Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΘΕΑ
Προβλήματα υποστελέχωσης και μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης

Motion Team

Μέσα σ' ένα χρόνο, τα αιτήματα για θεραπεία σε όλο το φάσμα υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ αυξήθηκαν κατά 20%. Τα αιτήματα για δημιουργία προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ εκκρεμούν για τουλάχιστον 15 τοπικές κοινωνίες σ' όλη τη χώρα. Κι ενώ όλοι οι δείκτες και η εμπειρία που μεταφέρουν οι εργαζόμενοι από τον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της τοξικοεξάρτησης δείχνουν ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών παίρνει επιδημικές διαστάσεις, με χρήστες στις πιάτσες του κέντρου της Αθήνας να εμφανίζονται όλο και πιο επιβαρυμένοι στην υγεία τους και περιθωριοποιημένοι, το ΚΕΘΕΑ εκπέμπει σήμα κινδύνου για:

- Τους εργαζόμενους, που προκειμένου να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις και ανάγκες της κοινωνίας, οδηγούνται σε επαγγελματική εξουθένωση.

- Τις προσλήψεις προσωπικού που έχουν παγώσει στον οργανισμό από το 2006. Τις μονάδες στην περιφέρεια που χτυπούν κόκκινο.

- Την κρατική επιχορήγηση του Κέντρου, που έχει μειωθεί σε μια 5ετία κατά 25%.

Η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών, αλλά και οι σημαντικές δυσκολίες όπως τα προβλήματα υποστελέχωσης και η μειωμένη κρατική επιχορήγηση, αποτυπώθηκαν χτες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το ΚΕΘΕΑ, παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου του για το 2013.

Ο Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ υπενθύμισε ότι πριν το 2006 υπήρχε Υπουργική Απόφαση, με την οποία προβλέπονταν προσλήψεις 180 ατόμων στο ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να καλυφθούν τότε οι ανάγκες σε προσωπικό. Η απόφαση δεν υλοποιήθηκε, σήμερα οι ανάγκες προσωπικού έχουν πολλαπλασιαστεί. «Εχουμε ασκήσει πολιτική που είναι εξουθενωτική για το προσωπικό μας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες».

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, επισήμανε ότι «κανένας εθνικός σχεδιασμός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εκ των ενόντων, χωρίς πόρους που θα καλύπτουν όλη τη διάρκεια εφαρμογής του και χωρίς να ενισχυθεί το προσωπικό». Με αφορμή ότι ένα σημαντικό κομμάτι της χρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ προέρχεται από δωρεές και χορηγίες, είπε: «Οι χρηματοδοτήσεις από τρίτους έχουν ημερομηνία λήξης. Μπαίνει λοιπόν το μείζον θέμα, τι θα συμβεί αν σε δύο - τρία χρόνια οι δωρητές σταματήσουν τη χρηματοδότηση; Θα κλείσουν οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ; Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει ματαίωση για την κοινωνία που έχει επωφεληθεί από τις υπηρεσίες μας, θα χαθεί τεχνογνωσία ανθρώπων που εκπαιδεύτηκαν γι' αυτή τη δουλειά. Σημαίνει ξεκίνημα από το μηδέν. Τέτοια προγράμματα θα πρέπει να εντάσσονται αυτόματα στον κρατικό προϋπολογισμό».

Ο Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, μιλώντας για τη διαρκή αύξηση των αιτημάτων για θεραπεία, ανέφερε ότι συνολικά περίπου 13.500 άτομα, χρήστες ουσιών σε διάφορα στάδια της πορείας τους στη χρήση και οικογένειες, έλαβαν υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ μέσα στο έτος. Ενώ παραμένουν πάντα σε εκκρεμότητα τα αιτήματα τουλάχιστον 15 τοπικών κοινωνιών από όλη την Ελλάδα για τη δημιουργία νέων μονάδων, «στα οποία αδυνατούμε να ανταποκριθούμε υπό τις παρούσες συνθήκες», είπε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ.

Αύξηση αιτημάτων παρατηρήθηκε και στους τομείς της πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης, από σχολικές κοινότητες και τοπικές κοινωνίες. Περισσότερα από 10.000 άτομα, μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες συμμετείχαν στις παρεμβάσεις και τα προγράμματα του 2013.

Η εικόνα στις «πιάτσες» της Αθήνας

Μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί σήμερα στις πιάτσες στο κέντρο της Αθήνας, ο Μιχάλης Μυλωνάς, υπεύθυνος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» ανέφερε:

Οι μισοί σχεδόν από τους χρήστες στο κέντρο της Αθήνας σήμερα είναι άστεγοι. Εξι στις 10 χρήστριες εκπορνεύονται. Το HIV/AIDS, η ηπατίτιδα C και άλλα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί ραγδαία. Νέες ουσίες εμφανίζονται στο προσκήνιο, το υποστηρικτικό δίκτυο των ανθρώπων είναι διαλυμένο.

Οι 8 στους 10 από αυτούς που απευθύνονται στο Κέντρο Αμεσης Πρόσβασης (το οποίο λειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο) είναι άνδρες. 3 στους 10 είναι αλλοδαποί (32%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των θεραπευτικών προγραμμάτων της χώρας είναι κάτω από 10% (1 στους 18 αλλοδαποί). 4 στους 10 δηλώνουν άστεγοι και διαμένουν στο δρόμο ή σε εγκαταλελειμμένους χώρους, ενώ ο αριθμός των αστέγων για το σύνολο των προγραμμάτων για εξαρτημένους είναι περίπου 1 στους 10 (10,5%). 6 στους 10 δήλωσαν ότι στο χώρο όπου διαμένουν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ 4 στους 10 έχουν τρεχούμενο νερό. Οι 6 στους 10 δεν εργάζονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη για την κοινωνία η στοχοποίηση των ευάλωτων ομάδων(2018-09-28 00:00:00.0)
Επιτακτική η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσής του(2015-12-11 00:00:00.0)
Συζήτηση με εργαζόμενους στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ στο κέντρο της Αθήνας(2014-04-05 00:00:00.0)
Εγκληματική συγχώνευση(2013-06-22 00:00:00.0)
Εγκληματική συγχώνευση(2013-06-22 00:00:00.0)
Θηλιά άγριων περικοπών(2010-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ