Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να πάρουν επίδομα ανεργίας οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί

Με μηδενικό εισόδημα και χωρίς υγειονομική περίθαλψη μένουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Χωρίς επίδομα ανεργίας, χωρίς υγειονομική περίθαλψη και με μηδενικό εισόδημα έχουν μείνει χιλιάδες εκπαιδευτικοί, καθώς και το ειδικό εκπαιδευτικό και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές κ.ά.), που εργάστηκαν με διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας στα σχολεία (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, 5μηνίτες κλπ.).

Ο ΟΑΕΔ δεν τους χορηγεί το επίδομα ανεργίας, καθώς για να θεμελιώσουν το δικαίωμα να παίρνουν έστω αυτό το πενιχρό βοήθημα, πρέπει να συμπληρώνουν 125 ημέρες εργασίας μέχρι το τέλος Απρίλη. Ωστόσο, χιλιάδες αναπληρωτές προσλήφθηκαν μέσα στο Δεκέμβρη, στο Γενάρη, ακόμα και το Φλεβάρη, παρότι υπήρχαν από την αρχή της χρονιάς χιλιάδες κενά. Σαν αποτέλεσμα, όσοι εκπαιδευτικοί προσλήφθηκαν από αρχές Δεκέμβρη και μετά δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση με το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Χωρίς επίδομα ανεργίας μένουν και όσοι εργάστηκαν με 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, καθώς τα ένσημα του προγράμματος δεν επαρκούν για την καταβολή του επιδόματος, δηλαδή χιλιάδες συμβασιούχοι που εργάζονται στη Γενική και Ειδική Εκπαίδευση!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα

«Αυτοί οι εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, κάθε χρόνο βιώνουν το Γολγοθά της ανασφάλειας και σε πολλές περιπτώσεις της ανέχειας, αφού αναγκάζονται να δουλέψουν μακριά από τα σπίτια τους, με πενιχρό μισθό, που δεν φτάνει ούτε για τα απαραίτητα, πόσο μάλλον της αποταμίευσης για το καλοκαίρι που απολύονται», επισημαίνουν στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για το θέμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Ελ. Γερασιμίδου, Λ. Κανέλλη, Χρ. Κατσώτης και Γ. Λαμπρούλης.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται επίσης ότι αρκετοί συμβασιούχοι στην εκπαίδευση χάνουν το επίδομα ανεργίας, όχι μόνο γιατί διορίζονται αργά, αλλά και γιατί απεργούν. «Δηλαδή τιμωρούνται όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ετσι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, παρόλο που έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους μονίμους εκπαιδευτικούς, διαχωρίζονται, στην ουσία αυθαίρετα, στον τρόπο παρακράτησης της απεργίας». Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς η απεργία παρακρατείται επί των ακαθάριστων αποδοχών (1/25 για κάθε ημέρα), αλλά θεωρείται κανονικά ημέρα εργασίας και συντάξιμη. Στους αναπληρωτές, στην απεργία πέρα από την παρακράτηση του ημερομισθίου τους (1/25 για κάθε ημέρα) τους κόβεται και το ένσημο, σύμφωνα με την εγκύκλιο 78/13-10-2011 του ΙΚΑ. Οι ημέρες απεργίας των αναπληρωτών δεν προσμετρώνται για το επίδομα ανεργίας και δεν είναι συντάξιμες.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει ώστε να καταβληθεί εδώ και τώρα το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους (αναπληρωτές, ωρομίσθιους, 5μηνίτες), χωρίς την προϋπόθεση των ενσήμων, με ταυτόχρονη κατάργηση του ορίου των 125 ενσήμων. Επίσης να παρθούν μέτρα ώστε να μην κόβεται το ένσημο από τη συμμετοχή στην απεργία στους αναπληρωτές, στους ωρομίσθιους, στους 5μηνίτες μέσω ΕΣΠΑ, γιατί η απεργία είναι δικαίωμα και όπλο των εργαζομένων.

Για το ίδιο θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, απαιτώντας την καταβολή του επιδόματος, την κατάργηση του ορίου των 125 ενσήμων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ