Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με το σταγονόμετρο οι προσλήψεις στο ΚΕΘΕΑ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

Με την πρόσληψη 42 «ατόμων θεραπευτικού προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου και διάρκεια ενός έτους» θα «στηρίξει» η κυβέρνηση τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, που υποφέρει από την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε χτες η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, στην Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, απαιτώντας «να προχωρήσει η κυβέρνηση στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης και τη στελέχωση των δημόσιων δομών και να δοθούν κονδύλια ώστε να λειτουργήσουν οι μονάδες απεξάρτησης και να επεκταθούν όπου χρειάζεται».

Συγκεκριμένα, το ΚΕΘΕΑ σήμερα διαθέτει μόλις 482 εργαζόμενους (426 πλήρους και 54 μερικής απασχόλησης) και μειωμένη κρατική επιχορήγηση κατά 5 εκατομμύρια ευρώ (18 εκατ. ευρώ έναντι 23 που είναι ο προϋπολογισμός του) για να καλύψει πάνω από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα σ' όλη την Ελλάδα. Το 2013 πάνω από 13.500 άτομα, χρήστες ουσιών και οι οικογένειές τους, έλαβαν θεραπευτικές υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ. Επίσης, πάνω από 10.000 άτομα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν σε παρεμβάσεις πρόληψης του ΚΕΘΕΑ.

Τώρα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υφυπουργού, θα «ενισχυθεί» με τους 42 εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ, όσο αφορά την επιχορήγησή του, από όσα είπε η Κ. Παπακώστα, δε φαίνεται να παίρνει φράγκο παραπάνω, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία και προσφορά του. Οπως σημείωσε η υφυπουργός, για το 2015 «εισηγούμεθα την επιχορήγηση του ΚΕΘΕΑ με το ποσό των 20.600.000 ευρώ». Οσο για το ποσό των περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ που απομένουν από τον προϋπολογισμό του, όπως ανέφερε, «προβλέπουμε να καλυφθεί, πρώτον, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με 550.000 ευρώ, δεύτερη πηγή άντλησης εσόδων θα είναι από τα ίδια τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα του ΚΕΘΕΑ (!) και τρίτη πηγή άντλησης εσόδων, ύψους 500.000 ευρώ, θα είναι από τις χορηγίες - δωρεές»!

Ο Γ. Γκιόκας χαρακτήρισε τα όσα ανέφερε η υφυπουργός αόριστες υποσχέσεις και τόνισε ότι απαιτείται άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και κονδύλια, τονίζοντας ότι, ενώ το πρόβλημα των ναρκωτικών αυξάνεται και οι συνέπειές του είναι τραγικές, το ΚΕΘΕΑ έχει να κάνει προσλήψεις 7 χρόνια και το προσωπικό του μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Ενώ από την άλλη τα επικίνδυνα δήθεν «θεραπευτικά κέντρα» που ανοίγουν ιδιώτες ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια, παίζοντας με τον πόνο λαϊκών οικογενειών.

«Σαν ΚΚΕ τόνισε δεν έχουμε αυταπάτη ότι μπορεί η τοξικομανία ως φαινόμενο να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αυτού του συστήματος αλλά το μεμονωμένο άτομο μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί να νικήσει την εξάρτηση εάν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και αυτές εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ