Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Διεργασίες υπέρ των μονοπωλίων σε φόντο ανταγωνισμών

Eurokinissi

Η ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, στην Ενέργεια και τα μεταφορικά δίκτυα μέσα από την εξασφάλιση νέων πεδίων δράσης, ήταν στο επίκεντρο της 44ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), που ολοκληρώθηκε προχτές μετά από δύο συνεδριάσεις. Η Σύνοδος έγινε στην Αθήνα, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται για τον ΟΣΕΠ ότι πρόκειται για μία διακρατική περιφερειακή ένωση του κεφαλαίου και αποτελείται από τα κράτη Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Ελλάδα. Το τελευταίο 6μηνο, η Ελλάδα βρισκόταν στην προεδρία του ΟΣΕΠ η οποία λήγει. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Μολδαβία και γι' αυτό το λόγο στη Σύνοδο παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της, Ιγκόρ Κόρμαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος χαιρετίζοντας στις εργασίες της Συνόδου, επισήμανε: «Την περίοδο που διανύουμε η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει ξαναγίνει μια περιοχή πολιτικών εντάσεων και κρίσεων. Τα ζητήματα της ασφάλειας, της ισορροπίας, της συνύπαρξης, τα ζητήματα που συνδέονται με την ερμηνεία και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο της προσοχής». Ωστόσο, όπως σημείωσε, «προσπαθούμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα αυτά» στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ!

Αναφερόμενος στον Τουρισμό, στην Ενέργεια και τα δίκτυα μεταφοράς σημείωσε ότι η «ανάπτυξή» τους «προσκρούει σε δυσκολίες γιατί υπάρχουν προβλήματα νομικά, προβλήματα που συνδέονται με τις διαρθρωτικές έννομες τάξεις των κρατών - μελών του ΟΣΕΠ, αλλά και προβλήματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή κοινοτική έννομη τάξη, με το λεγόμενο ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε τα προβλήματα αυτά. Και η Ελλάδα και άλλα κράτη - μέλη του ΟΣΕΠ, που είναι ταυτόχρονα και μέλη της ΕΕ, κάνουμε συντονισμένα προσπάθειες, προκειμένου να υπερβούμε τα προβλήματα αυτά. Αυτός είναι ο στόχος της συνεργασίας μας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Βεβαίως, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα μετά την κρίση στην Ουκρανία, έχουν ενταθεί οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ένδειξη της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, άκρως επικίνδυνων για τους λαούς. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι «το τρίπτυχο ειρήνη - σταθερότητα - ανάπτυξη πρέπει να είναι ο κοινός στόχος όλων». Εννοώντας προφανώς την υποταγή των λαών στην ιμπεριαλιστική ειρήνη και σταθερότητα που είναι η άλλη όψη του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε τον ΟΣΕΠ ως «κρίσιμη ένωση κρατών με διαφορετικό οικονομικό υπόβαθρο, που πέτυχε τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς αλλά και σημαντικά ενεργειακά, μεταφορικά και εμπορικά δίκτυα μεταξύ των κρατών».

Τις εργασίες έκλεισε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις «δυνατότητες περιφερειακής συνεργασίας, αλλά και παρέμβασης στις εξελίξεις στον άμεσο γεωγραφικό περίγυρο», που δίνει ο ΟΣΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ