ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Kατάρριψη αμερικανικού αεροσκάφους

 

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Η ιρακινή αεράμυνα κατέρριψε άλλο ένα εχθρικό αεροσκάφος» αναγγέλλουν, θριαμβευτικά χτες, τα περισσότερα ιρακινά ειδησεογραφικά έντυπα, επικαλούμενα ανώτατους αξιωματούχους του ιρακινού στρατού. Επισήμως, πάντως, η ιρακινή ηγεσία δε σχολίασε καθόλου την είδηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βαγδάτη πανηγυρίζει για την κατάρριψη κάποιου αμερικανικού αεροσκάφους, ισχυρισμοί που σταθερά απορρίπτονται από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Για το περιστατικό της Κυριακής, η διοίκηση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, που βρίσκεται σταθερά στον Περσικό Κόλπο τα τελευταία χρόνια και εδράζει στο Μπαχρέιν, αναφέρει σε λακωνική ανακοίνωσή της, ότι «πράγματι κατέπεσε ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου "S-3B" αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροπλανοφόρο "John F. Kennedy" για άγνωστες αιτίες, οι οποίες ερευνιούνται ακόμη», υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάρριψης του αεροσκάφους. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι σκοτώθηκαν και οι δύο Αμερικανοί χειριστές.

Ενώ η είδηση αυτή έβλεπε το φως της δημοσιότητας, στις ΗΠΑ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις φήμες περί βαθιάς δυσαρέσκειας της στρατιωτικής ηγεσίας, και ιδιαίτερα του Ναυτικού και της Αεροπορίας, για την παρατεταμένη παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στον Περσικό Κόλπο, αν και επισήμως διαψεύδονται κατηγορηματικά από το Πεντάγωνο. «Λάδι στη φωτιά» αυτών των δημοσιευμάτων ρίχνει πρόσφατο άρθρο της «Boston Globe», το οποίο υποστηρίζει ότι πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για την ασφάλεια των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στον Κόλπο, καθώς, όπως εκτιμούν, είναι σε ένα «σιωπηλό» πόλεμο χωρίς σταματημό από το 1991.

Οπως τονίζεται, οι Αμερικανοί στρατιώτες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με την ιρακινή αεράμυνα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μετά από κάποιους μήνες συμπτώματα κόπωσης εξαιτίας της διαρκούς υπερέντασης, ενώ ανάλογα «συμπτώματα» παρουσιάζονται και στα αεροσκάφη, τα οποία βρίσκονται, σχεδόν ακατάπαυστα, σε ετοιμότητα. Καταλήγοντας, τονίζεται στο άρθρο ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έχουν ρίξει περισσότερες από 1.000 βόμβες κατά ιρακινών στόχων, ενώ μόνο τα αμερικανικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει 6.000 εξόδους για να φέρουν σε πέρας την, αξίας 1 δισεκατομμυρίου ετησίως, αμερικανική επιχείρηση στην περιοχή.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Aδιέξοδο για την ισραηλινή αποχώρηση παρά την άφιξη Ρος

 

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Aπό τη συνάντηση του Ν.Ρος με τον Ν.Λεβί

Associated Press

Aπό τη συνάντηση του Ν.Ρος με τον Ν.Λεβί
Αντί να ελαχιστοποιείται, εντείνεται η αντιπαράθεση Ισραηλινών και Παλαιστινίων με αφορμή την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από ποσοστό των εδαφών της Δυτικής Οχθης, παρά την άφιξη στην περιοχή του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον Ντένις Ρος, ο οποίος είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους και των δύο πλευρών.

Σε αδιέξοδο κατέληξαν, τελικά, και οι χτεσινές διαπραγματεύσεις, τις οποίες διεξήγαγε με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ο Αμερικανός απεσταλμένος προκειμένου οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στους χάρτες της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων και να υλοποιηθεί η δεύτερη φάση της απομάκρυνσης του ισραηλινού στρατού, έστω και με καθυστέρηση, όπως προβλέπει η συμφωνία του Σαρμ ελ Σέιχ, που υπογράφτηκε το Σεπτέμβρη. Ο Ντένις Ρος συναντήθηκε, τη Δευτέρα το βράδυ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ενώ, χτες, είχε χωριστές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ, τον Ισραηλινό ομόλογό του Οντέντ Εράν και τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί. Εντούτοις, οι προσπάθειές του, τόσο για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης όσο και για απεμπλοκή των συνομιλιών και υλοποίηση της δεύτερης φάσης της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού, απέτυχαν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή επιμένει στην απόρριψη των χαρτών αποχώρησης που πρότεινε η ισραηλινή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι προτεινόμενες περιοχές είναι σχεδόν έρημες και δε συντελούν στη σύνδεση των, ήδη, αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών και ζήτησε από το Ισραήλ να παραδώσει 3 άλλες περιοχές, ανάλογου μεγέθους, που αποτελούν τα προάστια της Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τις προτάσεις της, τονίζοντας ότι μόνο η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αρμόδια να επιλέγει τα εδάφη από τα οποία θα αποχωρήσει και δεν τίθεται θέμα παρέμβασης των Παλαιστινίων.

Αν και ο Ντένις Ρος μετέβη στην περιοχή για να «ενημερωθεί» για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τον τρίτο και τελευταίο γύρο συνομιλιών της ισραηλινο-παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας», βρέθηκε, τελικά, στο επίκεντρο της νέας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Ντ. Ρος απέφυγε να αποσαφηνίσει τη θέση της Ουάσιγκτον και αρκέστηκε να δηλώσει ότι η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού θα πραγματοποιηθεί. Ισως η ουσία της νέας αυτής αντιπαράθεσης δεν είναι άλλη από αυτήν που αναδεικνύεται από δήλωση του Παλαιστίνιου ακαδημαϊκού, Γκασάμ Κχατίμπ, ο οποίος υπογράμμισε ότι στο κείμενο της συμφωνίας του Σαρμ ελ Σέιχ δε διευκρινίζεται με ποιόν τρόπο επιλέγονται τα εδάφη της αποχώρησης, με αποτέλεσμα η κάθε πλευρά να μπορεί να ερμηνεύει όπως επιθυμεί την απόφαση αυτή.

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ «EGYPT AIR»
Στα χέρια του FBI...

 

ΝΙΟΥΠΟΡΤ.-

Αραγε η ανάγνωση των δεδομένων του δεύτερου «μαύρου κουτιού» μπορεί να σπάσει το τείχος της σιωπής και της αμφιβολίας που έχουν γεννήσει τα ερωτηματικά για την πτώση και τη συντριβή του μοιραίου «Μπόινγκ 767», στις 31 του Οκτώβρη στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού; Ισως... Και αυτό το ίσως θα το διερευνήσει πια το FBI.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το Λευκό Οίκο στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον, το FBI αναλαμβάνει πλέον και επισήμως την έρευνα για τη διαλεύκανση της συντριβής του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση «990», Λος Αντζελες-Νέα Υόρκη-Κάιρο. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, το «Το NTSB ερευνά την περίπτωση ατυχήματος, ενώ το FBI κάτι άλλο...», αφήνοντας ερωτηματικά να αιωρούνται για το τι πραγματικά μπορεί να κρύβει αυτή η μοναδική φράση «κάτι άλλο».

Σύμφωνα πάντως με το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η ερευνητική ομάδα των ειδικών της Αεροπορίας, το NTSB, μετά από το συγχρονισμό των δεδομένων του δεύτερου «μαύρου κουτιού», που έχει ηχογραφήσει τις συνομιλίες στο πιλοτήριο, με τα δεδομένα του πρώτου «μαύρου κουτιού», που περιέχει όλα τα τεχνικά στοιχεία της πτήσης που έχουν καταγραφεί από 52 διαφορετικά όργανα του μοιραίου αεροσκάφους, κατέληξαν σε ένα πρώτο συμπέρασμα που ως αίτιο της πτώσης θεωρείται η απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου ελάχιστα μετά την ενεργοποίηση από την απογείωση από το αεροδρόμιο «Τζ. Φ.Κένεντι» της Νέας Υόρκης.

Συνεπώς, αφού μία τεχνική βλάβη έχει αποκλειστεί, τότε κάποιο ανθρώπινο χέρι το έκανε, δηλαδή πρόκειται για μία εγκληματική ενέργεια. Για την ακρίβεια, το ΑΠ μεταδίδει ότι οι ερευνητές άκουσαν κάποιον από τη θέση του δεύτερου πιλότου λίγο πριν την απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου, που οδήγησε στην πτώση και τη συντριβή, να λέει μία προσευχή! Πάντως, παρότι τα συγκεκριμένα λόγια που έχουν καταγραφεί χαρακτηρίστηκαν ως προσευχή, αυτό απαραίτητα δε σημαίνει ότι συνδέεται με την τραγωδία. Εξάλλου, η αναφορά στα θεία είναι σύνηθες στην καθημερινή επικοινωνία όλων των λαών που κατοικούν σε μουσουλμανικές χώρες. Ομως τα ερωτηματικά που υπάρχουν σχετίζονται με το ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποιος καθόταν στη θέση του συγκυβερνήτη που χειρίζεται όλα τα όργανα του αεροσκάφους μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης... Αυτό πιθανά είναι το ερώτημα ή κάλλιστα ο γρίφος που θα πρέπει να επιλυθεί από το FBI. Παρ' όλα αυτά, ένας ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι ότι ακόμη «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση».

BOΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προσωρινή άρση του αδιεξόδου

 

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Τέλος καλό όλα καλά; Το μέλλον θα δείξει... και φυσικά η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Ωλστερ που έχει κολλήσει εδώ και μήνες. Πάντως, κάποιο βήμα έγινε χτες, καθώς οι δύο κύριες «αντίπαλες δυνάμεις» κατάφεραν να τα βρουν. Ο λόγος για το φιλοβρετανικό Κόμμα, τους Ενωτικούς Προτεστάντες (UUP) του Ντέιβιντ Τριμπλ, που αποδέχεται τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στην τοπική κυβέρνηση, οπότε αναμένεται εντός των ημερών να σχηματιστεί η πρώτη πολυκομματική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κομμάτων που εκδόθηκαν χτες, οι δύο αντιμαχόμενοι φαίνεται να κάνουν από ένα βήμα για να συναντηθούν κάπου στη μέση. Ωστόσο, αυτό που έγινε ήταν ότι ο Ντέιβιντ Τριμπλ, αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Προτεσταντών και ένας εκ των βραβευμένων με το Νόμπελ Ειρήνης το 1998, έριξε το μπαλάκι στην πλευρά του Σιν Φέιν, πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), αναμένοντας ότι η πολυκομματική κυβέρνηση θα σχηματιστεί όταν ο ΙΡΑ θα αρχίσει να συναντάται με τους παρατηρητές του αφοπλισμού και αρχίσει όντως τη διαδικασία της παράδοσης των όπλων του.

Από την άλλη πλευρά, το Σιν Φέιν, απάντησε δηλώνοντας ότι «αντιτίθεται πλήρως σε οποιονδήποτε που κάνει χρήση βίας ή απειλεί να κάνει χρήση βίας για την επίτευξη πολιτικών στόχων], ενώ καταλήγει ανοιχτά αποδεχόμενο την πρόκληση-πρόσκληση του UUΡότι «πλέον εισερχόμαστε στο τελευταίο στάδιο για την επίλυση της σύγκρουσης».

Πάντως, όσες παραχωρήσεις και να κάνει το Σιν Φέιν, η μία και μοναδική λύση θα δοθεί από το UUΡ, καθώς στις 27 του Νοέμβρη η ευρεία Σύνοδος των 850 στελεχών του καλείται να εγκρίνει τη στάση του Τριμπλ, μία μάχη που αναμένεται να δώσει ο ηγέτης τους αλλά ακόμη η έκβασή της θεωρείται αμφίβολη.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Και ανεξάρτητο Ατσέι μετά το καλοκαίρι;

 

ΤΟΚΙΟ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Η χτεσινή επίσκεψη του Ινδονήσιου Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ στην Ιαπωνία επιφύλασσε μία είδηση που ίσως στο κοντινό μέλλον κάνει τη χώρα του...«μικρότερη». Οπως είπε ο Πρόεδρος Αμπ. Ουαχίντ, έως την αρχή του θέρους θα έχει διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της πολυτάραχης και πετρελαιοφόρας επαρχίας Ατσέι...

Ο Αμπ. Ουαχίντ, τόνισε ακόμη πως προτίθεται να συναινέσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Ατσέι έξι μήνες μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης στην περιοχή, πράγμα που θα απαιτήσει, κατά τις προβλέψεις του, «περίπου έναν μήνα». Τέλος, κατέληξε, σημειώνοντας σιβυλλικά, πως η απόφαση για το πλαίσιο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας «θα πρέπει να αφεθεί στον ίδιο το λαό», μόνο που δε διευκρίνισε εάν εννοούσε το «λαό όλης της χώρας» ή το λαό της επιθυμούμενης σφόδρα να πάρει το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης επαρχίας Ατσέι...

Τζακάρτα καλεί Ουάσιγκτον για «συμβουλές συνοχής» της χώρας...

Την ειδική βοήθεια των ΗΠΑ προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή της εδαφικής ακεραιότητας της Ινδονησίας θα αναζητήσει η κυβέρνηση της χώρας, επιμένουν χτεσινά δημοσιεύματα του ινδονησιακού Τύπου.

Σε άρθρο της η καθημερινή εφημερίδας «Ινδονήσιος Παρατηρητής» επικαλείται και σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Αλγουί Σιχάμπ, σύμφωνα με τον οποίο η Τζακάρτα «καλωσορίζει οποιαδήποτε βοήθεια θα μπορούσαν να τους παρέχουν οι ΗΠΑ προκειμένου να διατηρηθεί η Ινδονησία ενωμένη». Ο Αλγ. Σιχάμπ, στο ίδιο άρθρο, επιβεβαιώνει τα ανωτέρω σημειώνοντας πως η Αμερικανίδα ομόλογός του, Μαντλίν Ολμπράιτ, έχει ήδη λάβει σχετική «πρωτοβουλία» με την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα συμβουλεύσουν την ινδονησιακή κυβέρνηση όσον αφορά στην αντιμετώπιση κινημάτων ανεξαρτησίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ