Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Συμφωνία μόνιμης εκεχειρίας μετά από σφαγές ενάμιση μήνα

Ο Παλαιστίνιος πιτσιρικάς ψάχνει στα συντρίμμια του βομβαρδισμένου σπιτιού του
Ο Παλαιστίνιος πιτσιρικάς ψάχνει στα συντρίμμια του βομβαρδισμένου σπιτιού του
ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μετά από 50 μέρες ισραηλινών φονικών, ισοπεδωτικών βομβαρδισμών και αιματοκυλίσματος του Παλαιστινιακού λαού, οι αντιπροσωπείες Ισραηλινών και Παλαιστινίων αποδέχτηκαν τη μεσολαβητική πρόταση της Αιγύπτου για «μόνιμη, ανοιχτή» εκεχειρία, που τέθηκε σε ισχύ από τις 7 χτες το απόγευμα, συμφωνώντας σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης τον ερχόμενο μήνα. Η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς, με πυροβολισμούς και ιαχές χαράς και ανακούφισης από τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που αναθάρρησαν για πρώτη φορά, μετά από τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς ενάμιση μήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει άμεσο, ταυτόχρονο άνοιγμα μεθοριακών θυλακίων διέλευσης μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας με στόχο την άμεση, αλλά υπό «επίβλεψη», μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών.

Προβλέπει επίσης διεύρυνση της ζώνης αλιείας για τους Παλαιστίνιους ψαράδες στα έξι ναυτικά μίλια και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

Σε αυτό το νέο γύρο διαπραγμάτευσης στο Κάιρο, η παλαιστινιακή πλευρά αναμένεται να εστιάσει σε ζητήματα όπως η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Γάζας, η οικοδόμηση του λιμανιού της πόλης, η πλήρης και καθολική άρση του ισραηλινού αποκλεισμού, η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων στη Λωρίδα της Γάζας, η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους αναμένεται να επικεντρώσουν στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, της «Χαμάς» και άλλων παλαιστινιακών κινημάτων αντίστασης.

Αντιδράσεις σε Ραμάλα και Τελ Αβίβ

Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπού Μαρζούκ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «νίκη για την παλαιστινιακή αντίσταση». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Ραμάλα, εστίασε στην από δω και πέρα διαδικασία για ανοικοδόμηση των δεκάδων χιλιάδων κατεστραμμένων νοικοκυριών και των βασικών υποδομών της χώρας σε υπηρεσίες Υγείας, Εκπαίδευσης, του δικτύου ηλεκτρισμού και ύδρευσης (το τελευταίο έχει παύσει να λειτουργεί εδώ και βδομάδες στερώντας από τους κατοίκους της Γάζας ακόμη και το νερό!). «Ανακοινώνω ότι η παλαιστινιακή ηγεσία αποδέχτηκε την έκκληση της Αιγύπτου για μια μόνιμη εκεχειρία από τις 19.00» είπε ο Αμπάς ευχαριστώντας το Κάιρο για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε «να σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσουν η αιματοχυσία και οι σκοτωμοί παιδιών».

Από την πλευρά τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν πως η πρόταση για εκεχειρία παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δίχως να υποβληθεί σε ψηφοφορία, με τη σημείωση πως «είναι ουσιαστικά η ίδια που είχαν προτείνει οι Αιγύπτιοι διπλωμάτες στις 15 Ιούλη και με την οποία και τότε είχε συμφωνήσει η ισραηλινή πλευρά».

Πάντως, οι εχθροπραξίες μέχρι την έναρξη της τελευταίας εκεχειρίας είχαν προκαλέσει συνολικά από τις 8 Ιούλη το θάνατο 2.136 Παλαιστινίων, τον τραυματισμό άνω των 11.000, τεράστιες καταστροφές σε πάνω από 17.000 κτίρια με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 οικογένειες άστεγες.

Οι Ισραηλινοί, από την άλλη, μετρούν 68 νεκρούς, εκ των οποίων μόλις οι τέσσερις δεν είναι στρατιώτες. Χαρακτηριστική εξέλιξη είναι και η πολύ χαμηλή δημοτικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που από το 82% αποδοχής των Ισραηλινών που συγκέντρωνε πριν ένα μήνα, τώρα (σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Χα'αρέτζ») μόλις 4 στους 10 Ισραηλινούς τον επικροτούν για τους χειρισμούς του στην τελευταία κρίση και επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ