περικύκλωση του Ιράν ή όποιου άλλου θεωρηθεί «σύμμαχός» του, η κυβέρνηση έστειλε στην Ερυθρά Θάλασσα τη φρεγάτα «Ψαρά», ενταγμένη στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides», επιχειρώντας ενάντια στους Χούθι για τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των ομίλων της διαμετακόμισης.

Με την «πιθανότητα όλα τα πλοία να γίνουν στόχος στο μέλλον»!

Σημειωτέον, μετά τον βομβαρδισμό των Αμερικανών, το αρχηγείο της «Aspides» έστειλε «ενημερωτικό σημείωμα» προς τη «ναυτιλιακή κοινότητα» ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή (...) αποφάσισε να αναβαθμίσει την τρέχουσα αξιολόγηση για τα πλοία που συνδέονται με αμερικανικά συμφέροντα. Πλέον η αξιολόγηση (κινδύνων) είναι ΣΟΒΑΡΗ (SEVERE) για πλοία αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, το Στενό του Μπαμπ Ελ Μαντέμπ και τον Κόλπο του Αντεν». Προσθέτουν ότι «η αξιολόγηση είναι ΧΑΜΗΛΗ (LOW) για πλοία που δεν συνδέονται με αμερικανικά ή ισραηλινά συμφέροντα», «ωστόσο αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα όλα τα εμπορικά πλοία να γίνουν στόχος στο μέλλον», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πληρώματα των εμπορικών, όπως και για το πλήρωμα της φρεγάτας. Αλλωστε, όλες οι ελληνικές φρεγάτες που εδώ και πάνω από έναν χρόνο έχουν σταλεί να επιχειρούν στην περιοχή έχουν πάρει το βάπτισμα του πυρός, βάλλοντας εναντίον «εισερχόμενων», μη επανδρωμένων και άλλων, ενδεικτικό κι αυτό των κινδύνων όπου τους βάζει η κυβέρνηση.

Παραπέρα, στα ανοιχτά του Λιβάνου στάλθηκε η φρεγάτα «Λήμνος», ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, για την επικινδυνότητα της οποίας είναι χαρακτηριστικό το ότι ήδη από τις αρχές του Νοέμβρη 2023 αποφασίστηκε στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Τέλος, στο στόμα του λύκου, στη Σαουδική Αραβία, βρίσκονται συστοιχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Ρatriot» και στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας - ΕΛΔΥΣΑ), προστατεύοντας ενεργειακές και άλλες υποδομές των μεγιστάνων της χώρας από επιθέσεις των Χούθι ή άλλων παραγόντων.

Ειδικά για την πυροβολαρχία, ο Μαρινάκης ρωτήθηκε χθες αν έστω και τώρα, με τη γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση θα την αποσύρει. Απέφυγε να απαντήσει, επικαλούμενος «τις εξελίξεις σε αυτό το πολύ κρίσιμο, πρωτοφανές τα τελευταία χρόνια μέτωπο», παραπέμποντας στις «επίσημες ανακοινώσεις», ισχυριζόμενος ότι δεν έχει «τη σχετική ενημέρωση» και άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή σχετικά με την επικίνδυνη κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης

RIZOSPASTIS

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ και Πρόεδρος της ΚΟ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, κατέθεσαν αίτημα για τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή σχετικά με την επικίνδυνη κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, προς τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.

Το αίτημα έχει ως εξής:

«Η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και η επίθεση με βόμβες μεγάλης ισχύος κατά του Ιράν αποτελεί βήμα κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά από αυτήν την επίθεση, που ήρθε σε συνέχεια των επιθέσεων των τελευταίων ημερών από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ στο Ιράν και τα αντίποινα του τελευταίου, παίρνει πλέον άλλες και πιθανά ανεπίστρεπτες διαστάσεις η πορεία της γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Οποια κι αν είναι η εξέλιξη σε αυτή τη φάση, είναι βέβαιο ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση αποκτά πιο αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. Το Ιράν έχει ξεκαθαρίσει ότι "κάθε στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στην περιοχή είναι θεμιτός στόχος", μεταξύ των οποίων προφανώς και όσες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Την ίδια στιγμή το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, εξέλιξη που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο και θα επιφέρει νέο πλήγμα στο εισόδημα του ελληνικού λαού μέσω των ανατιμήσεων, ενώ αναμένονται νέα προσφυγικά κύματα από τις εμπόλεμες χώρες.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις θηριωδίες και τις σφαγές στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας κατά των εκατομμυρίων υποσιτιζόμενων Παλαιστινίων. Τα λεγόμενα κέντρα διανομής τροφίμων γίνονται καθημερινά παγίδες θανάτου για ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν λίγα τρόφιμα. Εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά, ενώ το Ισραήλ συνεργάζεται και με ένοπλους τζιχαντιστές δολοφόνους που εκφοβίζουν τον λαό. Τα θύματα από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επιδρομή, τον Οκτώβρη του 2023, ξεπερνούν κατά πολύ τις 65.000 και πάνω από 125.000 είναι οι τραυματίες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες και ιστορικές ευθύνες. Με τη στήριξη ουσιαστικά και άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, έχει εμπλέξει τη χώρα σε ένα "ντόμινο" συγκρούσεων χωρίς τέλος. Συγκεκριμένα:

Εχει υιοθετήσει το σύνολο των προσχημάτων του πολέμου. Σε ρόλο συνηγόρου των εγκλημάτων του Ισραήλ και των ΗΠΑ και ευθυγραμμιζόμενος με την πολεμοκάπηλη - και κάθε άλλο παρά άβουλη - ΕΕ, ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την έναρξη των επιθέσεων στο Ιράν, έσπευσε να αναγνωρίσει ότι "το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο", υιοθετώντας το πρόσχημα του πολέμου. Το ίδιο έκανε, κατ' εντολή της κυβέρνησης, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 22/6, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, ο οποίος αναπαρήγαγε όλα τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα για "το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και στην ειρηνική και ασφαλή συνύπαρξη με τους γείτονές του". Ομως η δικαιολόγηση των επιθέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν, στο όνομα της "ασφάλειας" και του "πυρηνικού προγράμματος" του συγκεκριμένου κράτους, δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές τους επιδιώξεις. Πρόκειται για τα γνωστά προσχήματα που αξιοποιούνται εδώ και δεκαετίες, για να δικαιολογούνται τέτοιες επιθέσεις, όπως ήταν παλιότερα τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, που δεν βρέθηκαν ποτέ. Τα προσχήματα αυτά έχουν διαψευστεί και χρεοκοπήσει πολλές φορές. Τα καθεστώτα που "ξεπηδούν" σε χώρες της Μέσης Ανατολής, μέσω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κινούνται στην ίδια και τις περισσότερες φορές χειρότερη κατεύθυνση όσον αφορά τα δικαιώματα των λαών. Χαρακτηριστική περίπτωση η Συρία, όπου η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα χαιρέτισαν την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ από την επέμβαση των τζιχαντιστών, της Τουρκίας και του Ισραήλ, και σήμερα οι πολιτικές, εθνικές, θρησκευτικές ομάδες και μειονότητες, μεταξύ των οποίων και η ελληνορθόδοξη κοινότητα, βρίσκονται υπό διωγμό.

Πρωτοστατεί στους επικίνδυνους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, ιδιαίτερα μέσω των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα και της αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές του πολέμου (φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, πυροβολαρχία πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία κ.λπ.). Μετατρέπει τον λαό και τη χώρα σε στόχο πιθανών αντιποίνων, όπως αποδεικνύεται και από τις σχετικές απειλές του Ιράν. Αυτό το νόημα είχαν άλλωστε και οι προ ημερών προετοιμασίες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την "αντιπυραυλική προστασία της χώρας". Η άφιξη πολεμικών αεροπλάνων, τάνκερ και μεταγωγικών αεροπλάνων, που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στη βάση της Σούδας, αποδεικνύει ότι αυτή δεν έχει μόνο ρόλο πληροφόρησης, αλλά και πιο βαθιάς εμπλοκής και υποστήριξης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων στο έργο τους.

Αρνείται πεισματικά και σε απόλυτη αντίθεση με τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να καταδικάσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ, ευρισκόμενη μονίμως στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Αρνείται, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του ελληνικού κοινοβουλίου από το 2015, για την άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα υπεύθυνα και ανοιχτά να ενημερώσει το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό:

Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο της σύσκεψης της Τετάρτης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή;

Ποιοι ακριβώς κίνδυνοι υπάρχουν για την ασφάλεια του λαού εξαιτίας της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή και της εισόδου των ΗΠΑ σε αυτόν;

Υφίσταται κίνδυνος η χώρα να αποτελέσει στόχο αντιποίνων, με δεδομένο ότι στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν και δραστηριοποιούνται αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, όπως στη Σούδα και αλλού, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί ενεργά με το μέρος του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ και των ΗΠΑ;

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα και καμία εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να τον σέρνει σε τέτοιες επικίνδυνες περιπέτειες, να στηρίζει τα εγκλήματα του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Απαιτείται:

Η άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ, η διακοπή κάθε συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα, η επιστροφή της ελληνικής φρεγάτας από την Ερυθρά Θάλασσα και της πυροβολαρχίας από τη Σαουδική Αραβία.

Να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της ελληνικής Βουλής του 2015 για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Η Ελλάδα να πάρει ενεργητικές πρωτοβουλίες - και με την ειδική υποχρέωση που έχει πλέον ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - για να αντιμετωπιστεί ο λιμός και η δίψα για τους βασανιζόμενους από την ισραηλινή αγριότητα Παλαιστινίους, να λειτουργήσουν ξανά τα νοσοκομεία στη Γάζα, για να σταματήσει η κατοχή και η γενοκτονία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να διεξαχθεί άμεσα στη Βουλή είτε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 143, παράγραφος 2, του Κανονισμού της Βουλής είτε άλλης μορφής ενημέρωση με αντικείμενο την επικίνδυνη κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης».

ΣΟΥΔΑ
Επιβεβαιώνεται ο βρώμικος ρόλος της βάσης, με ευθύνη της κυβέρνησης

...και οι ανυπολόγιστοι κίνδυνοι για τον λαό

Επιβεβαιώνονται ο βρώμικος ρόλος και η συνδρομή της κυβέρνησης στον βομβαρδισμό του Ιράν από τους Αμερικανούς, όπως και οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό, που γίνεται στόχος αντιποίνων.

Καθώς από την πρώτη στιγμή ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία και αναλύσεις ότι τα βομβαρδιστικά των Αμερικανών ανεφοδιάστηκαν εντός ή έστω στα όρια του FIR Αθηνών, είτε δυτικά της Πελοποννήσου είτε μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης κλήθηκε χθες στο briefing να ενημερώσει για τον ρόλο της βάσης της Σούδας. «Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο γι' αυτό», ήταν η απάντησή του, ενώ, σπεύδοντας να ξεκόψει κι άλλες ερωτήσεις που ακολούθησαν για το θέμα, επέμεινε να κρατά τον λαό στο σκοτάδι, με ισχυρισμούς τύπου «πρέπει να μένουμε σε αυτά, γιατί, όπως είπα και πριν, υπάρχουν κάποιες ατζέντες, κάποια ζητήματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση σε κάθε λέξη που χρησιμοποιούμε». Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, σε άλλα σημεία των τοποθετήσεών του τόνισε ότι η χώρα «σέβεται και τιμά τις συμμαχίες της», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ ερωτηθείς σχετικά ξόρκισε κάθε ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ου ΟΗΕ να πάρει την όποια πρωτοβουλία καταδίκης του βομβαρδισμού του Ιράν από πλευράς των ΗΠΑ. «Δεν έχω τέτοια εικόνα, ότι θα πάρουμε τέτοια πρωτοβουλία. Οχι, σε καμία περίπτωση», έσπευσε να διαβεβαιώσει.

Στο μεταξύ, ο ίδιος χαρακτήρισε «πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση» τη σύλληψη ατόμου, κατόπιν παρακολούθησης της ΕΥΠ, με την κατηγορία της κατασκοπείας, καθότι φωτογράφιζε τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στη Σούδα και τις κινήσεις μέσων τους στην περιοχή, αλλά αρνήθηκε να δώσει ένα περίγραμμα σχετικά με το τι υποδομές έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμης σημασίας, με την κυβέρνηση να προχωρά σε επιπλέον μέτρα φύλαξης στο εσωτερικό. «Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες με πολύ αυξημένη ένταση», τόνισε πάντως, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τους κινδύνους για τον λαό από τους τυχοδιωκτισμούς της αστικής τάξης.

Την ίδια ώρα η βάση της Σούδας συνεχίζει να ανεφοδιάζεται, καθώς με τη σειρά της ανεφοδιάζει πλοία και αεροσκάφη των Αμερικανών που επιχειρούν στην περιοχή. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το βράδυ της Παρασκευής μεταφέρθηκαν στη Σούδα πολεμοφόδια από αεροπορική βάση της Δυτικής Ελλάδας. Η μετακίνηση φέρεται να έγινε με αρματαγωγό, ενώ στη Σούδα φέρεται να μετακινήθηκε και εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα μείνει στην Κρήτη για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Εξάλλου, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο powergame.gr διακρίνεται κομβόι στρατιωτικών οχημάτων και περιπολικών της αστυνομίας να συνοδεύει φορτηγό με υλικό το οποίο πιθανολογείται ότι σχετίζεται με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου «Patriot», στο πλαίσιο του σχεδιασμού ενίσχυσης της αεράμυνας των εγκαταστάσεων. Αλλες πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι στη βάση της Σούδας έχουν ενισχυθεί η επιτήρηση και η ασφάλεια των περιμετρικών εγκαταστάσεων, για το ενδεχόμενο αντιποίνων.

ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΝΤΕΧ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Καταδικάζει τις επιθέσεις και τα σχέδια των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν

Το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν.

«Αυτή η εγκληματική επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ, όπως και οι επιθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης βδομάδας, σηματοδοτούν θρασύτατη στρατιωτική επιθετικότητα κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν, καθώς και κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ», αναφέρει.

Και υπογραμμίζει: «Το Κόμμα Τουντέχ σε όλη τη λαμπρή Ιστορία του ήταν και παραμένει πάντα σταθερός υπερασπιστής της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Παρά την έντονη αντίθεσή μας στο καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας, είμαστε κατηγορηματικά και ανυποχώρητα αντίθετοι σε κάθε επιθετική δράση που στόχο έχει να σπείρει τον όλεθρο στο Ιράν, να κατακερματίσει και να διαμελίσει τη χώρα, να επιβάλει δυνάμεις όπως οι μοναρχικοί, οι Mojahedin (σ.σ. η οργάνωση ΜΕΚ) ή οποιοδήποτε ρεύμα που δεν προκύπτει από τη βούληση του λαού και αντ' αυτού λειτουργεί στο πλαίσιο των συμφερόντων των ξένων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ».

Το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν «καλεί όλες τις προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις της χώρας να σταθούν ενωμένες και να αναλάβουν συντονισμένη δράση ενάντια στις συνωμοσίες του ιμπεριαλισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του εγκληματικού καθεστώτος απαρτχάιντ του Νετανιάχου, και να μην επιτρέψουν η μοίρα της πατρίδας μας να καθοριστεί από τέτοιες κακόβουλες δυνάμεις.

Καλεί όλες τις προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, να υψώσουν τη φωνή τους, να διαμαρτυρηθούν, να σταθούν αλληλέγγυες με τον ιρανικό λαό, ενάντια στα αποκρουστικά και πολεμοχαρή σχέδια της συμμαχίας Τραμπ - Νετανιάχου, μέσω της κινητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος ενός ακόμη καταστροφικού πολέμου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Να δυναμώσει η πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό!

Αυξάνονται οι υπογραφές στην Κοινή Ανακοίνωση

Σαράντα ένα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, με την οποία καταδικάζουν την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν και καλούν να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουν την Ανακοίνωση απαιτούν «να σταματήσει η πολεμική κλιμάκωση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ κατά του Ιράν και καλούμε τους λαούς να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στον πόλεμο, στις ξένες στρατιωτικές βάσεις, στις αποστολές στρατευμάτων εκτός συνόρων, στους πολεμικούς εξοπλισμούς και στα πυρηνικά όπλα. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς του Ιράν, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Συρίας, της Υεμένης, σε όλους τους λαούς της περιοχής» (ολόκληρη η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στον χθεσινό «Ριζοσπάστη»).

Την Κοινή Ανακοίνωση υπογράφουν τα εξής Κόμματα:

1) ΚΚ Αλβανίας

2) Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό

3) Αργεντίνικο ΚΚ

4) ΚΚ Αυστραλίας

5) Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

6) ΚΚ Βενεζουέλας

7) Βραζιλιάνικο ΚΚ

8) Επαναστατικό Βραζιλιάνικο ΚΚ

9) Νέο ΚΚ Βρετανίας

10) Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας

11) Κομμουνιστικό Κόμμα (Γερμανία)

12) Γερμανικό ΚΚ

13) ΚΚ Δανίας

14) Ελβετικό ΚΚ

15) ΚΚ Ελλάδας

16) ΚΚ ΗΠΑ

17) Κομμουνιστική Εργατική Πλατφόρμα ΗΠΑ

18) ΚΚ Ινδίας

19) ΚΚ Ιρλανδίας

20) Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

21) ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας

22) ΚΚ Ισραήλ

23) Κομμουνιστικό Μέτωπο, Ιταλία

24) Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

25) Κολομβιάνικο ΚΚ

26) ΚΚ Μεξικού

27) ΚΚ Μπανγκλαντές

28) Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ

29) Νέο ΚΚ Ολλανδίας

30) ΚΚ Πακιστάν

31) Παλαιστινιακό ΚΚ

32) Παραγουανό ΚΚ

33) Περουβιανό ΚΚ

34) Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

35) Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης

36) Κομμουνιστές της Σερβίας

37) ΚΚ Σουηδίας

38) ΚΚ Σρι Λάνκα

39) Συριακό ΚΚ

40) ΚΚ Τουρκίας

41) Φιλιππινέζικο ΚΚ (PKP 1930)

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Διαρκής σφαγή από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η θηριωδία του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας, που όταν δεν σκοτώνεται από τις βόμβες χάνει τη ζωή του αναζητώντας λίγα τρόφιμα στα κέντρα διανομής των ΗΠΑ, που έχουν μετατραπεί σε κανονικές παγίδες.

Χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέβασε τον αριθμό των επίσημα καταγεγραμμένων νεκρών από τον Οκτώβρη του 2023 σε 55.998, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι γυναικόπαιδα, και των τραυματιών σε 131.559. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 39 νεκροί και 317 τραυματίες.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη οι εισβολές του ισραηλινού στρατού σε πόλεις και χωριά Παλαιστινίων παραμένουν καθημερινή ρουτίνα, με εκπρόσωπο της Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων να καταγγέλλει χτες ότι τουλάχιστον 500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στερούνται ακόμα και την πρόσβαση σε δικηγόρο, ενώ τελούν υπό το καθεστώς της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης».

Η απαράδεκτη κατάσταση να σκοτώνονται άνθρωποι υποσιτισμένοι την ώρα που αναζητούν ένα πιάτο φαΐ ανάγκασε ακόμα και τους θύτες να κάνουν δηλώσεις δήθεν κατανόησης. Ετσι, η αμερικανική οργάνωση «Gaza Humanitarian Foundation» (GHF) παραδέχτηκε την Κυριακή πως αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες σίτισης. Επιβεβαιώνει πάντως τη στενή συνεργασία με τις ισραηλινές δυνάμεις εισβολής και κατοχής, στο όνομα του να ανοίξει «επιπλέον κέντρα στον βόρειο τομέα της Γάζας».

Σε αυτήν την ξεδιάντροπη υποκρισία, από έναν οργανισμό που είναι ενταγμένος στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - Ισραήλ για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους, έρχεται να προστεθεί και η υποκριτική πρόταση διαφόρων ΜΚΟ, ανάμεσά τους του αμερικανικού «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και της «Διεθνούς Αμνηστίας» (γνωστών για τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» που τηρούν απέναντι στη διαχρονική σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ): Κάλεσαν την ΕΕ να αναθεωρήσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2000, μιλώντας - τώρα - για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Παλαιστινίων.

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίποινα του Ιράν με πυραυλική επίθεση εναντίον βάσης των ΗΠΑ στο Κατάρ

Από τις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων πάνω από την Ντόχα
Από τις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων πάνω από την Ντόχα
Με πυραυλική επίθεση εναντίον μεγάλης αμερικανικής βάσης στο Κατάρ απάντησε χθες το απόγευμα το Ιράν, προχωρώντας σε αντίποινα για τις προχθεσινές επιθέσεις των ΗΠΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, σε άλλη μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη μεγάλη κλιμάκωση της πολεμικής αναμέτρησης στη Μέση Ανατολή.

Στο στόχαστρο του Ιράν, στο πλαίσιο επιχείρησης που ονομάστηκε «Besharat Fatah», βρέθηκε η αμερικανική βάση Udeid στο Κατάρ, η μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή τους οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν την επιχείρηση των αντιποίνων και προειδοποίησαν ότι τυχόν «επανάληψη της αμερικανικής επίθεσης θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της κατάρρευσης των στρατιωτικών πυλώνων τους στην περιοχή».

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν στην αμερικανική βάση, ήταν ίσος με τον αριθμό των βομβών που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στην επιδρομή τους την Κυριακή.

Επίσης, ανέφερε πως «αυτή η ενέργεια δεν αποτελούσε καμία απειλή για τη φίλη και αδελφή μας χώρα, το Κατάρ, και τον ευγενή λαό του».

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως το Ιράν είχε προειδοποιήσει εγκαίρως το Κατάρ για την επίθεσή του, ενώ η αμερικανική βάση Al Udeid είχε εκκενωθεί εδώ και μέρες. Πληροφορίες της εφημερίδας «New York Times» ανέφεραν επίσης πως το Ιράν εξαπέλυσε τις επιθέσεις στη βάση Udeid σε «συντονισμό» με τις αρχές του Κατάρ για να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Σε κάθε περίπτωση, το Κατάρ υποστήριξε ότι «αναχαίτισε με επιτυχία» τους πυραύλους που στόχευαν την αμερικανική βάση, προσθέτοντας πως «δεν προκλήθηκαν θάνατοι ούτε τραυματισμοί». Η κυβέρνηση του Κατάρ διαμαρτυρήθηκε για την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου του και προειδοποίησε πως διατηρεί το δικαίωμα «απάντησης».

Μετά την ιρανική επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ, χώρες της περιοχής όπως το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους, καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν βάσεις και σε αυτές τις χώρες.

Σε διάφορα ΜΜΕ υπήρξαν επίσης αναφορές για ιρανική επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στο Ιράκ, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαίωσε η Τεχεράνη, ενώ στη συνέχεια υπήρξε διάψευση και από τις ιρακινές αρχές.

Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Αίγυπτος, Τουρκία, Λιβύη και Σαουδική Αραβία αποδοκίμασαν τα ιρανικά αντίποινα εναντίον βάσης των ΗΠΑ στο Κατάρ.

Η εξέλιξη προκάλεσε νέο πυρετό συσκέψεων στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, παρουσία του Προέδρου Ντ. Τραμπ και του υπουργού Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ.

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας αργότερα στο CNN ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ περίμενε τα ιρανικά αντίποινα και πως στην παρούσα φάση δεν προτίθεται να προβεί σε παραπέρα στρατιωτική κλιμάκωση.

Ο Τραμπ ρίχνει στο τραπέζι την «αλλαγή καθεστώτος»

«"Αλλαγή καθεστώτος", αλλά εάν το σημερινό ιρανικό καθεστώς είναι ανίκανο να κάνει το Ιράν Σπουδαίο Ξανά, γιατί να μην γίνει αλλαγή καθεστώτος;;; MIGA!!! (σ.σ. δηλαδή «Make Iran Great Again», «Κάντε το Ιράν Σπουδαίο Ξανά»)» ανέφερε προχτές βράδυ σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, βάζοντας πιο ανοιχτά στο τραπέζι τα σχέδια για ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος και την αντικατάστασή του με ένα άλλο «βολικότερο» για τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Νωρίτερα, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς και ο ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο ισχυρίζονταν πως οι ΗΠΑ... δεν είναι σε πόλεμο με το Ιράν και πως δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος.

Ο Ντ. Τραμπ σε άλλη ανάρτησή του επέμεινε στον ισχυρισμό πως οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν από τις ΗΠΑ «καταστράφηκαν εντελώς, και το γνωρίζουν όλοι», ενώ κατηγόρησε πως όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς αμερικανικά δίκτυα όπως CNN, ABC, NBC.

Πιο πριν, ο Αμερικανός Πρόεδρος αποδοκίμασε την προχτεσινή δήλωση του πρώην Προέδρου της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε πει πως υπάρχουν χώρες πρόθυμες να δώσουν πυρηνικά όπλα στο Ιράν. Συνεχίζοντας μάλιστα το πινγκ - πονγκ των πυρηνικών απειλών, ο Τραμπ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν μόνο τα πιο δυνατά βομβαρδιστικά στον κόσμο αλλά και τα καλύτερα πυρηνικά υποβρύχια.

Απαντώντας ο Ντ. Μεντβέντεφ με νέα ανάρτησή του, ανέφερε: «Καταδικάζω την αμερικανική επίθεση στο Ιράν - απέτυχε στους σκοπούς της. Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να δώσει πυρηνικά όπλα στο Ιράν, γιατί, αντίθετα με το Ισραήλ, είμαστε εταίροι στη Συμφωνία Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων (NPT)». Είπε ότι υπάρχουν άλλες χώρες που μπορεί να το κάνουν, χωρίς να αναφέρει ποιες.

Μπαράζ επιθέσεων από το Ισραήλ

Το Ισραήλ χτες πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιδρομές μεταξύ άλλων στο ιρανικό πυρηνικό συγκρότημα στο Φορντό και στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε επιθέσεις και κατά του αρχηγείου των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» στην Τεχεράνη και κατά εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων, ραντάρ και υποδομών αποθήκευσης πυραύλων με «περισσότερα από 50» μαχητικά αεροσκάφη.

Πληροφορίες ιρανικών ΜΜΕ ανέφεραν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 μέλη των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» σε ισραηλινές επιθέσεις της Κυριακής στην επαρχία Γιαζντ.

Αναφέρεται επίσης ότι το Ισραήλ χτύπησε ξανά κτίριο της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης, κτίριο της Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς και πανεπιστήμιο στη βόρεια Τεχεράνη.

Απάντηση με συνεχείς ιρανικές επιθέσεις

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν οι ιρανικές βαλλιστικές επιθέσεις με τις οποίες απαντά η Τεχεράνη στις ισραηλινές επιδρομές, με πολλούς πυραύλους να προκαλούν σοβαρά πλήγματα στο Ισραήλ, δείχνοντας τις πεπερασμένες δυνατότητες των πολυδιαφημισμένων συστημάτων αεράμυνας «Iron Dome», «THAAD» κ.α.

Οι σειρήνες βουίζουν ασταμάτητα σε νότιο, κεντρικό και βόρειο Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, χτες το πρωί τουλάχιστον 7 ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε τέσσερα κύματα.

Η Ισραηλινή Εταιρεία Ηλεκτρισμού (IEC) ανακοίνωσε σημαντικές ζημιές σε «στρατηγική εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης» στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης.

Προχθές βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως διενήργησε έρευνα για την πρόσκρουση πυραύλου στη Χάιφα, δίχως προηγουμένως να σημάνει συναγερμός και δίχως να αναχαιτιστεί από τα συστήματα αεράμυνας. «Τα ευρήματα δείχνουν πως υπήρξε τοπική αποτυχία στη διαδικασία ανίχνευσης και ως εκ τούτου η πολεμική κεφαλή του πυραύλου έπεσε στη Χάιφα δίχως ειδοποίηση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σε ανάρτηση που έκανε ο Ιρανός ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τόνισε πως «ο σιωνιστής εχθρός τιμωρείται τώρα» και πως η έναρξη των επιθέσεων στις 13 Ιουνίου «ήταν μέγα σφάλμα και έγκλημα».

Χτες βράδυ, σε νέα ανάρτησή του, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι «δεν έχουμε παραβιάσει τα δικαιώματα κανενός, ούτε θα δεχτούμε ποτέ από οποιονδήποτε να παραβιάζει τα δικά μας, και δεν θα παραδοθούμε στην παραβίασή τους από κανέναν».

Δημοσιεύματα για πιθανή αναδίπλωση του Ισραήλ

Στο μεταξύ, με φόντο τα σοβαρά πλήγματα που εξακολουθεί να δέχεται το Ισραήλ από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν θα παρασυρθεί σε έναν πόλεμο φθοράς, αλλά ούτε θα τερματίσει πρόωρα την εκστρατεία του στο Ιράν».

Υποστήριξε πως «δεν θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας πέραν αυτού που απαιτείται για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας, αλλά επίσης δεν θα τελειώσουμε εσπευσμένα». Ισχυρίστηκε δε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εκπλήρωση» των στόχων τους.

Χτες η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ανέφερε πως μετά και τις επιθέσεις των ΗΠΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις «το Ισραήλ επιδιώκει να τερματίσει την εκστρατεία βομβαρδισμών» κατά του Ιράν. Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι διεμήνυσαν σε Αραβες ομολόγους τους να ενημερώσουν το Ιράν ότι «το Ισραήλ επιδιώκει να ολοκληρώσει σύντομα την επιχείρηση».

Επιπρόσθετα, το ισραηλινό κανάλι «12» ανέφερε πως το Ισραήλ έχει «πετύχει» τους περισσότερους στρατιωτικούς στόχους που έθεσε με την επιχείρηση «Rising Lion», που ήταν να εξουδετερώσει «ιρανικές πυρηνικές και βαλλιστικές απειλές» μέσα στις επόμενες μέρες, προετοιμάζοντας πιθανώς το έδαφος για κάποιου είδους «εκεχειρία».

ΙΑΕΑ: «Σημαντική ζημιά» στο Φορντό

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε πως οι αμερικανικές επιθέσεις στις υπόγειες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Φορντό προκάλεσαν «πολύ σημαντική ζημιά». Ζήτησε από τις ιρανικές αρχές να δοθεί πρόσβαση σε επιθεωρητές της ΙΑΕΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που θεωρούνται μυστικές και στις οποίες έχει αναφερθεί ότι έχει μεταφερθεί εμπλουτισμένο ουράνιο.

«Θα πρέπει να επιτραπεί στους επιθεωρητές να επιστρέψουν» επιτόπου «και να ελέγξουν τα στοκ του ουρανίου, κυρίως τα 400 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60%», δήλωσε ο Γκρόσι κατά την έκτακτη σύσκεψη της ΙΑΕΑ στη Βιέννη.

Πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη τού έστειλε στις 13 Ιούνη επιστολή γνωστοποιώντας του «τη λήψη ειδικών μέτρων για την προστασία του εξοπλισμού και του πυρηνικού υλικού».

Επίσης ανακοινώθηκε πως το κοινοβούλιο του Ιράν εξετάζει νομοσχέδιο που προτείνει την αναστολή της συνεργασίας της Τεχεράνης με την ΙΑΕΑ. Σχετική δήλωση έκανε ο Ρ. Μοτεφακερζαντέχ, μέλος του προεδρείου του κοινοβουλίου.

Απομακρύνσεις προσωπικού από πετρελαιοπηγές στο Ιράκ

Στο φόντο της εντεινόμενης σύγκρουσης, χτες τα μονοπώλια πετρελαίου «Eni», BP και «Total Energies», που δραστηριοποιούνται σε πετρελαιοπηγές του Ιράκ, ανακοίνωσαν πως απομάκρυναν πλήθος ξένων εργαζομένων για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο οι πετρελαϊκές δραστηριότητες στις πετρελαιοπηγές στο νότιο Ιράκ δεν έχουν επηρεαστεί, με τις εξαγωγές να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 3,32 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευρωατλαντικές «πιέσεις» και εντεινόμενη «κινητικότητα» από Ρωσία - Κίνα

Από τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Sputnik

Από τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Ιρανό ΥΠΕΞ
Οι ευρωατλαντικές πιέσεις προς το Ιράν για «διαπραγμάτευση» εν μέσω των ωμών επιθέσεων από ΗΠΑ και Ισραήλ, καθώς και η εντεινόμενη κινητικότητα από Κίνα και Ρωσία που επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, συνεχίστηκαν και το περασμένο 24ωρο, αναδεικνύοντας τον σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που παίρνει διάφορες μορφές.

Χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, που είχε μεταβεί από την Κυριακή στη Μόσχα - αμέσως μετά τις αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν - συνάντησε στο Κρεμλίνο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μεταφέροντας επιστολή του ηγέτη Αλί Χαμενεΐ (με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ζητήθηκε «περισσότερη» ρωσική βοήθεια).

Ο Πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε «αβάσιμη» την επιθετικότητα κατά του Ιράν, διαβεβαιώνοντας τον Αραγτσί πως η χώρα του θα καταβάλλει προσπάθειες για να βοηθήσει τον λαό του Ιράν. Εκτίμησε δε πως η μεταξύ τους συνάντηση προσφέρει ευκαιρία για να εξευρεθούν τρόποι «λύσης» στην παρούσα σύγκρουση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «παράνομες» τις επιθέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ και ευχαρίστησε τη Ρωσία που καταδίκασε τις συγκεκριμένες ενέργειες, εκτιμώντας πως «η Ρωσία βρίσκεται από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Η Κίνα προειδοποίησε για τον κίνδυνο «εξάπλωσης» του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Ο Γκούο Ζιακούν, εκπρόσωπος του σινικού ΥΠΕΞ, κάλεσε όλες τις πλευρές να αποτρέψουν μία κλιμάκωση και να αποφύγουν «αποφασιστικά την εξάπλωση του πολέμου και να επιστρέψουν στον δρόμο της πολιτικής επίλυσης». Παράλληλα κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει η σύγκρουση να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Την Κυριακή το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε δημοσίως την Κίνα να ενεργήσει ώστε να πείσει το Ιράν να μην κλείσει το Στενό του Ορμούζ.

Στο μεταξύ, Κίνα και Ρωσία μαζί με το Πακιστάν προωθούσαν την επεξεργασία και κατάθεση κοινού ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επιπλέον, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του δεν εγκρίνει τις επιθέσεις κατά της κυριαρχίας του Ιράν και της ασφάλειας της περιοχής, «ανεξάρτητα από ποιον προέρχονται» μην κατονομάζοντας τις ΗΠΑ.

Από τις Βρυξέλλες και πριν τη χτεσινή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάγια Κάλας, εμφανίστηκε ανήσυχη για το ενδεχόμενο να κλείσει το Στενό του Ορμούζ από το Ιράν. Ερωτηθείσα για τις συνομιλίες με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών στη Γενεύη, η Κάλας ανέφερε ότι εκείνη την ημέρα ο Ιρανός υπουργός είπε ότι το Ιράν είναι ανοιχτό να συζητήσει το πυρηνικό ζήτημα, αλλά και ευρύτερα θέματα ασφαλείας που απασχολούν την Ευρώπη. Τόνισε πως θα πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι επαφές, «διότι στο τέλος θα πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση για μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση».

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει την άμεση αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα ο Αλμπαρες θα ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων προς το Ισραήλ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε χτες πως πιθανά ιρανικά αντίποινα για τις επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν με επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις της Μέσης Ανατολής και το κλείσιμο εμπορικών οδών ή του Στενού του Ορμούζ θα ήταν «καταστροφικό λάθος».

Την Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σε κοινή ανακοίνωση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Φρ. Μερτς πρότειναν στο Ιράν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις «που θα οδηγήσουν σε συμφωνία που θα αντιμετωπίζει όλες τις ανησυχίες που αφορούν το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Σε επακόλουθο τηλεφώνημα του Στάρμερ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, συζητήθηκε και πάλι «η ανάγκη να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι διαπραγμάτευσης το συντομότερο δυνατόν», μολονότι το Ιράν ποτέ δεν εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις, αντίθετα δέχθηκε ωμές επιθέσεις από Ισραήλ και ΗΠΑ...

Το ίδιο διάστημα ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή μίας «ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης» στη Μέση Ανατολή, κατά τη συνεδρίαση του γαλλικού Συμβουλίου Αμυνας, χωρίς ωστόσο να καταδικάσει την επέμβαση των ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Νοέλ Μπαρό, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τον «κίνδυνο κλιμάκωσης» στη Μέση Ανατολή που μπορεί να αποβεί «καταστροφική» και με «βαριές συνέπειες παγκοσμίως».

Πλήρως ευθυγραμμισμένος με την πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράν και την ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς που χτες χαιρέτισε τις επιθέσεις των ΗΠΑ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δηλώνοντας «αισιόδοξος» πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο γγ του οργανισμού Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι υπάρχει ομοφωνία εντός Βορειοατλαντικού Συμφώνου πως «το Ιράν δεν πρέπει να αναπτύξει πυρηνικό όπλο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι χώρες του ΝΑΤΟ «έχουν επανειλημμένα παροτρύνει το Ιράν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι υποστηρίζει τα πλήγματα των ΗΠΑ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, απευθύνοντας υποκριτικά «έκκληση» για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία. Επιβεβαίωσε επίσης πως η χώρα του έχει στείλει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή σε μη μαχητικό ρόλο, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Η σκυτάλη για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που σέρνει στην άβυσσο τους λαούς της Μέσης Ανατολής και όλου του κόσμου, περνάει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου εργατικά σωματεία πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην κινητοποίηση καλούν: ΣΕΤΗΠ, Συνδικάτο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, ΣΕΤΕΠΕ, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Λογιστών ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων «Pfizer Hellas», ΣΕΦΙΕ.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται:

- Στα Ιωάννινα, όπου το Εργατικό Κέντρο καλεί στις 7 μ.μ. έξω από τα γραφεία του.

- Στη Βέροια, όπου το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας καλεί στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

- Στην Καλαμάτα, όπου τα σωματεία της Μεσσηνίας καλούν στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

- Στην Καβάλα, όπου εργατικά σωματεία και φορείς καλούν στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

- Στην Κομοτηνή, όπου η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

- Στην Ξάνθη, όπου σωματεία καλούν στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συναγερμός, ξεσηκωμός, καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της πολεμικής προετοιμασίας και εμπλοκής

Eurokinissi

Σε δήλωσή του από το αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε:

«Οι επιθέσεις των Αμερικάνων κατά του Ιράν αποτελούν βήμα κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό απαιτείται τώρα συναγερμός, ξεσηκωμός, καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της πολεμικής προετοιμασίας και εμπλοκής. Να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις του θανάτου. Να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες και τα πολεμικά πλοία από την εμπόλεμη ζώνη.

Αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης και με όλους τους λαούς της περιοχής».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
Κινητοποίηση στην πρεσβεία των ΗΠΑ την Παρασκευή

«Ο λαός μπροστά για να τερματιστεί ο πόλεμος!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου και καλεί «την εργατική τάξη της Κύπρου, τη νεολαία, ολόκληρο τον κυπριακό λαό σε δυναμική κινητοποίηση έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία την Παρασκευή, 27/6 στις 7 μ.μ.», επισημαίνοντας πως «Ο λαός της Κύπρου γίνεται στόχος από τη σύμπλευση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη με τους μακελάρηδες των λαών της περιοχής».

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Εξω η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

ΛΕΣΒΟΣ
ΛΕΣΒΟΣ
«

Εξω η Ελλάδα από τις πολεμικές επιχειρήσεις και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!», ήταν το σαφέστατο μήνυμα που έστειλαν από την Πάτρα εργαζόμενοι, λαϊκός κόσμος και νεολαία, που συγκεντρώθηκε χτες το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου ενάντια στην κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα Εργατικού Κέντρου, Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας και δημοτικής αρχής απαιτώντας να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου στη χώρα, να μην χρησιμοποιηθούν οι στρατιωτικές μονάδες των Αραξου, Ανδραβίδας και Ακτίου για ΝΑΤΟικούς σκοπούς, καμία συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο.

Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκαν και στις ομιλίες με τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, να τονίζει ότι δεν μπορεί να μένει κανένας αμέτοχος απέναντι στη σφαγή των λαών. Τόνισε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, σημειώνοντας ότι ευθύνες έχουν και όλα τα κόμματα που συμφωνούν με τους σχεδιασμούς αυτούς και τις «στρατηγικές» συμμαχίες με το κράτος - σφαγέα των λαών, Ισραήλ.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του ΕΚΠ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παρουσία στην περιοχή των αεροδρομίων Αραξου και Ανδραβίδας «όπου το προηγούμενο διάστημα έγιναν μεγάλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις και πρόβες πολέμου που εμπλέκουν και τον λαό της περιοχής μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους και τον κάνουν στόχο αντιποίνων.

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Και το λιμάνι της πόλης μας εμπλέκεται άμεσα στους γεωστρατηγικούς τους σχεδιασμούς, αφού η συμπερίληψη του λιμανιού στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών προβλέπει πλέον διττή χρήση των υποδομών για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με την περιβόητη "έκθεση Ντράγκι", καθιστώντας την Πάτρα κομβικό σημείο στον σχεδιασμό της ΕΕ για την ταχεία στρατιωτική κινητικότητα.

Αυτά σχεδιάζουν ΕΕ, κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Κωνσταντοπούλου, Νέα Αριστερά.

Εμείς τους λέμε καθαρά ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν θα επιτρέψει το λιμάνι της πόλης μας να γίνει ορμητήριο για να σφαγιάζονται άλλοι λαοί για τα κέρδη τους».

Χαιρετισμό απηύθυνε νωρίτερα επίσης ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Απόστρατων Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας πως τόσο ο λαός όσο και οι απόστρατοι δεν πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους να πολεμήσουν κάτω από ξένες σημαίες και συμφέροντα. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο Βαγγέλης Κατσακούλης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, και η Λυδία Καστανά, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Πάτρας.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο λιμάνι, με τους συγκεντρωμένους να εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών των πλοίων της Αδριατικής (βλέπε σχετικά σελίδα 12). Οι απεργοί ναυτεργάτες έκαναν δεκτούς τους συγκεντρωμένους με χειροκροτήματα και ενθουσιασμό, και τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας ενώθηκαν με αυτά για τον αγώνα των ναυτεργατών.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αντίστοιχες μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν με καλέσματα Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Ειρήνης και συνδικάτων και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Συνθήματα όπως «καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί» κ.ά. ακούστηκαν δυνατά, στέλνοντας μήνυμα - απαίτηση απεμπλοκής της Ελλάδας από τον πόλεμο σε Αγρίνιο, Πύργο, Ζάκυνθο, Αργοστόλι και Αίγιο.

Να βγει τώρα η Ελλάδα έξω από τον πόλεμο, να μην αποτελεί ορμητήριο του ΝΑΤΟ, ούτε η χώρα να μετατραπεί σε θύτη άλλων λαών, απαίτησαν με δυναμική κινητοποίησή τους το απόγευμα της Δευτέρας και οι Οργανώσεις Λακωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης και πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΛΑΡΙΣΑ: Ούτε θύτης εναντίον άλλων λαών, ούτε στόχος αντιποίνων!

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της πολεμικής εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή έστειλε η μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Λάρισα, στην πλατεία Ταχυδρομείου, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, της Επιτροπής Ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων της πόλης.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν στον λαό της πόλης τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία πρωτοστατεί στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς, ιδιαίτερα μέσω των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Απαίτησαν να σταματήσει να μετατρέπεται η Λάρισα, συνολικά η Θεσσαλία σε πολεμικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών, γεγονός που καθιστά τη χώρα θύτη και τον λαό στόχο αντιποίνων.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Θανάσης Αθανασιάδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, και ο Ανδρέας Μίσιος εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη την 1η Στρατιά, αναδεικνύοντας πλατιά το αίτημα να φύγει τώρα από τη Λάρισα το Ευρωστρατηγείο, να σταματήσει να αξιοποιείται ως κέντρο συντονισμού της επιχείρησης «Aspides» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου στην 110 ΠΜ και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι μαζικοί φορείς της Λάρισας συνεχίζουν, δίνοντας ραντεβού στη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό την οποία οργανώνουν την Παρασκευή 27 Ιούνη στο Πάρκο Χατζηχαλάρ.

ΚΡΗΤΗ: «Στο στόχαστρο οι βάσεις, σε κίνδυνο ο λαός, έξω το ΝΑΤΟ, παντού ξεσηκωμός»

Εκατοντάδες λαού βρέθηκαν χτες το απόγευμα στους δρόμους της Κρήτης, την ώρα που το νησί και όλη η χώρα μετατρέπονται σε πολεμικό ορμητήριο και στόχο αντιποίνων, βροντοφωνάζοντας «Στο στόχαστρο οι βάσεις, σε κίνδυνο ο λαός, έξω το ΝΑΤΟ, παντού ξεσηκωμός».

Στις πολύ μαζικές συγκεντρώσεις συμμετείχαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και νεολαία, ενώ ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των Επιτροπών Ειρήνης και της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά των βάσεων και της εμπλοκής.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Από το βήμα της πολύ μαζικής συγκέντρωσης στην πόλη των Χανίων, λίγα χιλιόμετρα μακριά απ' όπου οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σπέρνουν τον όλεθρο στην περιοχή, ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης, επικεφαλής της Παγκρήτιας Επιτροπής, τόνισε: «Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ιστορικές ευθύνες, αφού με την στήριξη των κομμάτων του ευρωατλαντισμού έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε θύτη άλλων λαών και μαγνήτη αντιποίνων. Εχουν μπλέξει τη χώρα σε ένα ντόμινο συγκρούσεων χωρίς τέλος. Μετατρέπουν τον λαό και τη χώρα σε στόχο αντιποίνων, όπως αποδεικνύεται από ένα σωρό δηλώσεις με τελευταίες του Ιράν πως κάθε στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στην περιοχή είναι θεμιτός στόχος. Η προ ημερών προετοιμασία στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την αντιπυραυλική προστασία το επιβεβαιώνει. Καμιά εμπιστοσύνη λοιπόν στην κυβέρνηση της πολεμικής προετοιμασίας και εμπλοκής. Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο. Εδώ και τώρα να σημάνει συναγερμός. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα και καμία εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να τον στέλνει σε τέτοιες επικίνδυνες περιπέτειες». Και τόνισε πως ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει, να αγκαλιάσει όλους τους φορείς των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας, απαιτώντας άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ, το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα.

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: Παρεμβάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απαιτώντας απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά και τον βομβαρδισμό του Ιράν από τις ΗΠΑ, έστειλαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα νησιά του Αιγαίου διατρανώνοντας την απαίτηση «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!».

Στη Σάμο πραγματοποιήθηκε πικετοφορία στους δρόμους του Βαθιού, απαιτώντας «Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί».

Στην Ικαρία πραγματοποιήθηκε αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πλατεία Ευδήλου. Εργαζόμενοι από κάθε χώρο δουλειάς και επισκέπτες του νησιού ανταποκρίθηκαν στο άμεσο κάλεσμα του Κόμματος και της ΚΝΕ για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ενώ παράλληλα ξαναέστειλαν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης. Το «παρών» έδωσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας με επικεφαλής τον δήμαρχο Φανούρη Καρούτσο.

Στην Πάρο έγινε συγκέντρωση στην πλατεία «Μαντώ Μαυρογένους» της Παροικιάς, μετά από κάλεσμα της ΚΟ Πάρου - Αντιπάρου του ΚΚΕ. Με σύνθημα «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», οι συγκεντρωμένοι απηύθυναν κάλεσμα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να σταθούν απέναντι στα πολεμοκάπηλα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του Ισραήλ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του παραδοσιακού οικισμού και στην παραλία.

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στη Σαντορίνη και στη Νάξο. Οι παρεμβάσεις βρήκαν θετική ανταπόκριση τόσο από κατοίκους των νησιών όσο και από τους τουρίστες.

Κινητοποίηση έγινε και στη Λήμνο.

Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί!

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν χτες στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στην πολεμική εμπλοκή με κατάληξη την αμερικάνικη πρεσβεία

Μυριόστομη απάντηση καταδίκης της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δόθηκε στο χτεσινό μαζικότατο συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Σύνταγμα, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Οι χιλιάδες λαού που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, διατράνωσαν για μια ακόμα φορά την καταδίκη τους για το έγκλημα που συντελείται στη Μέση Ανατολή, δια χειρός ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραήλ, για την κυβέρνηση που αναλαμβάνει ιστορικές ευθύνες και που χωρίς καμία νομιμοποίηση εμπλέκει τον λαό στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών, πίσω από τα πανό των σωματείων και των μαζικών φορέων, βροντοφώναξαν: «Εξω το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμία συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «όταν οι φονιάδες πατάνε το κουμπί, αντίσταση στον όλεθρο βάζουν οι λαοί».

Μπροστά από τη σκηνή το πανό του Εργατικού Κέντρου Πειραιά έστελνε μήνυμα: «Εξω τώρα η Ελλάδα από τον πόλεμο. STOP στη μετατροπή του λιμανιού σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα», ενώ ακριβώς απέναντι το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής καλούσε σε λαϊκό ξεσηκωμό, με το πανό του που έγραφε «Στο στόχαστρο οι βάσεις, σε κίνδυνο ο λαός. Εξω το ΝΑΤΟ -Παντού ξεσηκωμός».

Στη μέση της συγκέντρωσης οι μαθητές, που δίνουν τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών που θανατώνει συνομηλίκους τους στην Παλαιστίνη: «Οι βόμβες σας σκοτώνουν αμάχους και παιδιά. Σύμμαχοι δεν θα 'μαστε πότε μας σε αυτά», έγραφε στο πανό της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Δίπλα και οι φοιτητές, με τον έκτακτο «Ριζοσπάστη» της Δευτέρας στο ένα χέρι και στο άλλο τη σημαία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, συζητώντας μεταξύ τους για το μπουρλότο που καίει στη Μέση Ανατολή.


Ενώ οι γυναίκες της ΟΓΕ κρατούσαν πικέτες με το σύνθημα «τύμπανα πολέμου χτυπούν στη γειτονιά μας, να ξεσηκωθούμε για μας και τα παιδιά μας».

Το αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ένα ανθρώπινο ποτάμι γέμισε τη Βασιλίσσης Σοφίας, διατρανώνοντας «στο στόχαστρο οι βάσεις, σε κίνδυνο ο λαός, έξω το ΝΑΤΟ, παντού ξεσηκωμός» και «σπέρνουνε τον όλεθρο στη Μέση Ανατολή, έξω η Ελλάδα από τη σφαγή», φτάνοντας έως την αμερικάνικη πρεσβεία.

Το μήνυμα ηχηρό: «Εξω το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».

Εδώ και τώρα να σημάνει λαϊκός συναγερμός! Ο λαός μας δεν θα γίνει κρέας στα κανόνια τους!

Από το βήμα της συγκέντρωσης η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, τόνισε: «Καταδικάζουμε τη νέα εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν, που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής. Μια επίθεση που δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", αλλά οργανικό βήμα στην πορεία γενίκευσης της πολεμικής ανάφλεξης σε όλη τη Μέση Ανατολή. Καταδικάζουμε τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ, υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εμπλοκή της χώρας μας, τη μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο αντιποίνων. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους -ΝΑΤΟ, ΕΕ, το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ- έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Αιματοκύλισαν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Υεμένη, τον Λίβανο. Σ' αυτόν τον κατάλογο προστίθεται το Ιράν, με πρόσχημα δήθεν την "ειρήνη", την "πυρηνική απειλή".


Παράλληλα τόνισε πως «η εγκληματική πολιτική στήριξης της κυβέρνησης στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ καθιστά τη χώρα στόχο αντιποίνων, με το Ιράν να δηλώνει πως "όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους αποτελούν θεμιτούς στόχους. Ξέρουμε όλοι τι σημαίνει αυτό για τη Σούδα, για την Αλεξανδρούπολη, για τις περιοχές όπου σταθμεύουν ΝΑΤΟικά στρατεύματα και υποδομές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τη στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, έχει κάνει την Ελλάδα απέραντο πολεμικό ορμητήριο: Με τις βάσεις του θανάτου σε Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, με την αποστολή πολεμικών πλοίων και πυροβολαρχιών σε εμπόλεμες ζώνες, με τις στρατιωτικές συνεργασίες με το Ισραήλ, με τον εγκληματία Νετανιάχου, με τη νομιμοποίηση της εμπλοκής μέσα από το δόγμα του προκεχωρημένου φυλακίου του ΝΑΤΟ».

Τέλος κάλεσε τον ελληνικό λαό «να εκφράσει ακόμη πιο μαζικά, πιο μαχητικά την αλληλεγγύη του στον λαό της Παλαιστίνης, του Ιράν, της Συρίας, του Λιβάνου, να δυναμώσει η πάλη για να σταματήσει τώρα η σφαγή. Εδώ και τώρα να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής του 2015 για την αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967».

Εμείς τα στρατευμένα παιδιά υψώνουμε τη φωνή μας! Δεν θα συμμετέχουμε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις


Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν από το βήμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα κάλεσμα αγώνα απηύθυνε στους φαντάρους ο στρατιώτης (ΠΖ) Κερεκάδης Γεώργιος που υπηρετεί τη θητεία του στο 1ο Μ/Κ ΤΠ, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. Στην ομιλία του - που οι χιλιάδες διαδηλωτές χαιρέτισαν με το σύνθημα «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» - σημείωσε:

«Με την επίθεση των ΗΠΑ με βόμβες μεγάλης ισχύος κατά του Ιράν κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Εμείς τα στρατευμένα παιδιά αντλούμε δύναμη από τους αγώνες του λαού μας σε όλη τη χώρα.

Από αυτό το βήμα καλώ όλους τους συναδέλφους μου φαντάρους στην Ελλάδα και την ΕΛΔΥΚ να υψώσουμε τη φωνή μας και να απαιτήσουμε:

- Κανένας φαντάρος και αξιωματικός δεν πρέπει να σταλεί σε επιχειρήσεις και αποστολές που στρέφονται ενάντια σε άλλους λαούς.

- Εμείς οι φαντάροι απαιτούμε να έχουμε άμεση ενημέρωση από τις στρατιωτικές διοικήσεις στον τόπο που υπηρετούμε και να συζητήσουμε μέσα στα στρατόπεδα για τον πόλεμο και τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουμε.

- Είναι απαίτηση του λαού, των οικογενειών μας, του όρκου που δώσαμε να υπερασπιστούμε τον τόπο μας. Δεν θα γίνουμε ποτέ σφαγείς του λαού της Παλαιστίνης, και οποιουδήποτε άλλου λαού που αγωνίζεται για το δίκιο και τη λευτεριά του.


Να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων, η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα και η πυροβολαρχία "Patriot" από τη Σαουδική Αραβία.

Εξω το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις!

Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο κάθε βράδυ να βλέπουμε πυραύλους, ακόμα και ο πιο αδιάφορος καταλαβαίνει πόσο κοντά μας είναι ο πόλεμος. Πρέπει εδώ και τώρα να αγωνιστούμε μαζί με τον λαό, για να απεμπλακεί η χώρα μας από τον πόλεμο και να κλείσουν άμεσα οι στρατιωτικές βάσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ από όλη τη χώρα.

Εχουμε γίνει μάρτυρες πως το "δικαίωμα στην αυτοάμυνα" που αισχρά υπερασπίζεται η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ για το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τους μακελάρηδες των ΗΠΑ σημαίνει τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης και τη δολοφονία των άλλων λαών της περιοχής.

Μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα υπερασπιστές της πολιτικής του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό, καθώς καθημερινά φέρνουν τον πόλεμο όλο και πιο κοντά στη χώρα. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη μετατροπή όλης της χώρας σε ένα απέραντο ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, από όπου στηρίζονται οι δολοφονικές επιθέσεις τους στους λαούς της Μέσης Ανατολής, έχοντας μετατρέψει τη χώρα ανοιχτά σε στόχο αντιποίνων.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας μας οι οικογένειές μας "ματώνουν" από την πολιτική της κυβέρνησης για να βγάλουν τον μήνα, να πληρώσουν το ενοίκιο, τον λογαριασμό του ρεύματος και του τηλεφώνου. Επιπλέον σε αυτά πρέπει να πληρώνουν και τη στρατιωτική μας θητεία.

Δεν φοβόμαστε! Ολοι στους δρόμους μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό!

Κανείς να μην τολμήσει να απειλήσει και να τιμωρήσει τους φαντάρους!

Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά - Εξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά!».

Κανένας φόβος, κανένας εφησυχασμός, καμιά αναμονή

Στην κεντρική ομιλία ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ανέδειξε τον διαχρονικό αιματοβαμμένο ρόλο της εμπλοκής των ΗΠΑ, τονίζοντας πως «η ιστορία της βαρβαρότητας είναι γνωστή, Ιράκ - Αφγανιστάν - Λιβύη - Συρία - Παλαιστίνη - Λίβανος και πάει λέγοντας. Αυτό που τους νοιάζει είναι οι μπίζνες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, τα κέρδη και η ένταση της εκμετάλλευσης των λαών, των πηγών Ενέργειας. Αυτοί σε έναν θεό πιστεύουν, το κέρδος. Δεν έχουν ευαισθησίες, δεν έχουν αναστολές να διαπράξουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Δεν έχουν κανόνες και όρια. Ολα στον βωμό του κέρδους. Ετσι είναι οι καπιταλιστές. Γι' αυτό το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ και ο εγκληματίας πολέμου Νετανιάχου μακελεύουν τον λαό της Παλαιστίνης και κλιμακώνουν τον πόλεμο. Γι' αυτό οι ΗΠΑ ξεκίνησαν από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά να βομβαρδίσουν το Ιράν. Γι' αυτό έχουν βάλει ποδάρι σε όλο τον κόσμο με στρατιωτικές βάσεις. Δεν το κάνουν ούτε για "το δικαίωμα στην αυτοάμυνα", ούτε για "την αποτροπή κινδύνου", ούτε για οποιαδήποτε άλλο πρόσχημα χρησιμοποιούν. Αλλωστε, όλα αυτά τα θεωρούν αποκλειστικό τους δικαίωμα. Ολα "κομμένα και ραμμένα" στα μέτρα τους. Ο,τι τους βολεύει».

Τόνισε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, έχουν τεράστια ευθύνη για τους κινδύνους που ανοίγονται μπροστά μας. Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, θύτη για άλλους λαούς και στόχο αντιποίνων. Εχουν ευθύνη για τη στρατηγική και στρατιωτική συμφωνία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου, τις πρώτες μέρες του πολέμου, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό, μας είπαν τα ΜΜΕ ότι ο πρωθυπουργός ευχήθηκε για τερματισμό του πολέμου, αλλά τι είπε ο Νετανιάχου απόλυτη σιωπή. Δεν τηλεφώνησε για να ρωτήσει τι καιρό κάνει στην Ελλάδα, ούτε να περιγράψει πόσο πικραμένος είναι που αναγκάστηκε να ξεκινήσει νέο πόλεμο με το Ιράν, ούτε να δικαιολογηθεί για τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Προφανώς, για την υλοποίηση της στρατηγικής και στρατιωτικής συμφωνίας έγινε κουβέντα. Τι σημαίνει αυτό; Το προφανές, μεγαλύτερη εμπλοκή».

Παράλληλα ο Γιάννης Τασιούλας κάλεσε από το βήμα της συγκέντρωσης να δυναμώσει ο αγώνας για τις ανάγκες του λαού, που είναι σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους του κεφαλαίου. «Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τα κόμματα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, στις δυνάμεις που στοιχίζονται πίσω από το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Ολοι ένας, ο ένας δίπλα στον άλλον, να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας. Για να στηρίξουμε τους λαούς που βιώνουν από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, που θεριεύεται με αίμα και εκμετάλλευση».

Τιμοκατάλογος θανάτου από ναυτιλιακές εταιρείες...

Διάφορες ναυτιλιακές εταιρείες ετοιμάζονται για αποστολή πλοίων στην επικίνδυνη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και φτάνουν στο ανατριχιαστικό σημείο να τάζουν «διπλούς και τριπλούς μισθούς», ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας...

Σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οσο κι αν προσπαθούν να ντύσουν με "εθελοντισμό" και "έξτρα αμοιβές" τη συμμετοχή των ναυτεργατών, η πραγματικότητα δεν κρύβεται: Μιλάμε για ωμή εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής.

Οι "τριπλοί μισθοί" δεν μπορούν να εξαγοράσουν τον θανάσιμο κίνδυνο.

Η όξυνση των αντιπαραθέσεων, οι επιθέσεις και τα αντίποινα μετατρέπουν τα εμπορικά πλοία σε στόχους.

Τώρα να αναγνωριστούν εμπόλεμες ζώνες και να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των ναυτεργατών».

Περίπου 200 πλοία στην περιοχή

Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν. Κι ενώ οι πλοιοκτήτες κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή με κάποια μεροκάματα παραπάνω, η κυβέρνηση κάνει πως ενδιαφέρεται χωρίς να βάζει καν θέμα επαναπατρισμού των ναυτεργατών και διαρρέει ότι «η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας έχει προχωρήσει σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με πλοιοκτήτες, καλώντας τα πλοία που βρίσκονται κοντά στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια το συντομότερο δυνατό».

Θυμίζουμε ότι από τον Περσικό Κόλπο και ιδιαίτερα τα Στενά του Ορμούζ διακινείται περίπου το 20%-25% του παγκόσμιου πετρελαίου. Κάθε μήνα, πάνω από 3.000 δεξαμενόπλοια διαπλέουν τα Στενά, με την πλειονότητα να είναι ελληνόκτητα. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2025, 1.201 ελληνόκτητα πλοία πέρασαν από την περιοχή.

«Ανεπιθύμητοι οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες» σε ροκ μπαρ στα Χανιά!

«Οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες και η βάση της Σούδας είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη των Χανίων». Το έχει διαμηνύσει ξανά και ξανά ο λαός των Χανίων, με τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις για να κλείσει η βάση της Σούδας. Ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, με τη βάση της Σούδας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή, η αγωνιστική αντίδραση του χανιώτικου λαού συνεχώς αυξάνεται.

Είναι χαρακτηριστικό το ηχηρό μήνυμα που έστειλε στα κοινωνικά δίκτυα το «BarFly», ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ροκ μπαρ στα Χανιά, που γνωστοποίησε δημόσια την απόφασή του να αποκλείσει από τον χώρο του στελέχη και προσωπικό των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη Σούδα.

Το μήνυμα που ανάρτησε το μπαρ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«NSA Souda Bay and NATO killers are no longer welcome to our bar».

Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει κύμα στήριξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να μας εμπλέκει στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια!

Συνεχίζεται το κύμα διαμαρτυριών από στρατευμένους όλης της χώρας

Συνεχίζεται το κύμα διαμαρτυριών από στρατευμένους όλης της χώρας που ενώνουν την φωνή τους με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, που μπλέκουν τον λαό και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε σοβαρούς κινδύνους.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από τις επιστολές των στρατιωτών.

***

«Ενώνω τη φωνή μου με τον λαό που αγωνίζεται ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε όλη τη χώρα. Επιστροφή της ελληνικής φρεγάτας από την Ερυθρά Θάλασσα και της πυροβολαρχίας "Patriot" από τη Σαουδική Αραβία. Ασφαλής επαναπατρισμός των ναυτεργατών από τις εμπόλεμες περιοχές».

Καπελέρης Χάρης, Δόκιμος Εφεδρος Αξιωματικός (ΤΘ), 96 ΕΑΡΜΕΘ, Χίος

«Αυτές τις ώρες που κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, εμείς οι στρατιώτες πρέπει να πάρουμε θέση στον αγώνα μαζί με τον υπόλοιπο λαό. Να σταματήσει τώρα η οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Στρ. Καρατζάς Πάνος, 69 ΕΑΡΜΕΘ, Χίος

«Ο όρκος που δώσαμε "να φυλαττουμε πίστιν εις την Πατρίδα" δεν αφορά τα συμφέροντα των λίγων που έχουν την εξουσία και δεν διστάζουν να προχωρήσουν στα μεγαλύτερα εγκλήματα για να τη διασφαλίσουν. Αφορά τα συμφέροντα και τη δυνατότητα οι λαοί όλου του κόσμου να ζήσουν ειρηνικά, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες της εποχής μας».

Υποψήφιος Εφεδρος Αξιωματικός (ΜΧ) Κατσούκας Γιάννης, Σχολή Μηχανικού, Λουτράκι

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να μας εμπλέκει στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια στην περιοχή! Απαιτούμε να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη τη χώρα! Αμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τα ΝΑΤΟικά σφαγεία! Να επιστρέψουν η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα και η πυροβολαρχία από τη Σαουδική Αραβία! Κανένας στρατευμένος έξω από τα σύνορα! Καμία στήριξη στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ! Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Στρ (ΠΒ) Μπαλαντίνος Γεώργιος, Πεδίο Βολής Κρήτης

«Οταν οι φονιάδες πατάνε το κουμπί, αντίσταση στον πόλεμο βάζουν οι λαοί. Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να βάλουν μπουρλότο σε μια ήδη φλεγόμενη περιοχή. Να δυναμώσει ο αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους δολοφονικούς τους σχεδιασμούς!».

Στρατιώτης (ΠΖ) Παρασκευάς Δημήτρης, ΔΑΝ Νισύρου

«Να φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ από την Ελλάδα. Να επιστρέψει κάθε στρατιωτική αποστολή εντός συνόρων. Αμεση αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης».

Στρατιώτης (ΤΘ) Αυγουστάκης Κωνσταντίνος, 80 ΕΑΝΕΘ, Κως

«Καλώ όλους τους στρατευμένους και όλο τον ελληνικό λαό να κορυφώσει τον αγώνα του για απεμπλοκή της χώρας από τους πολέμους».

Στρ (ΥΓ) Λαφάτας Νικόλαος, 79 ΤΥΕΘ, Σάμος

«Ως στρατευμένος καταδικάζω τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν. Να επιστρέψουν η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα και η πυροβολαρχία "Patriot" από τη Σαουδική Αραβία! Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα! Να κλείσουν οι βάσεις ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, που καθιστούν τη χώρα νούμερο 1 στόχο αντιποίνων! Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!».

Ναύτης (ΜΟΥΣ) Γαλάνης Παναγιώτης, ΛΒ15Α, Μυτιλήνη

«Η εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές συγκρούσεις, που γίνεται φανερά ακόμη πιο επικίνδυνη μετά το χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν, δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση του λαού και των συμφερόντων του. Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο».

Στρ (ΔΒ) Σάββας Ράπτης, ΔΙΣΜΕ, Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης

«Οι Ελληνες φαντάροι και αξιωματικοί δεν έχουμε καμία δουλειά εκτός συνόρων. Δουλειά μας είναι η υπεράσπιση της πατρίδας. Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, που μάχεται για μια πατρίδα ελεύθερη. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσιοδότηση απ' τον ελληνικό λαό να στηρίζει το Ισραήλ, που γενοκτονεί έναν ολόκληρο λαό. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην χώρα μας».

Ενας Δόκιμος στη Θράκη

«Οι στρατιώτες και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δώσαμε όρκο να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας και την εδαφική της ακεραιότητα, και όχι τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Διακοπή κάθε συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ».

Στρατιώτης (ΠΖ) Παρλάνης Ελευθέριος, 536 ΜΚ Τ/Π, Καβησός

«Κανένας εφησυχασμός! Ολοι στον αγώνα μαζί με τον λαό! Για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, μακριά από τα συμφέροντα των "μεγάλων" που αιματοκυλούν όλο τον πλανήτη! Να φύγουν οι βάσεις των μακελάρηδων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα. Να σταματήσει κάθε συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ!».

ΣΤΡ (ΠΖ) Παπαϊωαννίδης Αρης, 96 ΑΔΤΕ ΜΣΕΘ, Χίος

«Μετά τις αποκρουστικές εικόνες από τα βομβιστικά πλήγματα Ισραήλ - Ιράν και την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με συμμετοχή των ΗΠΑ, οι φαντάροι δηλώνουμε ότι δεν ήμασταν ούτε θα γίνουμε συμμέτοχοι στα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Οι εικόνες πυραύλων, κατεστραμμένων σπιτιών, νοσοκομείων, σχολείων, των λαών της περιοχής που θρηνούν αδικοχαμένους, μας γεμίζουν οργή.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει θέση ενάντια στην εμπλοκή των ΗΠΑ και να σταματήσει κάθε συνεργασία με ΗΠΑ και Ισραήλ».

ΔΝΕΑΣ (ΚΔ) Σαββίδης Νικόλαος, 4ο ΕΤΕΘ, 79 ΑΔΤΕ, Σάμος.

«Η ανησυχία δεν μπορεί παρά να μεγαλώνει για εμάς και τις οικογένειές μας, αφού η κυβέρνηση πέραν του ότι ξεπλένει τα αμερικανο-ισραηλινά σχέδια, αναπαράγοντας όλα τα προσχήματα της ευρωατλαντικής προπαγάνδας, αναβαθμίζει και την εμπλοκή της χώρας μας, των στρατιωτικών της υποδομών στο μακελειό. Κάθε στρατευμένος, αλλά και ο λαός συνολικότερα, πρέπει να γυρίσει την πλάτη στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Να διακοπεί κάθε συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο! Να κλείσει η αμερικανική βάση της Σούδας!».

Τζούδας Παναγιώτης, ΣΕΑΠ, Κρήτη, ΥΕΑ ΠΖ (Δνεας ΥΕΑ/Β)

Καμία εμπιστοσύνη στο κράτος και την ελληνική κυβέρνηση που για χάρη των κερδών μιας χούφτας καπιταλιστών μας εμπλέκει όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο εντελώς αντίθετο με τα συμφέροντα των φαντάρων και του ελληνικού λαού. Αμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους βρώμικους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ. Κανένας στρατιώτης και στέλεχος των ΕΔ εκτός συνόρων.

Σταύρος Καρακασίδης, καταδρομέας, στρατόπεδο Ρεντίνας



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ