Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ημερίδα για την «τραπεζική ένωση» στην Αθήνα

Αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την προσπάθεια στήριξης της εξόδου από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, καθώς και «τιθάσευσης» των αναπόφευκτων συνεπειών της, είναι η «τραπεζική ένωση» στο πλαίσιο της ΕΕ, ειδικότερα των κρατών της Ευρωζώνης, ταυτόχρονα και παράλληλα με τα ενισχυμένα μέτρα δημοσιονομικής εποπτείας.

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε χτες στην Αθήνα με θέμα «Τραπεζική ένωση, νομισματική πολιτική και οικονομική ανάπτυξη», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας V. Constancio σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ενδέχεται να εφαρμόσει «πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού» των τραπεζών, στην περίπτωση που διαπιστώσει «παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού». Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά στη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω αγοράς περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι τράπεζες (όπως κρατικά ομόλογα, τιτλοποιημένα δάνεια κ.ά).

Ο προσεχής διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για την «ανεπαρκή αρχιτεκτονική» της ΟΝΕ, σημείωσε πως η τραπεζική ένωση αποτελεί βήμα προς μια «νέα αρχιτεκτονική της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη», προσπάθεια για «εμβάθυνση της ΟΝΕ», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ατελής, καθώς δεν έπαιρνε υπόψη το ρόλο των τραπεζών στη νομισματική ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «η εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου ερμηνεύθηκε ως εξάλειψη κάθε κινδύνου», ενώ στην αρχική φάση αγνοήθηκαν οι πιστωτικοί κίνδυνοι. Επίσης, αναφέρθηκε στον κίνδυνο πιθανής έλλειψης εγγυήσεων (Collaterals) από την πλευρά των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να συμμετάσχουν στη φτηνή χρηματοδότηση που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι το είδος των εγγυήσεων που θα προσφέρουν οι τραπεζίτες, είναι ένα ακόμη ζήτημα που βρίσκεται στα παζάρια.

Ο πρώην πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης, Λ. Παπαδήμος, ισχυρίστηκε πως η τραπεζική ενοποίηση «θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους για το πιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης» και ότι ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός θα τονώσει τις «συστημικές τράπεζες», με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των καταθέσεων. Χαρακτήρισε «υπερβολικό» το μέτρο διάσωσης των τραπεζών με «ίδια μέσα» (bail in), το οποίο προβλέπει κούρεμα μετόχων, ομολογιούχων και των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ.

Κίνδυνο για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη διαβλέπει ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, I. Visco, σημειώνοντας ότι για την ώρα, δεν παρατηρούνται εμφανείς ενδείξεις αποπληθωρισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη παραμένει «εύθραυστη και άνιση».

Την ίδια ώρα, σε άλλο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την εταιρεία KPMG, ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου IFO, Hans-Werner Sinn, υποστήριξε, για μια ακόμη φορά, την «προσωρινή έξοδο» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και με το «κούρεμα» του κρατικού χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ