Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάη 2001 - αριθ. φύλλου: 7974

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Για την «παγκοσμιοποίηση»

Η αποκαλούμενη παγκοσμιοποίηση δεν είναι ούτε νέα ούτε παλιά. Εκφράζει την ιστορική εξέλιξη ενός συγκεκριμένου κοινωνικοοικονομικού συστήματος, του καπιταλισμού, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη «Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση»


ΣΕΛ.  6   -   7

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ η ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών

Την Πέμπτη 24 Μάη συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος ενάντια στον «τρομονόμο»

Αυξημένες εμφανίζονται πλέον οι ευθύνες του λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα των οργανωμένων πρωτοπόρων δυνάμεών του, αλλά και κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά, μετά την επιτυχία των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων, τη μαζική συμμετοχή στις απεργίες και τα συλλαλητήρια. Τα συμπεράσματα αυτών των αγώνων μπορούν να αξιοποιηθούν δημιουργικά από όλους μας.

Η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο ανησυχούν. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη, όλο αυτό το διάστημα, μια τεράστια προπαγανδιστική επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εγκλωβισμού των εργαζομένων σε λογικές αναμονής, συναίνεσης, «διαλόγου» -όπως τον λένε- για να «συζητήσουμε βρε αδελφέ», «πολιτισμένα». Το «μη πολιτισμένο» για όλους αυτούς είναι ο συνεπής αγώνας, η ταξική πάλη.

Κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία, βοηθούμενες από τη ΝΔ και αξιοποιώντας τις ταλαντεύσεις, τις αυταπάτες και το ΣΥΝαινετικό κλίμα «αριστερών» δυνάμεων, ακολουθούν την τακτική του καρότου και του μαστιγίου. Οπου καρότο ο «διάλογος» και μαστίγιο ο «τρομονόμος», που έφερε προχτές η κυβέρνηση στη Βουλή.

Ο αγώνας πρέπει να δοθεί ενιαία, αποφασιστικά και με συνέχεια, από την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, τους διανοούμενους και καλλιτέχνες. Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την πρόνοια, ταυτόχρονα με την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών πολιτικών.


ΣΕΛ.  3,    8   -   13

Η μεγάλη επιτυχία και της δεύτερης, πανελλαδικής 24ωρης απεργίας, η συμπαράταξη εργατών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και αγροτών, αλλά και ο όγκος, η μαχητικότητα και ο δυναμισμός των συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα, όπως και ο αγωνιστικός προσανατολισμός των συνθημάτων, αποτέλεσαν τα βασικά γνωρίσματα της λαϊκής κινητοποίησης της περασμένης Πέμπτης.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ