Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σχέδια ενίσχυσης του στρατού

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής «κινητικότητας» στον Ειρηνικό Ωκεανό

Από παλιότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Φιλιππίνων και ΗΠΑ

Associated Press

Από παλιότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Φιλιππίνων και ΗΠΑ
ΜΑΝΙΛΑ.--

Σχέδια στρατολόγησης 20.000 στρατιωτών ώστε η συνολική δύναμη του στρατού να φτάσει τις 120.000 μέσα στην επόμενη τριετία, ανακοίνωσε ο στρατός των Φιλιππίνων χτες. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Εμανουέλ Μπαουτίστα είπε ότι ο στρατός αναζητά επίσης ν' αποκτήσει νέα πολεμικά πλοία, αεροσκάφη κι άλλα εφόδια.

Ο εξοπλισμός αυτός - που θα κοστίσει συνολικά πάνω από 220 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ - ανακοινώνεται σε μια περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και ειδικότερα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Η διεύρυνση (τον περασμένο Νοέμβρη) της κινεζικής ζώνης αεράμυνας πάνω από τα νησιά Ντιαογού (στα κινεζικά) / Σενκάκου (στα ιαπωνικά) στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και η ανακοίνωση «ρυθμίσεων» για τ' αλιευτικά σκάφη που έκανε η Κίνα για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από ΗΠΑ, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ που μίλησαν όλες γι' «απειλές για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής». Οι συμμαχίες και οι κόντρες μεταξύ ιμπεριαλιστών αναπτύσσονται με στόχο τον έλεγχο του τεράστιου φυσικού πλούτου της περιοχής από τα μονοπώλια που καθένας τους εκπροσωπούν και σ' αυτό το πλαίσιο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και στρατιωτική «κινητικότητα».

Τον περασμένο Δεκέμβρη, σε περιοδεία του στην περιοχή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε καλέσει από τη Μανίλα την Κίνα να μην προχωρήσει στη δημιουργία ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανάλογη μ' εκείνη που κήρυξε στα τέλη Νοέμβρη πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Τότε οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει τις Φιλιππίνες «σύμμαχο - κλειδί απέναντι στο Πεκίνο» και ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν σαράντα εκατομμύρια δολάρια στις Φιλιππίνες για να διαφυλάξουν τα εθνικά τους ύδατα από τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. Επίσης, Μανίλα και Ουάσινγκτον επρόκειτο να υπογράψουν συμφωνία που θα επιτρέπει σε αμερικανικά στρατεύματα, πολεμικά αεροσκάφη και πλοία να σταθμεύουν προσωρινά στις Φιλιππίνες, όπου οι τελευταίες αμερικανικές βάσεις έκλεισαν το 1992.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο συνομιλιών και μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων(2017-11-17 00:00:00.0)
Προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες(2016-05-10 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι τόνοι στον Ειρηνικό Ωκεανό(2014-01-12 00:00:00.0)
Ζητούν ισχυρότερη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, επικαλούμενες «κινεζική επιθετικότητα»(2013-08-10 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα(2013-05-16 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα(2012-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ