Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2020 - αριθ. φύλλου: 13543

Με μυστικές και φανερές διεργασίες «σπρώχνεται» η συνεκμετάλλευση

ΚΚΕ: Οι λύσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα ευρωατλαντικά επιτελεία, με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, στρέφονται κατά του λαού μας και των λαών της περιοχής. Οι εξελίξεις προειδοποιούν και επιβάλλουν λαϊκή επαγρύπνηση

  • Η πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, με τη διαμεσολάβηση και τη συμμετοχή εκπροσώπου της γερμανικής προεδρίας, είναι μέρος επιλεγμένων κινήσεων, προσαρμοσμένων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών της Ανατ. Μεσογείου.
  • Μέσα από «μυστικές» ή «φανερές» διαπραγματεύσεις νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας και προωθείται το παζάρι που έχουν στήσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το παζάρι είναι επικίνδυνο και συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά - κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποσιωπούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διπλή στόχευση

Οι προχτεσινές αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις και το σχέδιο της «ομάδας Πισσαρίδη», που θέτει ανάμεσα σε άλλα ως βασικό στόχο την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, σηματοδοτούν την ενιαία προσπάθεια της κυβέρνησης από τη μια να κατοχυρώσει τις μέχρι τώρα περικοπές και ανατροπές, και από την άλλη να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι αποφάσεις της «πιλοτικής δίκης» στο ΣτΕ για τα αναδρομικά, που σημειωτέον προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, κινούνται στην κατεύθυνση της οριστικής «παραγραφής» των δίκαιων διεκδικήσεων των συνταξιούχων για όλες τις περικοπές που επέβαλαν στις συντάξεις οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από το 2012 μέχρι σήμερα.

Η εξαίρεση απ' αυτή τη λεηλασία μόνο κάποιων περικοπών που έγιναν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και η υποχρέωση που προκύπτει για την κυβέρνηση να επιστρέψει μόνο ένα μικρό μέρος από τα δεκάδες δισ. ευρώ που άρπαξαν στη διάρκεια μιας 10ετίας όλες οι κυβερνήσεις από τους συνταξιούχους, σε τίποτα δεν μειώνουν το μέγεθος του εγκλήματος. Πολύ περισσότερο, δεν αλλάζουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι απόμαχοι της δουλειάς από τις απανωτές περικοπές και τα άλλα μέτρα.

Μάλιστα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει ακόμα και αυτά τα λίγα ψίχουλα που επιδίκασε το ΣτΕ, επικαλούμενη τις «οικονομικές δυνατότητες και τις αντοχές της οικονομίας», είναι μια επιπλέον πρόκληση, αλλά και μια επιβεβαίωση ότι ούτε τα ελάχιστα δεν είναι διασφαλισμένα για εργαζόμενους και συνταξιούχους στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος, που «ζει και αναπνέει» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, τόσο οι αποφάσεις του ΣτΕ όσο και το σκεπτικό τους επιβεβαιώνουν τον αντιδραστικό ρόλο του νόμου Κατρούγκαλου και δικαιώνουν το χαρακτηρισμό του ως «νόμου - λαιμητόμου». Ο νόμος αυτός έδωσε συνέχεια, αποτέλεσε όμως και τομή στη διαχρονική επίθεση των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κι αυτό επειδή, πέρα από τα δεινά που φόρτωσε στις νεότερες γενιές, ενσωμάτωσε και «νομιμοποίησε» όλες τις προηγούμενες περικοπές, ενώ «λύνοντας» ζητήματα αντισυνταγματικότητας κ.ά. έκλεισε το δρόμο σε διεκδικήσεις αναδρομικών και για το χρονικό διάστημα μετά την ψήφισή του. Πρόκειται δηλαδή για «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» της λεηλασίας των συντάξεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις άλλες ανατροπές.

Απ' αυτή τη σκοπιά, είναι υποκριτική και προκλητική για το λαό η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορμή το «πόρισμα Πισσαρίδη» ανακάλυψε ξαφνικά το σχέδιο για «μοντέλο Πινοσέτ» στις συνάξεις, με το σύστημα των «τριών πυλώνων», που και ο ίδιος υπηρέτησε, αναπαράγοντας ως κυβέρνηση τα αντιδραστικά ιδεολογήματα περί «βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού, εμφανίζοντας τις σκληρές περικοπές ως «αποκατάσταση των αδικιών του συστήματος» και δικαιολογώντας τις τρομακτικές μειώσεις ως «νοικοκύρεμα», όπως κάνει άλλωστε και η ΝΔ.

Πάνω σε αυτό το έδαφος κλιμακώνεται σήμερα η επίθεση από τη ΝΔ, που επιταχύνει κατευθύνσεις της ΕΕ, για να απαλλάξει ακόμα περισσότερο την εργοδοσία και το κράτος από το «κόστος» των συντάξεων και για να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που καραδοκούν να επενδύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια στον τομέα των συντάξεων.

Σ' αυτή την καταστροφική πορεία για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καλούνται να δώσουν απάντηση, διεκδικώντας να επιστραφούν σε όλους οι περικοπές, να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία, δυναμώνοντας την πάλη για Υγεία - Ασφάλιση - σύνταξη που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.



ΛΙΒΥΗ
Προετοιμασίες για διεύρυνση και κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης

ΣΕΛ.  19
ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ «NOVARTIS»
Στο απυρόβλητο η ουσία και οι αιτίες του σκανδάλου

ΣΕΛ.  6
29ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκινάει αύριο στο Στόμιο το πανελλαδικό αντάμωμα της νεολαίας
  • Το Σάββατο 18 Ιούλη, στις 20.30, θα μιλήσει στην πολιτική συγκέντρωση στο χώρο της κατασκήνωσης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
  • «Μένουμε δυνατοί - περνάμε στην αντεπίθεση. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό!» το σύνθημα του Διημέρου

ΣΕΛ.  9
ΒΟΛΟΣ
Παραμένουν τα ερωτήματα για το θάνατο του 26χρονου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει την αστυνομική βία


ΣΕΛ.  10
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες

Να ακυρωθούν οι μαζικές εξώσεις και να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης


ΣΕΛ.  10

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ