Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
«Κούρεμα με την ψιλή» εξετάζει η συγκυβέρνηση

Στον «αφρό» βγαίνουν οι αντιθέσεις τμημάτων του κεφαλαίου γύρω και από το ζήτημα της διαχείρισης των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες. Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από χτεσινή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο του «κουρέματος», καλώντας τις τράπεζες να «αντιληφθούν το πρόβλημα και να αναγνωρίσουν ότι μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να εισπραχθεί».

Η συγκεκριμένη άποψη της «νέας» ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης έρχεται σε καταφανή αντίθεση με την επίσημη θέση που έχει διατυπώσει, ακόμη και πολύ πρόσφατα, η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία «θα ήταν ανώφελο, αν όχι επικίνδυνο, να αφεθούν χρονίως αδύναμες, ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν». Η κόντρα είχε και χτες συνέχεια, με το υπουργείο Ανάπτυξης να επισημαίνει πως «η κεντρική τράπεζα έχει την εποπτική αρμοδιότητα ως προς τη χρηστή διαχείριση και όχι την πρωτοβουλία άσκησης της οικονομικής πολιτικής». Παράλληλα, το υπουργείο τόνιζε πως και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν συμφέρον να λύσουν το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ώστε «να αναπνεύσει η πραγματική οικονομία», διευκρινίζοντας πως «πολλές επιχειρήσεις είναι φυσικό ότι θα κλείσουν, ωστόσο με το "κούρεμα" πολλές περισσότερες θα καταφέρουν να έχουν λειτουργικά κέρδη και να επιβιώσουν».

Σε κάθε περίπτωση, η διαπάλη ανάμεσα σε τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου (βιομήχανοι, τραπεζίτες κ.ά.) έχει να κάνει τόσο με την ανάκτηση πόντων ανταγωνιστικότητας ενόψει της προσδοκώμενης αύξησης των επιχειρηματικών κερδών, όσο και με τον επιμερισμό της χασούρας που αφήνει η καπιταλιστική κρίση. Χαρακτηριστικά, το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνει πως οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 30 δισ. ευρώ, τα οποία κρατούν «παρκαρισμένα» και κάτι πρέπει να γίνει ώστε να «πέσουν» στην οικονομία, δηλαδή να τονωθούν οι βιομήχανοι και άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Το «κούρεμα» μεγάλων επιχειρηματικών δανείων είναι ζήτημα αλληλένδετο με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, η οποία πλέον περνά σε φάση διευθέτησης.

Σε αυτό το πλαίσιο και για τη διευθέτηση εκκρεμών υποθέσεων του κεφαλαίου προγραμματίζονται, για το αμέσως προσεχές διάστημα, συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στον «πτωχευτικό κώδικα» των επιχειρήσεων, ώστε να λειτουργεί ενισχυτικά στην κατεύθυνση επανένταξης επιχειρήσεων στην οικονομική δραστηριότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήσεις με την EBRD για «κόκκινα» δάνεια και χρηματοδότηση επιχειρήσεων(2016-07-23 00:00:00.0)
Παρέμβαση για «κούρεμα» των δανείων του λαού και απαγόρευση πλειστηριασμών(2014-11-21 00:00:00.0)
Ενίσχυση των τραπεζών και μέτρα καταστολής στην ημερήσια διάταξη(2014-11-13 00:00:00.0)
Διαχείριση στα μέτρα των τραπεζών και του κεφαλαίου(2014-10-28 00:00:00.0)
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για το κρατικό χρέος...(2013-08-27 00:00:00.0)
Χέρι-χέρι στη λεηλασία του λαού(2012-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ