Τετάρτη 17 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Aδιέξοδο για την ισραηλινή αποχώρηση παρά την άφιξη Ρος

 

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Aπό τη συνάντηση του Ν.Ρος με τον Ν.Λεβί

Associated Press

Aπό τη συνάντηση του Ν.Ρος με τον Ν.Λεβί
Αντί να ελαχιστοποιείται, εντείνεται η αντιπαράθεση Ισραηλινών και Παλαιστινίων με αφορμή την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από ποσοστό των εδαφών της Δυτικής Οχθης, παρά την άφιξη στην περιοχή του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον Ντένις Ρος, ο οποίος είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους και των δύο πλευρών.

Σε αδιέξοδο κατέληξαν, τελικά, και οι χτεσινές διαπραγματεύσεις, τις οποίες διεξήγαγε με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ο Αμερικανός απεσταλμένος προκειμένου οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στους χάρτες της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων και να υλοποιηθεί η δεύτερη φάση της απομάκρυνσης του ισραηλινού στρατού, έστω και με καθυστέρηση, όπως προβλέπει η συμφωνία του Σαρμ ελ Σέιχ, που υπογράφτηκε το Σεπτέμβρη. Ο Ντένις Ρος συναντήθηκε, τη Δευτέρα το βράδυ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ενώ, χτες, είχε χωριστές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ, τον Ισραηλινό ομόλογό του Οντέντ Εράν και τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί. Εντούτοις, οι προσπάθειές του, τόσο για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης όσο και για απεμπλοκή των συνομιλιών και υλοποίηση της δεύτερης φάσης της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού, απέτυχαν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή επιμένει στην απόρριψη των χαρτών αποχώρησης που πρότεινε η ισραηλινή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι προτεινόμενες περιοχές είναι σχεδόν έρημες και δε συντελούν στη σύνδεση των, ήδη, αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών και ζήτησε από το Ισραήλ να παραδώσει 3 άλλες περιοχές, ανάλογου μεγέθους, που αποτελούν τα προάστια της Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τις προτάσεις της, τονίζοντας ότι μόνο η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αρμόδια να επιλέγει τα εδάφη από τα οποία θα αποχωρήσει και δεν τίθεται θέμα παρέμβασης των Παλαιστινίων.

Αν και ο Ντένις Ρος μετέβη στην περιοχή για να «ενημερωθεί» για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τον τρίτο και τελευταίο γύρο συνομιλιών της ισραηλινο-παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας», βρέθηκε, τελικά, στο επίκεντρο της νέας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Ντ. Ρος απέφυγε να αποσαφηνίσει τη θέση της Ουάσιγκτον και αρκέστηκε να δηλώσει ότι η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού θα πραγματοποιηθεί. Ισως η ουσία της νέας αυτής αντιπαράθεσης δεν είναι άλλη από αυτήν που αναδεικνύεται από δήλωση του Παλαιστίνιου ακαδημαϊκού, Γκασάμ Κχατίμπ, ο οποίος υπογράμμισε ότι στο κείμενο της συμφωνίας του Σαρμ ελ Σέιχ δε διευκρινίζεται με ποιόν τρόπο επιλέγονται τα εδάφη της αποχώρησης, με αποτέλεσμα η κάθε πλευρά να μπορεί να ερμηνεύει όπως επιθυμεί την απόφαση αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ