Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000 - αριθ. φύλλου: 7858

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2001
Πλεονασματικός στην ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του λαού

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής το 2000. Αυτή είναι και η προοπτική του κρατικού προϋπολογισμού για το 2001, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες στη Βουλή. Αν υποθέσουμε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, το μόνο βέβαιο είναι ότι εκφράζει πλεόνασμα υπερεκμετάλλευσης του λαού, όχι μόνο στο επίπεδο των μισθών και γενικότερα της εργασίας, αλλά και εκτός εργασίας, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα και τόνισε, ανάμεσα σε άλλα: «Ο δρόμος της σήψης και της καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων, με παλιές και νέες μορφές δεν είναι νομοτέλεια για την κοινωνική παραγωγή. Ο άλλος δρόμος, ο δρόμος του μέλλοντος, είναι ο δρόμος της νίκης των λαϊκών δυνάμεων, ο δρόμος της λαϊκής οικονομίας».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.


ΑΘΗΝΑ
Μήνυμα οργής και αλληλεγγύης

Αγωνιστικό μήνυμα συμπαράστασης στους Τούρκους αγωνιστές και αποφασιστικής καταδίκης του αντιδημοκρατικού τουρκικού καθεστώτος έστειλαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι της Αθήνας και της Λάρισας. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η χιονοστιβάδα ανακοινώσεων και ψηφισμάτων αλληλεγγύης από κοινωνικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς, ενώ οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν χτες βράδυ την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων βάρβαρων και δολοφονικών επιδρομών στις φυλακές της χώρας, μιλώντας για 26 νεκρούς. Ολοι πάντες, βέβαια, ξέρουν ότι ψεύδονται. Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έσπευσε χτες να αυξήσει το ποσό του δανείου, που χορηγεί στην Αγκυρα, στα 13 δισ. δολάρια.


ΣΕΛ.  18   -   19

Ετσι...

ΔΕΚΑΔΕΣ οι νεκροί. Καμένοι στις φωτιές των φλογοβόλων. Τρυπημένοι κατάστηθα από τις σφαίρες των πυροβόλων. Τα «σκυλιά» του φασίστα Τουρκ έκαναν «καλή δουλιά», μπαίνοντας στα κελιά. Ετσι πεθαίνουν οι αντρειωμένοι.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ οι τραυματίες. Με τη βία τούς μεταφέρουν στα νοσοκομεία. «Για να ζήσουν», λέει ο «κεντροαριστερός» Ετσεβίτ. «Θα πεθάνουμε», απαντούν οι εθελοντές μελλοθάνατοι και συνεχίζουν την απεργία πείνας. Ετσι φτιάχνονται οι ήρωες.

ΜΥΡΙΑΔΕΣ οι διαδηλωτές. Στην Τουρκία. Στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη. Απαιτούν την τιμωρία των Τούρκων δικτατόρων. Καταδικάζουν τους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος, που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Ετσι συνομιλούν μεταξύ τους οι λαοί.


Εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα δημοσιευτούν στον αυριανό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»



ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
«Δεν έχω ξαναδεί βαπόρι σε τέτοιο χάλι!»

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία ήρθαν χτες στο φως στο Α` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, όπου διεξάγεται η δίκη για το τραγικό ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», που βούλιαξε στις 3 Σεπτέμβρη 1994, παίρνοντας μαζί του 24 ναυτεργάτες


ΣΕΛ.  3
ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
«Παγωμένα» Χριστούγεννα στους καταυλισμούς

Παραμονές Χριστουγέννων στο στρατόπεδο «Καποτά», στο Μενίδι, και το μόνο που θυμίζει εορταστικό κλίμα είναι δυο ή τρία στολίδια στις κολόνες, πάνω από τα προκάτ, που στεγάζουν για δεύτερο χειμώνα 3.500 ανθρώπους


ΣΕΛ.  16   -   17

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ