ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ταξίματα από τον Κλίντον, ενώ οι Τούρκοι μετρούν τις πληγές τους...

 

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

H απελπισία βρίσκεται παντού

Associated Press

H απελπισία βρίσκεται παντού
Οι νεκροί από το φονικό σεισμό 7,2 Ρίχτερ της Παρασκευής έφτασαν χτες τους 547 και οι τραυματίες τους 3.299, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συναντούσε επιζώντες του σεισμού του Αυγούστου, υποσχόμενος 1 δισ. δολάρια σε δάνεια προς την Τουρκία.

Ο Κλίντον επισκέφθηκε ένα στρατόπεδο στην Ντογκουκίσλα, το οποίο δημιούργησαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες που είχαν μεταβεί στην περιοχή τον Αύγουστο και στεγάζει 6.000 ανθρώπων.

Τουλάχιστον 600.000 έμειναν άστεγοι στις πληγείσες περιοχές τον Αύγουστο.

«Θα αυξηθεί» ο αριθμός των θυμάτων

Πιστεύεται πως ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγαλύτερος από το μέχρι στιγμής, δεδομένου πως εκατοντάδες είναι αγνοούμενοι. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες, αλλά οι ελπίδες «σβήνουν γρήγορα», σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων από την περιοχή. Θεωρείται βέβαιο ότι πολλές οικογένειες έθαψαν γρήγορα τους νεκρούς τους, καθώς αυτό επιβάλλει η μουσουλμανική παράδοση, πράγμα που θα αφήσει πολλά κενά στον απολογισμό των θυμάτων.

Παράλληλα, φόβοι για ένα νέο σεισμό συνεχίζουν να ανησυχούν τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης - όπου αυτή τη βδομάδα γίνεται η σύνοδος του ΟΑΣΕ. Οι σεισμολόγοι μοιάζουν να συμφωνούν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ότι ένας «μεγάλος σεισμός» θα πλήξει την πόλη, αλλά διαφωνούν ως προς το χρόνο που θα συμβεί. Είναι χαρακτηριστικό το ότι, όπως ανέφερε το χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Milliyet», ο υπουργός Εσωτερικών Σαντετίν Ταντάν, συγκάλεσε σύσκεψη για αυτό ακριβώς - ένα μελλοντικό σεισμό - στην οποία συζητήθηκαν μέτρα για την αποφυγή μεγάλων ζημιών. Ολα τα κτίρια στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να επιθεωρηθούν, είπε ο υπουργός, και όσα κριθούν ακατάλληλα «να κατεδαφιστούν» (πράγμα όχι και τόσο εύκολο όσο ακούγεται: τα περισσότερα από τα ακατάλληλα κτίρια ανήκουν στη φτωχολογιά της πόλης, που δεν έχει «πού την κεφαλήν κλίνη»...). Ολα τα σχολεία και τα νοσοκομεία, είπε ο υπουργός, πρέπει να έχουν μόνον δύο ορόφους.

Σωστικές προσπάθειες

Τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες και σωστικά συνεργεία από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αλγερία, την Αρμενία, τη Ρωσία, το Ισραήλ και τη Σουηδία συνδράμουν τις αρχές στην επιχείρηση ανάσυρσης επιζώντων. Πάνω από 720 κτίρια υπολογίζεται πως έχουν καταρρεύσει, ενώ ο αριθμός αυτών που υπέστησαν ζημιές είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερος.

Ο υπουργός Μεταφορών Ενίς Οκσούζ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για το κόστος του σεισμού - είχε μιλήσει για 10 δισ. δολάρια - και χτες έκανε λόγο για 12 δισ. δολάρια.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Συμφωνήθηκε «παράρτημα» της Συνθήκης Ντέιτον

 

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Σε ένα νέο αμερικανικής έμπνευσης και παρότρυνσης «παράρτημα» της Συνθήκης Ντέιτον (1995) για τη Βοσνία συμφώνησαν χτες οι ηγέτες της τριμελούς προεδρίας της χώρας, παραμονή της πρώτης κοινής τους εμφάνισης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω και απ' αυτή τη συμπληρωματική «διακήρυξη» της Συνθήκης του Ντέιτον δεν είναι άλλος από τον σημερινό πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο ίδιος μάλιστα ήταν που δήλωσε χτες πως πολλά από τα σημαντικά σημεία της κοινής διακήρυξης της βοσνιακής προεδρίας ήταν αποτέλεσμα «μερικών και αμοιβαίων υποχωρήσεων των τριών προέδρων στη διάρκεια των έντονων συνεχών εξάωρων διαπραγματεύσεων» που έγιναν την περασμένη Κυριακή στο Σαράγεβο.

Να τι περιλαμβάνει η διακήρυξη, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μετέδωσε σχετικά το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες»:

- Δημιουργείται κοινό σώμα μεθοριακών περιπολιών.

- Θεσπίζεται κοινό διαβατήριο για όλους τους πολίτες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

- Δίνεται πλήρης χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπουργείων.

- Δίνεται πρώτη προτεραιότητα στην επιστροφή των προσφύγων.

Επιπλέον, η διακήρυξη που υπεγράφη από τον μουσουλμάνο Πρόεδρο, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, τον Κροάτη Πρόεδρο, Αντε Ζέλαβιτς, τον Σερβοβόσνιο Πρόεδρο, Ζίβκο Ράντισιτς, αναφέρει πως και οι τρεις (που συγκροτούν την τριμελή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) δεσμεύονται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διαφανή λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την ίδρυση κοινής στρατιωτικής μονάδας με σκοπό τη συμμετοχή του σώματος σε μελλοντικές ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

Η κοινή διακήρυξη της τριμελούς βοσνιακής προεδρίας έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον ύπατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Βοσνία, Βούλφγκανγ Πέτριτς, που δήλωσε πως «τέτοιο πνεύμα συνεργασίας είναι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον της χώρας».

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, από την πλευρά του, κάλεσε τους τρεις προέδρους να μη μείνουν μόνο στα λόγια, αλλά να υλοποιήσουν και πρακτικά τη δέσμευσή τους για τη λήψη μέτρων που θα αφορούν στην ουσιαστική επιστροφή όλων των προσφύγων και στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο ίδιος κατέληξε χαρακτηριστικά λέγοντας πως «τώρα η μάχη πρέπει να δοθεί κατά των δολοφόνων, των φασιστών, των ρατσιστών, των απατεώνων και των εθνικιστών»!

Και ενώ όλα αυτά διαδραματίζονταν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το ίδιο 24ωρο, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρμπινγ, έκανε μίνι περιοδεία στο Σαράγεβο προκειμένου να συζητήσει την «πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας» και να συναντηθεί με τους Γερμανούς στρατιώτες που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ. Ο Γερμανός υπουργός επρόκειτο να συναντηθεί με στελέχη της ομοσπονδιακής βοσνιακής κυβέρνησης, τους υπουργούς Αμυνας των τριών εθνικών κοινοτήτων, τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Βοσνία, Ζακ Κλάιν και τον διοικητή της ΝΑΤΟικής πολυεθνικής στρατιάς (δύναμης περίπου 31.000 ατόμων) στη Βοσνία, Αμερικανό στρατηγό Ρόναλντ Ανταμς.

Τη «δύναμη του κακού» στη Σρεμπένιτσα «ανακάλυψε» ο Ανάν...

Σε ειδική έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τον πόλεμο στη Βοσνία, ο Κόφι Ανάν επικρίνει... τα Ηνωμένα Εθνη πως απέτυχαν να εμποδίσουν τις σφαγές χιλιάδων μουσουλμάνων στην πόλη Σρεμπένιτσα εξαιτίας «λαθών, κακής κρίσης και μίας ανικανότητας να αναγνωριστεί το μέγεθος του κακού που αντιμετωπίζαμε»... Συγκεκριμένα, ο Κόφι Ανάν, υποστηρίζει σ' αυτή του την έκθεση, πως αν και τα Ηνωμένα Εθνη συμπεριφέρθηκαν ισότιμα σε Σέρβους και μουσουλμάνους, θα έπρεπε να είχαν κάνει την «ηθική κρίση» πως η «εκστρατεία των Σέρβων εθνικής εκκαθάρισης στη Σρεμπένιτσα ήταν κακή». Τέλος, ο Κόφι Ανάν, θεωρεί ως «ρίζα» της αποτυχίας του ΟΗΕ στον πόλεμο της Βοσνίας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού να «ανταποκριθεί στον πόλεμο με την επιβολή εμπάργκο όπλων, τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και αποστολής ειρηνευτικής δύναμης». Ετσι, κατά τον Κόφι Ανάν, τότε το «εμπάργκο όπλων είχε ενισχύσει τους Σέρβους, δίνοντάς τους μία αξιόλογη στρατιωτική κυριαρχία, αποστερώντας έτσι τη Βοσνία από το δικαίωμα της αυτοάμυνας».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ζητούνται «δωρητές» για την ανοικοδόμηση

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

«Ουσιαστική χρηματοδότηση» από διεθνείς δωρητές για την ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε χτες πως αναζητεί ο ύπατος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Μπερνάρ Κουσνέρ, αναφερόμενος στη διεθνή σύσκεψη που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μετά από συνάντησή του με το λεγόμενο «Μεταβατικό Συμβούλιο» του Κοσσυφοπεδίου, ο Μπ. Κουσνέρ δήλωσε συγκεκριμένα πως ο προϋπολογισμός χρηματοδότησης της πολιτικής διακυβέρνησης της σερβικής επαρχίας είναι τώρα «στα χέρια του ΟΗΕ», επειδή «τώρα χρειαζόμαστε άμεσα μισθούς για να πληρώσουμε τους εργαζόμενους». Στις τοπικές δημοτικές υπηρεσίες της επαρχίας εργάζονται τους τελευταίους λίγους μήνες δικαστές, δάσκαλοι και άλλες ειδικότητες εργαζομένων, οι οποίοι έως σήμερα πληρώνονται με συμβολικά ποσά και όχι κανονικούς μισθούς εξαιτίας της έλλειψης κεφαλαίων. Ο Μπ. Κουσνέρ διευκρίνισε ότι αυτό το φλέγον ζήτημα - της έλλειψης χρημάτων - θα θέσει σήμερα στις Βρυξέλλες στη διάσκεψη διεθνών δωρητών για το Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε πως αυτή η προσπάθεια δε θα είναι εύκολη μιας, που όπως διευκρίνισε, «οι δωρητές είναι απρόθυμοι να δωρίσουν χρήματα για τους προϋπολογισμούς της ερχόμενης διετίας, εξαιτίας της επίμονης βίας στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία εντούτης θα μπορούσε να περιοριστεί εάν βελτιωνόταν η οικονομική κατάσταση των πολιτών»...

Αντιδρά ο σερβικός Τύπος για το ταξίδι Κλίντον στο Κόσσοβο

«Η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ την ερχόμενη βδομάδα στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας μας και ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές Κοσσοβάρους Αλβανούς της επαρχίας»... Με αυτές τις γραμμές, η φιλοκυβερνητική σερβική εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» συμπύκνωνε τους εύλογους προβληματισμούς που σηματοδοτεί η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Πρίστινα, μιας που αυτή ετοιμάστηκε δίχως την παραμικρή ενημέρωση των γιουγκοσλαβικών αρχών, μιας που υποτίθεται πως το Κοσσυφοπέδιο (σύμφωνα και με απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ) ανήκει στην εδαφική κυριαρχία της Σερβίας. Σε άλλο σημείο του χτεσινού άρθρου της «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» επισημαίνεται πως «Ο Κλίντον συμπεριφέρεται όμοια με αρκετούς άλλους ξένους πολιτικούς που μετέβησαν στο Κοσσυφοπέδιο δίχως την άδεια ή εν αγνοία του Βελιγραδίου... Κάθε τέτοια επίσκεψη δίνει μεγάλη ενθάρρυνση σε Αλβανούς εξτρεμιστές του Κοσσυφοπεδίου». Και το συμπέρασμα της ίδιας εφημερίδας καταλήγει στο γεγονός πως οι «διεθνείς δυνάμεις δεν κάνουν τίποτε για να αποτρέψουν την τρομοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ