Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το Φλεβάρη η επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα

Το Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επισήμανε ότι η Λευκωσία αναβάθμισε τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν υποβάθμισε τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται - προσεκτικά - δυσαρεστημένη για την «προθυμία» κρατών - μελών της ΕΕ σχετικά με το άνοιγμα «ενταξιακών κεφαλαίων» για την Τουρκία. Ετσι, όλα δείχνουν ότι τα «παζάρια» που αφορούν άμεσα και το Κυπριακό θα μεταφερθούν στις Βρυξέλλες, καθώς την προσεχή Σύνοδο Κορυφής (18 και 19/12) θα απασχολήσει και ένα Κείμενο Συμπερασμάτων για την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Αυστριακός Γιοχάνες Χαν δήλωσε από την Αγκυρα: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα ανοίξει είτε το ένα είτε το άλλο κεφάλαιο (one or the other chapter) στη διάρκεια της επόμενης Προεδρίας», προσθέτοντας ότι «υπάρχει κάποια κινητικότητα εκ μέρους των κρατών - μελών» προς αυτή την κατεύθυνση. Εμφάνισε μάλιστα την κοινή παρουσία για πρώτη φορά τριών Επιτρόπων της ΕΕ στην Τουρκία (Μογκερίνι, Χαν, Στυλιανίδη) ως ανάδειξη της προσπάθειας της ΕΕ «να επανεκκινήσει και να σπρώξει τις διαπραγματεύσεις» με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι το άνοιγμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων «θα μπορούσε να εξετασθεί τους προσεχείς μήνες».

Το Κυπριακό συζήτησαν στην Αγκυρα και οι Νταβούτογλου - Κάμερον, με τον πρώτο να είναι πιο αναλυτικός στις δηλώσεις του («κοινή μας θέση ως δύο εγγυήτριες δυνάμεις, και ως τρίτη εγγυήτρια δύναμη η Ελλάδα, είναι να επαναρχίσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό») και τον δεύτερο να μην αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ