Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2001 - αριθ. φύλλου: 8029

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ηρεμία πριν τη θύελλα;

Associated Press

Η επιφανειακή ηρεμία στην ΠΓΔΜ δεν μπορεί να κρύψει τις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα, καθώς οι ένοπλοι αυτονομιστές Αλβανοί - με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ - φαίνεται να πειθαρχούν στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης, να επιστρέψουν στις πρότερες, πριν τις τελευταίες μάχες, θέσεις τους και οι Χ. Σολάνα και Τζ. Ρόμπερτσον αναμένονται σήμερα στα Σκόπια, για να εξασκήσουν και πάλι τις «ειρηνόφιλες» πρακτικές τους.


ΣΕΛ.  16   -   17

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
Σε ρόλο ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ οι άνεργοι

Η μετατροπή του άνεργου σε «ζυμάρι», ώστε να πλάθεται και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ο πραγματικός στόχος του κυβερνητικού νομοσχεδίου, για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, που παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Ο νέος ΟΑΕΔ, που δικαίως πλέον μπορεί να ονομάζεται και Οργανισμός Αφαίρεσης Εργασιακών Δικαιωμάτων, υποτάσσεται απόλυτα στις κεφαλαιοκρατικές απαιτήσεις της «ευελιξίας», της «προσαρμοστικότητας» και της «συνεχούς κατάρτισης». Ταυτόχρονα, δημιουργούνται τρεις θυγατρικές εταιρίες, υπό τη μορφή ανώνυμων εταιριών, οδηγώντας ουσιαστικά στην «ιδιωτικοποίηση» των σημαντικότερων λειτουργιών του οργανισμού και στην αποδυνάμωση του «μητρικού ΟΑΕΔ». Τόσο οι γενικότερες αρχές, όσο και οι ιδιωτικοοικονομικοί όροι λειτουργίας των θυγατρικών αυτών έχουν στόχο, πατώντας στην ανάγκη του άνεργου για εργασία, να τον μετατρέπουν σε αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης και να του επιβάλουν τους όρους ένταξης στην «αγορά εργασίας». Και, μάλιστα, όλ' αυτά με «εξατομικευμένες δράσεις». Γεγονός, που βάζει σε αμφισβήτηση ακόμη και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Στην αντίπερα όχθη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ απορρίπτουν το νομοσχέδιο και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας το αδιαφανές καθεστώς λειτουργίας αυτών των θυγατρικών αλλά και την αναμενόμενη ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.


ΣΕΛ.  19

Associated Press

Associated Press

Κατακραυγή ενάντια στην ευρω-καταστολή

Με τη συνοδεία της κατακραυγής ενάντια στους δολοφόνους από τους χιλιάδες διαδηλωτές, προχτές, στη Ρώμη (φωτό), αλλά και της καταδίκης από κάθε γωνιά του κόσμου, πραγματοποιήθηκε, χτες, η λιτή κηδεία, χωρίς την παρουσία ιερέα, του άτυχου νέου, Κάρλου Τζουλιάνι (μικρή φωτό).

Τις ίδια στιγμή, στη χώρα μας, η κυβέρνηση συνέχιζε, με φραστικές επιθέσεις κατά της ΝΔ, με βολικές ερωταπαντήσεις και αστεία επιχειρήματα, την προσπάθεια να δημιουργήσει «αμφιβολίες» για τις αδιαμφισβήτητες κυβερνητικές ευθύνες στη δημιουργία και δράση των ευρωκατασταλτικών μηχανισμών.


ΣΕΛ.  6   -   9


SOS
Προετοιμάζουν νέα ναυάγια

Σε «κουρελόχαρτο» έχουν μετατρέψει οι ακτοπλόοι εφοπλιστές τη νομοθεσία για τα ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, επιχειρώντας, όπως φαίνεται, να επιβάλουν ντε φάκτο κατάσταση και υπονομεύοντας παραπέρα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα


ΣΕΛ.  20
ΥΠΟΓΕΙΑ ΓΚΑΡΑΖ
Υπερδιπλασιάζεται η «προίκα»

Το «κράτος - στρατηγείο», διά στόματος Κ. Λαλιώτη, κάλεσε χτες τους κεφαλαιοκράτες να κατασκευάσουν υπόγεια γκαράζ σε κοινόχρηστους χώρους της Αθήνας, με αντάλλαγμα - εκτός από το δικαίωμα εκμετάλλευσης για μερικές 10ετίες - τη νέα, αυξημένη κατά 133%, κρατική επιδότηση των 1,4 εκατ. δραχμών για κάθε θέση!


ΣΕΛ.  23
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Δε μετράει η ζωή του εργάτη!

Εστειλαν πέντε ανειδίκευτους και ανασφάλιστους εργάτες να δουλέψουν σ' ένα «θάλαμο αερίων». Γλίτωσαν από την προδιαγεγραμμένη έκρηξη με εγκαύματα. Επιχείρηση συγκάλυψης από Λιμεναρχείο και εφοπλιστή


ΣΕΛ.  20
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
«Μαγειρεύεται» μέγα σκάνδαλο

Ως μεγάλη επιτυχία είχε ανακοινώσει τις προσφορές για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο ίδιος ο Κ. Σημίτης και τώρα, η κυβέρνηση «προβληματίζεται» και δεν τολμά να ανακοινώσει τον «πλειοδότη» του διαγωνισμού για την «αγορά»


ΣΕΛ.  14

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ