ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοι σήμερα στο Σύνταγμα
  • Στις 6 μ.μ. το μεγάλο παναττικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία που διοργανώνουν η ΕΕΔΥΕ και δεκάδες μαζικοί φορείς
  • Τη Μ. Τρίτη καθιστική διαμαρτυρία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία διοργανώνουν γυναικείες οργανώσεις

ΟΛΟΙ στον αγώνα. ΟΛΟΙ στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.Με το σύνθημα αυτό η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και δεκάδες συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις, δήμοι, κοινωνικοί και καλλιτεχνικοί φορείς, καλούν το λαό της Αττικής να συμμετάσχει μαζικά στο σημερινό παναττικό αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Η Αθήνα θα "πλημμυρίσει" αύριο ξανά από χιλιάδες διαδηλωτές της ειρήνης. Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες θα ενώσουν τις φωνές τους για να καταδικάσουν άλλη μια φορά τους αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Για να συμπαρασταθούν στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Για να σταματήσει, τώρα, ο βρώμικος πόλεμος. Για να σταματήσει κάθε διευκόλυνση και συμμετοχή της Ελλάδας.

Μετά τη συγκέντρωση και τη συναυλία στο Σύνταγμα, θα ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

"Η φωτιά του πολέμου - επισημαίνει η ΕΕΔΥΕ - άναψε και απειλεί όλα τα Βαλκάνια. Το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές είναι αυτοί που προκάλεσαν το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, είναι αυτοί που θέλουν το νέο διαμελισμό της και τη γενικότερη αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τις μειονότητες για να εξυπηρετήσουν τα βρώμικα σχέδιά τους. Είναι οι φονιάδες των λαών, που κλιμακώνουν τον πόλεμο, παρά τη λαϊκή κατακραυγή και τις αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Μπροστά στη βαρβαρότητα και στη θηριωδία του ΝΑΤΟ, ένας δρόμος υπάρχει. Ο δρόμος της αντίστασης. Ο γενικός ξεσηκωμός του λαού μας. Των λαών των Βαλκανίων. Της ανθρωπότητας ολόκληρης κατά του νέου Ράιχ του ΝΑΤΟ που την απειλεί".

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης,επισημαίνοντας: "Η ΕΕΔΔΑ συμπαραστέκεται στα θύματα του βρώμικου πολέμου. Καλούμε τον ελληνικό λαό να αντισταθεί με όλους τους τρόπους στην επίθεση των ιμπεριαλιστών και με τη συσπείρωση και δράση του να επιβάλει την ειρήνη στα Βαλκάνια".

Στο σημερινό παναττικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο καλούν και συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς: Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη (ΕΕΔΔΑ), Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας,οι Δήμοι Καισαριανής,Ταύρου,Περάματος,Βύρωνα,Πετρούπολης,η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" οι Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΓΑ,Ομοσπονδία Φαρμάκου,Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας,Ομοσπονδία Οικοδόμων,Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας,Σωματείο Εργαζομένων ΙΒΣΑ (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί), Σωματείο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας και Δέρματος,Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης,ΕΤΜΟΑ - ΥΠΕΧΩΔΕ,Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,Συνδικάτο Οικοδόμων,Συνδικάτο Ξύλου,Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων,Συνδικάτο Φαρμακεργατών,Συνδικάτο Φαρμακοϋπαλλήλων,Συνδικάτο Λιθογράφων,Σύλλογος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών,Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων,Συνδικάτο Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών,Συνδικάτο Τράπεζας ΝΑΤ WEST,Σύλλογοι Νοσηλευτών - τριών Δημοσίων Νοσοκομείων,Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας,Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καματερού - Πετρούπολης,Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιών Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας,Σύνδεσμος Ελλήνων Ηθοποιών,Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών,Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,Σύνδεσμος Ελλήνων Ηθοποιών,Σύνδεσμος διάδοσης δημοτικών χορών και τραγουδιών.

Ακόμα συμμετέχουν: Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,"Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ), Εργατικό Κέντρο Πειραιά,Αγωνιστικές Δημοτικές Κινήσεις,7 Γυναικείοι Σύλλογοι του Πειραιά,22 Εργατικά και Συνταξιουχικά Σωματεία,Παραρτήματα Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης,Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά,Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά,Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά,Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά.

Τη Μ. Τρίτη οι γυναίκες

Την απαίτησή τους να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στη γειτονική Γιουγκοσλαβία θα διατρανώσουν έξω απ' την αμερικάνικη πρεσβεία οι γυναίκες. Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί όλες τις γυναίκες της χώρας μας να συμμετάσχουν μεθαύριο, Μ. Τρίτη, στις 7 μ.μ., στην καθιστική διαμαρτυρία - που έχουν προγραμματίσει - έξω απ' την πρεσβεία του θανάτου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντιπολεμική "εφόρμηση" στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον Τύρναβο το πανθεσσαλικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και η περικύκλωση του στρατοπέδου "Σχοινά"

Αντιπολεμικός - αντιιμπεριαλιστικός συναγερμός επικρατεί στη Θεσσαλία. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι γίνεται στον Τύρναβο το μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο και αμέσως μετά η περικύκλωση του στρατοπέδου "Σχοινά",όπου εδρεύει και πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα το στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Το συλλαλητήριο, που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης των τεσσάρων θεσσαλικών νομών και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη",αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία, καθώς συμμετοχή σε αυτό έχουν δηλώσει δεκάδες εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκατοντάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων (εργατικών, επαγγελματοβιοτεχνικών, αγροτικών, συνταξιουχικών, νεολαιίστικων, επιστημονικών και άλλων).

Οι Επιτροπές Ειρήνης καλούν όλους τους Θεσσαλούς πατριώτες - με κάθε μεταφορικό μέσο - να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" έξω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα το ΝΑΤΟικό στρατηγείο. Οι μαζικοί φορείς που συμμετέχουν, έχουν πάρει πρακτικά μέτρα για τη μεταφορά των διαδηλωτών. Η μετάβαση στον Τύρναβο από τη Λάρισα, γίνεται και με λεωφορεία του ΚΤΕΛ με φθηνό αντίτιμο εισιτηρίου και με εξασφαλισμένη την επιστροφή. Τα λεωφορεία αναχωρούν από το πρακτορείο μετά τις 10 το πρωί.

"Μόνο η λαϊκή κατακραυγή, η αντιπολεμική δράση του λαού μας και των λαών της Ευρώπης και όλου του κόσμου, μπορεί να σταματήσει το φονικό χέρι που σπέρνει τη φωτιά στα Βαλκάνια, το θάνατο και τη δυστυχία σήμερα στη Σερβία, την προσφυγιά για χιλιάδες ανθρώπους και που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς των Βαλκανίων" υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση - κάλεσμα οι τέσσερις Επιτροπές Ειρήνης. Σημειώνουν ότι ο λαός μας, με ενωτικό πνεύμα εκφράζει την αντίθεσή του στη ΝΑΤΟική επέμβαση κατά του σερβικού λαού, καταδικάζει τον κύριο ένοχο αυτής της βάρβαρης επίθεσης, τον ιμπεριαλισμό και τις κυβερνήσεις που υλοποιούν και στηρίζουν τον πόλεμο στα Βαλκάνια και υπογραμμίζουν ότι πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα.

Ετσι λοιπόν σήμερα γίνεται η πανθεσσαλική αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική εφόρμηση,για την περικύκλωση και την πολιορκία ενός πολεμικού φρουρίου, ορμητηρίου της "λυκοσυμμαχίας" του ΝΑΤΟ - το οποίο, οι ιμπεριαλιστές, σε συνεργασία με τους ντόπιους υποτακτικούς και συνεργάτες τους, "έμπηξαν", στην "καρδιά" της Ελλάδας. Οι Θεσσαλοί απαιτούν να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, να φύγουν οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, να σταματήσει η Ελλάδα να συμμετέχει στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον των βαλκανικών λαών.

Η Συντονιστική Επιτροπή Γυναικών της Λάρισας - συμμετέχουν σ' αυτή η ΕΓΕ, η ΟΓΕ, ο Σύνδεσμος για τα δικαιώματα της γυναίκας, τα Σωματεία Ιματισμού και Κλωστοϋφαντουργών και ο Σύλλογος Ανύπαντρων Μητέρων - καλεί όλες τις γυναίκες της Θεσσαλίας να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο. Παράλληλα, τις καλεί ν' αντισταθούν με κάθε τρόπο και μέσο στην εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στον Τύρναβο και να συμπορευτούν με το φιλειρηνικό κίνημα.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, στις οποίες αναλύονται οι τελευταίες πολύ κρίσιμες εξελίξεις στα Βαλκάνια και η διέξοδος που προτείνει το Κόμμα.

Σήμερα Κυριακή στην Αθήνα:

- Οι ΚΟ Τύπου του ΚΚΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Αίθουσα Λογιστών, στις 11.00 π.μ., με ομιλητή τον Γ. Σταυρόπουλο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Οι ΚΟ Αγίας Παρασκευής πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Αίθουσα "Τερζάκη", στις 10.30 π.μ., με ομιλητή τον Κρ. Κυριαζή.

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Καμπάνια αλληλεγγύης στο γιουγκοσλαβικό λαό

Ο "Ριζοσπάστης",ο "902 Αριστερά στα FM" και η τηλεόραση του "902",εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που σφυροκοπείται - ανελέητα - από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα για την ενίσχυσή του.

Οσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να στέλνουν δέματα, με τρόφιμα και φάρμακα, στη διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλείου 145, 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 4 - 8 μ.μ. ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2592.802 και 2592.902.

Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα ο "Ρ" και ο "902" άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355 - 62.

Στο νομό Ροδόπης η Αλ. Παπαρήγα

Περιοδεία στο νομό Ροδόπης πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση. Η συγκέντρωση θα γίνει στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής, στην Κομοτηνή, στις 8.00 μμ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ