Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Χειρότερα για αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους

Επάνοδο στην κερδοφορία για τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις καταγράφει η ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ, την ίδια ώρα που οι μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις δηλώνουν μείωση πωλήσεων για τη χρονιά που πέρασε, κατάσταση που πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη. Παράλληλα, η μερική απασχόληση διογκώνεται στον κλάδο του εμπορίου, καθώς, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας έχει διπλασιαστεί στη διάρκεια της κρίσης και από 4,5% της συνολικής εργασίας στον κλάδο που αντιστοιχούσε το 2008, το 2014 αντιστοιχεί στο 8,4%.

Το ίδιο διάστημα, από το εμπόριο έχουν χαθεί περίπου 75.000 θέσεις εργασίας με το συνολικό αριθμό να έχει υποχωρήσει φέτος σε 364.473 εργαζόμενους, στα επίπεδα του 2002 - 2003. Η συνολική απασχόληση (μαζί με εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και βοηθούντα συγγενικά μέλη) για την προαναφερόμενη περίοδο παρουσίασε μείωση κατά 205.600 άτομα. Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, το μέτρο αύξησε τις μέρες και ώρες απασχόλησης, με το 18,2% των εργαζομένων στο εμπόριο να δουλεύει πλέον επτά μέρες τη βδομάδα.

Τέλος, για το νέο έτος οι τρεις στις τέσσερις από τις επιχειρήσεις με εταιρική μορφή ΑΕ και ΕΠΕ (πρακτικά οι μεγαλύτερες) εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους δε θα παρουσιάσουν επιδείνωση το 2015, όταν το 40% των μικρομεσαίων και ατομικών επιχειρήσεων αναμένει και νέα μείωση πωλήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ