Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Απρίλη 1999

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"
Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τον πόλεμο

Η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή ήδη από τον Ιούνη του 1998 κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όχι μόνο κάτω από την απόφαση για την έναρξη βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και κάτω από την απόφαση για έναρξη Χερσαίων Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, με την άμεση εμπλοκή της χώρας μας!

Η Ελλάδα έχει χωθεί για τα καλά στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. H ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις. Και δεν αρκείται στο να παραχωρεί "γην και ύδωρ" στους ΝΑΤΟικούς, παραδίδοντας προς ιδίαν χρήση το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιό της και τον οδικό άξονα της συμπρωτεύουσας με τα Σκόπια, για τη μεταφορά στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας των μισθοφόρων του θανάτου.

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα μια σειρά υπομνημάτων και "ενημερωτικών σημειωμάτων" που ανταλλάχτηκαν στο πλαίσιο της "εσωτερικής αλληλογραφίας" μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων υπουργείων. Ο "Ρ" αποκαλύπτει στοιχεία, τα οποία τέθηκαν υπόψη κορυφαίων Ελλήνων υπουργών, αρκετούς μήνες πριν ξεσπάσουν οι βομβαρδισμοί και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη είναι "χωμένη μέχρι το λαιμό" στη βρωμιά αυτού του πολέμου.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία:

  • Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλωμένη την πρόθεσή της για επιχειρησιακή εμπλοκή στη γιουγκοσλαβική κρίση, με χερσαία τμήματα και ειδικότερα με τάγμα Ελλήνων στρατιωτών.
  • Η κυβέρνηση έχει συνυπογράψει όχι μόνο τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αλλά και τη χερσαία επίθεση, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής ΝΑΤΟικής επιχείρησης.
  • Η χερσαία επιχείρηση δεν είναι άλλη από αυτή που ήδη εδώ και καιρό λαμβάνει χώρα από το έδαφος της Ελλάδας, με τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προς το Κοσσυφοπέδιο.
  • Η κυβέρνηση έχει σε τέτοιο βαθμό εμπλέξει τη χώρα στη ΝΑΤΟική θηριωδία, ώστε το ελληνικό έδαφος να αποτελεί το κέντρο της "Διοικητικής Μέριμνας" του πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα διατηρεί σε ετοιμότητα τη στρατιωτική βάση στο Λιτόχωρο, τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, το λιμάνι του Βόλου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικές ανάγκες.

ΣΕΛ.  /PARA>

"Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε... "

Πρωτακούστηκε προχτές, στη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία της πλατείας Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Μιλάμε, για το σύνθημα: "Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε"! Και το σημειώνουμε, όχι μόνο ή κυρίως επειδή είναι καινούριο, αλλά γιατί μέσα σε λίγες λέξεις περιέχει και σαλπίζει το μοναδικό ουσιαστικά δρόμο υπεράσπισης της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής. Γιατί, φωνάζει τη μεγάλη αλήθεια, ότι τίποτε δεν έχουν να χωρίσουν οι λαοί μεταξύ τους, ενώ, από την άλλη, ένας και μοναδικός είναι ο πραγματικός τους εχθρός, ο ιμπεριαλισμός και οι πολύμορφες επεμβάσεις του, οι όποιοι εγχώριοι υπηρέτες και απολογητές του. Γιατί, τέλος, μας θυμίζει το σάλπισμα του Ρήγα Φεραίου. Διακόσια και πλέον χρόνια, από τότε, οι λαοί των Βαλκανίων καλούνται και πάλι, να υπερασπίσουν ενωμένοι τις μεγαλύτερες ανθρώπινες αξίες και αγαθά: την ειρήνη και το δικαίωμά τους, να αποφασίζουν αυτοί οι ίδιοι, για το σήμερα και το αύριο των χωρών τους.



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Συγκροτήθηκε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η πανελλαδική σύσκεψη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τη συμμετοχή 1.500 εκλεγμένων συνδικαλιστών από όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς και 300 συνδικαλιστικών πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη τη χώρα. Μέσα σε αυτές τις κρίσιμες από κάθε άποψη συνθήκες, άρχισε να καρποφορεί η προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων για την ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Στις εισηγήσεις αναλύθηκε "τι είναι και τι θέλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.)", όπως ονομάστηκε η κίνηση αυτή, συνδικάτων και συνδικαλιστών. Ολόκληρη η κεντρική εισήγηση, καθώς και ρεπορτάζ από τις εργασίες στο σημερινό "Ρ".


ΣΕΛ.  11  -  13
ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΘΗΝΑ - ΚΡΗΤΗ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ολοι στο Σύνταγμα στις 6 το απόγευμα!
  • Δεκάδες μαζικοί φορείς και οργανώσεις καλούν το λαό και τη νεολαία τηςΑθήνας και του Πειραιά στο παναττικό συλλαλητήριο, σήμερα στο Σύνταγμα, στις 6 το απόγευμα.
  • Σε περικύκλωση του στρατοπέδου "Σχοινά", στον Τύρναβο, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι,καλούν δεκάδες φορείς, από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας.
  • Από το Δημαρχείο Χανίων, στις 3 μ.μ. σήμερα θα ξεκινήσει το παγκρήτιο συλλαλητήριο και ο αποκλεισμός, ταυτόχρονα, της αμερικανικής βάσης της Σούδας.
  • Δεκάδες μικρότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης σήμερα σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα.

ΣΕΛ.  3,    5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ