Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκρηκτικά προβλήματα στα 14 ΤΕΙ της χώρας

Χωρίς προσλήψεις προσωπικού, μ' ένα τμήμα του προσωπικού να έχει συνταξιοδοτηθεί, τον αριθμό των εισακτέων να αυξάνεται κατά 20%, νομοτελειακά οδηγούμαστε να κλείνει το ένα τμήμα μετά το άλλο. Περισσότερα από το 50% των τμημάτων των ΤΕΙ της χώρας δε θα μπορούν να ανοίξουν τον Σεπτέμβρη. Το περασμένο έτος το 40 - 50% του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ ήταν ωρομίσθιοι. Υπάρχουν τμήματα που έχουν 1 - 2 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς κανέναν διοικητικό υπάλληλο.

Αυτή είναι η εικόνα που μετέφερε η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ στον υπουργό Παιδείας, Α. Λοβέρδο, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνάντησής τους στο υπουργείο, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία - συνέπειες από την κατακρεούργηση της κρατικής χρηματοδότησης, τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, που πάνω απ' όλα πλήττουν βίαια την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και το μέλλον χιλιάδων παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Για όλα τα παραπάνω, ο υπουργός Παιδείας κινήθηκε στη λογική διαχείρισης της μιζέριας που διέπει τα ΤΕΙ, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων που θα απαλλάσσουν το κράτος από δικές του αρμοδιότητες και θα ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στα ίδια τα ιδρύματα. Για παράδειγμα, αντί να δεσμευτεί για την εξασφάλιση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, έκανε λόγο για ρυθμίσεις που θα επιτρέπει στους προέδρους των ιδρυμάτων να αξιοποιούν τα ταμεία των ιδρυμάτων. «Θα πάρετε ευθύνες δικές μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα σας διασφαλίσουμε ότι αυτά που θα κάνετε θα επιτρέπονται ολοφάνερα. Θα σας δώσω την ξεκούραση ότι ο νόμος τα επιτρέπει»... Η ερώτηση των προέδρων των ΤΕΙ ήταν «λεφτά θα μας δώσετε»;

Σ' αυτές τις συνθήκες η ποιότητα σπουδών θα πέσει σε επίπεδο ΕΠΑΛ, επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, σημείωσε ότι λύση δεν μπορεί να είναι τα αποθεματικά του ιδρύματος, καθώς στην περίπτωσή του επαρκούν μόλις για ένα χρόνο, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνο για ένα εξάμηνο χρειάζεται να καλυφθούν 3.500 - 4.000 διδακτικές ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι η μισθοδοσία που θα πρέπει να καλύψει το ίδρυμα για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό ανέρχεται στα 1.750.000 ευρώ.

«Μας μένουν φοιτητές στα χέρια, δεν υπάρχουν υποδομές», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, ενώ στο ΤΕΙ Θεσσαλίας τρία τμήματα λειτουργούν με ένα διοικητικό υπάλληλο, ενώ από τη διαδικασία της κινητικότητας μόνο πέντε από τα 14 ΤΕΙ απορροφούν ένα μικρό μέρος των διοικητικών υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

«Θα αναγκαστούμε να κάνουμε χρήση των ταμειακών υπολοίπων των ιδρυμάτων για να καλύψουμε και τις ανάγκες σίτισης. Σε αυτές τις συνθήκες, σχεδόν όλοι οι σπουδαστές των ΤΕΙ χρήζουν σίτισης, οι αιτήσεις που έχουμε ξεπερνούν κάθε προηγούμενο», επισήμαναν πρόεδροι των ΤΕΙ.

Ο αριθμός των εισακτέων προσαυξήθηκε φέτος κατά 20%. Θα βουλιάξουν τα κεντρικά ΤΕΙ και θα ερημώσουν τα περιφερειακά, σημείωσαν οι πρόεδροι. Φέτος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, υπολογίζονται σε 6.000 ότι θα είναι ο αριθμός των νέων εγγεγραμμένων σπουδαστών (3.789 ο αριθμός των εισακτέων και οι υπόλοιποι από μεταγραφές άλλων ιδρυμάτων). «Πού θα τους βάλω όλους αυτούς; Δεν υπάρχουν υποδομές, τα εργαστήρια είναι 25άρια, μόνο για το πρώτο εξάμηνο χρειάζονται 2.000 ώρες επιπλέον σε εκπαιδευτικό προσωπικό»...

«Προεξοφλώ αδυναμία τα επόμενα χρόνια σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, από την πρωτοβάθμια μέχρι την ανώτατη. Ερχεται η πρώτη ωμή εκδήλωση της κρίσης. Να βρούμε μια λύση για φέτος», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει ανακύψει στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ο πρόεδρος του ιδρύματος μίλησε για σωρεία οικονομικών και διοικητικών δυσλειτουργιών και εκκρεμοτήτων που βάραιναν το ΤΕΙ Χαλκίδας, το οποίο, όταν συγχωνεύτηκε πριν ένα χρόνο με το ΤΕΙ Λαμίας, είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας του νέου ιδρύματος. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας το διορισμό ελεγκτή, προκειμένου να γίνει διαχειριστικός έλεγχος και να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ο υπουργός από τη μεριά του δεσμεύτηκε για επόμενη συνάντηση τη Δευτέρα με εκπροσώπους του ιδρύματος και τον Χρήστο Σταϊκούρα, αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών.

Τέλος, απαίτησε από τους προέδρους των ΤΕΙ να έχουν αποστείλει μέχρι τις 30 Ιούνη έστω και προσχέδια των Οργανισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ