Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ρεκόρ κρουσμάτων σε γιατρούς λόγω ελλείψεων σε μάσκες και γάντια

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ανησυχία για το υψηλό ποσοστό μολύνσεων γιατρών και νοσηλευτών δυτικοαφρικανικών χωρών από τον αιμορραγικό ιό «Εμπολα» εξέφρασαν χτες αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνοντας ότι το ρεκόρ κρουσμάτων είναι πλέον «άνευ προηγουμένου» εμποδίζοντας ολοφάνερα τις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας.

Οπως αναφέρουν στοιχεία του ΠΟΥ, μέσα στο τελευταίο δίμηνο πάνω από 240 εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη μολύνθηκαν από την ασθένεια στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε ενώ περιέθαλπαν ασθενείς. Από αυτούς πάνω από 120 έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τον ιό του «Εμπολα». Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μολύνσεις και τα θανατηφόρα κρούσματα θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί εάν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα εξαθλιωμένα νοσοκομεία δυτικοαφρικανικών χωρών, με σχεδόν ανύπαρκτο σύστημα και υπηρεσίες Υγείας, είχαν πρόσβαση σε απλά, φθηνά υλικά και προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες και γάντια μίας χρήσης. Αλλο σοβαρό πρόβλημα θεωρείται η μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού και επαγγελματιών της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι υποχρεώνονται να εργάζονται στις πτέρυγες καραντίνας για περισσότερες ώρες απ' ό,τι θεωρείται ασφαλές, πολλές φορές 12 και 15 ώρες ασταμάτητα.

Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας, ο αριθμός των γιατρών ήταν χαμηλός στην περιοχή, όπου η αναλογία είναι 1,5 γιατρός για κάθε 100.000 ασθενείς. Αφότου ξέσπασε η επιδημία, μερικά νοσοκομεία και κλινικές υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού...

Στο μεταξύ, η Ρουάντα και η Ουγκάντα έγιναν χτες οι τελευταίες αφρικανικές χώρες που περιόρισαν τα ταξίδια λόγω της επιδημίας του «Εμπολα». Η Ρουάντα απαγορεύει την είσοδο ταξιδιωτών από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε - τις τρεις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία - καθώς και οποιωνδήποτε ταξιδιωτών με θερμοκρασία σώματος μεγαλύτερη των 37,5 βαθμών, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Η Ουγκάντα δημιούργησε εγκαταστάσεις ελέγχου στα έξι κύρια σημεία συνοριακής σύνδεσης της χώρας με τη ΛΔ Κονγκό αφού η τελευταία ανακοίνωσε πως 13 άνθρωποι έχουν πεθάνει εκεί από τον «Εμπολα».

Ο νεότερος απολογισμός του ΠΟΥ για την επιδημία «Εμπολα» αναφέρει 1.427 νεκρούς σε 2.615 επιβεβαιωμένα κρούσματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ