Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Αντιθέσεις γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Συμφωνούν μόνο στην επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου

Το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης αποτέλεσε το βασικό άξονα της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στο Λουξεμβούργο, με τη συμμετοχή και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη. Πτυχή των γενικότερων διαβουλεύσεων και διεργασιών αποτελεί και η υπόθεση της «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την προσπάθεια των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να εξασφαλίσουν πρόσθετη κρατική στήριξη, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να ανακτηθούν πόντοι στην ανταγωνιστικότητά τους.

«Προβληματισμένος» για την «επιβράδυνση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» εμφανίστηκε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο κοινοτικός επίτροπος Ο. Ρεν. Στέλνοντας το μήνυμα για την αποφασιστική εφαρμογή του αντιλαϊκού προγραμματισμού, δήλωσε πεπεισμένος ότι «η Ελλάδα θα επιστρέψει σύντομα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξουν «καθυστερήσεις στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, από τη μεριά του, επιβράβευσε την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «ασυνήθιστη πρόοδο στα τελευταία χρόνια» και μάλιστα «μεγαλύτερη από την αναμενόμενη».

Ταυτόχρονα εξυφαίνονται και οι κόντρες μέσα στους κόλπους της ΕΕ, σχετικά με τους τρόπους «διαχείρισης» του ελληνικού κρατικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης που έχει διαμορφωθεί για την Ευρωζώνη, Κ. Ρέγκλιγκ, εμφανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του Οργανισμού που εκπροσωπεί προς την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο και με απόλυτα δεδομένη την άρνηση του ΔΝΤ για οποιαδήποτε συμμετοχή στη χασούρα, το βάρος της «ελάφρυνσης» πέφτει στο κομμάτι των διμερών διακρατικών δανείων που έχουν συμφωνηθεί από την Ελλάδα με τα κράτη της Ευρωζώνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι τα κεφάλαια του μόνιμου μηχανισμού της ΕΕ (ESM) «επενδύονται με σύνεση και συνέπεια».

Παράλληλα, στην ετήσια έκθεση του ESM, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επισημαίνεται πως «η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης», ενώ επιβραβεύεται η ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες «αναδιάρθρωσης της οικονομίας», καθώς και για τη γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Η έκθεση χαρακτηρίζει «αναγκαία» τη βελτίωση της εφαρμογής του «προγράμματος σταθερότητας», την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη «δημοσιονομική πειθαρχία». «Εύσημα» αποδίδονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς από το 2011 μέχρι σήμερα η «ελληνική οικονομία» έχει ανέβει 29 θέσεις στον πίνακα της «παγκόσμιας κατάταξης».

Το αμερικανικό μονοπώλιο «Moody's», από τη μεριά του, «αναβάθμισε» την εκτίμηση γύρω από το ρυθμό ανάκαμψης για το 2014 σε 0,4%, από στασιμότητα που έβλεπε σε προηγούμενη φάση. «Θετικά σχόλια» διατυπώνει για τη σταδιακή απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του έκτακτου μηχανισμού στήριξης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από την πλευρά της, η Alpha Bank προχώρησε χτες στη δημοσιοποίηση έκθεσης αντίστοιχης με τις προχτεσινές εκθέσεις των άλλων ντόπιων τραπεζικών ομίλων (Πειραιώς, Eurobank). Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίζει «ξεπερασμένη από τις εξελίξεις» την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, καθώς πολλές από τις προτάσεις που διατυπώνει έχουν ήδη εφαρμοστεί από την κυβέρνηση. Ειδική αναφορά γίνεται στη μείωση του κόστους κρατικού δανεισμού, μέσω βραχυπρόθεσμων εκδόσεων έντοκων γραμματίων, ζήτημα το οποίο προβάλλει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, παρουσίασε στο χτεσινό Γιούρογκρουπ την ετήσια έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για την Ευρωζώνη. Ο βασικός άξονας περιστρέφεται γύρω από την «ευελιξία» του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα «πρέπει να απλοποιηθεί», ώστε να ενισχυθεί η «ανάπτυξη». Το χαρακτηρίζουν «υπερβολικά περίπλοκο», με «πολλούς αριθμητικούς στόχους». Το ΔΝΤ επανέρχεται και στον «κίνδυνο αποπληθωρισμού», στην υψηλή ανεργία και τα κρατικά χρέη.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης», αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ. Οι προτάσεις του ΔΝΤ αφορούν στην αγορά, «μεγάλης κλίμακας», κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, προκειμένου να διοχετευθεί πρόσθετη ρευστότητα στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.

Αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίζεται η κυβέρνηση της Γερμανίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στο χτεσινό Γιούρογκρουπ επανέλαβε τη θέση ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού». Ο ίδιος δήλωσε περισσότερο ανήσυχος για το ενδεχόμενο «φούσκας» στην Ευρωζώνη, φέρνοντας για παράδειγμα την αγορά ακινήτων (real estate).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ