Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες και ελιγμοί στο προσκήνιο

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ υπέδειξε ότι θα μπορούσε ν' ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο που θα ενίσχυε τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος στο δικαστικό σώμα, εκτός αν οι συστάσεις του εισακουστούν» εκτιμούσε σε χτεσινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News», ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας. Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος (ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP) σε δηλώσεις του - στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία - μίλησε για την ανάγκη όλα τα κόμματα να στηρίξουν αλλαγές στο δικαστικό Σώμα μέσω συνταγματικής αναθεώρησης (κάτι ανάλογο πρότεινε και ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά την προχτεσινή συνάντηση Ερντογάν - Γκιουλ) κι επισήμανε: «Θα ήθελα η συνταγματική τροποποίηση να ενταχτεί στο πλαίσιο των αρχών των ανεπτυγμένων δημοκρατιών και των κριτηρίων της ΕΕ». «Αν όλα αυτά δε συμβούν... Φυσικά, μοιράστηκα την άποψή μου για το ν/σ με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ότι κάποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν. Θα δούμε πώς θα εξελιχτεί η διαδικασία» συμπλήρωσε.

Προχτές, ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε στην ετήσια Σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων επισημαίνοντας: «Το κλειδί για την επίλυση εσωτερικών κι εξωτερικών ζητημάτων είναι ο κοινός νους, η συλλογική σκέψη, ο διάλογος και η συναίσθηση. Είμαι της άποψης ότι θα έπρεπε να επαναθεωρήσουμε την πολιτική μας σε ζητήματα διπλωματίας και ασφάλειας, με δεδομένα τα γεγονότα στο Νότο της χώρας (σ.σ. σύνορα με Συρία) και την αντίληψη ότι απειλούμαστε από πολιτικά κέντρα γύρω μας».

Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην ίδια Σύνοδο, μίλησε για «προσπάθεια πραξικοπήματος υπό το πρόσχημα της διαφθοράς» και ισχυρίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσει την παράνομη οργάνωση μέσα στο δικαστικό Σώμα.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας ότι το μεγάλο κεφάλαιο παρακολουθεί ανελλιπώς τις εξελίξεις αναζητώντας τον καλύτερο εκπρόσωπο των συμφερόντων του, στελέχη της Ενωσης Τούρκων Βιομηχάνων κι Επιχειρηματιών (TUSIAD), που εξέφραζαν γνώμη για το ν/σ που προωθεί η κυβέρνηση, δήλωναν σε εφημερίδες «φόβους» ότι η Τουρκία θα μετατραπεί σε «κράτος - αστυνόμο».

  • Η ΕΕ θα έπρεπε να επισπεύσει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, είπε χτες ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ, που επίσης έκανε παρέμβαση στη διπλωματική συνάντηση της Αγκυρας. «Η ΕΕ θα έπρεπε να είναι ενωμένη, αλλά οι χώρες μέσα στην ομάδα πρέπει να προστατεύουν τις δικές τους ταυτότητες... Δεν είμαστε οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε να είμαστε διαφορετικοί κι ενωμένοι» συμπλήρωσε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ