ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εν μέσω σκανδάλων και προϋπολογισμού

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Νέες κατηγορίες ήρθαν να προστεθούν χθες, στις ήδη υπάρχουσες, κατά του Γερμανού πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, για σκιώδεις οικονομικές συναλλαγές, κατά τη διάρκεια που ήταν στην ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Με τις νέες αυτές κατηγορίες, όχι μόνο δυσχεραίνεται η θέση του Χ. Κολ, αλλά δυναμιτίζεται έντονα και το πολιτικό σκηνικό, τη στιγμή που το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται στη γωνία και σε πολύ δεινή θέση.

Η «ελεύθερη πτώση» του κυβερνητικού συνασπισμού , όπως έκριναν οι αναλυτές την πορεία της κυβέρνησης, μετά τις συνεχόμενες ήττες στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, οφείλεται στο πακέτο των οικονομικών μέτρων και των αθρόων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες. Βέβαια, ο προϋπολογισμός κατάφερε να αποσπάσει χθες, μετά από θυελλώδεις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, την έγκριση των μελών της Μπούντεσταγκ, όπου Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν την πλειοψηφία, αλλά κρίνεται αδύνατο να καταφέρει να έχει την έγκριση της Μπούντεσρατ χωρίς τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών.

Συνεπώς, παρά τις νουθεσίες της Ενωσης Γερμανών Βιομηχάνων να στηρίξουν οι Χριστιανοδημοκράτες το «έργο του Γκέρχαρντ Σρέντερ», είναι μάλλον δύσκολο να συμπεράνει κανείς ποια στάση θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικά μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», που αναφέρει ότι οι εισαγγελείς, ερευνώντας τα οικονομικά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μετά τη δήμευση των βιβλίων του, ανακάλυψαν ότι ο οικονομικός σύμβουλος είχε διασπάσει τις μεγάλες εισφορές από επιχειρήσεις σε πολλούς μικρούς ανώνυμους λογαριασμούς προκειμένου να καλύψει την πηγή προέλευσής τους. Στη συνέχεια, τα χρήματα αυτά μεταφέρονταν από τα «βρώμικα ταμεία» σε διάφορους δημόσιους ή συναφείς τομείς κομματικούς τομείς, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδινε ο ίδιος ο πρώην καγκελάριος Κολ, υποστηρίζει πάντα η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Πάντως, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Χέλμουτ Κολ στη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) παραδέχτηκε χθες ότι το κόμμα, για τα οικονομικά του οποίου διεξάγεται έρευνα από τις αρχές, διατηρούσε πράγματι μυστικούς λογαριασμούς, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός WDR 2. Ο Χάινερ Γκάισλερ, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος έως το 1989, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» και σύμφωνα με τις οποίες το CDU είχε στη διάθεσή του μυστικούς λογαριασμούς, προκειμένου να διοχετεύει χρήματα σε επικεφαλής περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος, είναι «στην ουσία αληθείς».

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο αποκαλύφθηκε ένα ολόκληρο σύστημα λογαριασμών που είχαν ανοιχτεί εξ ονόματος των Χριστιανοδημοκρατών, στο πλαίσιο μια έρευνας για φορολογικές παρατυπίες που σχετίζονται με δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου μάρκων (520.000 δολάρια) που δέχτηκε το κόμμα από έναν έμπορο όπλων το 1991.

Ο Χέλμουτ Κολ δεν έκανε σχόλια ή δηλώσεις μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, αλλά, κρίνοντας από τις προχθεσινές αντιδράσεις του μέσα στο Κοινοβούλιο, το ζήτημα και συνέχεια θα έχει και ίσως λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες εμπλοκές ενώ παρατείνεται η καθυστέρηση της αποχώρησης

 

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ολο και περισσότερα προβλήματα σκιάζουν τις, ήδη, τεταμένες ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά, η κατασκευή ενός νέου μεγάλου αυτοκινητόδρομου, που αποφασίστηκε από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή της Κνεσέτ. Την ίδια στιγμή, οξύνεται η ένταση με αφορμή την παράταση της καθυστέρησης της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη, καθώς, παρά τις συνομιλίες, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να διαφωνούν στους χάρτες της αποχώρησης.

Την κατασκευή ενός μεγάλου αυτοκινητοδρόμου με «στόχο να συνδέονται οι βόρειες και οι νότιες περιοχές της Δυτικής Οχθης με την Ιερουσαλήμ και να αποφεύγεται η καθημερινή ταλαιπωρία της υπερβολικής κίνησης» αποφάσισε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του Ισραήλ. Για να κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος θα πρέπει να απαλλοτριωθούν αρκετά στρέμματα από την αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ και να γκρεμιστούν σπίτια Παλαιστινίων. Παράλληλα, ο νέος αυτοκινητόδρομος θα εξυπηρετεί και τους μεγαλύτερους εβραϊκούς οικισμούς καθώς θα συνδέονται, μέσω αυτού, με τη δυτική Ιερουσαλήμ.

Η είδηση της κατασκευής της νέας οδικής αρτηρίας προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παλαιστινιακή πλευρά. Ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ, Φαϊσάλ Χουσεϊνί, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι προχωρεί σε μονομερείς αποφάσεις σχετικά με την Ιερή Πόλη, σε αντίθεση με τις, ήδη, υπάρχουσες συμφωνίες. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αύξηση της Ιερουσαλήμ από το 1,2% στο 10% του εδάφους της Δυτικής Οχθης, προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα και να μη δοθούν στους Παλαιστινίους τα εδάφη που τους αναλογούν, ενώ παράλληλα εγκλωβίζεται ανάμεσα σε ισραηλινά εδάφη η συνοικία Αμπού Ντις, της ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία η Παλαιστινιακή Αρχή προορίζει για πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Μετά το Ατσέι «φουντώνουν» οι ταραχές και στην Αμπόν...

 

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Διαδηλωτές υπέρ του δημοψηφίσματος στο Ατσέι

Associated Press

Διαδηλωτές υπέρ του δημοψηφίσματος στο Ατσέι
Πρόθυμος να συναντηθεί την ερχόμενη βδομάδα με τους ηγέτες των ανταρτών και τους επικεφαλής κινημάτων που διεκδικούν την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας Ατσέι φάνηκε χτες ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Αμπντουλαχμάν Ουαχίντ.

«Θα δεχτώ μία μεγάλη αντιπροσωπεία από το Ατσέι μέσα στις επόμενες λίγες μέρες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες δέχεται ολοένα και περισσότερα «δηλητηριώδη» βέλη βουλευτών και επικριτών που τον λοιδορούν πως πράττει ελάχιστα και λέει περισσότερα όσον αφορά τις προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης στην πολυτάραχη επαρχία Ατσέι. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Ουαχίντ επιχείρησε να αντεπιτεθεί στους επικριτές του δηλώνοντας πως έχει ήδη συναντηθεί με ηγέτες ανταρτών και τους επικεφαλής διαφόρων ομάδων από την επαρχία Ατσέι. Εντούτοις, πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται χειρότερες ταραχές στις 4 Δεκέμβρη, οπότε η ανταρτική οργάνωση «Κίνημα για ένα Ελεύθερο Ατσέι» κλείνει την 23η επέτειο από την ίδρυσή της.

Την ίδια στιγμή, όμως, φλέγεται άλλη μία περιοχή της Ινδονησίας, που επίσης διεκδικεί την οριστική ρήξη των σχέσεων με την Τζακάρτα. Στη νήσο Αμπόν, όπου επίσης δρουν κινήματα που ζητούν την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, αναφέρθηκε χτες πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 άτομα και πως τραυματίστηκαν δεκάδες (τουλάχιστον 60), όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να σταματήσουν το ξέσπασμα νέων συγκρούσεων μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Σύμφωνα με τον Πενγκ Σουργιαμάν, διευθυντή του νοσοκομείου που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του μεγαλύτερου τζαμιού της νήσου, από τους 32 νεκρούς, οι 20 είναι μουσουλμάνοι και οι 12 χριστιανοί. Ο ίδιος δήλωσε πως όλα τα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πυρών που δέχτηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι χτεσινές ταραχές στην Αμπόν ξεκίνησαν μετά την πυρπόληση ενός σπιτιού σε χριστιανική συνοικία της πόλης Μαρντίκα.

Δεν είναι όμως μόνον τα κεφάλαια «Ατσέι» ή «Αμπόν» που προκαλούν δονήσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Ουαχίντ. Είναι και τα διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς που κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια, συμπαρασύροντας μεταξύ άλλων και κυβερνητικά στελέχη. Ετσι, χτες, είχαμε την πρώτη παραίτηση υπουργού της νέας ινδονησιακής κυβέρνησης. Ο Χαμζάχ Χαζ υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου πως τουλάχιστον τρία μέλη της κυβέρνησης θα δεχτούν τους επιθεωρητές και ανακριτές της Αστυνομίας μετά την εμπλοκή του ονόματός τους σε σκάνδαλα διαφθοράς. Η παραίτηση του υπουργού, που έγινε γνωστή στα ΜΜΕ από δηλώσεις ανώνυμου υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου, επρόκειτο να γίνει δεκτή εντός του περασμένου 24ωρου. Ο Χαζ, αρχηγός του συντηρητικού «Κόμματος Μουσουλμανικής Ενιαίας Ανάπτυξης», υπηρετούσε την κυβέρνηση του Προέδρου Ουαχίντ από τη θέση του υπουργού Συντονισμού Λαϊκών Υποθέσεων. Εως τον περασμένο Μάη, διατελούσε υπουργός Επενδύσεων της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Τζ. Μπ. Χαμπίμπι.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Επικυρώθηκε η «προσωρινή» ανικανότητα του Προέδρου...

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κροατίας επικύρωσε χτες, όπως αναμενόταν, την τροπολογία του Συντάγματος, που ψήφισε προ ολίγων ημερών η Βουλή, κηρύσσοντας, έτσι, «προσωρινά» ανίκανο τον 77χρονο Πρόεδρο της χώρας, Φράνιο Τούτζμαν, ο οποίος εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή σε νοσοκομείο του Ζάγκεμπ.

Ως εκ τούτου, τα προεδρικά καθήκοντα θα ασκεί εφεξής ο 69χρονος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βλάτκο Πάβλετιτς. Ο Πάβλετιτς θα ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου για μία περίοδο 60 ημερών, η οποία θα ανανεώνεται επ' αόριστον και μέχρι νεοτέρας... Η αντικατάσταση του Τούτζμαν από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών πριν τις 27 Γενάρη, οπότε λήγει, κατά το Σύνταγμα, η θητεία των μελών του Σώματος της Βουλής.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέος τηλεοπτικός γίγαντας

 

ΛΟΝΔΙΝΟ ,-

Ενας ακόμη κολοσσός δημιουργήθηκε, στο χώρο της τηλεόρασης αυτή τη φορά, καθώς δύο βρετανικές τηλεοπτικές εταιρίες, η «United News Media Plc» και η «Carlton Communications Plc» ανακοίνωσαν χθες τη συγχώνευσή τους, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών στη Βρετανία.

Με τη συγχώνευση των δύο εταιριών, δημιουργείται ένας γίγαντας στο χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, που έχει στόχο να υπερφαλαγγίσει τον τρίτο σημαντικό πρωταγωνιστή στο χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης στη Βρετανία - το ITV. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο εταιριών, η αξία της συγχώνευσης ανέρχεται σε 7,8 δισ. λίρες και με βάση τους όρους οι μέτοχοι της «Carlton» θα διατηρήσουν το 52% των μετοχών της νέας εταιρίας.

Ο νέος όμιλος θα έχει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων - από τις εφημερίδες «Express» έως την ψηφιακή πλατφόρμα OnDigital. Πάντως, οποιαδήποτε συγχώνευση των εταιριών «Carlton» και «United News» θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από την Ανεξάρτητη Τηλεοπτική Επιτροπή και την Υπηρεσία Εμπορίου της Βρετανίας.

«Συνενώνοντας τις επιχειρήσεις μας, θα συμβάλουμε στην ενίσχυση του ΙΤV, στην επιτυχία της ψηφιακής τηλεόρασης και στην προώθηση της βρετανικής τηλεοπτικής παραγωγικής βάσης. Η λογική της συγχώνευσης είναι ακαταμάχητη», δήλωσε ο πρόεδρος της «Carlton», Μάικλ Γκριν, ο οποίος θα παραμείνει πρόεδρος και του νέου τηλεοπτικού κολοσσού.

.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ