Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κατασκοπευτικές πτήσεις από τις ΗΠΑ, πριν από τις νέες επιθέσεις

Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενα βήμα πιο κοντά στην εξαπόλυση στρατιωτικής δράσης κατά στόχων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) και στη Συρία, εκτός από το Ιράκ που ήδη βομβαρδίζουν, βρίσκονται οι ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να δώσει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση κατασκοπευτικών πτήσεων σε περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας, όπου βρίσκονται τα προπύργια των ένοπλων μισθοφόρων της οργάνωσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων σε διεθνή δίκτυα, οι κατασκοπευτικές πτήσεις αμερικανικών επανδρωμένων και μη αεροσκαφών άρχισαν ήδη από χτες, πάνω από περιοχές κυρίως της βόρειας και ανατολικής Συρίας, δίχως, εντούτοις (τουλάχιστον επισήμως...) να έχει ενημερωθεί σχετικώς η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ωστόσο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου και του «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», οι ΗΠΑ παρασκηνιακά συνεργάζονται με τη Δαμασκό, καθώς φέρεται να δίνουν πληροφορίες στη Δαμασκό για τις θέσεις των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» μέσω του Ιράκ και της Ρωσίας...

«Η συνεργασία έχει ήδη ξεκινήσει και οι ΗΠΑ δίνουν πληροφορίες στη Δαμασκό μέσω της Βαγδάτης ή της Μόσχας», φέρεται να είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από τις ΗΠΑ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Επιπροσθέτως, ο Ράμι Αμπντελ Ράχμαν, διευθυντής του «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ότι «αναγνωριστικά αεροσκάφη, όχι συριακά, πέταξαν τη Δευτέρα πάνω από την Ντέιρ αλ Ζορ, συνέλεξαν πληροφορίες για τις θέσεις του ΙΚ και τις έδωσαν στη συριακή κυβέρνηση μέσω της Βαγδάτης και της Μόσχας».

Αλλη πηγή στην περιοχή, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι «μια δυτική χώρα έδωσε στη συριακή κυβέρνηση καταλόγους με θέσεις του ΙΚ στο συριακό έδαφος μετά το βομβαρδισμό της Ράκα στα μέσα Αυγούστου».

Αναζητώντας συμμάχους...

Παράλληλα, επιτελεία αξιωματούχων στο Πεντάγωνο και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επεξεργάζονται πυρετωδώς διάφορα σενάρια στρατιωτικής δράσης και στόχων κατά του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους πρώτα από όλα στη βόρεια επαρχία Ράκα, αλλά και σε ανατολικές περιοχές της Συρίας.

Σε κάθε περίπτωση, προβάλλει ως σχεδόν σίγουρο πως οι ΗΠΑ δεν θα επιχειρήσουν στην περιοχή μόνες τους αλλά σε συνεργασία με μέτωπο συμμάχων τους στην περιοχή. Τόσο εντός Συρίας, με τη χρήση των ενόπλων του τάχα «μετριοπαθέστερου» (από το «Ισλαμικό Κράτος») «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», οι οποίοι δεν αποκλείεται σύντομα να πάρουν και νέα όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση από Αμερικανούς στρατιωτικούς και πράκτορες, σύμφωνα με όσα υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς χτες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κίρμπι. Οσο και εκτός Συρίας, με την ενεργότερη «συστράτευση» συμμάχων τους σε Τουρκία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία...

Σφοδρές επιδρομές και από το συριακό στρατό

Το ίδιο 24ωρο στη Δαμασκό, Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την εξαπόλυση των σφοδρότερων, εδώ και μέρες, βομβαρδισμών ακριβείας κατά τουλάχιστον 12 θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» στην ανατολική πετρελαιοφόρα επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ (ή Ντέιρ Εζόρ) και σε στρατόπεδο της οργάνωσης στο χωριό Σμεϊτίγιε. Μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις εξαπέλυσε ο συριακός στρατός και κατά θέσεων αντικαθεστωτικών στα περίχωρα της επαρχίας Νταράα και της επαρχίας Ιντλέμπ.

Οπως σημειώνουν διεθνή δίκτυα, οι μαζικές επιδρομές από τη συριακή αεροπορία πραγματοποιούνται μία μέρα αφότου ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, εξέφρασε την προθυμία και ετοιμότητα της χώρας του να συνεργαστεί ακόμη και με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για την αντιμετώπιση των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους».

Ωστόσο, ο συριακός στρατός δεν δέχεται επιθέσεις μόνο από τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους», τους αντικαθεστωτικούς του λεγόμενου τάχα μετριοπαθέστερου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» αλλά και από τους επίσης ακραίους ισλαμιστές του «Μετώπου Νούσρα» που χτες επιτέθηκε εναντίον του συριακού στρατού στη (στρατηγικής σημασίας) επαρχία Ζαμπάντανι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο στην ορεινή περιοχή Καλαμούν, με αποτέλεσμα το θάνατο 33 ανθρώπων.

Μέσα σε όλα αυτά, ειδικοί σε ΗΠΑ και Βρετανία αναλύοντας το βίντεο αποκεφαλισμού του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ υποστήριξαν ότι το υλικό είναι σκηνοθετημένο, ότι ο εκτελεστής ενδεχομένως να μην είναι ο Βρετανός ράπερ, αιγυπτιακής καταγωγής, Αμπντέλ Ματζίντ Αμπντέλ Μπάρι, αλλά ένα διαφορετικό άτομο.

Ιρανικά όπλα στους Κούρδους

Παράλληλα, στην πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Ερμπίλ, ο Κούρδος Πρόεδρος, Μασούντ Μπαρζανί, αποκάλυπτε, παρουσία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ότι το Ιράν ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε όπλα και πυρομαχικά στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας των Πεσμεργκά, όταν το ζήτησαν. «Ζητήσαμε όπλα και το Ιράν ήταν η πρώτη χώρα που μας προμήθευσε με όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρζανί.

Ο Ιρανός υπουργός από την πλευρά του διέψευσε ότι το Ιράν διατηρεί στρατεύματα στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι βοηθά το ιρακινό κεντρικό κράτος και τους Κούρδους «με άλλα μέσα» και ότι «η ασφάλεια του Ιράκ είναι και δική μας». Υπογράμμισε ότι το ΙΚ «είναι παγκόσμια απειλή και όχι μόνο για τους λαούς της Συρίας και του Ιράκ», προσθέτοντας ότι το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση που προσπαθεί να συγκροτήσει ο εντολοδόχος Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, καθώς και οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Βαγδάτης και αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης.

Ο Ζαρίφ έφθασε χτες στην κουρδική πρωτεύουσα εν μέσω πληροφοριών ότι οι «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» ανακατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας Φράγμα της Μοσούλης. Ο Μπαρζανί διέψευσε τις πληροφορίες αυτές λέγοντας πως το Φράγμα της Μοσούλης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Πεσμεργκά.

Σε σιιτικές γειτονιές της Βαγδάτης, πάντως, επικρατούσαν αναβρασμός και οργή μετά τη νέα βομβιστική επίθεση σε πολυσύχναστο ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 31.

Η χτεσινή βομβιστική επίθεση εκδηλώθηκε ένα 24ωρο μετά το κύμα βομβιστικών επιθέσεων κατά σιιτών (που αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινότητα στο Ιράκ) σε αρκετές ιρακινές πόλεις με συνολικό αριθμό θυμάτων περίπου 60. Οι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» σε διάφορες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο ανέλαβαν την ευθύνη για τις προχτεσινές επιθέσεις κυρίως σε Καρμπάλα και Χιλά, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της περασμένης Παρασκευής σε τζαμί σουνιτών...

Η Αυστραλία δίνει 60 εκατ. δολάρια κατά του ΙΚ

Τη χορήγηση 60.000.000 δολαρίων για την υλοποίηση μέτρων που υποτίθεται πως θα θωρακίσουν κρατικούς θεσμούς, τη νεολαία και τις τοπικές κοινότητες από τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» που στρατολογούν νέα μέλη, μεταξύ άλλων, και από πολλές δυτικές χώρες, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, ανακοίνωσαν χτες Αυστραλοί αξιωματούχοι.

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση προγραμμάτων «κατά της τρομοκρατίας», του λεγόμενου ακραίου ισλαμισμού και για την αποτροπή νεολαίων από την ένταξη σε «εξτρεμιστικές οργανώσεις», αν και στο παρελθόν ανάλογες αφορμές χρησιμοποιήθηκαν κατά κοινωνικών και προοδευτικών κινημάτων...

Η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ, μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα θέσουν το ζήτημα του κινδύνου της τρομοκρατίας που εγκυμονεί μεταξύ άλλων από την επιστροφή δυτικών τρομοκρατών στις χώρες τους μετά από τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προτείνοντας διεθνή συνεργασία κατά «κοινής απειλής».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, πρόσθεσε πως τουλάχιστον 60 Αυστραλοί πολεμούν αυτή την ώρα στο πλευρό του ΙΚ και άλλοι τουλάχιστον 100 δουλεύουν στην Αυστραλία επιχειρώντας να συγκεντρώσουν κεφάλαια για την οργάνωση, προσθέτοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση «ο εχθρός εδώ είναι η τρομοκρατία και όχι κάποια συγκεκριμένη θρησκεία ή πίστη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ