Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2005 - αριθ. φύλλου: 9073

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Ιμπεριαλιστική υποκρισία και λαϊκή αλληλεγγύη

Associated Press

Ενώ οι ιμπεριαλιστές ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά οφέλη από την ανθρωπιστική καταστροφή στη Νοτιοανατολική Ασία, το λαϊκό κίνημα σηκώνει τη σημαία της αληθινής αλληλεγγύης στους λαούς που επλήγησαν. Κι ένα ιδιαίτερα επίκαιρο άρθρο της Ρόζας Λούξεμπουργκ, γραμμένο το 1902.


ΣΕΛ.  24   -   25

ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ 8ΩΡΟ
ΕΒΔΟΜΑΔΑ 65 ΩΡΩΝ προωθεί η ΕΕ

Η θέσπιση 65ωρης εργάσιμης εβδομάδας προωθείται με νέα πρόταση οδηγίας της ΕΕ, με την επιδίωξη να δοθεί οριστικά τέλος στο κατοχυρωμένο με αγώνες 8ωρο και να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, με την επιμήκυνση του χρόνου υπερεργασίας.

Την ίδια ώρα, στα πλαίσια των «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση» που προκρίνει η στρατηγική της Λισαβόνας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να μοιράσουν νέους πακτωλούς χρημάτων στους μεγαλοβιομηχάνους, χαρίζοντάς τους ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας, με το οποίο φυτοζωούν εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ.

Η αντεργατική ομοφωνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και η αποπροσανατολιστική τακτική του ΣΥΝ, ως προς αυτές τις επιδιώξεις, καθιστά επιτακτική την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιες επιλογές και με όρους ταξικής ενότητας και πολιτικής πάλης που να ανταποκρίνεται σ' αυτές τις ανάγκες, να οικοδομήσουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο, το οποίο ενάντια στη λογική της «ανταγωνιστικότητας», να διεκδικεί για την εργατική τάξη αυτά που η ίδια παράγει και της ανήκουν.


ΣΕΛ.  2   -   3

Motion Team

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ «Ρ»
Ο «μύλος» της ανεργίας αλέθει και τις γυναίκες

Σε μάστιγα εξελίσσεται η ανεργία στις γυναίκες. Τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», κάνουν λόγο για ποσοστό ανεργίας που φτάνει το 15,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2004, ενώ περισσότερες από 1 στις 4 νέες γυναίκες ηλικίας 15-29 χρόνων δεν έχει δουλιά! Στο σημερινό αφιέρωμά του ο «Ρ» καταγράφει την άγρια κερδοσκοπική λογική με την οποία οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις εργαζόμενες (φωτό από τις κινητοποιήσεις των απολυμένων της «Τρικολάν»)


ΣΕΛ.  12  -  13


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κάλπες, υποσχέσεις και... κατοχή

Ανοίγουν, σήμερα, οι κάλπες στα παλαιστινιακά εδάφη και οι Παλαιστίνιοι καλούνται, εν μέσω απαγορεύσεων και διαρκών παρεμβάσεων του ισραηλινού στρατού, να αποφασίσουν για την εκλογή του διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ


ΣΕΛ.  23
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Επικίνδυνη προσαρμογή στη «νέα τάξη»

Το 2004 το ΝΑΤΟ έβαλε τη στολή εκστρατείας και ξεκίνησε την επίθεσή του. Από κοντά και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς άλλαξαν το δόγμα τους και προσαρμόζονται ραγδαία στις απαιτήσεις της νέας τάξης


ΣΕΛ.  6   -   7

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ