Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο κόκκινο η λειτουργία των ΤΕΙ της χώρας

Χωρίς προσωπικό, δομές και εξοπλισμό, μ' έναν κρατικό προϋπολογισμό πετσοκομμένο, συσσωρευμένα προβλήματα με αλυσιδωτές συνέπειες στις σπουδές χιλιάδων παιδιών προερχόμενων κυρίως από λαϊκές οικογένειες, τα 14 ΤΕΙ της χώρας είναι «στο κόκκινο». Καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα αντιδραστικό πλαίσιο αναδιαρθρώσεων τόσο σε επίπεδο διοικητικής λειτουργίας όσο και σε επίπεδο περιεχομένου σπουδών.

Την περασμένη βδομάδα οι πρόεδροι των 14 Ιδρυμάτων συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου αυτός να πληροφορηθεί τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ. Μια συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα περισσότερο, που ήρθε να επιβεβαιώσει όσα πλέον δε γίνεται να κρυφτούν, εκείνα για τα οποία αγωνίζονται οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καθημερινά. Ακόμη και για τα αυτονόητα: Δωρεάν σίτιση, στέγαση, σπουδές. Λύση, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν βρέθηκε. Δε θα μπορούσε άλλωστε να βρεθεί - εκτός ίσως από κάποια επιμέρους θέματα - σ' ένα ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, έτσι και στην Τριτοβάθμια, κατεβάζοντας τον πήχη των παροχών στο χαμηλότερο επίπεδο, ποδοπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις, μετατρέποντας Ιδρύματα σε παραμάγαζα των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή ο πήχης των αναγκών και των απαιτήσεων ανεβαίνει περισσότερο από ποτέ, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό ότι οι λύσεις μπορούν να βρεθούν σε στρογγυλά τραπέζια διαπραγματεύσεων, έστω κι αν αυτές δεν είναι πάντα πλασματικές.

***

Τα 14 ΤΕΙ της χώρας είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε μια πρόσληψη. Και δε μιλάμε για μόνιμο προσωπικό, με δικαιώματα. Στην κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική του τσακίσματος των εργασιακών σχέσεων η μόνιμη και σταθερή δουλειά έχει αντικατασταθεί από την περιστασιακή απασχόληση. Αλλωστε, ούτε οι πρόεδροι των ΤΕΙ «σκέφτηκαν» να διεκδικήσουν ποτέ κάτι τέτοιο. Ούτε καν ωρομίσθιοι δε θα προσληφθούν, οι άνθρωποι που προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο με μισθούς πείνας.

Το περασμένο έτος το 40 - 50% του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ ήταν ωρομίσθιοι. Φέτος, πάνω από το 50% των τμημάτων των ΤΕΙ της χώρας δε θα μπορούν να ανοίξουν το Σεπτέμβρη.

Να πληρώσουν τα Ιδρύματα από τα ταμεία τους τις αμοιβές των ωρομισθίων, ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας την άρνησή της να αυξήσει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και την πρόθεσή της να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προβλέπουν την απαλλαγή του κράτους από ευθύνες και αρμοδιότητες, πετώντας το μπαλάκι στα ίδια τα Ιδρύματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα.

Ακόμη όμως και αυτή η «λύση» έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα σύντομη, καθώς τα αποθεματικά των ταμείων των Ιδρυμάτων φτάνουν - δε φτάνουν για ένα χρόνο. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ΤΕΙ Αθήνας, όπου μόνο για ένα εξάμηνο χρειάζεται να καλυφθούν 3.500 - 4.000 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι η μισθοδοσία για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό που θα προσλάβει το Ιδρυμα για να τις καλύψει ανέρχεται στα 1.750.000 ευρώ. Η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ ήταν ήδη φανερή τα προηγούμενα χρόνια, στο μέλλον όμως αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη η κατάσταση. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι λίστες αναμονής στα εργαστήρια να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο και οι σπουδές των φοιτητών να καθυστερούν αδικαιολόγητα.

«Σ' αυτές τις συνθήκες η ποιότητα σπουδών θα πέσει σε επίπεδο ΕΠΑΛ»... «Νομοτελειακά θα κλείνει το ένα τμήμα μετά το άλλο», σημειώνουν ακόμη και πρόεδροι των Ιδρυμάτων, οι οποίοι φέρουν σοβαρές ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, υλοποιώντας κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στις σχολές, που αναγκάζει χιλιάδες παιδιά να μένουν εκτός εστιών και δωρεάν σίτισης, παραχωρεί το ένα κομμάτι μετά το άλλο - από την έρευνα μέχρι τη φύλαξη - σε επιχειρήσεις και εργολαβίες.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι στα ΤΕΙ όπως και στα πανεπιστήμια δεν επαρκούν. Η κυβέρνηση για να κρύψει ότι θα κάνει απολύσεις, έβγαλε σε διαθεσιμότητα πάνω από 1.000 διοικητικούς υπαλλήλους πανεπιστημίων και για να τους αποπροσανατολίσει «δεσμεύτηκε» ότι θα κατανεμηθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σήμερα στα ΤΕΙ υπάρχουν περιπτώσεις όπου τρία και τέσσερα Τμήματα λειτουργούν με ένα διοικητικό υπάλληλο, όπως στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Από τη διαδικασία της κινητικότητας των διοικητικών που είναι σε διαθεσιμότητα μόλις 5 ΤΕΙ από τα 14 φαίνεται να απορροφούν ένα πολύ μικρό τμήμα των διοικητικών. Το ξεχαρβάλωμα των διοικητικών υπηρεσιών σηματοδοτεί νέο πλήγμα στις σπουδές χιλιάδων παιδιών.

Με το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό να συρρικνώνεται, η κυβέρνηση αυξάνει τον αριθμό των εισακτέων φέτος κατά 20% και σχεδιάζει αύξηση των μετεγγραφών, πατώντας πάνω σε υπαρκτά προβλήματα που προκάλεσε η πολιτική της (όπως τις ανυπέρβλητες δυσκολίες για μια λαϊκή οικογένεια να πληρώνει ενοίκιο και σίτιση για να σπουδάσει το παιδί της μακριά από τον τόπο διαμονής της) χωρίς να εξασφαλίσει τις απαραίτητες δομές, τεχνολογικό εξοπλισμό. «Θα βουλιάξουν τα κεντρικά ΤΕΙ και θα ερημώσουν τα περιφερειακά», υπογραμμίστηκε στη συνάντηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, στο Ιδρυμα φέτος ο αριθμός των νέων εγγεγραμμένων σπουδαστών αναμένεται να φτάσει τους 6.000 (3.789 ο αριθμός των εισακτέων και οι υπόλοιποι από μετεγγραφές). «Πού θα τους βάλω όλους αυτούς; Δεν υπάρχουν υποδομές, τα εργαστήρια είναι 25άρια, μόνο για το πρώτο εξάμηνο χρειάζονται 2.000 ώρες επιπλέον σε εκπαιδευτικό προσωπικό», εξηγεί ο πρόεδρος.

«Θα πάρετε δικές μας ευθύνες. Θα σας διασφαλίσουμε ότι αυτά που θα κάνετε θα επιτρέπονται ολοφάνερα. Θα σας δώσω την ξεκούραση ότι ο νόμος τα επιτρέπει». Αυτή ήταν η «λύση» του υπουργείου, όπως διατυπώθηκε στη συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΙ, με τον Α. Λοβέρδο να κάνει λόγο για νομοθετικές ρυθμίσεις που πετάνε το μπαλάκι στα ταμεία των Ιδρυμάτων. Αυτό όμως σημαίνει ότι σπρώχνονται τα Ιδρύματα να λειτουργήσουν ανταποδοτικά, να εμπορευτούν υπηρεσίες τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν πόρους.

Αυτή η άθλια κατάσταση δε θα μείνει αναπάντητη

Η απάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ήταν άμεση, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι αποκαλύψεις που έχει κάνει «για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις σχολές μας και το αβέβαιο μέλλον που μας περιμένει».

«Το υπουργείο Παιδείας μάς κοροϊδεύει.

Αντί να δεσμευτούν για την εξασφάλιση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, κάνουν λόγο για ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους προέδρους των Ιδρυμάτων να αξιοποιούν τα ταμεία των Ιδρυμάτων.

Τα ταμεία των Ιδρυμάτων φτάνουν - δε φτάνουν για 1 χρόνο ακόμα λειτουργίας. Δηλαδή όταν περάσει ο ένας χρόνος τι θα γίνει; Θα κλείσουν οι σχολές μας;

Αλλιώς θα πρέπει τα Ιδρύματα να βρουν χρηματοδότηση από επιχειρηματίες (που έτσι θα βάλουν ακόμα περισσότερο "χέρι" στις υποδομές, στο περιεχόμενο των σπουδών μας, στην έρευνα) και να εντείνουν την επιχειρηματική τους λειτουργία.

Αυτό θα μας μετατρέψει πλήρως σε πελάτες που θα πληρώνουμε για τα πάντα. Οι σπουδές μας θα υποβαθμιστούν κι άλλο γιατί το μόνο που ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες είναι να βγαίνουν μισοκαταρτισμένοι και μισομορφωμένοι απόφοιτοι που θα εναλλάσσουν την ανεργία με 4ωρες απασχολήσεις "της πλάκας" και εξευτελιστικά μεροκάματα», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αγώνας εδώ και τώρα

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ οφείλουν να βγάλουν συμπεράσματα, να διεκδικήσουν το συμφέρον τους, να συσπειρωθούν στις γραμμές του ΜΑΣ, να διεκδικήσουν εδώ και τώρα:

  • Επαρκή χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών!
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα!
  • Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών. Κανένας σπουδαστής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας!
  • Κατάργηση του νόμου - πλαισίου και του σχεδίου «Αθηνά», που μετατρέπουν τα ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και τους σπουδαστές σε πελάτες, που υποβαθμίζουν τη μόρφωσή τους! Να μην περάσουν οι νέοι Οργανισμοί που ενσωματώνουν στη λειτουργία των Ιδρυμάτων όλες τις διατάξεις αυτών των νόμων!

Ε.Τζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούνται μέτρα για την ομαλή λειτουργία του ΤΕΙ Ηπείρου(2016-03-24 00:00:00.0)
Οι εξελίξεις στα ΑΕΙ μέσα από το παράδειγμα του Εκτακτου Εκπαιδευτικού προσωπικού(2014-10-22 00:00:00.0)
Εκρηκτικά προβλήματα στα 14 ΤΕΙ της χώρας(2014-06-25 00:00:00.0)
Να εξασφαλιστεί η λειτουργία της λέσχης του ΤΕΙ Λάρισας(2013-10-05 00:00:00.0)
Να εξασφαλιστεί η λειτουργία της λέσχης του ΤΕΙ Λάρισας(2013-10-05 00:00:00.0)
Να τελειώσουν όλοι οι σπουδαστές απρόσκοπτα τις σπουδές τους(2013-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ