Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο δημοτικό σχολείο

Με αντικείμενο τις αλλαγές που προωθούνται στο δημοτικό σχολείο συνεδρίασε χτες στο υπουργείο Παιδείας η επιτροπή του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμιας εκπαίδευση, με τη συμμετοχή αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Παιδείας.

Το ΣΠΔΕ, όργανο που λειτουργεί στο πλαίσιο του «Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας», εξέτασε τα ζητήματα της γενίκευσης των ολοήμερων δημοτικών ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος σε όλα τα εξαθέσια δημοτικά, της καθιέρωσης μελέτης στο σχολείο και της μείωσης της ύλης των μαθημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αποσταλεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ερωτηματολόγια στους σχολικούς συμβούλους.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έθεσε το προηγούμενο διάστημα το περίγραμμα των αλλαγών στα δημοτικά, πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υπαγωγή τους στη συνολική στρατηγική για την εκπαίδευση, με το φόρτωμα των παιδιών με δεξιότητες από νωρίς. Χωρίς να εγκαταλείπεται αυτή η στρατηγική, το υπουργείο κάνει λόγο και για δυνατότητα διαμόρφωσης των προγραμμάτων από τη σχολική μονάδα, για «σχολείο αυτόνομο σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό και τη διαμόρφωση μέρους του σχολικού προγράμματος», εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και γενικότερα «ευρωπαϊκή διάσταση» στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ουσιαστικά το «αυτόνομο σχολείο» σημαίνει διάσπαση του «ενιαίου» της εκπαίδευσης, αρνητική εξέλιξη, ενώ στέλνει τα σχολεία στην αγκαλιά των επιχειρηματιών, άρα και την εκπαιδευτική διαδικασία να προσαρμόζεται στα μέτρα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ