Επιστολή προς τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης (πλην «Σπαρτιατών») απέστειλε την Πέμπτη ο ΓΓ της ΚΕ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μπροστά στις δραματικές εξελίξεις που βιώνει ο λαός της Παλαιστίνης εξαιτίας της βαναυσότητας του κράτους του Ισραήλ, παρά τις διαφορετικές θέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα.
Με την επιστολή προτείνεται η διαμόρφωση κειμένου προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες σε ζητήματα που αφορούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, τις ανθρωπιστικές διόδους, την καταδίκη των εγκλημάτων του Ισραήλ και την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους.
Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν ανταποκριθεί θετικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Το ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά (προφανώς για να μην διαταραχθεί η στρατηγική συμμαχία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ) και ότι θα πάρει πρωτοβουλίες με τα ευρωπαϊκά κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας. Αρνητική ήταν και η απάντηση από την Ελληνική Λύση, ενώ η Νίκη δεν είχε απαντήσει.
Η επιστολή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Οι δραματικές ώρες που βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός, εξαιτίας της κατοχής, της γενοκτονίας και των κλιμακούμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων του κράτους του Ισραήλ σε βάρος του, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στον ελληνικό λαό αλλά και σε όλους τους λαούς, για την εξέλιξη αυτής της τραγικής κατάστασης. Τα αισθήματα του λαού και της νεολαίας είναι αισθήματα αλληλεγγύης προς το δράμα του λαού της Παλαιστίνης, σε αντίθεση με τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Η άρνηση των ισραηλινών δυνάμεων να επιτρέψουν ακόμη και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας φέρνει τον Παλαιστινιακό λαό αντιμέτωπο με την απειλή του λιμού. Ηδη ο ΟΗΕ ως επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιεί ότι στη Γάζα τις επόμενες ώρες κινδυνεύουν με θάνατο 14.000 μωρά, λόγω υποσιτισμού και έλλειψης φαρμάκων.
Το ΚΚΕ, μπροστά στην κρίσιμη αυτή κατάσταση που εξελίσσεται στη Γάζα και παρά τις διαφορετικές θέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, απευθύνεται στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης ώστε να διαμορφωθεί κείμενο προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου αυτή - και με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - να αναλάβει πρωτοβουλίες στα εξής ζητήματα:
Διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ και Φοιτητικοί Σύλλογοι στις 8 μ.μ. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και στην υπόλοιπη χώρα από σωματεία και φορείς
Από τη συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης έξω από την ισραηλινή πρεσβεία |
Στη συναυλία θα συμμετάσχουν η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», οι τραγουδιστές Σαββέρια Μαριόλα, Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Λέκκας, Χρυσηίδα και Αγγελος Θεοδωράκης, όπως και η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.
Κάλεσμα συμμετοχής στη συναυλία απευθύνουν επίσης η ΟΓΕ, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.
Η συναυλία παίρνει τη σκυτάλη από τη μεγάλη συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, όπου χιλιάδες διαδηλωτές έστειλαν ηχηρό μήνυμα για να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, να πάψει κάθε στήριξή του από την Ελλάδα, να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Είναι άλλο ένα βήμα καταδίκης του κράτους - δολοφόνου που κλιμακώνει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να εκτοπίσει από τις εστίες του τον Παλαιστινιακό λαό.
Ακολουθεί την Κυριακή 25 Μάη συγκέντρωση στις 11 π.μ., μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC-GR και πορεία μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, με την οποία κορυφώνεται το τριήμερο αντιιμπεριαλιστικής - αντιπολεμικής δράσης.
Σε βδομάδα δράσης για την Παλαιστίνη από το Σάββατο 24 Μάη έως και την Κυριακή 1 Ιουνίου προχωρούν σωματεία και φορείς της Πέλλας (Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών), οργανώνοντας καθημερινά πολιτιστικές πρωτοβουλίες, περιοδείες και συσκέψεις εργαζομένων, στολισμό με πανό και σημαίες της Παλαιστίνης σε χώρους δουλειάς και πλατείες, προβολή ταινιών κ.ά.
Τέλος, σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο προγραμματίζονται οι εξής συγκεντρώσεις: Πάτρα, Σάββατο 24/5, 10.30 π.μ. πλατεία Τριών Συμμάχων. Κόρινθος, Κυριακή 25/5, 12 μ. Περιβολάκια. Ζάκυνθος, Κυριακή 25/5, 6.30 μ.μ. πλατεία Αγίου Μάρκου. Τρίπολη, Τρίτη 27/5, 8 μ.μ. πλατεία Πετρινού. Σπάρτη, Τρίτη 27/5, 8 μ.μ. κεντρική πλατεία.
Υπογράφεται από δεκάδες Κόμματα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ
Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης και απαιτούν να σταματήσει η γενοκτονία του. Η Κοινή Ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταδικάζουμε το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, που διεξάγεται μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας και στο οποίο έχουν οδηγήσει η εντεινόμενη βάρβαρη στρατιωτική επιθετικότητα και ο εγκληματικός ισραηλινός αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας.
Η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με χιλιάδες νεκρούς, αμάχους, παιδιά και ηλικιωμένους, με τη στέρηση τροφής και νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε εκατομμύρια ανθρώπους, με την πλήρη καταστροφή των νοσοκομείων και τον εκτοπισμό τους, έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, όλων εκείνων των αστικών καθεστώτων που ενισχύουν το Ισραήλ ή σιωπούν γι' αυτό το απάνθρωπο έγκλημα.
Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά του για ελεύθερη πατρίδα, να είναι κυρίαρχος στον τόπο του. Καταδικάζουμε την πολύχρονη ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, τις δολοφονίες, τις φυλακίσεις, τις διώξεις και τους εποικισμούς.
Απαιτούμε τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, τη δημιουργία και αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το σταμάτημα και τη διάλυση των παράνομων εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, την απελευθέρωση των φυλακισμένων από τις ισραηλινές φυλακές, την επιστροφή των προσφύγων σύμφωνα με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.
Χαιρετίζουμε τη μαζική διεθνιστική αλληλεγγύη προς τον λαό της Παλαιστίνης που έχει εκδηλωθεί σε πολλές χώρες και καλούμε τους εργαζόμενους, τους λαούς, τη νεολαία σε όλες τις χώρες να τη δυναμώσουν!
Για να σταματήσει η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας και να τερματιστεί η κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, να εκφραστεί αποφασιστικά η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.
Ολοι στους δρόμους του αγώνα!
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».
Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό (PADS)
Αργεντίνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας
Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας
Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας
Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας
Ελβετικό Κομμουνιστικό Κόμμα
Κομμουνιστικό Κόμμα (Ελβετία)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ
Κομμουνιστική Εργατική Πλατφόρμα ΗΠΑ
Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)
Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα
Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν - Ιράκ
Κόμμα Τουντέχ (Ιράν)
Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
Κομμουνιστές της Καταλονίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας
Κομμουνιστικό Μέτωπο (Ιταλία)
Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας
Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν
Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης
Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Σουδανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP 1930)
Μια «χαρτογράφηση» των δρόμων του Εμπορίου και της Ενέργειας, που αποκαλύπτει το πραγματικό υπόβαθρο των συγκρούσεων στην περιοχή και του κινδύνου μιας γενικευμένης ανάφλεξης
Το «καύσιμο» που κινεί την ισραηλινή πολεμική μηχανή στην εξόντωση των Παλαιστινίων είναι οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή, κυρίως όσον αφορά τη διαμόρφωση των σφαιρών επιρροής και των διαδρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, θαλάσσιων και χερσαίων. Σχεδιασμοί που συγκρούονται με ανταγωνιστικά σχέδια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και στρατοπέδων.
Η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, οι πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου και μια σειρά κράτη της Κεντρικής Ασίας κινούνται όλο αυτό το διάστημα ενεργά στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, σε διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Το Ισραήλ, πέρα από την παράνομη επί δεκαετίες κατοχή της Παλαιστίνης και τη γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων, έχει καταλάβει 9 σημεία στο έδαφος της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της κορυφής του όρους Ερμών, η οποία απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από τη συριακή πρωτεύουσα. Από εκεί έχει θέα ακόμα και στην ελεγχόμενη από τη Χεζμπολάχ κοιλάδα Μπεκάα στον γειτονικό Λίβανο.
Ο στρατός του Ισραήλ έχει επίσης εγκατασταθεί σε 5 τοποθεσίες στον Λίβανο. Τον περασμένο μήνα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ι. Κατς δήλωσε ότι ο στρατός θα παραμείνει σε όλες τις πρόσφατα κατεχόμενες «ζώνες ασφαλείας» σε Συρία, Γάζα και Λίβανο για αόριστο χρονικό διάστημα.Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσα στη βδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε: «Είμαστε συντονισμένοι με την κυβέρνηση Τραμπ (...) Σεβόμαστε τα συμφέροντά τους και εκείνοι τα δικά μας, και επικαλύπτονται. Δεν θα σας πω ότι ευθυγραμμίζονται πλήρως, προφανώς όχι, αλλά ευθυγραμμίζονται σχεδόν πλήρως».
Πρόσθεσε ότι οι αναφορές σε ισραηλινά και αμερικανικά ΜΜΕ για ρήξη με τον Αμερικανό Πρόεδρο είναι ψευδείς, και ότι η αναθέρμανση των σχέσεων των ΗΠΑ με τα αραβικά κράτη της Μέσης Ανατολής δεν θα παραγκωνίσει το Ισραήλ.
Επανέλαβε τη στήριξή του στο «λαμπρό σχέδιο» του Τραμπ για τη Γάζα, λέγοντας ότι «μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής». Επίσης εξέφρασε την υποστήριξή του στους στόχους της αμερικανικής κυβέρνησης για σύσφιξη των σχέσεών της με τις χώρες του Κόλπου στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι καταδείχθηκαν από την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οπως εκτίμησε ο Νετανιάχου, οι κινήσεις του Τραμπ μπορεί να εξυπηρετήσουν το Ισραήλ, διευκολύνοντας περισσότερες συμφωνίες εξομάλυνσης, τις «Συμφωνίες του Αβραάμ». Αναφερόμενος μάλιστα στις Συμφωνίες επεσήμανε ότι το Ισραήλ έχει επενδύσει στην επέκτασή τους.
Είπε δε με νόημα ότι στα δύο και πλέον χρόνια που τις προετοίμαζε με τον Τραμπ (στην προηγούμενη θητεία του) τα κράτη του Κόλπου διατηρούσαν μεν επιθετική ρητορική απέναντι στο Ισραήλ «αλλά κάτω από την επιφάνεια συνέβαινε κάτι πολύ διαφορετικό. Και νομίζω ότι υπάρχει η πιθανότητα να ξανασυμβεί αυτό. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν συνέβαινε, γιατί είναι ένας από τους στόχους μου».Την επόμενη κιόλας μέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι κι άλλα αραβικά έθνη θα συνάψουν δεσμούς με το Ισραήλ μέσα στον χρόνο. Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Σαουδικής Αραβίας μια βδομάδα μετά την επίσκεψη του Τραμπ στο Ριάντ, ο Ρούμπιο εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει ακόμη προθυμία να το κάνουμε», αλλά «οι Σαουδάραβες έχουν εκφράσει την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε αυτό όσο διαρκεί η σύγκρουση στη Γάζα».
Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» υπογράφηκαν το 2020 από το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν, και στη συνέχεια με το Μαρόκο και το Σουδάν. Ηταν οι πρώτες αραβικές χώρες εδώ και δεκαετίες που «εξομάλυναν» τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία βρισκόταν σε προχωρημένες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, ωστόσο αυτές «πάγωσαν» μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο Bassam Barabandi, Σύρος πρώην διπλωμάτης που αυτομόλησε στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι στη Συρία «υπάρχει μια τάση προς τις Συμφωνίες του Αβραάμ». Διάφοροι αναλυτές έγραφαν το προηγούμενο διάστημα ότι με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ η Συρία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις Συμφωνίες.
Η ΕΕ έχει ήδη άρει τις τελευταίες κυρώσεις προς τη Συρία, ενώ κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία ο Τραμπ ανήγγειλε επίσης την άρση των κυρώσεων και πρόσθεσε πως ο τζιχαντιστής «Πρόεδρος» της Συρίας, Αχμεντ Αλ Σαράα, έχει συμφωνήσει να ενταχθεί στις «Συμφωνίες του Αβραάμ».
Το έδαφος έχει ήδη στρωθεί, καθώς πριν μερικούς μήνες δύο μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Μάρλιν Στάτζμαν και ο Κόρι Μιλς, συναντήθηκαν με τον Σαράα στη Δαμασκό και δήλωσαν ότι είναι ανοιχτός σε μια σχέση με το Ισραήλ στο πλαίσιο των «Συμφωνιών του Αβραάμ».2
Οπως αναφέρει το «Foreign Policy», η γενική διάθεση μεταξύ των αραβικών κρατών είναι να αναζητήσουν τρόπους εξομάλυνσης των δεσμών με το Ισραήλ, με το κατάλληλο τίμημα. «Κάθε χώρα έχει ένα τίμημα για την εξομάλυνση, που πρέπει να το πληρώσει η Αμερική. Και αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να πληρώσουν αυτό το τίμημα, τότε ναι, μπορούν να υπογραφούν περισσότερες συμφωνίες», σημειώνει.
«Οι Συμφωνίες του Αβραάμ σε μεγάλο βαθμό επέζησαν του πολέμου, αλλά το μέλλον τους θα εξαρτηθεί από την ευρύτερη δυναμική στην περιοχή και πέραν αυτής», σημειώνει σε ανάλυσή του το «Carnegie Endowment for International Peace», μία από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές σκέψης».
Από τη σκοπιά των ΗΠΑ οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» εξυπηρετούσαν διπλό σκοπό: Αφενός την εδραίωση του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή, με ταυτόχρονη «παράκαμψη» του παλαιστινιακού ζητήματος, αφετέρου την αναχαίτιση της αυξανόμενης περιφερειακής επιρροής της Κίνας.3
Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ προχώρησαν γρήγορα στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, κατάργησαν τις βίζες και καθιέρωσαν απευθείας πτήσεις. Επίσης συνήψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και συνολική οικονομική εταιρική σχέση το 2022, δείχνοντας την πρόθεση να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς, από την τεχνολογία έως τις υποδομές, με στόχο την αύξηση του ετήσιου διμερούς εμπορίου σε 10 δισ. δολάρια έως το 2027, έναντι 2,5 δισ. δολαρίων το 2022.
Επιπλέον, η Ινδία, το Ισραήλ, τα Εμιράτα και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την εταιρική σχέση «I2U2» τον Σεπτέμβρη του 2023. Ενώ τα ΗΑΕ καταδίκασαν δημοσίως το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, δεν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Μάλιστα το ξέσπασμα του πολέμου έφερε τη δημιουργία μιας νέας χερσαίας οδού μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ, μέσω της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, επιτρέποντας στις ισραηλινές εταιρείες να παρακάμπτουν την Ερυθρά Θάλασσα.
Από την πλευρά του το Μπαχρέιν, το οποίο φιλοξενεί τον 5ο Στόλο των ΗΠΑ, το 2022 ολοκλήρωσε την πρώτη επίσημη «συμφωνία ασφαλείας» που έχει υπογράψει ποτέ με το Ισραήλ κάποιο μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).
Η δε εξομάλυνση των σχέσεων του Μαρόκου με το Ισραήλ συνδέεται στενά με το ζήτημα της κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα. Στα τέλη του 2020 η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε τις μαροκινές αξιώσεις επί της περιοχής, ανοίγοντας τον δρόμο στο Ραμπάτ για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Το Μαρόκο και το Ισραήλ υπέγραψαν «μνημόνιο κατανόησης για την άμυνα» το 2021, οδηγώντας σε μια σειρά συμφωνίες για όπλα, που περιλαμβάνουν προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα αεράμυνας και δορυφόρους πληροφοριών.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τον Μάρτη του 2023 συναντήθηκαν στο Πεκίνο κορυφαίοι αξιωματούχοι του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, υπογράφοντας συμφωνία για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και την επανενεργοποίηση μιας συμφωνίας συνεργασίας για την ασφάλεια, του 2001. Η διπλωματική αυτή τομή έγινε με διαμεσολάβηση του Ιράκ, του Ομάν και φυσικά της Κίνας.
Η Τεχεράνη έχει παρουσιάσει το δικό της πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας, το οποίο ονομάστηκε «Μουσουλμανική Ενωση Διαλόγου Δυτικής Ασίας», ένα είδος αντιπρότασης στις «Συμφωνίες του Αβραάμ». Οπως διατυπώθηκε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif, το σχέδιο της Ενωσης περιλαμβάνει και την Τουρκία, ανταγωνιστή του Ιράν στη περιοχή, αλλά αποκλείει το Ισραήλ.
Η Κίνα όλο αυτό το διάστημα ενισχύει το αποτύπωμά της στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Το Πεκίνο έχει ενθαρρύνει κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως η «Huawei», η «Tencent», η «ByteDance» και η «Ali Baba», να συνεργαστούν με τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, προσαρμόζοντας τις τοπικές πραγματικότητες και διευκολύνοντας τη μεταφορά τεχνολογίας, ιδίως στα κράτη του Κόλπου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ψηφιακός Δρόμος του Μεταξιού».
Η Κίνα έχει υπογράψει μια πολύ σημαντική συμφωνία με το Ιράν το 2021, η οποία περιλαμβάνει έργα υποδομής για την ανάπτυξη του κινεζικού «Δρόμου του Μεταξιού». Αν και στην αρχή δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας, αποκαλύφθηκε ότι το προσχέδιο περιλάμβανε κινεζικές επενδύσεις ύψους 400 δισ. δολαρίων σε τομείς όπως οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια, οι σιδηρόδρομοι, η υγειονομική περίθαλψη και η πληροφορική, για τα επόμενα 25 χρόνια.
Προέβλεπε επίσης την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων της κοινής εκπαίδευσης και των ασκήσεων, της κοινής έρευνας και της ανάπτυξης όπλων, της ανταλλαγής πληροφοριών και της κυβερνοασφάλειας. Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα προμηθευόταν τακτικά και με μεγάλη έκπτωση ιρανικό πετρέλαιο.4
Στη βάση των παραπάνω έχουν σχεδιαστεί πάνω στον χάρτη της περιοχής μιας σειρά ανταγωνιστικοί μεταξύ τους διάδρομοι μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, με την υποστήριξη των Ευρωατλαντικών συμμάχων τους, αναδιαμορφώνουν διά πυρός και σιδήρου τη Μέση Ανατολή προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κινεζική επιρροή. Στο επίκεντρο αυτής της διελκυστίνδας βρίσκεται ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης (IMEC), εναλλακτικός στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού» τον οποίο το Πεκίνο συνεχίζει να προωθεί δυναμικά.
Σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση, η υλοποίηση του Διαδρόμου θα μειώσει έως 30% το κόστος μεταφοράς για τα εμπορεύματα από την Ινδία και κατά 40% τον χρόνο μεταφοράς σε σύγκριση με την υπάρχουσα διαδρομή, που περνάει από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Υπενθυμίζεται ότι ο IMEC ανακοινώθηκε το 2023, με συμμετέχοντες την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και βασικά ευρωπαϊκά κράτη, με στόχο να συνδέσει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω της Μέσης Ανατολής. Το σχέδιο παραμένει ένα από τα κεντρικά σημεία της αμερικανικής διπλωματίας και βασίζεται στις «Συμφωνίες του Αβραάμ». Το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του έργου αυτού.
Η επιδίωξη του Τελ Αβίβ να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας, η οποία απέχει λίγα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Χάιφα, δεν αποτελεί απλώς στρατιωτικό στόχο αλλά προϋπόθεση για τη διασφάλιση του IMEC.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα εμπόδια που υψώνουν οι φλόγες του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή, η πρόοδος του IMEC δεν έχει ανακοπεί. Το εμπόριο μεταξύ της Ινδίας και των ΗΑΕ έχει αυξηθεί κατά 93% από το 2022, ενώ τα ΗΑΕ δαπάνησαν 2,3 δισ. δολάρια στην κατασκευή σιδηρόδρομου που τα συνδέει με την Ιορδανία. Ομοίως η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε τα 4 δισ. δολάρια επενδύσεων για σιδηροδρομικά έργα που σχετίζονται με το IMEC, στο πλαίσιο του «Σαουδαραβικού Οράματος 2030».
Ο ΥΠΕΞ της Ινδίας δήλωσε τον Απρίλη ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν επηρεάζει τους σχεδιασμούς για τον IMEC. «Οι εργασίες μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα. Η κατάσταση ασφαλείας επηρεάζει μόνο ορισμένες περιοχές σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είναι δυνατό να γίνουν εργασίες για το συγκεκριμένο έργο με κατανεμημένο τρόπο», είπε.
Ινδία και Σαουδική Αραβία εκπονούν μελέτη σκοπιμότητας για τη σύνδεση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων κάτω από την Αραβική Θάλασσα, μεταξύ της ανατολικής ακτής της Σαουδικής Αραβίας και της δυτικής ακτής της Ινδίας. Τα σχέδια για τον IMEC παραμένουν στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ Ινδίας και ΗΑΕ, που το 2024 υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τον Διάδρομο αλλά χωρίς καμία αναφορά στο Ισραήλ.
Τα ελληνικά λιμάνια σχεδιάζεται να αναδειχθούν σε «πύλη εισόδου» του IMEC στην Ευρώπη, κάτι στο οποίο φέρεται να επικεντρώνει και η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Τον Φλεβάρη ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του, S. Jaishankar, για να συζητήσουν τις διμερείς επενδύσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στον IMEC, αναβαθμίζοντας διαρκώς τις σχέσεις της τόσο με την Ινδία όσο και με το Ισραήλ. Το εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας αυξήθηκε κατά 41,3% από το 2023 έως το 2024, και η τάση αυτή φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Ετσι εξηγείται άλλωστε και η φανατική στήριξη στο Ισραήλ, στα εγκλήματα που διαπράττει στη Γάζα.
Η συμμετοχή της Ιταλίας στον IMEC συνέπεσε με την αποχώρηση της Ρώμης από την κινεζική πρωτοβουλία «Belt and Road Initiative (BRI)» τον Δεκέμβρη του 2023, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση του IMEC. Πρόσφατα η Ιταλία διόρισε ειδικό απεσταλμένο για να επιβλέπει την ένταξη της χώρας στον IMEC, ενώ η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι στόχος της Ρώμης είναι να εντάξει την Τεργέστη στο λιμενικό σύστημα του IMEC.
Επιπλέον η Ιταλία έχει υποστηρίξει το ενδιαφέρον της για τον IMEC με αυξημένους διπλωματικούς δεσμούς με την Ινδία και τα κράτη του Κόλπου. Τα ΗΑΕ συμφώνησαν πρόσφατα να επενδύσουν 40 δισ. ευρώ στην Ιταλία.
Σε ανταγωνισμό με την Ιταλία για τον τελικό σταθμό του IMEC βρίσκεται η Γαλλία. Πέρα από τον διορισμό απεσταλμένου για τον IMEC, ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν προωθεί την Μασσαλία ως σημείο εισόδου του Διαδρόμου στην Ευρώπη. Στην πόλη αυτή ο Ναρέντρα Μόντι εγκαινίασε νέο προξενείο της Ινδίας τον περασμένο Φλεβάρη.
Πέρα από τον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», ανταγωνιστικά προς τον IMEC διαγράφεται στον χάρτη η επιδίωξη της τουρκικής αστικής τάξης να διεκδικήσει για λογαριασμό της τον ρόλο της κύριας οδού διαμετακόμισης μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει το δικό της περιφερειακό πλάνο για τη σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, μέσω του λεγόμενου «Μέσου Διαδρόμου» (Trans-Caspian Corridor), ο οποίος διέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν, την Κασπία Θάλασσα, το Καζακστάν και την Κίνα. Ο Διάδρομος σχεδιάζεται να επεκταθεί και στο Ιράκ, με δίκτυο που θα ξεκινά από το υπό κατασκευή λιμάνι του Φάου και θα καταλήγει χερσαία στην Τουρκία.
Ο «Μέσος Διάδρομος» όμως βρίσκεται σε ανταγωνισμό και με τα σχέδια του Ιράν, το οποίο έχει παρουσιάσει σχέδιο συνεργασίας με την Ινδία και τη Ρωσία, με την επωνυμία Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά - Νότου (INSTC). Υπάρχουν επίσης προοπτικές για συμπερίληψη του Πακιστάν. Πρόκειται για μια πολύπλευρη εμπορική οδό, μήκους 7.200 χιλιομέτρων, που θα διαπερνά το Ιράν, την Κασπία Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό πριν φτάσει στην Ευρώπη.
Ο INSTC έχει «κουμπώσει» με την αποκαλούμενη «Συμφωνία του Ασγκαμπάτ» για τη δημιουργία ενός διεθνούς διαδρόμου μεταφορών μεταξύ της Κεντρικής Ασίας και του Περσικού Κόλπου, όπου συμμετέχουν η Ινδία, το Ομάν, το Ιράν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν. Τα σχέδια έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2000 και, παρά τη σημαντική αρχική υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, ο ανταγωνισμός από άλλους διαδρόμους μεταφορών έχει καθυστερήσει την πλήρη ανάπτυξή του.
Ενα παράλληλο μέτωπο αυτής της αντιπαράθεσης εκτυλίσσεται στην Ερυθρά Θάλασσα. Η αμερικανική και ισραηλινή στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην «πύλη των δακρύων», στην οποία συμμετέχει ενεργά και η Ελλάδα μέσω της ευρωπαϊκής αποστολής «Aspides», αποσκοπεί στην εδραίωση της κυριαρχίας του ευρωατλαντικού άξονα σε μια βασική παγκόσμια εμπορική αρτηρία.
Η Κίνα, η οποία διατηρεί την πρώτη της υπερπόντια ναυτική βάση στο Τζιμπουτί από το 2017 για να προστατεύσει τις θαλάσσιες οδούς του «Δρόμου του Μεταξιού», βλέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί ως άμεση πρόκληση. Σύμφωνα με άρθρο που υπογράφουν πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού, ανάμεσά τους ο πρώην διευθυντής Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου και ο πρώην διοικητής του 5ου Στόλου, οι ΗΠΑ στοχεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα «να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή», επικαλούμενες τα κοινά ναυτικά γυμνάσια Κίνας - Ρωσίας - Ιράν.5
Μάλιστα τον Απρίλη οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την κινεζική εταιρεία δορυφόρων «Chang Guang» ότι παρείχε δορυφορικές εικόνες στους Χούθι, για να τους βοηθήσουν στη στόχευση αμερικανικών και συμμαχικών πλοίων στην Ερυθρά. Αν και η εταιρεία αρνήθηκε τον ισχυρισμό, η Ουάσιγκτον θεωρεί πως πρόκειται για απόδειξη ότι το Πεκίνο αξιοποιεί ιδιωτικές εταιρείες για να διεξάγει έναν «πόλεμο πληροφοριών δι' αντιπροσώπων». Σύμφωνα με το ισραηλινό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας, η Κίνα είναι «έτοιμη να επωμιστεί την οικονομική ζημιά που προκαλεί η κρίση» στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να μπουν εμπόδια στους ισραηλινο-αμερικανικούς στόχους.6
Παραπομπές:
1. https://foreignpolicy.com/2025/05/15/somehow-the-abraham-accords-are-alive-and-well/
2. https://english.enabbaladi.net/archives/2025/04/us-congressmen-pave-the-way-to-damascus/?
4. https://www.nytimes.com/2021/03/27/world/middleeast/china-iran-deal.html
5. https://thedefensepost.com/2025/04/14/us-pressure-houthis/
6. https://www.inss.org.il/publication/china-houthi-middle-east/?utm
Υπό συνεχείς απειλές για επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις
Υπό τις συνεχείς απειλές του Ισραήλ για πιθανή επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου εντός Ιράν, ξεκίνησε την Παρασκευή στη Ρώμη ο πέμπτος γύρος των έμμεσων συνομιλιών Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων με τη μεσολάβηση του υπουργείου Εξωτερικών του Ομάν.
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας παρέμεινε ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στη Μέση Ανατολή, έχοντας στο πλευρό του τον Μάικλ Αντον, ειδικό σε τεχνικά ζητήματα μιας πυρηνικής συμφωνίας.
Επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας παρέμεινε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, μαζί με ένα επιτελείο εμπειρογνωμόνων.
Είχε προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όχι μόνο για τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα αλλά και για τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης στη Ρώμη με απώτερο στόχο συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ, Τραμπ και Νετανιάχου συζήτησαν για τη δυνατότητα μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, τονίζοντας την εκτίμηση του Αμερικανού Προέδρου ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν «βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ωστόσο, λίγες μέρες πριν, με αφορμή τις παλινωδίες Αμερικανών αξιωματούχων περί μηδενικού ή όχι εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμανεΐ είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας «υπερβολική και απαράδεκτη» την απαίτηση του Γουίτκοφ για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου.
Παράλληλα, στο φόντο του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης, το αμερικανικό δίκτυο CNΝ μετέδωσε την Τετάρτη ρεπορτάζ όπου υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν στοιχεία από απόρρητες και μη επικοινωνίες Ισραηλινών αξιωματούχων οι οποίες υποδεικνύουν «σημαντική αύξηση» των πιθανοτήτων για επίθεση στο Ιράν, ειδικά «τους τελευταίους μήνες». Τονίζεται επίσης η προειδοποίηση Αμερικανών αξιωματούχων ότι ένα τέτοιο ριψοκίνδυνο ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν «θα συνιστούσε ρήξη με τον Τραμπ» και θα αύξανε σημαντικά τις πιθανότητες πυροδότησης ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Το ίδιο διάστημα έγιναν προειδοποιήσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για τις επικείμενες εξελίξεις στη Συρία, του τζιχαντιστή «Προέδρου» Αχμεντ Αλ Σαράα, ο οποίος με κάθε ευκαιρία ξεπληρώνει «γραμμάτια» στην κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, υπογράφοντας στο τέλος αυτής της βδομάδας μαζί με την Αγκυρα ενεργειακή συμφωνία για ενεργοποίηση συροτουρκικού αγωγού και τουρκική στήριξη στην ηλεκτροδότηση.
Στις αρχές της βδομάδας ο Ρούμπιο, καταθέτοντας στη Γερουσία, εκτίμησε ότι η Συρία ενδέχεται να απέχει βδομάδες από έναν «εμφύλιο πόλεμο ευρείας κλίμακας». Μια βδομάδα πριν ο Τραμπ είχε συναντήσει τον Σαράα και είχε ανακοινώσει ενδεχόμενη άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Δαμασκού.
Την ίδια μέρα, τζιχαντιστές των συριακών «δυνάμεων ασφαλείας» είχαν εξαπολύσει επίθεση με drones στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια της Συρίας (όπου είχαν καταφύγει τον Μάρτιο πλήθος Αλαουίτες, για να ξεφύγουν από το πογκρόμ σφαγών στο οποίο προχωρούσε το καθεστώς των τζιχαντιστών), ενώ ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με Ρώσους στρατιώτες. Μερικές ώρες αργότερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ εξέφρασε με τη σειρά του «βαθιά ανησυχία» για τις επικείμενες εξελίξεις στη Συρία, και για την εθνοκάθαρση που όπως τόνισε πραγματοποιείται από «ριζοσπαστικές ομάδες μαχητών» στη βάση εθνότητας και θρησκείας. Ο Λαβρόφ απέφυγε να κατονομάσει ως υπεύθυνη την κυβέρνηση του Σαράα, δεδομένων των παζαριών που ξεκίνησε λίγο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ασαντ, για το μέλλον των ρωσικών βάσεων στη Συρία.
2025 The Associated Press. All |
Εκατομμύρια άνθρωποι και παιδιά προσπαθούν να επιβιώσουν με λίγο χυλό την ημέρα |
Η επιχείρηση «Αρματα του Γεδεών» έχει, όπως ανακοίνωσε ξεδιάντροπα μεσοβδόμαδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απώτερο στόχο την πλήρη κατοχή της Γάζας και την υλοποίηση του σχεδίου του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ για ξεριζωμό των αμάχων της Γάζας από την κατεχόμενη πατρίδα τους.
Δεν δίστασε μάλιστα να αναγορεύσει την εφαρμογή του σχεδίου εξορίας 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε «βασικό όρο» για τον «τερματισμό» του πολέμου, λέγοντας πως είναι «έξυπνο» γιατί μπορεί να αλλάξει «το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής».
Η νέα φάση του σχεδίου ΗΠΑ - Ισραήλ στη Γάζα, αφού μετέτρεψε τον λιμό σε όπλο πολέμου και εξόντωσης, στη συνέχεια επιχειρεί να μετατρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «με το σταγονόμετρο» σε «μοχλό» ξεριζωμού σε πρώτη φάση στη νότια Γάζα και στη συνέχεια όπου αλλού.
Το σχέδιο αυτό μάλιστα επιδιώκεται να εκτελεστεί στα ακόλουθα τρία στάδια, εκ των οποίων το πρώτο ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με την είσοδο κάποιων «βασικών τροφίμων» στη Γάζα, εν μέσω λιμού που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 29 παιδιά και ηλικιωμένους, από τις 2 Μαρτίου που ξεκίνησε η απαγόρευση κάθε βοήθειας.
Το δεύτερο στάδιο προβλέπει το άνοιγμα σημείων διανομής βοήθειας τις επόμενες μέρες από αμερικανικές εταιρείες - με εξοβελισμό των υπηρεσιών του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων αρωγής και αντικατάστασή τους με ορισμένα σημεία πλήρως ελεγχόμενα από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό και τις ΗΠΑ.
Στο τρίτο στάδιο προβλέπεται η δημιουργία «αποστειρωμένης ζώνης» στη νότια Γάζα, στην οποία θα αναγκαστούν να εκτοπιστούν μαζικά οι Παλαιστίνιοι άμαχοι. Οι άμαχοι θα πάρουν «πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια» μόνο εφόσον απαλλαχθεί «εντελώς η περιοχή από τη Χαμάς».
Το Ισραήλ έχει σκόπιμα διαλύσει όλες τις υποδομές και υπηρεσίες της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, που είναι γνωστή ως UNRWA, ώστε να σβήσει μελλοντικά κάθε βασική υποστήριξη και πρόνοια στον παλαιστινιακό λαό. Ισχυρίζεται πως μπορεί να αντικαταστήσει τον έμπειρο διεθνή οργανισμό μέσω της αμερικανικής οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF) που θα αρχίσει να λειτουργεί υποτίθεται στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας.
Την ίδια ώρα, την Παρασκευή, έξι Παλαιστίνιοι που φύλασσαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από ομάδες ενόπλων που ήθελαν να τα λεηλατήσουν, σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές! Μία μέρα πριν, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως εισήλθαν στη Γάζα από το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ κάπου 107 φορτηγά με τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, ελάχιστα από τα οποία διανεμήθηκαν στους δικαιούχους, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις όχι μόνο δεν έχουν καταλαγιάσει αλλά κλιμακωθεί.
Σε αυτό το σκηνικό βαρβαρότητας, η επιβεβαιωμένη καταγραφή των νεκρών από τον Οκτώβρη του 2023 που κάνει το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει πάνω από 53.762 νεκρούς Παλαιστίνιους. Πρόκειται ωστόσο για συντηρητικό αριθμό, εάν υπολογιστούν οι χιλιάδες αγνοούμενοι που είναι θαμμένοι στα συντρίμμια των βομβαρδισμένων κτιρίων. Ενδεικτικό γεγονός της αύξησης των φονικών επιθέσεων είναι ότι μέσα στην περασμένη βδομάδα υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν πάνω από 629 Παλαιστίνιοι.
Μαζί με τις βόμβες και την πείνα έχει συντελεστεί και συντελείται μια τεράστια καταστροφή στις υποδομές Υγείας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του καταριανού δικτύου «Al Jazeera», στις 23/5/25, πάνω από το 80% της Γάζας είτε έχει εκκενωθεί, είτε τελεί υπό εντολές εκκένωσης. Τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν πως από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας πλέον υπολειτουργούν 19. Από την αρχή της βδομάδας (λόγω επιθέσεων ή εντολών εκκένωσης) έκλεισαν άλλα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία. Σήμερα σε όλη τη Βόρεια Γάζα (μέρος των σχεδίων για οικόπεδα «φιλέτο» του σχεδίου Τραμπ) δεν λειτουργεί ούτε ένα νοσοκομείο ή κλινική!
Την Πέμπτη 22 Μάη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με ομιλία του στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, παρότρυνε το Ισραήλ να δείξει έλεος στη Γάζα, τερματίζοντας τον πόλεμο και τη «συστηματική καταστροφή» των δομών Υγείας.
Στην ίδια εκδήλωση ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής διεύθυνσης αρμόδιας για την αντιμετώπιση υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ, προειδοποίησε πως διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο να πεθάνουν» τουλάχιστον 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι τη Γάζα και τουλάχιστον 14.000 υποσιτισμένα βρέφη.
Οι κλιμακούμενες δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ από την αρχή είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ (με την ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατεί) στο πλαίσιο του λεγόμενου «δικαιώματος στην αυτοάμυνα»... του κατοχικού κράτους, ενώ σήμερα οι εικόνες σκελετωμένων βρεφών και παιδιών στη Γάζα έχουν αρχίσει να τους είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν. Οι λαοί σε πολλές χώρες του κόσμου είναι και πάλι στους δρόμους, και έτσι κάποιες αστικές κυβερνήσεις αναγκαστικά ψελλίζουν ...τον αποτροπιασμό τους.
Υπό τη λαϊκή πίεση και ενώ συνεχίζουν την πολύμορφη «στρατηγική» συνεργασία με το Ισραήλ, που ρίχνει «νερό στον μύλο» των ισραηλινών σχεδίων για καταστροφή και κατοχή της Γάζας, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία κ.ά.) και ο Καναδάς υποκριτικά εξέφρασαν τις πρώτες αντιδράσεις κατά του Ισραήλ. Η Βρετανία «πάγωσε» τη διαπραγμάτευση για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ και η ΕΕ ανακοίνωσε πως εξετάζει «πάγωμα» της συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ, δίχως να πάρει άμεσα απόφαση (λόγω αντίδρασης στενών συμμάχων του Ισραήλ όπως π.χ. η Ουγγαρία).
Υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης, η ελληνική κυβέρνηση που έχει αυτόν τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «ξεπλένει» συστηματικά το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, αναγκάστηκε την Παρασκευή να προωθήσει σχέδιο απόφασης στα Ηνωμένα Εθνη για τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων κατά των 2,3 εκατ. αμάχων της Γάζας και σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η πρόταση τελικά υποστηρίχτηκε συνολικά από 80 χώρες - μέλη του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Μήνυμα αλληλεγγύης από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ
Το μήνυμα αναφέρει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει το νέο επεισόδιο αυταρχισμού ενάντια στον Αϊμάν Οντέχ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Μετώπου Χαντάς, στο οποίο συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ. Αυτήν τη φορά ο Αϊμάν Οντέχ, που έχει δεχτεί και στο παρελθόν βίαιες επιθέσεις, απομακρύνθηκε βίαια από το βήμα της Κνεσέτ επειδή κατήγγειλε τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης και τον λιμό που έχει προκαλέσει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές του Ισραήλ και στους άλλους αγωνιστές που σε συνθήκες σκληρής καταστολής παλεύουν στο πλάι του Παλαιστινιακού λαού για το δικαίωμα να αποκτήσει τη δική του πατρίδα».
Μιλώντας στην Κνεσέτ ο Αϊμάν Οντέχ κατήγγειλε τα εγκλήματα που γίνονται στη Γάζα. «Επειτα από ενάμιση χρόνο πολέμου έχετε σκοτώσει 19.000 παιδιά, 53.000 κατοίκους, καταστρέψατε όλα τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία», είπε και τότε τα μέλη της ασφάλειας της Βουλής μπήκαν στην αίθουσα, ανέβηκαν στο βήμα και τον απομάκρυναν βίαια.
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη 28 Μάη, στις 8 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση που οργανώνει την Τετάρτη 28 Μάη απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για το συνέδριο με την ισραηλινή πρεσβεία και συντονιστή το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) για λογαριασμό των εφοπλιστών και βιομηχάνων, σε μια περίοδο που οι Ισραηλινοί μακελάρηδες έχουν πνίξει στο αίμα τη Λωρίδα της Γάζας και καταδικάζουν στην πείνα τον Παλαιστινιακό λαό. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 8 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.
Στο κάλεσμά του το ΕΚΠ τονίζει πως με αφορμή το συνέδριο «αποδεικνύεται ότι η ντροπιαστική στάση της κυβέρνησης στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού έχει από πίσω της μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στρατηγικούς στόχους της ελληνικής αστικής τάξης. Η προσπάθεια ξεπλύματος των αποτρόπαιων εγκλημάτων φαίνεται πως είναι προαπαιτούμενο για τις συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών για τις μπίζνες προς όφελος του κεφαλαίου.
Αποτελεί πρόκληση στο συγκεκριμένο συνέδριο και η παρουσία υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, που δείχνει ότι γράφει "στα παλιά της τα παπούτσια" το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, καταδικάζοντας τον πόλεμο στην περιοχή. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ξανά χιλιάδες σε όλη τη χώρα βρίσκονται στον δρόμο, πλάι στον αγώνα που δίνει ο λαός της Παλαιστίνης.
Οι εργαζόμενοι του Πειραιά από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον επί δεκαετίες δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης. Οργανώσαμε με κάθε τρόπο την πάλη μέσα από τα σωματεία μας, ώστε να αποτρέψουμε την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτό το μακελειό. Μπλοκάραμε τη φόρτωση και μεταφορά σφαιρών που προορίζονταν για τα κορμιά των Παλαιστινίων. Αποτρέψαμε τον ελλιμενισμό πλοίων φορτωμένων με πολεμικό υλικό. Βροντοφωνάξαμε να μην εμπλακεί καμία ελληνική φρεγάτα στη σφαγή που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι εργαζόμενοι ξέρουμε από πρώτο χέρι πώς παράγεται όλος αυτός ο πλούτος. Μέσα από το ξεζούμισμά μας, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απλήρωτη εργασία μας, την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, την υπερεργασία, και όλα αυτά για τα κέρδη των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου.
Δεν ανεχόμαστε να μας περνάνε για ιθαγενείς και να μοιράζουν καθρεφτάκια. Η όποια οικονομική ή άλλη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, μέσα σε συνθήκες μετατροπής της οικονομίας σε πολεμική, για την προετοιμασία μιας γενικευμένης πολεμικής εμπλοκής, γίνεται για την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Για το ποιος θα ελέγχει την επόμενη μέρα τους διαδρόμους μεταφοράς Εμπορίου και Ενέργειας. Αυτή η "ανάπτυξη" γίνεται πάνω στα κορμιά εκατομμυρίων εργαζομένων, αλλά και στα άψυχα κορμιά χιλιάδων παιδιών και αμάχων στη Γάζα.
Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση, που διοργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με την ισραηλινή πρεσβεία, ξεπλένοντας τη σφαγή και τη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη. Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Παλεύουμε για το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού. Απαιτούμε: Καμία οικονομική, πολιτική, στρατιωτική συνεργασία και στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη επιχείρηση που στόχο έχει την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας. Αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ».
Απαίτησαν να αντικατασταθεί το φορτίο με τρόφιμα για τη Γάζα