ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα δολοφονία ακριβείας για «αυτοάμυνα»

Απορρίπτει η ισραηλινή ηγεσία τη λίστα υπόπτων Εβραίων εξτρεμιστών, που παρέδωσαν οι παλαιστινιακές αρχές

Τα αποτελέσματα μιας - ακόμη - ισραηλινής επιδρομής ακριβείας

Associated Press

Τα αποτελέσματα μιας - ακόμη - ισραηλινής επιδρομής ακριβείας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Φωτιά έβαλε στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί, ήδη, στη Μέση Ανατολή η νέα δολοφονία ακριβείας στελέχους της «Χαμάς», στην οποία προχώρησε ο ισραηλινός στρατός. Εντονα αντέδρασε, εκτός από την ισλαμιστική οργάνωση, και η Παλαιστινιακή Αρχή, που τόνισε ότι είναι πλέον επείγουσα η ανάγκη ανάπτυξης διεθνούς δύναμης για την προστασία του παλαιστινιακού λαού. Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία επέμεινε στην ορθότητα της «αυτοάμυνάς» της και απέρριψε τη λίστα Εβραίων εξτρεμιστών που της παρέδωσαν οι παλαιστινιακές αρχές, ως κυρίων υπόπτων για βάρβαρες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας στη Χεβρώνα, την περασμένη βδομάδα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών Παλαιστινίων μαζί κι ενός 3μηνου βρέφους.

Τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι εδάφους - εδάφους από τεθωρακισμένα έπληξαν, χτες το μεσημέρι, το αυτοκίνητο του 36χρονου Σαλάχ Νταρουαζέχ, στελέχους της Χαμάς, στη Ναμπλούς. Από την επίθεση, που σημειώθηκε κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπέιτ Ιλμα, το αυτοκίνητο του Νταρουαζέχ καταστράφηκε ολοκληρωτικά και τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκαν πολλές ώρες, για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα κομμάτια του σώματος του δολοφονημένου Παλαιστινίου.

Ορκο εκδίκησης έδωσε, για άλλη μια φορά, με ανακοίνωσή της η οργάνωση «Χαμάς», τονίζοντας ότι «οι επιδρομές αυτές δεν πρόκειται να τη σταματήσουν από το να δώσει μια πολύ σκληρή απάντηση στο Ισραήλ». Εντονα αντέδρασε και η Παλαιστινιακή Αρχή με τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Δυτικής Οχθης, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, να υπογραμμίζει ότι «με τις δολοφονίες αυτές το Ισραήλ υποσκάπτει τις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται στην παρούσα φάση για να περιοριστεί η ισραηλινή επιθετικότητα» και επανέλαβε ότι είναι περισσότερο από επείγουσα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης.

Ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε στις γνωστές ανακοινώσεις του. Ισχυρίζεται ότι ο Νταρουαζέχ ήταν ο εγκέφαλος σειράς βομβιστικών επιθέσεων και επιθέσεων αυτοκτονίας και του καταλογίζουν το σχεδιασμό των δύο τελευταίων βομβιστικών επιθέσεων στη Νετάνια, που στοίχισαν τη ζωή σε 8 ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες. Και καταλήγει, φυσικά, ότι η επίθεση ήταν πράξη απολύτως δικαιολογημένης «αυτοάμυνας». Η δολοφονία του Νταρουαζέχ ανεβάζει τον αριθμό των δολοφονημένων Παλαιστινίων με επιθέσεις ακριβείας σε 40, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Κατηγορηματικά απέρριψε η ισραηλινή ηγεσία το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τη λίστα που της παρέδωσαν οι παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες με τα ονόματα 50 Εβραίων εξτρεμιστών, που είναι ύποπτοι για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων. Ο επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών Ταουφίκ Τιράουι δήλωνε ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την εμπλοκή των ανθρώπων που καταγράφονται στη λίστα σε «βάρβαρες επιθέσεις εναντίον αμάχων Παλαιστινίων». Ο Τιράουι αναρωτήθηκε, μάλιστα, για ποιο λόγο οι ισραηλινές αρχές απορρίπτουν τη λίστα, ενώ οι ίδιες έχουν παραδώσει ανάλογη λίστα στην Παλαιστινιακή Αρχή και πιέζουν αφόρητα για τη σύλληψη όσων αναφέρονται σε αυτήν.

«Καμία σύγκριση δεν έχει η μία λίστα με την άλλη» απαντούσε ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για «απόπειρα συκοφαντίας». Κάλεσε, μάλιστα, την Παλαιστινιακή Αρχή να αρκεστεί στο να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Τα ίδια από Σολάνα

Με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε, χθες, αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του με την ισραηλινή ηγεσία, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Σολάνα δήλωνε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Παλαιστίνιος ηγέτης για την εφαρμογή της εκεχειρίας, που θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση των προτάσεων Μίτσελ και επανέλαβε ότι αν οι δύο πλευρές συμφωνούν, η ΕΕ θα συναινέσει στην ανάπτυξη της υπάρχουσας δύναμης ανδρών της CIA, προκειμένου να ελέγχουν την εφαρμογή της εκεχειρίας. Από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ φέρεται να πίεσε, εκ νέου, τον Ευρωπαίο διπλωμάτη για την άμεση ανάπτυξη διεθνούς δύναμης.

Τέλος στο διπλωματικό «επεισόδιο»

Επέστρεψε, χτες, στη θέση του στην Κοπεγχάγη ο Ισραηλινός πρέσβης Κάρμι Γκιλόν, μετά από αρκετές ημέρες παρασκηνίου και διαβουλεύσεων. Τον Γκιλόν είχε απειλήσει με σύλληψη ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Φρανκ Γιένσεν μετά από δηλώσεις του Ισραηλινού διπλωμάτη ότι είχε δώσει εντολή και είχε ο ίδιος πάρει μέρος σε βασανιστήρια όσο εργαζόταν στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Ο Δανός υπουργός είχε τονίσει ότι ο Γκιλόν μπορεί να συλληφθεί, στη Δανία, για παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ περί βασανιστηρίων. Τελικά, το ζήτημα «έκλεισε», προς το παρόν, καθώς δόθηκαν διαβεβαιώσεις στον Γκιλόν ότι καλύπτεται από τη διπλωματική του ασυλία.

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τριμερής συνάντηση

Οι Λουκασένκο, Πούτιν, Κούτσμα σε αναμνηστική φωτογραφία κατά τη διάρκεια της συνάντησης

Associated Press

Οι Λουκασένκο, Πούτιν, Κούτσμα σε αναμνηστική φωτογραφία κατά τη διάρκεια της συνάντησης
ΜΙΝΣΚ.-

Με την ευκαιρία της 10ης επετείου του Φεστιβάλ Τεχνών «Σλαβικό Παζάρι», που άνοιξε στην πόλη Βίτεμπσκ της Λευκορωσίας, πραγματοποιήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα. Ο Πούτιν είχε επίσης χωριστές συναντήσεις με τους δύο ομόλογούς του, όπου συζητήθηκαν ζητήματα των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες. Κύριο θέμα της συνάντησης των τριών προέδρων ήταν η τριμερής ολοκλήρωση. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου Σεργκέι Πριχόντκο, ο Πούτιν ενημέρωσε στην αρχή τους ομόλογούς του για τα αποτελέσματα της συνάντησης της «Ομάδας των 8» (G-8) στη Γένοβα. Στη συνέχεια συζήτησαν για τις ετοιμασίες ενόψει της 10ης επετείου της ΚΑΚ και τη συνάντηση κορυφής των αρχηγών των χωρών - μελών της ΚΑΚ που θα γίνει στις 1-3 Αυγούστου στο Σότσι. Σε σχέση μ' αυτό, εξέτασαν το ζήτημα της εμπορικής - οικονομικής συνεργασίας στα πλαίσια της ΚΑΚ και μεθοριακά προβλήματα. Με τον Λουκασένκο ο Πούτιν συζήτησε το ζήτημα της βελτίωσης της δουλιάς της Διαρκούς Διακυβερνητικής Επιτροπής της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας, καθώς και για τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία που θα διεξαχθούν στις 10 Σεπτέμβρη. Ο Λουκασένκο ενημέρωσε τον Πούτιν για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας. Κύριο θέμα των συνομιλιών Πούτιν - Κούτσμα ήταν οι εμπορικές - οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών και τα χρέη της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για την παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ζήτημα αυτό περιπλέχτηκε τελευταία, μετά τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ουκρανίας Ανατόλι Κίναχ, ότι η χώρα του δε θα πληρώσει τα χρέη της εταιρίας «Νεφτεγκάζ Ουκράινι», διότι «η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε μια σειρά συμφωνίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία, μη έχοντας τη δυνατότητα να τις εφαρμόσει». Το χρέος αυτό ανέρχεται στα 1,4 δισ. δολάρια.

Εξάπλωση της ναρκομανίας στη Ρωσία

Η εξάπλωση της ναρκομανίας «παίρνει διαστάσεις εθνικής συμφοράς», δήλωσε την Τετάρτη, 25 του Ιούλη, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Μπορίς Γκριζλόφ, σε σύσκεψη των νομοτελεστικών οργάνων της περιφέρειας Πριβόλζιε στο Νίζνι Νόβγκοροντ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». «Σήμερα στη Ρωσία έχουν καταγραφεί 451.000 ναρκομανείς, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ο πραγματικός αριθμός είναι 6-7 φορές μεγαλύτερος», τόνισε ο υπουργός. Παράλληλα, ο Γκριζλόφ υπογράμμισε ότι στην περιφέρεια Πριβόλζιε «το πρόβλημα αυτό είναι πιο έντονο», διότι η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Καζαχστάν, μέσα από το οποίο διακινούνται τα βασικά ναρκωτικά.

Associated Press

Δεν πρόλαβε ή..;

Η Ολάια Καστρεσάνα, μόλις 22 χρονών τινάχτηκε στον αέρα «μαζί με τη βόμβα που περιεργαζόταν ή κατασκεύαζε», σύμφωνα με την αστυνομία και το μόνο που έμεινε ήταν η αυτοσχέδια σημαία των Βάσκων από χαρτόνι με το όνομά της, που άγνωστοι τοποθέτησαν χτες έξω από την πολυκατοικία που διέμενε.

Επίσης, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά το αιματηρό επεισόδιο από την τυχαία έκρηξη, «σαν έκρηξη γκαζιού» που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Τορεβιέχα, όπως ανέφεραν χτες πηγές της ισπανικής αστυνομίας, που όμως έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την Καστρεσάνα μέλος της ΕΤΑ, της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, ενώ ήδη η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε φόβους «ότι η ΕΤΑ σχεδιάζει μπαράζ επιθέσεων στα τουριστικά θέρετρα της νότιας Ισπανίας».

ΑΛΓΕΡΙΑ
Αιματηρή «επάνοδος» των εξτρεμιστών ισλαμιστών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Στον πιο αιματηρό μήνα των τελευταίων χρόνων, όσον αφορά στις επιθέσεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών, τείνει να εξελιχθεί ο Ιούλης. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μια επταμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Τιπάζα από αγνώστους, οι οποίοι, αφού διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού σε όλη την πόλη, στη συνέχεια επέδραμαν μόνο στο συγκεκριμένο σπίτι. Ηταν η δεύτερη παρόμοια επίθεση, τα τελευταία 24ωρα, καθώς άλλοι 7 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στην περιοχή Αϊν Ταγκουράιτ, λίγα χιλιόμετρα από το Αλγέρι, το βράδυ του Σαββάτου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ