Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμιά συναίνεση

«Στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας των σχολείων», ζήτησε το υπουργείο Παιδείας από τη ΔΟΕ. Σε μία κρίσιμη για την Παιδεία περίοδο, όχι μόνο γιατί τα προβλήματα και οι ελλείψεις έχουν φτάσει σε οριακό σημείο αλλά και γιατί τώρα προωθούνται αποφασιστικά μία σειρά αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, το υπουργείο ζητά συναίνεση. Μάλιστα, στη χτεσινή συνάντηση της ΔΟΕ με τον διευθυντή του Υπουργικού Γραφείου, ο δεύτερος επικαλέστηκε τη γραμμή των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συνδικάτων, τα οποία ακολουθούν κατά κανόνα γραμμή ενσωμάτωσης. Τοποθέτηση που αναδεικνύει για μία ακόμα φορά το ζήτημα του ρόλου που πρέπει να παίξει το συνδικαλιστικό κίνημα, την ανάγκη ανασυγκρότησής του σε γραμμή σύγκρουσης με αυτή την πολιτική. Η Παιδεία και η σημερινή της κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα «έλλειψης συνεργασίας» αλλά συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και στρατηγικής. Μιας στρατηγικής που μειώνει δραστικά τις δαπάνες, σε βάρος της μόρφωσης και των εκπαιδευτικών, που υψώνει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, που υποτάσσει την Εκπαίδευση στις απαιτήσεις των μονοπωλίων. Που στέκεται κόντρα στις ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Για τη δασοπροστασία

Εισαγγελική έρευνα έχει ξεκινήσει σχετικά με συμβάσεις και αναθέσεις που έχει κάνει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα γράφουν διαδικτυακές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, απευθείας αναθέσεις μελετών, υπηρεσιών κ.λπ. κ.λπ. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας, έχει μια σημασία να αναφέρουμε ότι: Εδώ και χρόνια, η προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ κυριολεκτικά έχει κάνει πλύση εγκεφάλου στο λαό για το πόσο χρήσιμος είναι ο ρόλος αυτών των Συνδέσμων, την ίδια στιγμή που αποψιλώνονται δημόσιες υπηρεσίες και κρατικοί φορείς δασοπροστασίας. Με τέτοιους συνδέσμους έκανε π.χ. τις καμπάνιες του για δενδροφυτεύσεις ο ΣΚΑΪ. Ποια είναι η ουσία; Αυτό που λέει εδώ και χρόνια το ΚΚΕ. Οτι είναι ανάγκη η δημιουργία δημόσιου ενιαίου φορέα προστασίας του δασικού πλούτου, με την κατάλληλη στελέχωση και εξοπλισμό, με αποκλειστική κάλυψη των απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και πως τα δασικά οικοσυστήματα πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με τη διαχείριση της προστασίας και ανάπτυξης των δασών, της αντιπυρικής προστασίας και την προστασία από κάθε είδους καταπατητές.

Στάχτη στα μάτια

Γράφει η «Αυγή», 24/8/2014: «Στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα συναίνεσε (σ.σ. στην ΕΕ) στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η κυβέρνηση διά της κ. Βούλτεψη απάντησε ότι δεν πρέπει να αρνηθούμε τη "συμμαχική αλληλεγγύη". Αν αυτή η στάση δεν είναι εθελοδουλεία με απάρνηση εθνικής κυριαρχίας και λαϊκών συμφερόντων, τότε τι είναι; Οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας δεν έχουν μέλλον με την παθητική στάση και εξ υπολοίπου προσαρμογή στις γεωπολιτικές στρατηγικές των κυρίαρχων ελίτ Ουάσιγκτον, Βρυξελλών, Βερολίνου. Αντίθετα, η μόνη επωφελής και αξιοπρεπής θέση είναι η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ισότιμης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με όλες τις χώρες». Εμείς να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η ΕΕ έστειλε νότα διαμαρτυρίας στην υπό ένταξη Σερβία γιατί συνεχίζει τις εξαγωγές στη Ρωσία. Ενα μόνο δείγμα από τα πολλά που αποκαλύπτουν ότι η συμμετοχή στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ στην οποία ορκίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ τσακίζει πολύπλευρα τους λαούς. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας στρατηγική ανάπτυξης του κεφαλαίου και εντός της ΕΕ, προβάλλει τα περί «εθνικής κυριαρχίας» και «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», απραγματοποίητα στο πλαίσιο της ΕΕ, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού και για τη δική του πολιτική.

Κολεγιές

Γράφει η «Αυγή», 26/8/2014: «Οι συγκεκριμένοι βουλευτές (Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Νταβρής, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Βασίλης Καπερνάρος, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης), συναντώνται τακτικά το τελευταίο διάστημα και σιγά - σιγά συντονίζονται σε θέματα όπως η φορολόγηση των πλουσίων. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν δηλώσει ότι δεν ψηφίζουν κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ασε που θέλουν συνομιλίες με τον ΣΥΡΙΖΑ...». Η διείσδυση στον αστισμό που έγραφε πρόσφατα η «Αυγή» ή η διείσδυση του αστισμού στον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχει και τόση σημασία, το ίδιο κάνει. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να αναδειχτεί σε κυβέρνηση, δηλαδή σε διαχειριστή της εξουσίας του κεφαλαίου, συζητούσε για συμμαχία και με τους ΑΝΕΛ. Γιατί όχι, λοιπόν, και με τους αποχωρήσαντες από τους ΑΝΕΛ; Που τάχα ανακάλυψαν τους ...πλούσιους, ενώ υπηρετούσαν και υπηρετούν το κεφάλαιο. Φυσιολογικά πράγματα για τα παιχνίδια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Για τέτοιες κολεγιές καυχιέται η «Αυγή». Ομοιος τον όμοιο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1660 Τα βιβλία του Αγγλου φιλόσοφου Τζον Μίλτον καίγονται σε πυρά στο Λονδίνο, επειδή ο συγγραφέας άσκησε κριτική στον βασιλιά Κάρολο Β'.

1770 Γεννιέται ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ.

1813 Ο Ναπολέων νικά τις υπέρτερες συνδυασμένες δυνάμεις των Πρώσων, των Αυστριακών και των Ρώσων στη Μάχη της Δρέσδης.

1905 Γεννιέται ο Αρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στη Λαμία. Το 1922 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1925 μέλος του ΚΚΕ. Ως στρατιώτης οδηγήθηκε στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου. Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά εξορίστηκε στη Γαύδο και φυλακίστηκε στην Αίγινα (1938). Το 1939 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα. Υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποφυλακίστηκε. Στη διάρκεια της Κατοχής βρέθηκε στην Αθήνα, όπου τον Ιούλη του 1941 συνδέθηκε με την ΚΕ, η οποία τον αποκατέστησε στο Κόμμα. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους του ανέθεσε να συγκροτήσει αντάρτικο στρατό. Αυτό το καθήκον ο Αρης το έφερε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο. Το Μάη του 1943 με τη δημιουργία του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ανέλαβε καπετάνιος του.

Ο Αρης αντιτάχθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας και τη χαρακτήρισε λαθεμένη. Ανέλαβε με δική του ευθύνη πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση νέου αντάρτικου στρατού, παρά την αντίθετη απόφαση του ΚΚΕ και διαγράφτηκε από το Κόμμα.

Το 2011 η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος αποφάσισε την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη. Θεώρησε ότι είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση για τη Συμφωνία της Βάρκιζας, αλλά η διαφωνία του δε δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του Κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας, καθώς και την αξιοποίηση της φήμης και του σεβασμού που είχε κατακτήσει ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ. Η στάση του αυτή, που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατο αποκατάσταση και της κομματικής του ιδιότητας.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη κατήγγειλε την απόπειρα της αστικής και οπορτουνιστικής προπαγάνδας και ιστοριογραφίας που παίρνουν δήθεν υπό την προστασία τους τον Αρη, για να επιτεθούν στο ΚΚΕ. Στη λαϊκή συνείδηση, ο Αρης Βελουχιώτης είναι ταυτισμένος με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τον αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Ο Αρης Βελουχιώτης τάχθηκε υπέρ της ένοπλης πάλης, που την απορρίπτουν όσοι επιχειρούν να τον οικειοποιηθούν.

1922 Ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Ο τραγικός απολογισμός της Μικρασιατικής Εκστρατείας αποτυπώθηκε σε νούμερα ως εξής: 91.000 περίπου ήταν οι απώλειες του ελληνικού στρατού, ενώ 1.500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες τους, αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς.

1931 Το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο της εποχής του, το Ντορνιέ DO-X, γερμανικής κατασκευής, πραγματοποιεί επιτυχημένη υπερατλαντική πτήση και προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

1941 Γεννιέται η τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα από το Πράσινο Ακρωτήριο.

1994 Το καθεστώς Ντενκτάς ανακαλεί τις προηγούμενες αποφάσεις του που προβλέπουν ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό.

1997 Πεθαίνει η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Η Μπέλλου συνδέθηκε από τα νεανικά της χρόνια με το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Μετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, καθώς και στο Δεκέμβρη του 1944, όπου τραυματίστηκε. Σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις στον «Ριζοσπάστη» (27/2/94), θυμόταν: «Και "Ριζοσπάστη" διακινούσα... Πέρασα πολλά. Και ξύλο και φυλακές».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ