Σελ. /56
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΟΛΕΘΡΙΟΣ
ΚΛΟΙΟΣ
του κεφαλαίου στο περιβάλλον

Η λύση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων του τόπου είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα και όχι τεχνικό, τονίζει το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΚΚΕ

Σε κλίμα έντονης και διευρυνόμενης ανησυχίας, εξαιτίας των οξυμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων, γιορτάζει η ανθρωπότητα τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Ενα περιβάλλον που σ' ολόκληρο τον πλανήτη βρίσκεται στο στόχαστρο των πολυεθνικών, αλλά και των κυβερνήσεων που τις εξυπηρετούν, είτε ως δεξαμενή αλόγιστης άντλησης πόρων, είτε ως χώρος ανεξέλεγκτης άσκησης των δραστηριοτήτων τους.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη χώρα μας, όπου το νέφος έπαψε πια να αποτελεί "προνόμιο" μόνο της Αθήνας, όπου τα λιγοστά δάση εξακολουθούν να αποτελούν στόχο των εμπρηστών, όπου βασικοί τομείς προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμη και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εκχωρούνται σε ιδιωτικά συμφέροντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

"Η λύση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων του τόπου είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα και όχι τεχνικό - τονίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΚΚΕ. Απαιτεί μια άλλη πολιτική, διατεθειμένη να συγκρουστεί μετωπικά με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους συμφέροντα που διαπλέκονται μ' αυτά. Μια πολιτική που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του".

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη για μια πιο αποφασιστική, πιο συντονισμένη πάλη των μαζικών φορέων, των μαχόμενων δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της προοδευτικής διανόησης, των οικολογικών οργανώσεων, των ευαισθητοποιημένων ατόμων, για την επίλυση των "μικρών" και μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας.


ΣΕΛ.  14   -   15,    56

"Η νεολαία καταγγέλλει τον ιμπεριαλισμό και αγωνίζεται για την ειρήνη, τα δικαιώματά της, το σοσιαλισμό", είναι το σύνθημα του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, που φέτος θα γίνει στην Πανεπιστημιούπολη, 19-22 του Σεπτέμβρη. Ηδη, έχουν αρχίσει οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, που θα αγκαλιάσουν ολόκληρη τη χώρα. Σταθμός στην προφεστιβαλική δραστηριότητα θα αποτελέσει η πανελλαδική Νεανική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, στις 6 και 7 του Ιούλη, στη Θεσσαλονίκη. Στόχος, να εκφραστεί η απαίτηση της ελληνικής νεολαίας να μην εγκατασταθεί στη χώρα μας η ΝΑΤΟική πολυεθνική δύναμη ταχείας επέμβασης και να δυναμώσει ο αγώνας για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία.


ΣΕΛ.  45

Το ΚΚΕ μετά το 15ο Συνέδριο

Της Αλέκας ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αναμφισβήτητα, όλοι μας, μέλη και στελέχη πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα, μετά το 15ο Συνέδριο, όλα τα πράγματα δεν μπορεί να είναι ακριβώς ίδια στο ΚΚΕ. Το σήμερα δεν αποτελεί μια απλή συνέχεια του χτες. Η ποσότητα και ποιότητα της δουλιάς μας πρέπει να αντιστοιχεί με αυτό που όλοι αποφασίσαμε με μια φωνή, μια συνείδηση.

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας, βεβαίως, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Βγήκαν, κυριολεκτικά, μέσα από το καμίνι της πάλης και της πείρας μας. Φωτίστηκαν από τη θεωρία μας, την πείρα των επαναστάσεων και κινημάτων του 20ού αιώνα, σμιλεύτηκαν μέσα από τα πραγματικά γεγονότα, που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, στη γύρω περιοχή μας, στον κόσμο ολόκληρο. Στηρίχτηκαν στην επεξεργασία επιστημονικών στοιχείων, στις ιδέες και σκέψεις που αναπτύσσουν άλλα κομμουνιστικά κόμματα και κινήματα. Επομένως, είναι συνέχεια των προηγούμενων επεξεργασιών μας, περιέχουν και νέα στοιχεία που η ζωή ανέδειξε.Δε στηρίζονται σε ευσεβείς πόθους, σε επιφανειακές και πρόχειρες, σχολαστικές ερμηνείες. Πατάνε στην πραγματικότητα, κινούνται μέσα στην πραγματικότητα. Είναι θέσεις ρεαλιστικά μαχητικές.

Εδώ βρίσκεται και η διαφορά μας, με τις γνωστές καθημερινές αντιλήψεις και νοοτροπίες, που περνάνε σαν δήθεν σύγχρονα μηνύματα στο λαό. Εμείς παλεύουμε, για να αλλάξουμε αυτήν την πραγματικότητα, που φέρνει στο λαό μας, στους λαούς όλης της γης, φτώχεια, πείνα, δυστυχία, ανεργία, πόλεμο, ηθική σήψη και διαφθορά.

(Συνέχεια στη σελίδα 2)



Αυταρχικός κατήφορος

Ποινές 5-9 μηνών επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών σε 10 αγρότες γιατί συμμετείχαν σε συλλαλητήριο τον Απρίλη του '92. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και καλεί όλους τους αγρότες να απαντήσουν εντείνοντας την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ


ΣΕΛ.  40
"Συμπληρωματικές συζητήσεις" για τις συντάξεις

Χτες το βράδυ συζήτησαν το θέμα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εργασίας Ε. Γιαννόπουλος. Ηταν μια "συμπληρωματική συζήτηση" για τα σενάρια που κυκλοφορούν και πιθανώς σήμερα να γίνουν ανακοινώσεις απ' τον πρωθυπουργό μετά από νέα σύσκεψη


ΣΕΛ.  44
Βιάζονται να ξεπουλήσουν και τα κοιτάσματα

Τους 8 υποψήφιους "μνηστήρες", που ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα πετρελαίου (εθνικός ορυκτός πλούτος) στις 4 περιοχές της Ελλάδας, ανακοίνωσε χτες ή υπουργός Ανάπτυξης και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τον κύκλο διαπραγματεύσεων μέχρι τον Απρίλη του 1997


ΣΕΛ.  19
Γκρίζα και η Γαύδος;

Με στόχο τη συντήρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη "ρυμούλκηση" της Αθήνας στο τραπέζι ενός εφ' όλης της ύλης διαλόγου, η Αγκυρα προχώρησε στην αμφισβήτηση του καθεστώτος της νήσου Γαύδου, νοτιοδυτικά της Κρήτης


ΣΕΛ.  5
"Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο"

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Καθολική συμμετοχή και κατάληψη των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 11 πμ.


ΣΕΛ.  44

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ