Σάββατο 5 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να εξασφαλιστεί η λειτουργία της λέσχης του ΤΕΙ Λάρισας

Την αναστολή της λειτουργίας της λέσχης του ΤΕΙ Λάρισας που έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους σπουδών και της ζωής των σπουδαστών αφορά η Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ με αποδέκτη τον υπουργό Παιδείας.

Η Ερώτηση του Κόμματος που υπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης, Ελένη Γερασιμίδου, Γιάννης Γκιόκας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, έχει ως εξής:

«Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΤΕΙ Λάρισας, λόγω της συνεχιζόμενης κρατικής υποχρηματοδότησης, πέραν των τεράστιων προβλημάτων στη λειτουργία του, έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας της λέσχης σίτισης των σπουδαστών. Αυτό επιβεβαιώνεται, εξάλλου, και από τη σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος που ουσιαστικά δηλώνει αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε σίτιση των σπουδαστών για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και ειδικότερα από 10/10/2013.

Η κατάργηση της σίτισης αναμένεται να φορτώσει με νέα οικονομικά βάρη τους σπουδαστές και κατ' επέκταση τις οικογένειές τους, αναγκάζοντάς τους να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, αυξάνοντας το κόστος σπουδών και ζωής των σπουδαστών, που ήδη αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα με αποτέλεσμα να διακόπτουν ή να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, παρά αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής της κυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων και ΕΕ, στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και απαξίωση των ΑΕΙ - ΤΕΙ, προκειμένου να υλοποιηθεί ο διακηρυγμένος στόχος της ασκούμενης πολιτικής για "αυτόνομη" - "αυτοτελή" λειτουργία των Ιδρυμάτων. Δηλαδή, τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίησή τους και τη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις.

Αυτή η κατεύθυνση, εξάλλου, επιβεβαιώνεται από την περυσινή πρόβλεψη εκ μέρους της κυβέρνησης πως στην περίπτωση της μη επάρκειας της κρατικής χρηματοδότησης στο ΤΕΙ Λάρισας για την κάλυψη των δαπανών για σίτιση, τότε το ίδιο το Ιδρυμα θα πρέπει να βρίσκει "χορηγούς", ώστε να καλύψει τις ανάγκες σίτισης των σπουδαστών. Ουσιαστικά, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση του τομέα σίτισης των σπουδαστών.

Το ΚΚΕ θεωρεί πως η κάλυψη των αναγκών σε σίτιση (εστιατόρια - κυλικεία) είναι δικαίωμα των σπουδαστών και αποκλειστική υποχρέωση του κράτους να καλύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό τη λειτουργία τους, δίνοντας σε όλους τους σπουδαστές τη δυνατότητα της δωρεάν σίτισης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε: Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της Λέσχης του ΤΕΙ - Λάρισας, παρέχοντας τη δυνατότητα της δωρεάν σίτισης σε όλους τους σπουδαστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ