ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Βομβαρδισμών συνέχεια και σε κατοικημένες περιοχές

 

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα των αμερικανικών βομβαρδισμών και του εμπάργκο στο Ιράκ

Associated Press

Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα των αμερικανικών βομβαρδισμών και του εμπάργκο στο Ιράκ
Πολιτικές εγκαταστάσεις και αθώοι πολίτες ήταν οι στόχοι των τελευταίων πληγμάτων που κατάφεραν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Βόρειο Ιράκ, μετέδωσε, χθες, το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου Ιρακινού αξιωματούχου, τον οποίο δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποιούσαν περιπολίες πάνω από τη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» τη Δευτέρα, βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές στις επαρχίες Ντουχόκ, Αρμπίλ και Νινεβέχ του Βορείου Ιράκ, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων, που σταθμεύουν στον Κόλπο, δε σχολίασαν καν τις καταγγελίες της Βαγδάτης.

Την ίδια στιγμή, με δριμύτητα αντέδρασε η Βαγδάτη στην έκθεση του υπευθύνου για το Ιράκ από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαξ βαν ντερ Στουλ, ο οποίος κατηγορεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν για ατελείωτη σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πιο θεμελιωδών ατομικών ελευθεριών. Στην έκθεσή του, που παρουσιάστηκε, χθες, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο βαν ντερ Στουλ υποστηρίζει ότι το καθεστώς της Βαγδάτης ευθύνεται για τη λιμοκτονία και τις κάκιστες βιοτικές συνθήκες του ιρακινού λαού, αφήνοντας, εντελώς, στο απυρόβλητο το πολύχρονο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράκ. Απαντώντας στις κατηγορίες, ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Νιζάρ Χαμντούμ, χαρακτήρισε «ψευδείς» τους ισχυρισμούς του Ολλανδού διπλωμάτη και τόνισε ότι η ίδια η στάση και η συμπεριφορά του βαν ντερ Στουλ εξηγεί τις αιτίες που οδήγησαν την ιρακινή κυβέρνηση στο να του απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα από το 1992, παρόλο που ο ίδιος συνεχίζει να συντάσσει εκθέσεις από μακριά.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισαν οι αντιδράσεις μαζί με τις τελικές διαπραγματεύσεις
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Δεν πρόλαβε, καν, να αρχίσει ο τελευταίος και κρίσιμος γύρος των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, τη Δευτέρα στη Ραμάλα, και οι αντιδράσεις, ήδη, εμφανίστηκαν, και μάλιστα έντονες. Σε ιδιαίτερα αμήχανη θέση βρίσκεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος, παρά τις επίμονες προσπάθειές του να αποφύγει την απευθείας σύγκρουση με τους εβραίους εποίκους της Δυτικής Οχθης, προσπαθεί να ισορροπήσει χωρίς να δώσει αφορμές αντιπαράθεσης ούτε στους Παλαιστινίους ούτε στους δεξιούς συγκυβερνώντες του.

Από τη Δευτέρα το βράδυ δεκάδες νεαροί έποικοι με τις οικογένειές τους έχουν καταλάβει το ύψωμα Χαβάτ Μαόν, στη Δυτική Οχθη, αρνούμενοι να αποχωρήσουν οικειοθελώς για να εκκενωθεί η περιοχή και να παραδοθεί στους Παλαιστινίους, όπως έχει δώσει εντολή ο Εχούντ Μπάρακ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε μακροσκελείς διαβουλεύσεις, όλες τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ηγεσίες των μεγαλύτερων οργανώσεων των εποίκων, οι οποίες συμφώνησαν να απομακρυνθούν, καταρχάς, από 12 εκ των 42 οικισμών, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί χωρίς, καν, την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης. Με τη συμφωνία αυτή, όμως, διαφωνεί μεγάλο μέρος της νέας γενιάς των εποίκων, οι οποίοι αρνούνται, όπως δηλώνουν, κατηγορηματικά, να εγκαταλείψουν τη γη τους, προκαλώντας τον ισραηλινό στρατό να χρησιμοποιήσει βία, αν θέλει να τους απομακρύνει.

Ο Εχούντ Μπάρακ απέφυγε να σχολιάσει την κατάσταση ούτε αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να την χειριστεί, καθώς μέχρι το Σαββατοκύριακο οι περιοχές αυτές θα πρέπει να έχουν παραδοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή, με βάση την «ενδιάμεση συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον». Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι κάλεσε τις επίσημες ηγεσίες των εποικιστικών οργανώσεων να πετύχουν την εκκένωση του υψώματος Χαβάτ Μαόν μέχρι σήμερα το βράδυ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φαίνεται να προσπαθεί, με κάθε μέσο, να αποφύγει τη χρησιμοποίηση του στρατού, καθώς η πρόκληση επεισοδίων θα δημιουργούσε σειρά προβλημάτων στις σχέσεις του με το συγκυβερνών Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα των εποίκων.

Η λύση που θα επιλέξει ο Εχούντ Μπάρακ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ύψωμα Χαβάτ Μαόν κρίνεται ως ενδεικτική για την τακτική που θα ακολουθήσει, γενικά, απέναντι στους εποίκους κατά τη διάρκεια των υπερεντατικών ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών για την κατάληξη της «ειρηνευτικής διαδικασίας». Τα χαμόγελα που αντάλλαξαν, στο ξενοδοχείο «Γκραντ Οτέλ» της Ραμάλα, ο Ισραηλινός διπλωμάτης Οντέντ Εράν και ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα, δεν κατάφεραν να υπερσκελίσουν τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές: Την επιστροφή των προσφύγων, τον καθορισμό των τελικών συνόρων, το μέλλον των εβραϊκών οικισμών και της Ιερουσαλήμ. Στο περιθώριο της συνάντησής τους, ο Εράν έσπευσε να επαναλάβει ότι η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει υπό ισραηλινή κυριαρχία και ότι οι 200.000 έποικοι θα παραμείνουν στα σπίτια τους. Εντούτοις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντιούνται 2-3 φορές κάθε εβδομάδα, προκειμένου να εκπονήσουν ένα σχέδιο τελικής συμφωνίας μέχρι τα μέσα Φλεβάρη.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Βελτίωση των σχέσεων αλλά οι κυρώσεις παραμένουν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την ανανέωση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για ένα χρόνο ακόμη ανακοίνωσε, χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, εκτιμώντας, όπως έγινε γνωστό, ότι «η ανοιχτή κρίση που σοβεί στις σχέσεις των δύο χωρών από το 1979 δεν έχει - παρά τα βήματα που έχουν επιτευχθεί - διευθετηθεί πλήρως». Η απόφαση του Κλίντον έχει την πλήρη κάλυψη του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο εξετάζει, μία φορά ανά έτος, την πορεία των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις αυτές συνίστανται στην επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων, αλλά και απαγορεύσεων εμπορικών συναλλαγών στις εταιρίες και στις επιχειρήσεις που, παρά τις αντίθετες παραινέσεις της Ουάσιγκτον, συνάπτουν, τελικά, οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες με την Τεχεράνη.

Από την πλευρά της, η ιρανική ηγεσία δε σχολίασε την αμερικανική απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα, μετά τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα για τον εορτασμό της 20ής επετείου από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας κατά τη διάρκεια της ισλαμικής επανάστασης του 1979 - διαδήλωση που κυριαρχήθηκε από τα συνθήματα κατά των ΗΠΑ και υπέρ του καθεστώτος των μουλάδων. Το 1979 είχαν κρατηθεί όμηροι 52 Αμερικανοί πολίτες επί 444 ημέρες, οπότε και ΗΠΑ - Ιράν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, δηλαδή τον Απρίλη του 1980.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αισθάνεται πως έχει «υποστήριξη των ΗΠΑ» ο στρατηγός Μουσαράφ

ΑΓΚΥΡΑ .-

Σε αποκλειστική του συνέντευξη προς την αγγλόφωνη εφημερίδα «Turkish Daily News», που δημοσιεύτηκε χθες, ο στρατηγός - δικτάτορας του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, δήλωσε πως «αισθάνεται ότι έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ».

Ο στρατηγός, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ τον περασμένο μήνα, σχολίασε κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα πως είναι ικανοποιημένος με τη στάση των ΗΠΑ, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα του.

Ο Μουσαράφ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, από τον οποίο έλαβε «αδελφικές συμβουλές», όπως χαρακτηριστικά είπε. Πάντως, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση που τηρούν άλλες δυτικές χώρες. Ερωτώμενος από την TDN κατά πόσον η δική του άποψη περί δημοκρατίας συμπίπτει με εκείνη της Δύσης, προτίμησε να εκφράσει την αποδοκιμασία του. Είπε ότι αντί για «δημοκρατικές ταμπέλες» (το καθεστώς του) θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με βάση «την ουσία». Τόνισε ότι στο Πακιστάν «υπάρχει πολλή ουσία» όσον αφορά τη δημοκρατία, κατηγορώντας τις χώρες που κριτικάρουν την κατάσταση στο Πακιστάν για «διγλωσσία».

Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τον πρώην πρωθυπουργό Σαρίφ, ο Μουσαράφ είπε ότι το μέλλον του είναι «λαμπρό». Εκκρεμεί «φυσικά», πρόσθεσε, «μια έρευνα στο Πακιστάν». Και είπε ακόμη ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από το στρατό όταν η δημοκρατία «αποκατασταθεί όπως πρέπει» στη χώρα του.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις για την άμυνα και την οικονομία μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν, δήλωσε ο Μουσαράφ, αυτές «θα βελτιωθούν». Η Αγκυρα «άκουσε προσεκτικά» το στρατηγό, και του έκανε προτάσεις για τη λήψη των «αναγκαίων μέτρων» προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στη δημοκρατία. Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση απέφυγε να αποσαφηνίσει αν αναγνωρίζει τον Μουσαράφ ως πρόεδρο, στρατηγό ή απλώς επικεφαλής του πραξικοπήματος στο Πακιστάν.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ μίλησε σε πολύ προσεκτικό τόνο, αποφεύγοντας να επεκταθεί ή να σχολιάσει οποιοδήποτε θέμα σχετικά με την επίσκεψη Μουσαράφ. Προτίμησε να δηλώσει γενικά ότι «υπάρχουν ισχυροί δεσμοί» μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας.

Ο Μουσαράφ, από την κατάληψη της εξουσίας, προσέλκυσε την προσοχή εκφράζοντας το «θαυμασμό» του για την Τουρκία και τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Η Τουρκία είναι η τέταρτη στάση του πρώτου ταξιδιού του Μουσαράφ μετά τη 12η Οκτώβρη, όταν έκανε το πραξικόπημα. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί το Κατάρ και χθες αναμενόταν να αναχωρήσει για το Κουβέιτ. Είχαν προηγηθεί η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΠΕΡΟΥ
Απροσδόκητη έκρηξη ηφαιστείου
ΛΙΜΑ.-

Επισήμως και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 34 άτομα αγνοούνται στη χώρα των Ανδεων, το Περού, μετά την αναπάντεχη και όπως εξελίσσεται «θανατηφόρα» έκρηξη ηφαιστείου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπουργών Προεδρίας Εντγάρδο Μοσκέιρα, και Υγείας, Αλεχάνδρο Ακινάγια, που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας στην περουβιανή πρωτεύουσα, η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε εδαφικές εγκατακρημνίσεις σε μία απομακρυσμένη περιοχή, 800 χλμ βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λίμα. Πάντως νωρίτερα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας της επαρχίας Καχαμάρκα, στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη, την Κυριακή στις 19.00, ώρα Ελλάδος, είχε μιλήσει για περισσότερους από 50 αγνοουμένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ