ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΜΡΑΝΙΓΙΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Ματωμένη αυλαία

Παρά το ότι οι αρχές εισέβαλαν και κατέλαβαν τελικά τη φυλακή Ουμράνιγιε, στην Κωνσταντινούπολη, η απεργία πείνας συνεχίζεται ακόμη...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η επιχείρηση που κατά τρελή ειρωνεία βαφτίστηκε «Επιστροφή στη ζωή», ολοκληρώθηκε χτες. Οι αρχές μίλησαν για 26 νεκρούς. Ολοι ξέρουν ότι ψεύδονται. Α, και μια έκτακτη είδηση: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έσπευσε να δηλώσει ότι αυξάνει το ποσό του δανείου που χορηγεί στην Αγκυρα στα 13 δισ. δολάρια.

Μετά από μια ακόμη στρατιωτική (ή μήπως θα έπρεπε να πούμε «ανθρωπιστική»;) επιχείρηση που διήρκεσε ώρες, οι αρχές κατάφεραν, μέσα σε ένα πυκνό σύννεφο δακρυγόνων, να καταβάλουν την αντίσταση στη φυλακή, όπου επί τέσσερις ημέρες οι κρατούμενοι αντιστέκονταν. Η κατάσταση ήταν «ντροπιαστική», όπως σχολίασε ο ανταποκριτής ενός ειδησεογραφικού πρακτορείου: ο πάνοπλος στρατός της Τουρκίας, που είχε επιστρατεύσει ειδικές δυνάμεις, αμερικανικά ελικόπτερα «Μπλακ Χοκ» - η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, κατ' ευθείαν από τα αμερικανικό οπλοστάσιο - θωρακισμένα, ακόμη και μπουλντόζες, να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα με μερικές εκατοντάδες κρατούμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν σωματικά καταβεβλημένοι μετά από 65 ημέρες απεργίας πείνας...

Τελικά όμως, οι δυνάμεις του στρατού «κατίσχυσαν». Οι 430 πολιτικοί κρατούμενοι που παρέμεναν στην Ουμράνιγιε παραδόθηκαν. Επίσημος απολογισμός: τέσσερις νεκροί, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Χικμέτ Σάμι Τουρκ. Και συνολικά 26. Πλην όμως, όλοι γνωρίζουν - ή οφείλουν να γνωρίζουν - ότι ο κ. υπουργός μας τα λέει κάπως συντηρητικά. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως είναι, π.χ., η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, κάνουν λόγο για δεκάδες περισσότερους. Η οργάνωση Οζγκούρ Ταγιάντ επίσης. Πόσους; Ισως πάνω από 60. Εξάλλου, κανένας δεν είναι σε θέση να πει μετά βεβαιότητας πόσοι από τους πολιτικούς κρατούμενους που συνεχίζουν την απεργία πείνας και μετά τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία θα επιβιώσουν τελικά - έστω κι αν το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή να δοθεί «με τη βία» τροφή στους απεργούς πείνας! - ή πόσοι από εκείνους που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις (50 μόνο στην Ουμράνιγιε, 200 και πλέον στο σύνολο των 20 φυλακών όπου οι αρχές «αποκατέστησαν την τάξη»), θα επιβιώσουν...

Η επιχείρηση προσέφερε δύο «πλεονεκτήματα», όπως εξελίχθηκε, στις τουρκικές αρχές. Το πρώτο είναι ότι τα δύο τουλάχιστον σωφρονιστικά καταστήματα στα οποία έγιναν μάχες - Τσανάκαλε, Ουμράνιγιε - είναι σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένα και έτσι «κατ' ανάγκην» ο πληθυσμός των κρατουμένων που εξήχθη βιαίως από αυτές «θα πρέπει» να μεταφερθεί στις νέες φυλακές τύπου F, τα «λευκά κελιά», απ' όπου, λένε οι κρατούμενοι και οι συγγενείς τους, θα βγαίνουν μόνο για να ταφούν... Αν βγαίνουν για να ταφούν, βέβαια. Οι αρχές διαμήνυσαν χτες ότι σε περίπτωση που οι κηδείες των ήδη νεκρών πολιτικών κρατουμένων γίνουν «ανοιχτά», τότε δε θα παραδίδονται καν οι σοροί των κρατουμένων στους συγγενείς τους!

Το δεύτερο «πλεονέκτημα» είναι η ευκαιρία που δίνεται στις αρχές να κάνουν δημόσιες σχέσεις στο δυτικό Τύπο σε βάρος των κρατουμένων. Χτες οι αρχές μάζεψαν δημοσιογράφους και τους πήγαν στη φυλακή Μπαϊράμπασα, όπου τους επέδειξαν «οπλισμό» των κρατουμένων: ένα τουφέκι «Καλάσνικοφ» με 57 χρησιμοποιημένους κάλυκες, 4 πιστόλια, 101 μαχαίρια, και αυτοσχέδια ακόντια, με βελόνες από σύριγγες για αιχμές. Η φυλακή «ελεγχόταν» από το μαρξιστικό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - Κόμμα, είπαν οι αρχές. Πιστά οι δημοσιογράφοι αναμετέδωσαν τις σχετικές λεπτομέρειες, που «αποδεικνύουν» πόσο δίκιο είχε η κυβέρνηση που διέταξε το στρατό να πάει να σκοτώσει αυτούς τους τύπους, που είχαν μετατρέψει τις φυλακές «σε στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών» (!!!), όπως έγραψε μια τουρκική εφημερίδα χτες. Ουδείς έδειξε να αναρωτιέται αν τα όπλα ήταν πράγματι των κρατουμένων, ή αν «φυτεύτηκαν» εκεί εκ των υστέρων... Παρεμπιπτόντως, αυτό που λένε όλες αυτές τις μέρες στο «Ρ» εκπρόσωποι του Μετώπου, είναι «ας μας πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και να τα συγκρίνουν με αυτά που θα βρεθούν στα όπλα. Δεν είναι τα δικά μας».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, συνοψίζοντας το πώς πήγε η επιχείρηση, δήλωσε πως ελπίζει «να μην ξανασυμβεί ποτέ αυτό το είδος της τρέλας». Αλλά είναι κάπως αργά για «στρογγύλεμα» της εικόνας.

Η Κουρδική εφημερίδα «Γενί Γκιουντέμ» το έθεσε εύγλωττα: «Πρόκειται για σφαγή. Κι αφού ήθελαν να σκοτώσουν τους κρατούμενους, γιατί δεν περίμεναν; Θα πέθαιναν έτσι κι αλλιώς».

Μήνυμα οργής και αλληλεγγύης

Αγωνιστική συγκέντρωση στην Αθήνα 

Αγωνιστική φωνή διαμαρτυρίας, ενάντια στη βαρβαρότητα των τούρκικων αρχών, που μέχρι χτες είχαν δολοφονήσει - επίσημα - πάνω από 20 πολιτικούς κρατούμενους, αλλά και συμπαράσταση σε όλους τους κρατούμενους που συνεχίζουν να αντιστέκονται στα φασιστικής έμπνευσης «λευκά κελιά», ύψωσαν χτες ταξικά συνδικάτα, εργαζόμενοι, μαζικοί φορείς, δημοκρατικές οργανώσεις και όλες οι πολιτικές νεολαίες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στα Προπύλαια και στην πορεία που ακολούθησε στην Τούρκικη Πρεσβεία, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα.

Η συγκέντρωση στα προπύλαια ξεκίνησε με ενημέρωση Τούρκων αγωνιστών για την κατάσταση. Μάλιστα μιάμιση ώρα πριν όπως είπανκ οι τουρκικές αρχές είχαν εισβάλει και στην τελευταία φυλακή Ουμράνιγιεκ ενώ μέχρι εκείνη την ώρα 300 κρατούμενοι είχαν μεταφερθεί τραυματισμένοι σε νοσοκομεία και άλλοι 600 σε «λευκά κελιά», υπολογίζοντας τον ανεπίσημο αριθμό των νεκρών σε πάνω από 40.

Δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε έδωσαν δεκάδες εργαζόμενοι ταξικών σωματείων της Αθήνας και άλλων περιοχών της Ελλάδας, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, μαζικών φορέων, οργανώσεων και κομμάτων. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Στρ. Κόρακα, του ΣΥΝ με τον βουλευτή Π. Λαφαζάνη και του ΔΗΚΚΙ με τον Γ. Μαντά.

Η εργατική τάξη της χώρας, αποδεικνύοντας ότι παίρνει την υπόθεση της ελληνικής συμπαράστασης των Τούρκων αγωνιστών στα χέρια της, προχωράει με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και σε αποστολή αντιπροσωπείας συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων που θα ξεκινήσει την Τρίτη για την Κωνσταντινούπολη.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Α. Αντανασιώτης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Τουρκία και το Κουρδιστάν, ο οποίος κατήγγειλε ως προκλητική και υποκριτική τη στάση των πολιτικών εκπροσώπων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφερόμενος στα αιτήματα, σημείωσε ότι είναι η ματαίωση της λειτουργίας των απάνθρωπων «λευκών κελιών» και η κατάργηση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου που τα προβλέπει.

«Ποτέ άλλοτε, σημείωσε ο ομιλητής, όσο τα τελευταία χρόνια, οι έννοιες του "ανθρωπισμού" και των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" δεν έχουν διαστρεβλωθεί και κακοποιηθεί τόσο βάναυσα. Ποτέ άλλοτε δε χρησιμοποιήθηκαν τόσο προκλητικά και υποκριτικά από τις κυρίαρχες δυνάμεις ως άλλοθι για τις πιο απάνθρωπες και κυνικές πράξεις. "Ανθρωπιστική" επιχείρηση αποκλήθηκε από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μαζί και από τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο ανηλεής βομβαρδισμός του άμαχου γιουγκοσλαβικού λαού, "ανθρωπιστική" επιχείρηση ονομάζουν σήμερα και οι εκπρόσωποι του τούρκικου καθεστώτος τη δολοφονική επίθεση στις φυλακές της χώρας κατά των ανυπεράσπιστων πολιτικών κρατουμένων».

Καταλήγοντας, επισήμανε: «Ο ελληνικός, ο τούρκικος και κουρδικός λαός, λαός ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ευρω - ατλαντικό φασισμό και τους εκφραστές του στις χώρες μας» τόνισε.

Η αγωνιστική πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, με επικεφαλής Τούρκους αγωνιστές με αναμμένες δάδες και φωτογραφίες δολοφονημένων συναγωνιστών τους, ενώ το υψωμένο τους πανό έγραφε χαρακτηριστικά: «Το κράτος θα λογοδοτήσει στους λαούς της Τουρκίας». Αμέσως μετά ακολουθούσαν ταξικοί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι με το πανό του ΠΑΜΕ, βροντοφωνάζοντας «Πίσω από την Τουρκία βρίσκονται μαζί, Ευρώπη, ΝΑΤΟ και Αμερικανοί» και «Τα λευκά κελιά των ιμπεριαλιστών θα τα τσακίσει η πάλη των λαών», δίνοντας το στίγμα ότι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρωτίστως χρέος και υπόθεση της εργατικής τάξης.

Η πορεία μέσω της οδού Σταδίου, το Σύνταγμα και τη Βασ. Σοφίας έφτασε στη συμβολή της Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου. Εκεί μια κλούβα των ΜΑΤ και πάνοπλοι αστυνομικοί είχαν παραταχθεί ώστε να μην πλησιάσει η πορεία την τουρκική πρεσβεία. Αλλωστε οι κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας που έστειλε η κυβέρνηση αριθμούσαν μεγάλο αριθμό αστυνόμων και δυνάμεων των ΜΑΤ που είχαν περικυκλώσει ασφυκτικά όλο το κέντρο της Αθήνας, ενώ ακολουθούσαν την πορεία με τις φυσούνες των χημικών αερίων έτοιμες για δράση.

Αντιπροσωπεία Τούρκων αγωνιστών και Ελλήνων συνδικαλιστών και φορέων θυροκόλλησαν ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζονταν οι δολοφονίες των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων, ενώ στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Τούρκους αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Εστειλαν μήνυμα στ' αδέλφια τους

«Γροθιά» αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους ύψωσαν οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες, συμμετέχοντας στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Κίνηση Επιστημόνων, Διανοουμένων, Καλλιτεχνών και η Επιτροπή Ειρήνης. Εδωσαν το «παρών» τους στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όπου έγινε η εκδήλωση, για να καταδικάσουν τις δολοφονικές επιθέσεις του στρατοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας και ν' απαιτήσουν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Ηταν εκεί για να καταγγείλουν τους συμμάχους των δολοφόνων του τουρκικού λαού: Την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την κυβέρνηση Σημίτη, που στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εγκληματική επίθεση, δίνοντας χείρα βοηθείας στην τουρκική κυβέρνηση. Ηταν σίγουροι, ότι το μήνυμά τους έφτασε στ' αδέλφια τους στην Τουρκία, που αγωνίζονται για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και δήλωσαν ότι παίρνουν δύναμη από τη δύναμη των αγωνιστών πολιτικών κρατουμένων για να παλέψουν ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα της «νέας τάξης πραγμάτων».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Θ. Βάιος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας και μέλος της διοίκησης του ΕΚΛ, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι της Λάρισας βρίσκονται στο πλευρό των πολιτικών κρατουμένων και θα εντείνουν τον αγώνα τους για την απελευθέρωσή τους.

Στη συνέχεια μίλησε ο Γ. Αδαμίδης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν, ο οποίος αναφέρθηκε στη δολοφονική επίθεση των Τούρκων στρατοκρατών, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες που κάνουν με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, να τσακίσουν τον τουρκικό λαό, δε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Και μετά παίρνοντας το λόγο ο Αχμέτ Γιαλούν, Τούρκος πολιτικός εξόριστος, απεργός πείνας, το κλίμα «φορτίστηκε» με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας για την αντρειοσύνη και τον ηρωισμό των αγωνιστών πολιτικών κρατουμένων. Ο Αχμέτ Γιαλούν αναφέρθηκε στη δολοφονική επίθεση, μίλησε για το βρώμικο ρόλο που παίζουν σ' αυτή την επίθεση η ΕΕ και οι ΗΠΑ και μετέφερε το μήνυμα των συναγωνιστών του, ότι το αγωνιστικό τους φρόνημα δεν τσακίζεται.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και πλήθος εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων.

Καταγγέλλουν τη δολοφονική επίθεση

Δεκάδες είναι τα καταδικαστικά ψηφίσματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, για την εγκληματική επίθεση του τούρκικου καθεστώτος εναντίον των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές της Τουρκίας.

Την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία καταγγέλλει με ψήφισμά του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας και καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει την άμεση παρέμβαση των διεθνών οργανισμών. Την αλληλεγγύη του στους Τούρκους αγωνιστές και την αντίθεσή του με τη στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Αναργύρων, ενώ ως ηθικούς αυτουργούς των εγκλημάτων καταγγέλλει τις ΗΠΑ και την ΕΕ το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στο ίδιο ύφος είναι και η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης, στην οποία καταγγέλλεται η «εξομοίωση θυμάτων και θυτών» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Να σταματήσει η κυβέρνηση να τηρεί στάση «Πόντιου Πιλάτου» απέναντι στη βάρβαρη επίθεση του στρατοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Φαρμακεργατών, ενώ την «ένοχη σιωπή της πολιτισμένης ανθρωπότητας» καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος. Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης σε ανακοίνωσή της καλεί «την κυβέρνηση, όλα τα κόμματα να αφουγκραστούν τη λαϊκή αγανάκτηση και να εκφράσουν ενεργά την αντίθεσή τους στις απάνθρωπες και δολοφονικές ενέργειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που στηρίζονται από τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές». Η Πανελλήνια Ενωση Αναπήρων - Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης καταγγέλλει την υποκριτική στάση των συνενόχων της Νέας Τάξης και του ΝΑΤΟ «που απροκάλυπτα δολοφονούν τους αγωνιστές της Τουρκίας».

Ανάλογα καταδικαστικά ψηφίσματα της θηριωδίας του τούρκικου καθεστώτος εξέδωσαν το Σωματείο Τουρισμού Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αιγάλεω, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, καθώς και οι Γιατροί του Κόσμου.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Κοινή θέληση για συνέχεια της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης

Τη θέλησή τους να δώσουν συνέχεια στην κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας, εξέφρασαν οι Πολιτικές Νεολαίες της χώρας μας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν για να παρουσιάσουν την κοινή τους ανακοίνωση και το κάλεσμά τους στην απογευματινή πορεία. Η ΚΝΕ, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, η ΟΝΝΕΔ, η Νεολαία Συνασπισμού - ΕΑΝ και η Νεολαία ΔΗΚΚΙ ζητούν με την ανακοίνωσή τους «την άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από τις τουρκικές φυλακές, την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την κατάργηση των κελιών τύπου -F ("λευκά κελιά")».

Για τη σημασία αυτής της κοινής πρωτοβουλίας, που εκφράζει ένα ευρύ πολιτικό φάσμα και μπορεί να συνεχιστεί, μίλησε ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Σημείωσε, επίσης, ότι η κίνησή τους αναφέρεται όχι μόνο στις φυλακές, αλλά συνολικά στο «πρόβλημα καταπάτησης των ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών της Τουρκίας με την ανοχή κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Αυτός στον οποίο δείχνει η ελληνική κυβέρνηση την αλληλεγγύη της δεν είναι ο τούρκικος λαός, αλλά το φασιστικό τουρκικό κράτος», είπε από την πλευρά του ο Αρης Ξυδάς, εκπρόσωπος της Νεολαίας ΔΗΚΚΙ, ενώ ο Αριστομένης Συγγελάκης, από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, αναρωτήθηκε «πού είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις», που ευαισθητοποιούνται μόνο για ζώα υπό εξαφάνιση...

Τέλος, η Μαρία Σιρεγγέλα, από την ΟΝΝΕΔ κι ο Διομήδης Τόλιος από τη Νεολαία Συνασπισμού - ΕΑΝ αναφέρθηκαν στην ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης του κόσμου και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν, επίσης, Τούρκοι αγωνιστές και μέλη της Επιτροπής, που επισκέφτηκε πρόσφατα την Κωνσταντινούπολη, που χαιρέτισαν την πρωτοβουλία των Πολιτικών Νεολαιών και επισήμαναν την ανάγκη να συνεχιστεί.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Αλληλεγγύη στους Τούρκους αγωνιστές

Η αλληλεγγύη του ελληνικού προς τους υπερήφανους Τούρκους αγωνιστές αποτελεί χρέος τιμής για το προοδευτικό και δημοκρατικό κίνημα της χώρας μας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Ανανέωση:

«Καταγγέλλουμε το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας που με τη συνενοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ συνεχίζει τη σφαγή των πολιτικών κρατούμενων και την τρομοκρατία ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό. Η ενταξιακή πορεία της ΕΕ συνολικά, στο καθεστώς της πιο βάρβαρης καταστολής και περιστολής των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων προχωρά απρόσκοπτα και προδιαγράφει ένα ζοφερό μέλλον για τους ίδιους του πολίτες της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση με την ανοιχτή στήριξή της, οικονομική και πολιτική, στα σχέδια για τον "εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος με Λευκά κελιά", γίνεται συμμετοχή στο έγκλημα. Η άμεση και αποτελεσματική αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους υπερήφανους Τούρκους αγωνιστές αποτελεί για το προοδευτικό και δημοκρατικό κίνημα χρέος τιμής, το οποίο οφείλουμε να εκπληρώσουμε στο ακέραιο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ